Beijing – De beste tips, dagtours en bezienswaardigheden

Beijing is de laatste stop van mijn Trans-Mongolië Express reis en zeker de moeite waard om naar toe te gaan! De cultuur is zo anders dan die van ons, met de public toilets, het slurpen en het eten met stokjes. Uiteraard is de Chinese Muur ook een must-do in Beijing en een fietstocht is echt een aanrader!

Aankomst in Beijing en eerste indrukken

Met de trein vanuit Mongolië kom ik aan in Beijing. Het eerste wat je doet als je in een ander land komt is geld pinnen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan! Daarna zoek je vervoer naar je slaapplaats, dat was heel makkelijk gevonden, want de rij voor de taxis stond tot halverwege het treinstation.

Terwijl ik in de rij sta, zijn er al 5 mensen voorgekropen. Niemand zegt er wat van en ik kan er niets van zeggen want ik spreek geen Chinees.

In de taxi ben ik meteen opgelicht. Het is ongeveer 6 km naar het hostel wat me rond de 50 yen had moeten kosten. De taxichauffeur vraagt hoeveel ik wil betalen, dus ik zeg 40. Hij zegt nee, veel meer. Dus ik vraag hoeveel dan? Hij zegt 180. Ik zeg nee dat ga ik niet betalen. Hij zegt 100. Denk oké, in ieder geval beter. Heb nog 80 geprobeerd maar helaas, 100 was zn laatste bod. 100 yen is 12,50 euro.

Drum Tower Hostel in Beijing

In het Drum Tower Hostel heb ik een mini kamer. Ik heb een 1 persoonskamer geboekt met badkamer, nou met meer dan 1 persoon kun je er ook echt niet in en als je ietsje groter bent dan ik, kun je niet rechtop staan!

Even in het hostel gevraagd hoe het zit met de WiFi, ik had in het hostel gewoon WiFi, maar Facebook, instagram en whatsapp zijn in China verboden. Net als Google.. Ik doe alles via Google, ik voel me wat gehandicapt nu. Vanavond maar eens zien hoe ik dat verder ga doen zonder al die makkelijke apps.

Bijzonder eten in Beijing

Voor diner ben ik beland in een aan-huis-restaurant denk ik. De zoon van een jaar of 10 deed chagrijnig de bediening en de ouders stonden in de keuken. Ze hadden gelukkig een menu met wat Engelse woorden. Ik werd wel wat bang want ik zag wat rare dingen als braised cat ears en the smell of urine dry noodles (zie foto, ik maak geen grapje). Ik heb gekozen voor noodles met groente, veilig. Het was erg lekker, hoewel de groentes niet echt te vinden waren. 1 nadeel, ze eten hier met stokjes.. Ik kan dat niet, maar durfde niet om bestek te vragen en er was een andere vrouw aan mijn tafel komen zitten, dus ik denk ik laat me niet kennen!

Even een toevoeging: De Aziaat die ik in mijn coupe had zitten laatst die zo slurpte.. dat doen ze hier allemaal. En ze spugen heel ranzig op de grond. Ze boeren en schijten ook van zich af, zonder enige pardon..

Dagtour naar de Chinese muur

Op naar de Chinese muur! Om 7 uur werd ik opgehaald door een busje dat me in 2 uurtjes naar de Chinese muur bracht. Tijdens de reis kregen we als ontbijt een flesje water en vitamine brood en vertelde de tourguide Nancy (haar Chinese naam is niet uit te spreken) van alles over onze dagtrip en de Chinese muur. De Chinese muur heet oorspronkelijk de Lange muur en is zo’n 2700 jaar oud. De muur is ongeveer 8000 kilometer lang en ligt op sommige plekken tot op 900 meter hoogte. Feitje: In het cement van de Chinese muur zit sticky rice verwerkt!

De Chinese muur – indrukwekkend

Wauw, dat was indrukwekkend zeg! Super gaaf. Dat had ik niet verwacht. Ik had verwacht dat het vol zou staan met mensen, gauw een paar foto’s en weer door. De Chinese muur is lang.. heel lang. Zo ver je kunt kijken zie je de muur! Hij gaat over de bergen, door het groene landschap richting de horizon.

We hebben 6 en half km gelopen over de Chinese muur. Je kon gewoon op je eigen tempo. Sommige stukken waren heel steil en moest je echt klimmen. Ik heb zo veel foto’s gemaakt, niet normaal. Elke keer was er weer wat anders moois te zien. De uitzichten waren prachtig. Er zijn verschillende torens, op verschillende hoogtes, waar je ook keek er was elke seconde weer een nieuw plaatje. Echt super! Hier een paar foto’s van de duizenden die ik heb gemaakt.

Lunch en eten met stokjes

Na de wandeling was er een lunch in een klein restaurantje. Alleen maar Chinees eten: rijst, kool, kip met iets, aardappels in bouillon, ei met tomaat, nog veel meer. En lekker dat het was! Ik heb mn buik vol gegeten. Alleen weer dat ene nadeel, de stokjes. Het wat grotere voedsel gaat me redelijk goed af, maar de hele grote of juist kleine dingen, die krijg ik niet op mn stokjes. Ik heb een beetje geïmproviseerd, want iedereen at met stokjes en ik wil me natuurlijk niet laten kennen. De rijst heb ik op een lepel gedaan die we erbij kregen. Erg goed gegeten!

De terugweg naar Beijing met een knettergekke chauffeur

Ik zit nu in de bus terug naar het hostel. De buschauffeur rijdt als een gek en ik heb al 2 keer een halve hartverzakking gehad omdat hij elke keer voor een bocht gaat inhalen terwijl verkeer ons tegemoet komt. Ik begin nu wat misselijk te worden, maar ik durf niet meer naar de weg te kijken. 

Hier op de snelwegen mag alles, lijkt wel. Je mag aan beide kanten inhalen, je mag stoppen op de vluchtstrook, je mag stoppen op de invoegstrook, je mag als voetganger oversteken en je mag hardlopen, allemaal op de snelweg. Op een 50 weg mag je U bochten maken, je mag fietsen, rijden op je brommer. Op de stoep mag je ook rijden met je brommer en mag je ook gewoon fietsen. En als je maar hard en lang genoeg toetert, dan laten ze je er vanzelf langs! Nou ja, of het allemaal mag weet ik niet, maar ze doen het hier wel!

Held met stokjes

Ik ben naar een restaurant gegaan naast het hostel. Eigenlijk had ik niet zon honger na de uitgebreide lunch, maar nu ik hier zit krijg ik toch wel zin in iets. Ik ben maar 1 keer in Beijing, dus ik kan het er beter maar van nemen. Ik kon er niet helemaal uit komen met de kaart, dus de ober heeft me geholpen en me een kip-specialiteit aangesmeerd met wat rijst. Het was die kip die wij ook kennen van de afhaalchinees met cashewnoten, lenteui, champignons en nog wat ondefinieerbare etenswaren. Ik kreeg uiteraard wel weer stokjes. De ober zag me kijken en prutsen en heeft me er een soeplepel bij gebracht. De cashewnoten doe ik met de stokjes, de kip en champignons laat ik balanceren op de stokjes en de rest schuif ik zo op het lepeltje.

Fietstocht door Beijing

There are 9 million bicycles in Beijing en ik zat op 1 ervan! We hebben een fietstour bij Bike Beijing gedaan van ongeveer 3 uur met een tourguide. Dit was echt super leuk! De fietstocht ging voornamelijk langs en door de hutongs van Beijing. Hutongs zijn oude steegjes door heel de stad en het betekend letterlijk ‘steegjes typisch in Beijing’. 

Public Toilets – Bijzonder feitje 1

De tourguide vertelde over de geschiedenis van Beijing, over hoe er vroeger werd getrouwd, over de macht statussen van diverse personen, over de hutongs, over de public toilets en nog veel meer.

De public toilets is wel een beetje een apart verhaal. Je ziet ze hier echt op de hoek van iedere straat. Ik dacht dat dat gewoon makkelijk was voor de toeristen, maar deze wc’s zijn helemaal niet voor de toeristen, ze zijn voor de mensen die hier wonen. De mensen die niet zo veel verdienen hebben namelijk helemaal geen badkamer en wc in huis.. Dus zij maken gebruik van deze public toilets. Ik kan me dat niet voorstellen.

Na de hutongs fietsten we naar de Drum Tower, waar een karretje langs de weg stond dat een Chinese specialiteit verkocht, gekarameliseerd fruit op een stokje. Dat moest ik natuurlijk even proberen, lekker! Maar wel een gesmeer, helemaal tijdens het fietsen en foto’s maken. 

Platen en wielen – Bijzonder feitje 2

Ook iets aparts, sommige auto’s hebben 2 platen tegen hun wielen aan staan als ze geparkeerd staan. Dit is zodat de honden niet tegen hun velgen kunnen plassen en de velgen niet kapot gaan.. 

Door de hutongs fietsten we verder langs Houhai Lake, door een oude woonwijk met als eindbestemming een rondje om de Verboden Stad.Een goede manier om fietsend de stad te verkennen!

De verboden stad in Beijing bezoeken

Na de fietstocht zelf naar de Verboden Stad gegaan om er eens binnen te kijken. Wikipedia zegt over de Verboden Stad het volgende: De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De, in de Chinese hoofdstad Peking gelegen stad, werd gebouwd en voltooid onder de Yongle-keizer in 1422.

In de Verboden Stad hebben mijn nieuwe hostel-vriend Matthew en ik lekker rondgelopen met een audio tourguide. Hij in zijn taal, ik in mijn taal, perfect. Er was een klokkententoonstelling die werd aangeraden op tripadvisor, dus daar zijn we even gaan kijken. We zijn ook door de tuinen heen gelopen, heel mooi, met verschillende bomen en planten en kleine kapelletjes. We zijn blijven wandelen tot de Verboden Stad dicht ging.

De Night Market & Snack Street in Beijing

Ik wou nog graag naar de night market maar helaas was deze niet te vinden. Tijdens de zoektocht kwamen we wel op een ander soort markt, waar ze groente, fruit en levende dieren verkochten als etenswaren. Per ongeluk liepen we langs een kraampje waar een vrouw stond met wat vis, kreeften, schildpadden, garnalen en dat soort dingen. Ze pakt een zwemmende, levende vis en ze hakt zn kop eraf. Dat had ik nou net niet hoeven zien..

Midden in de stad stond een kaart waarop Snack Street stond. De eerste kennismaking met snack street was nogal schokkend. Ze verkochten namelijk beestjes op een stokje. Nu valt dat nog wel mee, maar de beestjes leefden nog.. Ik hoef voorlopig in ieder geval geen vlees meer..

Er was, naast levende dieren, ook veel anders te snacken; mais, octopus, vis, loempia’s, dumplings, satestokjes, ijsjes en ijsthee!

Zomerpaleis, Lama Temple en de Temple of Heaven

Zomerpaleis

Het Zomerpaleis was veel groter dan verwacht. Het paleis heeft een meer en een soort van bos. Het is een doolhof en we zijn meerdere keren verkeerd gelopen, ondanks de audio guide. Nadat we voor de zoveelste keer verkeerd gelopen waren kwamen we uit bij een koor,  een koor aan het zingen onder een overkapping en iedereen zong en danste mee, dat was wel apart om te zien.

Lama Temple

De Lama Temple is een boeddhistische tempel met nog echte monniken. Mooi om te zien hoe de monniken bidden en wat hun rituelen zijn.

Temple of Heaven

Bij de Temple of Heaven waren een aantal tempels, een rose garden en the garden of 100 flowers. De rose garden was erg mooi, de garden of the 100 flowers zijn we voorbij gelopen, want er was geen bloem te zien. De Temple of Heaven was mooi, maar op een gegeven moment begint alles een beetje op elkaar te lijken.

Ik ben zelf even wezen eten bij het tentje waar ik de eerste avond ook heb gegeten. Veel van wat ik graag wou proberen hadden ze niet, dus ik heb uiteindelijk gekozen voor wat ik de eerste avond wou eten en ze toen niet hadden, noodles met Chinese kool en fish tofu. Geen idee hoe iets fish tofu kan zijn, maar het was lekker! Ik wou graag vanaf het begin dat ik hier ben al een keer kijken bij de mcdonalds, gewoon om te zien wat ze hebben. Dus dat heb ik nog even gedaan en uiteindelijk een ijsje en ijsthee meegenomen voor op de kamer. Ze hadden trouwens niets raars. Ik dacht misschien dingen als hond of sprinkhaan, maar nee. Wel andere dingen dan wij hebben, zoals mijn ijsthee en ijsje.

Meer China en/of Azië?

Ga je backpacken in Azië en ben je op zoek naar de beste reisroutes en reistips? Onze backpacken in Azië pagina staat vol blogs en nuttige reistips gericht op Azië zodat je onderweg niet voor verassingen komt te staan. Heb je een dagje te besteden in Shanghai? Lees dan deze leuke blog – Stopover in Shanghai op de website van één van onze collega’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!