Treinverhalen vanuit de Trans-Mongolië Express – Rusland

De Trans-Mongolië Express is een waanzinnige treinreis van Moskou naar Beijing. De reis is 6000 km en kun je zonder stops in 6 dagen doen. Tussen Moskou en Irkutsk zit ik 4 dagen in de trein, zonder er ergens uit te gaan, zonder douche, in een kamertje van ongeveer 2 bij 3, met 3 andere personen. Ik neem je in deze blog mee in mijn treinverhalen.

Moskou – Dag 1 van 4

Ik was als een van de eersten in de trein en hoopte eigenlijk op een coupé voor mij alleen. Dat is zeer onwaarschijnlijk en dat weet ik ook wel, maar toch.. Ik slaap in een klein kamertje, net groot genoeg om je kont te kunnen keren, met 2 stapelbedden. Een van mijn roommates is verhuisd naar een andere coupé waar zijn vrienden zitten, vertelde de ander. De ander, die hier nog wel is, is een jongen van mijn leeftijd denk ik. Hij heeft in gebrekkig Engels wat proberen uit te leggen, maar ik weet niet zeker of het wel klopt. Hij zit met 20 van zijn theatermaatjes hier in de trein en ze gaan er in Perm uit, morgen ochtend vroeg. Ze hadden een optreden op een festival in Moskou. Ik heb een folder gekregen (in het Russisch) en een tekenblok en een pen van 1 van zijn theatermaatjes. Er is dus mooi veel ruimte hierzo. De jongen heeft ook alleen maar een rugzakje bij zich, dus alle plek voor mijn spulletjes.

De trein & de conducteur

Ik zit in een oud treinstel. Zo oud dat de wc niet werkt. Voor de wc moet ik naar een volgend treinstel. Dat betekent dus ook maar 2 wc’s voor 2 treinstellen.. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt. 

In dit soort treinen is de conducteur of conductrice verantwoordelijk voor zijn of haar treinstel. De conductrice is een beetje aan het schoonmaken, verkoopt wat snacks en drinken en zorgt voor warm water. Er staat een soort van grote ketel vooraan, waar iedereen warm water uit mag pakken. Ik had het een en ander aan koffie en thee mee genomen omdat ik dit al gelezen had, dus ik geniet al even van mijn coconut latte. 

Er is niet veel te doen in de trein, zoals verwacht. Ik ben begonnen in een boek en zit een beetje uit het raam te kijken. Mijn roommate ligt alleen maar te slapen, lekker rustig. 

Tussenstops van 30 minuten

Om tien voor 6 stopte de trein en mijn roommate vertelde dat de stop 30 minuten zou duren en dat je gewoon uit de trein mag. Ik was een beetje aan het wandelen over het station en toen ik terug kwam in de coupe, zat er een vrouw met kind. Blijkbaar slapen zij hier ook. Precies 30 minuten later vertrekt de trein weer.

Rond een uurtje of 7 stopte de trein voor 20 minuten. Op het station stonden de ‘moedertjes van Rusland’. Zij verkopen hun zelfgemaakte eten. Ik heb kippen gezien, broodjes, tomaten, uien, van alles! 

Om 9 uur stopte de trein nog eens en ging de vrouw met het kind eruit. Voor haar in de plaats zit er nu een echte Rus bij me in de slaapcoupé. Hij praat alleen maar Russisch, ook tegen mij en het eerste wat hij deed is zijn fles drank erbij pakken. Hij stinkt ook naar rook en alcohol.

Het is nu kwart over 10 en we zijn weer gestopt, nu maar voor even schijnt. Ik heb gezegd dat ik wil slapen, want ik heb mijn boek uit en ben er wel klaar mee voor vandaag. Ik heb zo’n idee dat de andere 2 zich ook gaan klaar maken om te gaan slapen. Hopen dat ze niet snurken!

Ergens tussen Moskou en Irkustk – Dag 2 van 4

Zo, de echte Rus kan wel snurken zeg. Maar hij is midden in de nacht uitgestapt. Ik heb hem weg horen gaan, maar weet niet meer wanneer.

Vandaag hoef ik niets te doen, want er valt niets te doen, dus ik kan lekker uitrusten!

De wc’s is wel iets raars trouwens. Ze gaan gewoon dicht soms. En nu al 2 keer wanneer ik moet plassen.. Ik heb nog niet helemaal door wanneer dat is en waarom.

We zijn weer even gestopt voor 20 minuten. Ik vind het eng om eruit te gaan, want de trein gaat gewoon, zonder enige aankondiging. Als je er niet in zit, heb je gewoon pech. Maar ze vertellen ook niet hoe lang we stoppen. Ik heb geluk dat die jongen hier een beetje Engels kan, anders had ik t echt niet geweten!

Ik dacht dat er geen water was in de wc van de trein was om je handen te wassen, omdat er geen water uit het kraantje kwam. In het wasbakje lag wel elke keer water.. Het zal wel aan mij liggen dacht ik, en dat was ook zo! Je drukt tegen de onderkant van het kraantje aan en het water komt eruit. Goed om te weten.

Veranderingen in landschap

De tijd is 2 uurtjes vooruit gegaan! Op de iPad is het 14.43 uur en op de telefoon 16.43 uur, raar! Maar niet erg, want de tijd gaat best wel heel erg langzaam..Het landschap is ook aan het veranderen. Eerst vooral bos, nu wordt het heuvelachtig.

Weer wat geleerd. We stopten ergens en ik wil er eigenlijk wel even uit, een beetje frisse lucht lijkt me wel lekker. De vertaalapp heeft netjes de vraag: kunt u mij vertellen hoe lang deze stop duurt? vertaald naar het Russisch voor een mevrouwtje dat uit het raam stond te staren. Ze moest even haar bril pakken en begon hele verhalen in het Russisch te vertellen. Haar roommate kwam erbij en ik moest mee lopen. Hij wees me op een schema in de gang waar de tijden van de treinen met de bijbehorende stops op staan. Ideaal!

Restauratiewagon

In de restauratiewagon maar even op de kaart gekeken naar het aanbod qua diner, niet veel. Qua prijs-kwaliteit verhouding ligt het niet helemaal op 1 lijn. Het was iets duurder dan in de stad, maar het was niet de moeite waard.

Er zitten hier een paar kerels te zuipen in het restaurant, ze kunnen niet eens meer normaal lopen. Er ging er al 1 bij mij aan tafel zitten, ik heb er geen aandacht aan gegeven en hij is naar een andere tafel gestuurd.

Ergens tussen Moskou en Irkoetsk – ongeveer dag 3 van 4

Er kwam net een meisje naar me toe, Christina uit Duitsland, m’n nieuwe BFF voor de komende paar dagen! Ze had gehoord van de conductrice dat ik naar Irkutsk ga en dat ik Nederlands ben. Haar oma is Russisch, dus ze spreekt redelijk de taal.

Dronken uit de trein gezet

Ze vertelde me dat er gister een dronken iemand uit de trein is gezet, een jongen was heel vervelend en viel iedereen lastig. Ik wist meteen wie ze bedoelde, want die jongen was ook bij mij geweest en praatte de hele tijd Russisch tegen me. Ik had geprobeerd hem af te wimpelen, maar dat lukte niet, zelfs niet toen ik gewoon deed alsof ik verder ging lezen.. Daarna geen last meer van hem gehad, maar hij was dus uit de trein gezet.

Russische lekkernijen

Met Christina nog maar een keer de restauratiewagon geprobeerd, dit keer voor de lunch. Ik had borschk ofzoiets, een Russische bietensoep. Het was erg lekker! We hadden er een broodje bij gevuld met aardappel. Toch wel handig als je iemand bij je hebt die Russisch spreekt. Ik had haar ook even een foto van het blikje laten zien wat ik had gekregen van een van mijn eerdere roommates. Het is een soort van smack, die ham in blik. Ik had het al weggegooid, voor de zekerheid.

Bij een stop van 3 kwartier maar even gekeken of er nog wat te eten valt op het station. Alles is in het Russisch, maar mijn nieuwe Russisch sprekende BFF heeft me geholpen met het bestellen van een salade en pannenkoekje voor vanavond en we hebben daar even een pannenkoekje gegeten, lekker!

Er is onderweg nog niet veel veranderd qua natuur, het enige zijn de kleuren. De bomen zijn hier echt in de herfstkleuren, geel, oranje, rood, groen, bruin, zelfs een beetje paarsig.

Irkoetsk – eind van dag 4 van 4

Zo, bijna uit de trein, nog een half uurtje en dan zijn we 5193 km verder. 4 dagen niet gedouched, 4 dagen geen make-up op gehad, 4 dagen niet bewogen, en nog veel meer dingen 4 dagen niet gedaan. Klaar om uit de trein te gaan!

Meer Trans-Mongolië Express?

Ik schreef een uitgebreide blog over de hele Trans-Mongolië Express reis die absoluut het lezen waard is. Ook schreef ik over de eindbestemming Beijing waar allerlei leuke tips en bezienswaardigheden aan bod komen. Wil je meer weten over backpacken in Azië algemeen? Check dan onze Backpacken in Azië categorie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!