Vergelijking expedities eilandhoppen El Nido – Coron

Expedities / eilandhoppen El Nido – Coron en vice versa is immens populair geworden de afgelopen jaren. Maar welke expeditie aanbieder is het beste? Die vraag is lang onbeantwoord gebleven, tot nu! Ik heb voor dit blog professionele hulp ingeschakeld, namelijk de geweldige Facebook community van Filipijnen backpackers NL + BE! Met behulp van een enquête in deze groep heb ik de drie grootste en meest populairste aanbieders TAO Expeditions, Buhay Isla en El Nido Paradise met elkaar kunnen vergelijken.

In totaal hebben 34 mensen de enquête ingevuld en zijn er 16 foto’s en video’s ingestuurd, waarvoor dank!!! ?

Foto door: Rianne
Model: Sylvana
Instagram: @Sylvanabelinda_fotografie

Onderzoek & vragenlijst eiland expedities

Om een goed beeld te kunnen scheppen over de verschillende tours en aanbieders heb ik een vragenlijst in elkaar gezet welke gedeeld is in de Filipijnen NL facebook groep. In deze vragenlijst kwamen een aantal onderwerpen naar voren die kunnen worden onderverdeeld in vijf categorieën.

 • Prijs / kwaliteit verhouding
 • Gezelligheid & vriendelijkheid
 • Eten & drinken
 • Accommodaties & Eilanden
 • Kwaliteit boot & spullen

Om het overzichtelijk te houden zijn de verschillende vragen per categorie samengevoegd tot een gemiddelde score welke op haar beurt weer worden gebruikt in het eindresultaat.

Palawan Expeditie
Foto door: Marvin

Resultaten van het onderzoek

Prijs / Kwaliteit verhouding


TAO scoort buitengewoon goed en komt als duidelijke winnaar uit het onderzoek. Ondanks haar hoge prijs (gemiddeld 90 euro per nacht) krijgt ze toch een 9,5 aan prijs kwaliteit beoordeeld. Dit vind ik opvallend omdat Buhay Isla (gemiddeld 80 euro per nacht) en El Nido Paradise (gemiddeld 75 euro per nacht) een stuk goedkoper zijn, maar toch minder goed beoordeeld worden voor de prijs / kwaliteit verhouding. Vooral El Nido Paradise derft hier het onderspit. Ondanks dat ze de goedkoopste aanbieder zijn, is de prijs kwaliteit verhouding daar het laagst.

Gezelligheid & vriendelijkheid

Als single of vriendengroep kun je het beste bij Buhay Isla of El Nido Paradise terecht. De groep bestaat daar meestal uit een goede mix tussen stelletjes en singles. Bij TAO zijn het voornamelijk stelletjes aangevuld met enkele singles. Bij TAO ligt de focus meer op rust. Even helemaal offline gaan, jezelf terugvinden en leren over de cultuur en natuur. Er is bij TAO ook ruimte voor gezelligheid, maar aanzienlijk minder dan bij Buhay Isla en El Nido Paradise. Bij de twee laatst genoemde is muziek uit boxjes bijvoorbeeld bijna altijd toegestaan en eerder regel dan uitzondering. Ook wordt er meer gedronken en is de gemiddelde leeftijd lager (25-30 tegenover 30-35 bij TAO).

Over het algemeen kan gezegd worden dat het personeel bij alle drie de aanbieders zeer energiek is en dat ze echt hun best doen om het iedereen naar zijn of haar zin te maken. De verschillen zitten hem ook hier weer in de details. TAO schoolt en trained haar personeel goed. Dit merk je vooral in de informatie die je vooraf en tijdens de tour krijgt. Ze blijven uiterst professioneel. Bij El Nido Paradise werd het personeel het slechtst beoordeeld. Meerdere inzendingen vonden ook dat er bij El NIdo Paradise te veel gedronken werd door het personeel zelf.


Nog een beetje dirt: Bij zowel Buhay Isla als El Nido Paradise werd gerapporteerd dat tijdens de expeditie een personeelslid ‘het bed heeft gedeeld’ met een expeditie lid. Ik heb hier verder geen mening over dus doe met de informatie wat je wil =)


Eten & drinken

TAO komt hier met vlag en wimpel als winnaar uit de bus. Gasten zijn echt verrast over de kwaliteit van het eten bij TAO. Dit is ook niet zo gek, want tijdens de tour kom je hoogst waarschijnlijk ook op één van de TAO farms waar je uitleg krijgt over de het biologische voedsel wat ze serveren tijdens de tours. Ze groeien op de farm zelf biologisch groente en fruit en houden ook zelf kippen en varkens. Het personeel volgt op de farm ook regelmatig kooklessen en dat proef je. Qua eten en drinken scoort TAO een dikke 10, daar waar zowel Buhay Isla als El Nido Paradise op een 8+ blijven steken.

Accommodaties & Eilanden

Ook hier is TAO de duidelijke winnaar. TAO heeft met afstand de mooiste tussenstops en accommodaties, welke tussen het reguliere eilandhoppen worden bezocht. Zoals hierboven al genoemd is men enorm te spreken over de eigen TAO farms. Ook de andere privé eilanden vindt men prachtig. TAO heeft op haar privé eilanden ook meer te doen. Barretjes, beachvolley, tennisrackets en andere activiteiten. Bij Buhay Isla en En Nido paradise is bijna iedereen tevreden maar voelt het toch meer als een grote snorkeltour waar je een paar keer per dag leuke plekken aandoet. Het voelt minder authentiek.

Wat wel vergelijkbaar is, is de kwaliteit van het slapen. Bij alle aanbieders krijg je elke dag een matje, hoofdkussen en klamboe. Het comfort is voor westerse begrippen matig, maar voor Filipijnse begrippen goed.

Kwaliteit boot & spullen

Buhay Isla wint als het gaat om snorkels en toebehoren. Er is altijd voldoende materiaal aanwezig en het is van goede kwaliteit. El Nido Paradise scoort hier ook goed. TAO scoort hier het slechtst, vaak waren snorkels van TAO lek of verouderd. Over de kwaliteit van de boot is men wel het meest te spreken over TAO. De boot is bij TAO over het algemeen goed onderhouden. Bij El Nido Paradise vinden enkele inzendingen de kwaliteit van de boot matig en zelfs gevaarlijk. Er zijn bij zowel Buhay Isla als El NIdo Paradise ook motorische problemen met de boot gerapporteerd.

Verschillen tussen de aanbieders

TAO Expedities Palawan

Contactgegevens TAO

Waarom TAO

 • De beste aanbieder
 • Zeer goed verzorgd
 • Geweldige prijs / kwaliteit verhouding
 • Privé eilanden & TAO farm
 • Het lekkerste eten
 • Goede boten & accommodaties
 • Echt helemaal tot rust
 • Getraind personeel

Waarom niet TAO

 • Hoge prijs (€ 90 p.p.p.n.)
 • Minder gezellig (nauwelijks muziek, weinig drankgebruik)
 • Minder geschikt voor singles

Buhay Isla Expedities

Contactgegevens Buhay Isla

Waarom Buhay Isla

 • Gemiddelde prijs (€ 80 p.p.p.n.)
 • Erg gezellig
 • Gemixte groepen (singles / stelletjes)
 • Goed eten
 • Scoort op bijna alle vlakken goed

Waarom niet Buhay Isla

 • Als je op zoek bent naar rust
 • Niet de beste aanbieder.
 • Geen privé eilanden

El Nido Paradise

Contactgegevens El Nido

Waarom El Nido Paradise

 • Lage prijs (€ 75 p.p.p.n.)
 • Erg gezellig
 • Gemixte groepen, voornamelijk singles
 • Goed eten
 • Scoort op alle vlakken gemiddeld tot goed

Waarom niet El Nido Paradise

 • Als je op zoek bent naar rust
 • Slechts beoordeelde aanbieder
 • Matige kwaliteit boot
 • Drankgebruik personeel
 • Geen privé eilanden

Conclusie & eindresultaat

Over het algemeen kan gezegd worden dat je bij het eilandhoppen met zowel TAO, Buhay Isla als El Nido Paradise een goede tijd gaat hebben. Op een enkeling na was iedereen super tevreden over de tours en kijkt men terug naar een unieke, once in a lifetime ervaring. TAO doet het meest voor de community en heeft een aantal privé eilanden wat de tour meerwaarde geeft.

TAO richt zich vooral op rust en een authentieke ervaring van zowel natuur en cultuur. Buhay Isla en El Nido Paradise zijn toegankelijker, zijn meer gericht op gezelligheid en trekken een wat jonger publiek.

Vergelijking expedities | eilandhoppen El Nido – Coron

Als ik nu zou moeten kiezen zou ik de keuze maken tussen TAO of Buhay Isla. Wil ik de beste? Dan ga ik voor TAO. Wil ik goed en meer gezelligheid? Dan ga ik voor Buhay Isla. El Nido Paradise is vergelijkbaar met Buhay Isla maar verliest het qua kwaliteit en verzorging op veel belangrijke punten van de concurrentie. Ik zou persoonlijk alleen voor El Nido Paradise gaan indien de andere twee al zijn volgeboekt.

Foto’s & video’s vanuit de community

Palawan Expeditie
Foto door: Anne Dijk
Eilandhoppen El Nido - Coron
Foto door: Yasmin Buijs
Foto door: Eva H
Instagram: @evazoe

Tips voor Coron

Aangekomen in Coron? Dan hebben we nog wat leuke en handige tips voor je. We schreven eerder over de allerbeste duik lokaties in en rond Coron waarbij de mooiste scheepswrakken op een rijtje zijn gezet. De volledige blog is hier te vinden. Tips over fijne (iets luxere) accommodatie in Coron en prachtige drone beelden vind je hier.

Tips voor El Nido

We schreven eerder een uitgebreide blog over El Nido. Zoek je informatie over eilandhoppen El Nido (korte dagtours) of wil je je PADI halen? Lees dan ons uitgebreide verslag alhier.

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Spelvoutje gezien? Zelf nog leuke ervaringen over het eilandhoppen wat je met ons wilt delen? Of ging er juist iets helemaal mis? Zijn er nog zaken die we vergeten zijn? Laat het ons weten in de reacties (even naar beneden scrollen). Je mede-reizigers zijn je dankbaar!

Volg ons op Youtube, Facebook en Instagram

Like what you see? Check dan ook even de gerelateerde Filipijnen artikelen hieronder. Volg natuurlijk ook onze social media kanalen. We zijn te vinden op YouTube, Facebook en Instagram. Tot daar!

2 gedachten over “Vergelijking expedities eilandhoppen El Nido – Coron”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!