Siquijor, Filipijnen – Parelwitte stranden, jungle & watervallen

Siquijor, wat ben je mooi! Vanuit het feest eiland Boracay reizen we verder door de Filipijnen. We rijden naar de andere kant van het eiland Panay en maken bij Iloilo met de boot de oversteek naar Negros. Na een kleine 18 uur in overvolle busjes gezeten te hebben, kwamen we eindelijk aan in Dumaguete, waar we een nachtje hebben geslapen alvorens de oversteek te maken naar Siquijor.

Siquijor in het kort: Onze favoriete bestemming

Siquijor staat bij ons hoog in het lijstje meest favoriete bestemmingen ooit. Het is er rustig en het heeft de meest prachtige stranden. Ook is er een stuk jungle, zijn er geweldige watervallen én het is er veilig.

Men is vriendelijk, men respecteert elkaar. Het is de ultieme plek om tot rust te komen. In je eentje op de meest prachtige stranden liggen, in je eentje bij een waterval kunnen genieten. Geen bussen vol toeristen, geen toegangskaartjes als je iets wil bezichtigen. De mystiek van het eiland met de zogenaamde hekserij. Het klopt allemaal gewoon.

Tip: Lees ook onze blog: 9x de mooiste betaalbare beach resorts op Siquijor, Filipijnen.

De hoogtepunten van Siquijor in 3 minuten

We hebben in een week tijd veel foto’s en video’s gemaakt. De foto’s zijn prachtig – deze geven een goed beeld van de rust en schoonheid van het eiland. We hebben ook een korte video in elkaar gezet, waarin je weer goed kunt zien wat je er allemaal kan doen, hoe je je verplaatst en hoe het leven op Siquijor er eigenlijk uit ziet. Check het hieronder!

Ook leuk om te lezen..

Siquijor – Tips en leuke dingen om te doen

Onze accommodatie – The Bruce Resort

Gek genoeg kwamen we hier met toeval terecht. Voor aankomst hadden we op Booking.com al gezocht en kwamen we uit op ‘White Villas Resort‘. We hadden echter nog niet geboekt door slechte wifi in Dumaguete. Bij aankomst was het resort helaas vol, waarop onze tuk-tuk driver zei: ik rijd jullie wel naar de volgende halte net zolang tot we iets vinden. And so we did!

De eerstvolgende halte was ‘The Bruce‘. Na enkele minuten rondkijken waren we direct verkocht. Voor 20 euro per nacht hadden we een prive hutje met terras en eigen keuken. Het huisje lag direct aan het strand, op de veranda stond een bankje waarvan we dag na dag genoten van de prachtige zonsondergangen. Ook was er recht voor ons huisje een overdekte eettafel beschikbaar met BBQ! De foto’s spreken denk ik voor zich, adembenemend mooi!

Prachtige palmbomen voor ons hutje bij 'The Bruce' Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Prachtige palmbomen voor ons hutje bij ‘The Bruce’ Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Sunset at The Bruce - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Sunset at The Bruce – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Een leeg strand en ligbadjes bij The Bruce - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Een leeg strand en ligbedjes bij The Bruce – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Uitzicht vanaf ons hutje - The Bruce - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Uitzicht vanaf de veranda van ons hutje – The Bruce – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen

Scooters huren op Siquijor

Dé manier om je te verplaatsen op Siquijor. De wegen zijn goed, het is redelijk rustig op de weg. Zelfs voor mensen die niet graag in Azië op een scooter stappen is dit misschien tóch het moment om het te doen. Op Siquijor rond rijden is heerlijk, en in enkele minuten ben je waar je zijn moet. Kosten? Wij betaalden via onze grote vriend de tuk-tuk driver 5 of 6 euro per dag per scooter. Geen geld, en ze waren gloednieuw! Hier staan ze voor ons hutje (rechts).

Onze scooters en prive hutje van "The Bruce' - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Onze scooters en prive hutje van “The Bruce’ – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen

Tanken op Siquijor is een beleving

Tanken doe je bij een ’tankstation’. Hoe te herkennen? Dat is helemaal niet zo moeilijk, zoek de stalletjes langs de weg met Coca Cola flessen gevuld met groene en rode vloeistof. Tanken is een ervaring op zich! In de video zie je hoe dat precies in zijn werk gaat.

Cambugahay Falls

In de ochtend ben je hier alleen, werkelijk prachtig. In de middag is er meer te doen en zijn er enkele tientallen mensen tegelijkertijd. Locals verkopen verse kokosnoten en je kunt via een liaan het water in springen. Ik kan een heel verhaal schrijven over deze prachtige plek, maar je zal het zelf moeten ervaren. We kwamen hier in ieder geval meermaals terug, en ik denk dat de foto’s meer vertellen dan 1000 woorden. Oordeel zelf!

PS. In de video komen deze prachtige watervallen ook aan bod!

Cambugahay Falls - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Cambugahay Falls – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
All alone - Cambugahay Falls - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
All alone – Cambugahay Falls – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen

Lugnason Falls

Wat kleinschaliger in vergelijking met Cambugahay Falls maar ook hier vonden we het heerlijk en waren we meermaals alleen. Voor de waaghalzen: Je kan vanaf de waterval naar beneden springen. Het is hoog, en het water is ondiep. Doe dit alleen als je jezelf confortabel voelt op hoogtes en weet hoe je moet springen (zonder je benen te breken!).

PS. In de video komt deze prachtige waterval (en mijn sprong vanaf de top) ook aan bod!

Lugnason Falls - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Lugnason Falls – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen

Kagusuan Beach

Het was best lastig om hier te komen, het ligt behoorlijk afgelegen en een deel is onverharde weg. Maar zodra je er dan toch bent!! Een prachtige plek waar je even helemaal alleen kunt zijn.

Kagusuan Beach, waar je ook even helemaal alleen kunt zijn - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Kagusuan Beach

Vuurvliegjes & lichtgevend plankton

Vuurvliegjes zijn nog steeds aanwezig op Siquijor, al wordt dat snel minder. Wij hadden het geluk om bij iemand in de tuin nog een aantal vuurvliegjes te mogen spotten en tevens in de golven lichtgevend plankton te zien. Geweldige ervaring! Helaas was volgens de vrouw is de populatie vuurvliegjes namelijk enorm gekelderd en verwachten ze dat deze binnen enkele jaren niet meer zullen voorkomen op Siquijor. Hetzelfde geldt voor de plankton, we zagen het wel maar zeker niet zoals op de foto’s die ze liet zien van enkele jaren eerder. Reden: volgens de vrouw was dit vervuiling, en wees naar een grote pijpleiding die de zee in ging.

Of het klopt weten we niet, maar het was geen prettig gezicht om een grote vieze pijpleiding the zien overgaan in de zee. Eén van de zeldzame smetjes op dit prachtige eiland.

BBQ en strandfeest met de locals

Vlakbij de haven wordt er op een aantal dagen in de week een BBQ georganiseerd aan het strand. Binnen enkele minuten veranderd een leeg stukje gras in een waar openlucht restaurant. Mensen komen met volgeladen scooters en aanhangertjes hun stalletjes uitzetten met stapels plastic stoeltjes. Een klein mannetje klimt in de dichtstbijzijnde stroom mast. What the fux? Maar het was al snel duidelijk, ineens kwam er een enorme golf van geluid van de pickup truck.

Er stonden 6 gigantische boxen naast de pickup truck en DJ’s achterop waren plaatjes aan het draaien terwijl de stroom werd afgetapt van de mast. Ge-wel-dig! De rustige BBQ veranderde in enkele minuten in een waar BBQ feest aan het strand. Inclusief lokale lekkernijen! Balut! Balut! Overal liepen ze rond met piepschuimen bakken vol met Balut.

Lokale lekkernij, kippenvoetjes - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen 15
Lokale lekkernij, kippenvoetjes – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen 15

Wat is toch dat Balut? De échte lokale lekkernij. Het heet ‘Balut’ en het wordt in de bovenstaande video door een local gegeten. Wat is het precies? Nou… Een ei met een ver ontwikkeld kuiken erin. Bloederig, plakkerig en onder-ontwikkelde botjes en snaveltjes. Eet smakelijk!

Nog wat mooie plaatjes van het eiland

Rijstvelden - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Rijstvelden – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Lokale begraafplaats - Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
Lokale begraafplaats – Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
oke, dit huis lijkt me niet echt orkaan proof, maargoed! Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
oke, dit huis lijkt me niet echt orkaan proof, maargoed! Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
De school van Siquijor, Central Visayas, Filipijnen
De school van Siquijor, Central Visayas, Filipijnen

Samenvatting van Siquijor – Een plek in ons hart

Al met al kijken we terug op een geweldige week. Achteraf gezien is dit toch wel 1 van de meest unieke bestemmingen waar we ooit zijn geweest. Ga niet naar Siquijor om te feesten. Ga naar Siquijor om eens écht tot rust te komen. Om dat dikke boek uit te lezen in je hangmat. Om te ervaren hoe het is om alleen te zijn op een groot strand, om alleen te zijn in de jungle, of om alleen te zijn bij een grote, imponerende waterval. Ga naar Siquijor om romantisch de zonsondergang te zien op het rustige strand, samen met de honderden kleine witte krabbetjes en enkele lokale (lieve) zwerfhonden. In alle rust, voelen dat je zonder enige luxe toch de beste tijd van je leven kan hebben. Dát is Siquijor.

Meer filipijnen?

Inmiddels hebben we al een aardig Filipijnen portfolio opgebouwd op deze website. Wil je weten wat het kost, hoe voor bereiden en waar alle mooiste plekjes in de Filipijnen te vinden zijn? Check dan onze complete Filipijnen pagina!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!