Beste safari in Sri Lanka: Yala of Udawalawe National Park?

Wanneer je je reisroute door Sri Lanka aan het vastleggen bent dan stel je jezelf hoogstwaarschijnlijk de vraag: wat is de beste safari in Sri Lanka? Yala National Park of Udawalawe National Park? Welk nationaal park in de omgeving van Tissamaharama ga je bezoeken? Wij zaten met dezelfde vraag en tot op de dag dat we in Tissamaharama aankwamen twijfelde mijn reisbuddy en ik nog steeds. Dus wat hebben we gedaan? We hebben gewoon beide parken bezocht! We hadden immers voldoende tijd dus waarom niet. Ik besef dat niet iedereen deze luxe heeft en daarom zal ik in deze blog een beeld scheppen welke verwachtingen je kunt hebben wanneer je Yala of Udawalawe gaat bezoeken.

Mocht je heel erg twijfelen of wil je graag meer weten over mijn ervaring in de parken of over Sri Lanka, stuur me dan gerust een berichtje op mijn Instagram @whatsournextdestination.

Zonsopgang in Udawalawe National Park

Beste reistijd voor Safari in Sri Lanka

Je kunt beide parken het beste bezoeken tijdens het droogseizoen dat loopt van november t/m maart. Houd er rekening mee dat Yala National Park in de gehele maand september gesloten is. Ik heb zelf beide parken bezocht in de maand augustus. Ook dikke prima zoals je kunt zien!

Udawalawe National Park

Niet al te ver van Yala National Park ligt Udawalawe National Park. Udawalawe is eigenlijk het alternatief van het bekende Yala. Hetgeen Udawalawe kenmerkt is dat het minder toeristisch is, goedkoper en je hebt een grote kans om olifanten in groepen te zien. In Udawalawe leven onder namelijk honderden olifanten, water buffalo’s, vele krokodillen, bijzondere vogels en apen. Er schijnen ook luipaarden te zijn, maar de kans dat je deze ziet is heel erg klein. Je kiest voor Udawalawe met name voor de olifanten. De kans dat je er minstens 1 ziet is namelijk heel erg groot!

De omgeving in het Udawalawe National Park is prachtig!

Wat ik vooral heel erg fijn vond aan Udawalawe dat het minder gehaast en minder toeristisch was. Voor mij voelde dit authentieker. In Yala was onze gids namelijk zo gefocust op het vinden van een luipaard, dat we amper tijd hadden om écht te kunnen genieten van al het moois om ons heen.

Herten en een pauw in Udawalawe National Park die afkoeling zoeken
Ook krokodillen zijn volop te zien in het Udawalawe National Park. Gelukkig kom je hier niet zo dichtbij..

De kosten voor het Udawalawe National Park vallen erg mee (vooral vergeleken met andere nationale parken in Sri Lanka). De entree is 14 euro per persoon en hierbij komen nog de kosten van de jeep. De jeep kun je met maximaal 6 personen delen en dus ook de kosten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gewoon een privé jeep te nemen.

Oh, hey there waterbuffel!
Beste Safari in Sri Lanka - Udawalawe National Park
We hoefden niet lang te wachten om een olifant te zien in het Udawalawe National Park
Beste Safari in Sri Lanka -  apen in Udawalawe National Park
Natuuuurlijk zijn er ook apen te zien in het Udawalawe National Park! Deze aap ging zelfs even poseren voor mijn foto..

De gids gaat op zoek naar verschillende diersoorten en zijn er gelukkig echt in getraind om een dier te spotten. Ze proberen zo dicht mogelijk te komen (maar wel op een gepaste afstand) met de jeep en dan nemen ze ruim de tijd zodat je kunt kijken en foto’s kunt maken. Wanneer iedereen ‘blij’ is gaat de gids verder, op zoek naar het volgende dier.

Beste Safari in Sri Lanka
Prachtig plaatje, niet?

Het mooiste dat wij in Udawalawe hebben gezien zijn deze olifant met haar baby. Wat een mooi gezicht, en wat stonden we dichtbij!

Beste Safari in Sri Lanka - Olifanten
Als afsluiting kwamen we deze olifant met haar baby tegen. Ze stonden letterlijk op 5 meter afstand. Zo mooi om te zien!
Met een bezoek aan het Udawalawe National Park ben je er bijna verzekerd van dat je een olifant ziet

Kosten

De kosten voor Udawalawe National Park zijn 14 euro per persoon (exclusief de kosten voor de jeep)

Welke dieren hebben we gezien

Meerdere olifanten, krokodillen, vogels, apen, waterbuffels, herten en pauwen.

Tip: neem een goede zoomlens mee op safari (gemaakt in Udawalawe National Park)

Yala National Park

Yala is het bekendste national park van Sri Lanka. Hoe het op ons overkwam is dat dit park met name veel bekender is omdat hier meer luipaarden leven. Daarom kiezen veel meer mensen voor deze optie. De kans dat je er een ziet is nog steeds heel klein aangezien het er nog steeds maar een paar zijn op een heel groot oppervlakte. Omdat Yala zo bekend is is de entreeprijs met 23 euro ook een stuk duurder dan Udawalawe. Daarbij komt dat het park zo toeristisch is dat je vaak een dier ‘moet delen’ met andere jeeps. Deze hele ervaring voelt een stuk minder authentiek aan vergeleken met Udawalawe.

De omgeving in Yala is net zo prachtig als Udawalawe

De omgeving in Yala is net zo prachtig en indrukwekkend als Udawalawe. Het verschil is dat je in Yala meer wegen zoals hierboven zult zien en in Udawalawe kun je veel meer om je heen kijken.

Omgeving in Yala National Park

Onze gids was er heilig van overtuigd dat we deze dag een luipaard gingen spotten. Hij ging er helemaal voor en onze verwachtingen waren natuurlijk direct heel hoog. Het dier wat we vrijwel meteen hebben gezien is een pauw. Over de hele dag hebben we denk ik wel 100 pauwen gezien, zo veel waren er in Yala!

Pauwen zijn volop te vinden in Yala National Park
Krokodillen in Yala National Park
Beste Safari in Sri Lanka - Herten
Herten die op zoek gingen naar water

Al met al is Yala een prachtig nationaal park en het is zeker dat je hier vele dieren zult spotten. Echter vond ik het persoonlijk jammer dat het zo toeristisch is en dat bij ons de gids heel erg gefocust was op het vinden van een luipaard (oké, ik wilde wel een luipaard zien, maar niet ten koste van andere dieren).

Beste Safari in Sri Lanka - Waterbuffels in Yala
Chillende waterbuffels in Yala
Aapjes die ook even naar afkoeling zoeken
Beste Safari in Sri Lanka - Aapje
Dit aapje was volgens onze gids een zeldzame omdat hij helemaal wit is
De meeste dieren hebben we gespot aan het water.
Beste Safari in Sri Lanka - Olifant in Yala
In Yala hebben we (in tegenstelling tot Udawalawe) maar een olifant gezien. Wel heel mooi!

Kosten

De entree voor Yala National Park is 23 euro per persoon (exclusief kosten voor de jeep)

Welke dieren hebben we gezien

Een olifant, krokodillen, waterbuffels, vogels, apen, herten, pauwen en geen luipaard…

Beste Safari in Sri Lanka - Kleurrijk vogeltje in Yala National Park
Kleurrijk vogeltje in Yala National Park

Al met al kan ik je niet per sé vertellen wat de beste safari in Sri Lanka is. Het is een lastige keuze die je zelf zal moeten maken. Welke dieren zijn belangrijk voor jou om te zien? En natuurlijk speelt ook de locatie een rol.

Meer Sri Lanka?

Wil je naast mooie foto’s en tips voor de beste Safari in Sri Lanka meer lezen over Sri Lanka? Of wil je onze reisroute door Sri Lanka checken? Bekijk dan onze blogs op de Sri Lanka pagina. Je kunt natuurlijk ook een vraag stellen in de reacties, waarop wij zo spoedig mogelijk zullen antwoorden. Tot de volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!