Wat je niet mag vergeten als je op reis gaat

Hoewel je misschien zou verwachten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat, is het tegendeel waar. Niet alleen lezen mensen zich soms slecht of helemaal niet in, maar ook in de stress wordt vaak het een en ander vergeten. Vergeet je je tandenborstel? Dan is er natuurlijk geen nood aan de man, want je kunt ter plekke goedkoop een nieuwe kopen. Echter, als je je rijbewijs vergeet en je wilt ter plekke een auto huren, dan is het probleem al een heel stuk groter. Om te voorkomen dat jij belangrijke items vergeet, hebben we een aantal belangrijke zaken op een rij gezet, die je niet mag vergeten als je op reis gaat. 

Meenemen op reis

Tip: Zeker als je op een verre reis gaat, bijvoorbeeld voor een rondreis door Zuid-Afrika of roadtrip door Vietnam doe je er goed aan om je van te voren goed in te lezen.

Belangrijke documenten en passen

We trappen af met de belangrijkste documenten. Als je deze documenten bij je hebt, kun je je ter plekke altijd redden, ook als je iets vergeten bent.

 • Identiteitsbewijs: Uiteraard mag je je paspoort (als je buiten de Europese Unie reist) of identiteitskaart niet vergeten als je op vakantie gaat. Zorg er voor dat je identiteitsbewijs nog voldoende lang geldig is. Hoe lang je identiteitsbewijs geldig moet zijn, hangt af van het land van bestemming. Op internet vind je hierover meer informatie.
 • Bankpas en creditcard: Als je je betaalpas meeneemt, kun je ter plekke altijd nog vervangende items kopen als je iets vergeten bent. Reis je buiten Europa? Zorg dan dat je je pas zo instelt dat je er buiten Europa mee vooruit kunt.
 • Reisdocumenten: Ga je op vliegvakantie of op reis met een touroperator? Vergeet dan vooral je reisdocumenten, waarmee je je boeking kunt aantonen, niet.
 • Rijbewijs: Je rijbewijs is in het buitenland niet altijd geldig als identiteitsbewijs en daarom hebben we deze apart benoemd. Ben je van plan om een auto of scooter te huren? Neem dan je rijbewijs mee! In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, meer informatie hierover vind je op de website van de ANWB.

Kleding

Qua kleding kun je het natuurlijk zo gek maken als je wilt. We hebben twee adviezen voor je. 

 • Ons eerste advies is om je van te voren goed in te lezen over de weersomstandigheden in het land van bestemming. Dacht je dat het op Bali altijd mooi weer was? Mooi niet! Een aantal maanden per jaar is het hier regenseizoen, en ondanks dat het nog steeds warm is, zal een regenjas niet misstaan.
 • Het tweede advies dat we je willen geven is om vooral niet teveel in te pakken. Waarom niet? Nou, je zuilt er de hele vakantie mee rond. Bovendien vind je overal ter wereld wasserettes, dus mocht je onverhoopt door je kleding heen geraken, dan kun je je kleding altijd nog tegen betaling (laten) wassen.

Toiletspullen

Ook voor je toiletspullen geldt dat je vooral niet teveel moet meenemen. Neem geen grote, zware (liter) flacons van je favoriete verzorging- en haarproducten mee, want die gaan toch niet op. Kies in plaats daarvan voor (zelfgevulde) reisflacons. 

Wil je zeker weten dat je geen belangrijke toiletspullen vergeet? Herhaal je dagelijks patroon dan in je hoofd en schrijf hem een aantal dagen van te voren uit, zodat je van te voren kunt testen of je alles bij je hebt.

Overige items

Heb je de bovenstaande items ingepakt? Dan is het nu tijd om de laatste items door te lopen. Onderstaande items het meest vergeten.

 • Telefoon MET oplader: Onze telefoon vergeten we tegenwoordig niet meer zo snel meer, maar je zal niet de eerste zijn die zijn oplader vergeten is. Aan een telefoon met een lege batterij heb je natuurlijk niks!
 • Leesbril, contactlenzen en zonnebrillen: Omdat het in Nederland niet altijd mooi weer is, is het niet vanzelfsprekend dat we thuis de deur uit gaan met een zonnebril. Echter, als je naar een zonnige bestemming gaat, wil je natuurlijk wel je zonnebril kunnen opzetten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een eventuele leesbril of lenzen. Zeker brillen en lenzen op sterkte zijn op locatie lastig en kostbaar om te vervangen.
 • Wereldstekker: Ga je op reis naar een land buiten Europa? Dan bestaat de kans dat men andere stopcontacten gebruikt. Zoek van te voren op welke stekker ze gebruiken in het land van bestemming of kies voor een wereldstekker die overal ter wereld kan worden gebruikt!
 • Zwemkleding en slippers: In Nederland heb je ze misschien nauwelijks nodig, maar als je op zonvakantie zijn, mogen ze niet in je bagage ontbreken.
 • Zonnebrand: Ook zonnebrand is een product dat vaak wordt vergeten, omdat we het in Nederland niet veel gebruiken. Toch is het zonde om ter plekke 15 euro aan een dure fles zonnebrand uit te moeten geven als je thuis al een flesje had staan!

Meer reistips?

Weet je nog niet waar te beginnen? Op zoek naar inspiratie? Neem dan eerst even een kijkje op onze reistips pagina. Handige reisroutes zijn hier te vinden. Zelf nog tips of vakantie plannen? Nog goede bruikbare tips voor je mede-reizigers? Laat dan hieronder even een berichtje achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!