Top 10 – Wat zijn de goedkoopste landen om te backpacken? UPDATE 2023!!

Het blijft een veel gestelde vraag: Wat zijn de goedkoopste landen om te reizen of backpacken? Door ontwikkelingen wereldwijd en groeiende of falende economieën veranderd het nogal eens. Toch zien we vaak dezelfde landen terugkomen in de lijstjes en met name Azië blijft deze lijst trekken. In dit blog zetten we de goedkoopste landen voor je op een rij zodat je zo lang mogelijk weg kunt voor zo min mogelijk geld.

Tip: Omdat het boeken van vliegtickets de grootste kostenpost is nemen we die kosten ook mee in de beoordeling. We gaan in dit blog voor het gemak uit van een backpack rondreis van 3 á 4 weken. Mocht je langer willen blijven dan kan het misschien lonen om een land te kiezen wat duurder vliegen maar goedkoper verblijven is.

Wat zijn de goedkoopste landen om te backpacken in 2023?

1. Cambodja

Met uitzondering van de Angkor Wat regio is Cambodja nog steeds het aller goedkoopste land om te backpacken in 2023. Vliegtickets rechtstreeks naar Cambodja zijn over het algemeen wat duurder dan omringende landen (gemiddeld 550 euro retour) maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld via Bangkok goedkoper te vliegen en dan voor een paar euro over land naar Cambodja te reizen.

 • Vliegtickets: € 550 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 1 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 1-2
 • Gemiddeld dagbudget: € 20

Accommodatie en maaltijden zijn hier spotgoedkoop wat een langer verblijf erg budget vriendelijk maakt. Je vind al een bed in een hostel vanaf jawel: één of twee euro per nacht!! Klik onderstaande link bij ho(s)tels voor het bewijs.

Tip: Lees onze blogs: 4x Tips voor Angkor Wat en ervaar het eilandleven van Cambodja in de blog over Koh Rong Samloem.

2. Sri Lanka

Sri Lanka is een beetje ondergesneeuwd de laatste jaren door populaire landen als Thailand en Vietnam. Toch heeft Sri Lanka ontzettend veel te bieden, het land leent zich perfect voor backpack reizigers omdat de infrastructuur voor Aziatische begrippen redelijk goed is en de prijzen ongelooflijk laag zijn. Accommodatie is al te vinden vanaf 4 euro per nacht, tophotels al vanaf 20-25 euro per nacht en een gemiddelde maaltijd kost evenveel als een Snicker of Mars in Nederland. De nummer 2 uit de lijst met goedkoopste landen om te backpacken is wat ons betreft zeker een bezoekje waard.

 • Vliegtickets: € 550 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 4 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 1-2
 • Gemiddeld dagbudget: € 25

Tip: Lees onze blog: Reisroute Sri Lanka – De perfecte backpack reisroute in 2 á 3 weken.

3. Guatemala

Rechtstreeks vliegen naar Guatemala gaat je ongeveer 600 euro kosten voor een retour. Ben je echt van het besparen en wil je onderweg even iets heel anders zien? Boek dan net als wij een retourticket Brussel – Miami voor 313 euro, verken de stad een paar dagen en pak daarna een goedkope vlucht (vanaf 85 euro retour) van Miami naar Guatemala!

 • Vliegtickets: € 600 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 6 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 2-3
 • Gemiddeld dagbudget: € 30

Eenmaal aangekomen in Guatemala val je je ook geen bult aan de prijzen. Het vervoer door het land is zeer goedkoop, de maaltijden erg betaalbaar en budget accommodaties zijn er in overvloed.

Tip: Lees de blogs over Miami + Muscle Car autohuur hier en natuurlijk moet je ook even een kijkje nemen op onze Guatemala pagina waar verschillende hotspots in Guatemala aan bod komen.

4. Filipijnen

Ons favoriete land in de lijst! De Filipijnen stond een jaar of 5 terug nog steevast in de top 3. Dit is aan het veranderen omdat het toerisme in rap tempo aan het toenemen is én omdat men niet snel genoeg kan bouwen om de enorme vraag aan te kunnen. Met name de mooie accommodaties direct aan het strand zijn de afgelopen jaren duurder geworden. Toch blijft het een super goedkoop land om te backpacken. Verplaatsen in het land door middel van Jeepneys is spotgoedkoop maar ook binnenlandse vluchten, boten en busjes zijn zeer betaalbaar. Vliegtickets naar Manilla vind je al vanaf 550 euro.

 • Vliegtickets: € 550 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 7 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 2-3
 • Gemiddeld dagbudget: € 30

Tip: Alles wat je moet weten over de Filipijnen vind je hier op onze Filipijnen pagina. De mooiste bestemmingen, de meest prachtige stranden, hotel tips, klimaat info, de beste reistijd en nog veel meer. Check it out!

Tip 2: Boek een retour ticket naar Singapore of Kuala Lumpur. Geniet daar van een 2 of 3 daagse stedentrip. Acclimatiseer even, wen aan de temperatuur en cultuur en vlieg vervolgens voor een paar tientjes door naar Manilla met Air Asia. Zo voorkom je een reisdag van 24-32 uur en zie je ook nog eens een mooie stad tussendoor!

5. Maleisië

Ondanks dat Maleisië over het algemeen een stuk verder ontwikkeld is dan omringende landen is het nog steeds een zeer budget vriendelijk land voor backpackers. Openbaar vervoer is over het algemeen goed geregeld, vooral in de steden. Door de mengelmoes van culturen kan je echt alles eten elk land is hier vertegenwoordigd in de keuken en het is zeker voor Europese standaarden lekker goedkoop. Hostels zijn er in overvloed en vanaf een euro of 5-6 heb je al een plek om te slapen.

 • Vliegtickets: € 450 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 5 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 2-3
 • Gemiddeld dagbudget: € 35

Vliegtickets zijn super betaalbaar omdat zowel Singapore als Kuala Lumpur enorme knooppunten zijn waar Amsterdam of Düsseldorf tientallen keren per dag rechtstreeks op vliegen. Standaard vliegtickets vind je vanaf 450 euro en met een beetje geluk pak je een mooie aanbieding mee voor soms wel 350 euro of minder.

Tip: We hebben veel van Maleisië gezien en met name van Borneo. Je vind de blogs van Maleisië op onze Maleisië pagina. Mocht je van plan zijn om naar Borneo te gaan overweeg dan ook een bezoek aan Brunei. Check onze Brunei pagina voor meer info.

6. Indonesië

Ondanks dat Indonesië en dan met name Bali mega populair is geworden de afgelopen jaren zijn de prijzen laag gebleven. Bali is met uitstek dé plek om jezelf even lekker te laten verwennen want je boekt hier al 4 of 5 sterren hotels met alles erop en eraan vanaf 40 euro. De concurrentie tussen hotels is er moordend en met een beetje goed zoeken vind je voor een prikkie iets unieks.

 • Vliegtickets: € 400 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 5 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 3-4
 • Gemiddeld dagbudget: € 35

Ook voor vliegtickets heb je niets te klagen. Vanaf Amsterdam vliegt zo’n twintig keer per dag een vliegtuig rechtstreeks naar Bali, stoelen genoeg dus. Een leuke aanbieding is dan ook nooit ver weg. Vliegtickets zijn te vinden vanaf 400 met uitschieters tot wel 250 euro voor een retourtje.

Deze foto is meer berust op de werkelijkheid, haha
Rinjani vulkaan – Indonesië

Tip: Van vulkanen beklimmen en meerdaagse boottochten tot genieten op de Gili eilanden. We hebben al aardig wat blog en beeldmateriaal verzameld van Indonesië. Je vind alles wat je moet weten over Indonesië inclusief beste reistijd en klimaat info op onze Indonesië pagina.

7. Mexico

Mexico is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je denkt aan de goedkoopste landen. Toch is het land zeer budgetvriendelijk voor backpackers. Het openbare (bus)vervoer is super cheap en verplaatsen in het land is dan ook een fluitje van een cent. Binnenlandse vluchten in Mexico zijn goedkoop. Wie de toeristische hotspots zoals Cancun weet te vermijden kan voor een knaak en een scheet lang overleven in dit prachtige land.

 • Vliegtickets: € 450 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 8 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 3-4
 • Gemiddeld dagbudget: € 35

Omdat Cancun en Playa del Carmen mega populair zijn is er ook geen gebrek aan goedkope vliegtickets. Retourtjes zijn te vinden vanaf 550 euro. Van de prachtige zonsopkomsten bij Bacalar en het duiken in grotten (Cenotes) tot het feesten en chillen in Cancun, we hebben veel te vertellen over Mexico! Meer informatie is te vinden op onze Mexico pagina.

TIP: populaire backpacker bestemmingen in Mexico zijn San Cristobal de las Casas in Chiapas en Puerto Escondido in Oaxaca! Deze plekken in Mexico zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan Cancun en Playa del Carmen.

8. Thailand

Een jaar of 10 terug was Thailand altijd in de top 3 van goedkoopste landen om te backpacken terug te vinden. Inmiddels, 2023, is dat anders – het toerisme in Thailand heeft echt een enorme boost meegemaakt en dat heeft de prijzen onder druk gezet. Het goede nieuws is dat het tourisme de laatste jaren juist weer afneemt, dus de prijzen lijken weer te zakken. Het hele land is op enkele uitzonderingen na nog super betaalbaar en met name van het goedkope streetfood kan je genieten voor een klein prijsje.

 • Vliegtickets: € 500 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 10 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 3-4
 • Gemiddeld dagbudget: € 35

Vliegen naar Bangkok doe je al vanaf 500 euro. Met een beetje geluk zijn hier ook goede last minute aanbiedingen voor te vinden. Er vertrekken dagelijks tientallen vluchten richting Bangkok en ze krijgen lang niet alles vluchten gevuld omdat het tourisme langzaam afneemt. Men kiest tegenwoordig steeds vaker voor Maleisië of de Filipijnen, Thailand is wat dat betreft alweer ‘uit’.

Backpacken in Thailand
Eén van de mooiste foto’s die ik ooit nam, nam ik in Thailand. Het kan zo op een kaartje!

Tip: Als je nog inspiratie zoekt waarom je absoluut wél naar Thailand moet gaan heb ik hier nog een leuke blog voor je. Meer Thailand? Check dan nog even onze Thailand pagina.

9. Myanmar

Persoonlijk had ik verwacht dat Myanmar hoger in deze lijst zou staan. Het haalt de top 5 niet met name omdat de infrastructuur niet zo best is in het land en omdat het toerisme in Myanmar nog in de kinderschoenen staat. Het is soms lastig je te verplaatsen in Myanmar en fatsoenlijke accommodatie vinden is een uitdaging, je bent al snel geneigd meer te betalen voor een lekker bedje omdat het aanbod vrij schaars is en snel vol zit. Je hebt al een bed vanaf 5 euro maar omdat het dus vrij schaars is betaal je al snel (veel) meer. Toch is Myanmar nog steeds een heel erg goedkoop backpack land en staat het met recht in deze top 10.

 • Vliegtickets: € 550 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 5 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 3-4
 • Gemiddeld dagbudget: € 40
Inle Lake, Myanmar
Inle Lake, Myanmar

Vliegen op Myanmar is wat duurder in vergelijking met omringende landen. Vliegtickets zijn te vinden vanaf ongeveer 550 á 600 euro. Er gaat simpelweg een stuk minder vluchten die kant op dus stoelen zijn schaars. Boek op tijd en zorg ervoor dat je niet teveel betaald.

Tip: We hebben een prachtige reisroute voor Myanmar voor je uitgestippeld welke absoluut het lezen waard is. Zoals gezegd is het aan te raden om je backpack rondreis naar Myanmar goed te plannen. Boek je vliegtickets en hotels zo ver mogelijk vooruit om kosten te besparen.

10. Peru

De afsluiter van de top 10 goedkoopste landen om te backpacken in 2023 is Peru. Het was stuivertje wisselen, hier had namelijk net zo goed Bolivia of Nicaragua kunnen staan! We hebben uiteindelijk voor Peru gekozen omdat dit het meest diverse land is van de drie. Colombia heeft eigenlijk alles: een rijke cultuur, veel natuur, jungle, surf(stranden) en historische bezienswaardigheden zoals Machu Pichu.  

 • Vliegtickets: € 600 – Prijzen hier.
 • Ho(s)tels: € 8 – Prijzen hier.
 • Maaltijd: € 4-5
 • Gemiddeld dagbudget: € 45

Vliegtickets naar Peru zijn te vinden vanaf ongeveer 600 euro. Het vliegen op Zuid Amerikaanse landen is helaas wat duurder in vergelijking met Aziatische landen maar laat je dat er niet van weerhouden om te gaan! Je kunt het beste zoeken naar vluchten naar de hoofstad Lima.

Ben je al eens in Peru geweest? Dan is Colombia ook een goedkoop alternatief. We hebben eerder al een prachtige backpack reisroute door Colombia voor je uitgestippeld die absoluut het lezen waard is.

Net niet de goedkoopste landen

Er zijn veel landen welke met Colombia kunnen concurreren als het gaat om goedkoopste landen om te backpacken. Denk hierbij aan landen zoals Paraguay, Ecuador, Vietnam, Laos en India. Al deze landen zijn voor een soortgelijk budget te bereizen dus zit je favoriete land niet in het bovenstaande lijstje, wees dan niet getreurd en boek die reis!

Backpacken en voorbereiding – Tips

Een keuze gemaakt en klaar om het avontuur aan te gaan? Een goede voorbereiding is het halve werk en daarmee helpen we je natuurlijk graag op weg! Hieronder een kleine greep uit onze handige blogs ter voorbereiding van je (backpack) reis.

 1. Smartphone op reis – 5 handige tips en apps
 2. Tips en tricks bij het inpakken van je backpack
 3. Top 5 – Vijf handige tips om foto backups te maken op reis
 4. Gadget inpak tips voor backpackers & aanschaf powerbank
 5. Top 5 – Beste reisapps om onderweg video te bewerken op je telefoon

Overige handige reistips zoals het plannen van je reis, het boeken van vliegtickets, lekker slapen in het vliegtuig en nog veel meer vind je op onze reistips pagina.

Heb jij nog tips voor goedkope backpacklanden? Laat het ons weten!

Tot de volgende blog!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!