Waarom wij nooit meer activiteiten met dieren in gevangenschap boeken

Vol schaamte en met pijn in mijn hart… ?? wil ik dit toch even met jullie delen. Twee dagen geleden waaide het nieuws weer op via een schokkende video van de NOS welke hieronder te zien is. Het gaat om het mishandelen van olifanten ten behoeve van de toeristische industrie in Thailand. Als echte reizigers hebben we vaak voor bepaalde keuzes gestaan, voor activiteiten waarbij dieren betrokken zijn. We hebben door de jaren heen zowel goede als slechte beslissingen gemaakt. Toch zijn we het de laatste jaren unaniem eens: we doen NIETS meer waarbij dieren in gevangenschap leven. Het dierenbelang staat voorop en als die niet gegarandeerd kan worden, doen wij er niet aan mee.

In dit artikel zal ik jullie verder uitleggen waarom wij nooit meer activiteiten boeken met dieren in gevangenschap. Ook zal ik jullie op een eerlijke manier uitleggen waar en waarom wij soms de verkeerde keuzes hebben gemaakt (en er ook van hebben geleerd).

Hopelijk helpt het jullie in de toekomst met het maken van de juiste keuzes. Maar voordat we verder gaan, hieronder eerst nog de beelden van de NOS.

Groepsreis naar Thailand met Kras

Tien jaar geleden maakte wij onze eerste reis naar Thailand met de Nederlandse reisorganisatie Kras. Het was een volledig verzorgde groepsreis waarbij we o.a. olifanten ritjes maakte en op de foto gingen met apen en tijgers. Veel mensen, waaronder wij, stelden toen al vragen. Is dit wel oké? Ons werd destijds meermaals verzekerd dat de dieren goed werden verzorgd en dat er goede redenen waren waarom de dieren in gevangenschap moesten leven. Er was geen reden om hieraan te twijfelen.

De olifanten ritjes

De olifanten waarop wij reden waren namelijk ‘oude, gepensioneerde boswerkers‘ welke jaren lang hard hadden gewerkt in de bossen door boomstammen te slepen door de jungle. Zo werd ons verteld. Ze wisten niet beter dan te werken voor de mens. De olifanten waren nu met pensioen, en ze bezig houden met toeristen was de beste manier. Ze konden niet terug in het wild (begrijpelijk), dus werden ze ingezet voor toeristen als een soort bezigheidstherapie. Dus daar gingen we dan, een lekker ritje maken op de olifanten. Alles voor de beste foto. En tot slot ook nog een een ‘leuke show’ waarbij de olifanten allerlei trucjes lieten zien. Achteraf gezien denk ik echt van…. hoe hebben we dit destijds in godsnaam bij ons volle verstand kunnen accepteren?

De tijgers in Chiang Mai

De tijgers die we zagen in de kooien van Chiang Mai waren gered van stropers of geboren in gevangenschap, zo werd ons verteld. We hoorde veel uiteenlopende verhalen. De tijgers konden niet terug naar het wild, ze werden gefokt om ze te redden van uitsterving, want dat was goed. We gingen er maar in mee, met de hele groep leuk op de foto met deze prachtige beesten. De foto’s zijn werkelijk beschamend en ik zal jullie de foto’s met de gehele groep om privacy redenen besparen.

De foto hieronder die ik maakte van één van de verzorgsters welke een welpje melk geeft, heeft op het shirt een logo staan van Tiger King Chiang Mai. Dat was de naam van het park destijds. Krijg er bijna de kriebels van na het zien van de Netflix serie. Dit hele park is gelukkig enkele jaren nadat wij er geweest waren gesloten omdat er achter de schermen blijkbaar toch verschrikkelijke dingen gebeurden.

Misleiding, verkeerde keuzes en spijt

Al met al duurde niet lang om te realiseren dat we spijt hadden van onze daden. We gingen er te gemakkelijk in mee. Gerustgesteld door de reisleiders en de groep: ‘er is niets aan de hand – wij van Kras zouden dat nooit accepteren‘, stemden we overal klakkeloos mee in. Maar achteraf bleef het knagen. We kregen spijt, heel veel spijt.

Belangrijk om te weten: Reisaanbieder Kras heeft enkele jaren geleden al de keuze heeft gemaakt dergelijke activiteiten niet meer aan te bieden in hun pakketreizen. Voor ons kwam dat besluit helaas een paar jaar te laat maar we zijn blij dat de keuze alsnog gemaakt is. Beter laat dan nooit, goed gedaan @Kras.

Alles verwijderen om sporen uit te wissen

Ik verwijderde de foto’s van onze social media accounts. Ik verwijderde de foto’s uit de mappen van de screensaver van mijn computer zodat ik ze niet elke dag meer hoefde te zien. Ik verwijderde ook alles van deze website wat erop kon duiden dat we deze fouten gemaakt hadden. Alsof het nooit was gebeurd. Onterecht denk ik nu. Het is namelijk de harde realiteit waaruit we een belangrijke les moeten trekken.

Bij het terugkijken van de foto’s voel ik niets anders dan schaamte. Hoe heb ik mezelf zo voor de gek kunnen houden? Ik wist ook 10 jaar geleden al beter, en liet me veel te makkelijk overtuigen door de reisleider en de mensen om mij heen. Stom.

Een verkeerde keuze is zo gemaakt

Maar er is meer. Een verkeerde keuze is namelijk zo gemaakt. Het bleef helaas niet bij die ene reis in Thailand. Kleinere foutjes die ons achteraf toch echt deed laten nadenken. Uiteindelijk leidde het tot de beslissing om het gewoon helemaal niet meer te doen. Dieren in gevangenschap en/of puur gericht op de toeristische industrie? Nooit meer… Dit kwam onder andere door onderstaande ervaringen…

Whalesharks in de Filipijnen

De prachtige whalesharks in Oslob leven niet in gevangenschap, toch zouden we het nooit meer op deze manier doen. We gingen om 6 uur in de ochtend met wel 500 man tegelijk op kleine bootjes de zee op. Er werd flink gevoerd en er kwamen enkele whalesharks op af. Met honderden tegelijk moesten we van de bootjes in het water springen, we krioelden als een stel gekken om de whalesharks heen. Alles voor de beste foto. Iedereen over elkaar heen trappelend, vaak in direct contact met de whalesharks. Botsing na botsing. Ongelooflijk was het. Een belachelijke uitbuiting van de dieren – een enorme melkkoe waarbij ze elke ochtend duizenden tickets verkochten. Dit zagen we eigenlijk niet aankomen. Slecht geïnformeerd? Kortzichtig? Ja, waarschijnlijk beide. Maar geleerd ervan hebben we wel. Nooit meer dus.

Een aquarium bezoeken

In elke grote stad vind je wel een aquarium. Barcelona, Kuala Lumpur, Riga, noem ze maar op. Op Tripadvisor staan ze vaak ook nog in de top 10 van leuke dingen om te doen. Laat je niet verleiden om 20 euro of meer te betalen om dit soort toerist-only trekpleisters te bezoeken. De dieren leven in veel te kleine bakken, haaien en dolfijnen moeten het doen met bakken van enkele meters terwijl ze in het wild kilometers en ruimte nodig hebben om te overleven. Doe er gewoon niet aan mee. Die Aquaria staan er alleen maar omdat jij ervoor betaald. Stop met het bezoeken van dit soort idiote bezienswaardigheden.

Dieren in gevangenschap - Aquarium

Het dolfinarium in Nederland

Hey @dolfinaruim, lezen jullie even mee? Ook een bezoekje aan het dolfinarium is gewoon niet meer van deze tijd. Dat het park nog mag bestaan in Nederland is mij een raadsel. Gelukkig is het dierenleed in het circus inmiddels verboden – maar of er nu een leeuw of een dolfijn door een hoepel springt, het is wat dat betreft hetzelfde. Een dolfijn heeft in het wild een territorium van honderden kilometers nodig om te overleven. Bij het dolfinarium heeft het enkele tientallen meters en vier deprimerende muren om zich heen. Stop er gewoon mee. Betaal er niet meer voor en pleit voor sluiting. Wanneer men stopt met het accepteren van deze onzin en er niet meer voor betaald, zal het door marktwerking geforceerd worden om te sluiten zonder dat daar wetgeving aan te pas hoeft te komen.

Duurzame activiteiten met dieren

Dieren in gevangenschap bezoeken, daar moeten we gewoon echt mee stoppen. Maar betekend dat dat je de dieren nooit meer kunt zien? Nee, absoluut niet. Het grote verschil is alleen dat je er wat meer moeite voor moet doen. De Whalesharks in de Filipijnen kan je ook zien tijdens het duiken, zonder dat iemand met een bak voer ze probeert te lokken. Je moet wat meer moeite doen en geluk hebben om ze daadwerkelijk te zien, maar het is zeker mogelijk.

Voor Olifanten en leeuwen kun je terecht in Zuid Afrika. Het Kruger Park en omliggende parken is net zo groot als de oppervlakte van Nederland en heeft de complete big five om te spotten. Alleen zal je door de grote oppervlakte meer moeite moeten doen om ze daadwerkelijk allemaal te zien. Trek hier niet een uurtje dierentuin, maar enkele dagen voor uit.

Walvissen, orca’s en dolfijnen spotten doe je niet in het dolfinarium. Dieren in gevangenschap is gewoon niet meer van deze tijd. Deze prachtige dieren spotten, dat doe je op een duurzame manier op de open zee, bijvoorbeeld bij de Portugese eilanden de Azoren. Geen muren, geen netten of hekken, gewoon in het wild. Lastig? Jazeker. Maar het is het dubbel en dwars waard.

Hallo dolfijn!
Hallo dolfijn!

Niets is zo namelijk zo gaaf als een groep enthousiaste springende dolfijnen om je heen te zien zwemmen, in het wild. Mee zwemmend en springend met de speedboot zolang ze het leuk vinden, en weer vertrekken als ze er genoeg van hebben. Zoals het hoort.

Gebruik je gezonde verstand

Gebruik je gezonde verstand. Als het erop lijkt dat er iets niet klopt, dan is dat vaak ook zo. Moet je een flinke prijs betalen om dieren te zien die niet in het wild leven? Denk dan drie keer na voordat je toezegt. Motiveer mensen om je heen om hier ook over na te denken. Samen stoppen we het uitbuiten van dieren in de toeristische industrie, simpelweg door er niet meer voor te betalen.

Ik hoop dat jullie wat aan dit artikel hebben gehad. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben laat dan even een reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!