Reis gepland naar China of Azië en het Coronavirus – wat nu?

Ik zie op verschillende social media, reisfora en reiswebsites talloze vragen voorbij komen van backpackers en reizigers die zich zorgen maken over het Coronavirus. Sommige backpackers bevinden zich nu in één van de getroffen landen en zijn op zoek naar reisadvies. Velen vragen zich af of ze misschien hun reis moeten staken. Anderen hebben juist een reis naar één van de getroffen landen gepland staan en vragen zich af of ze nog wel moeten gaan. Allemaal zeer terechte vragen en zorgen.

Bron: Getty Images

Om reizigers waar mogelijk te helpen met het maken van een overwogen keuze, ga ik in dit blog de komende week of weken zo goed mogelijk het reisadvies, de voortgang en actuele status bijhouden van de uitbraak. Hierbij raadpleeg ik dagelijks drie betrouwbare bronnen. Waar mogelijk zal ik de bronnen ook zo goed mogelijk blijven vermelden.

Bronnen welke geraadpleegd worden

 1. De uitbraak map van The Washington Post (dagelijkse updates)
 2. De website van de World Health Organisation (W.H.O.)
 3. De Coronavirus Wikipedia pagina (dagelijkse updates door een team van experts wereldwijd)
 4. Het liveblog van Nu.nl

Uitbraak Coronavirus wereldkaart

Om het voor jullie makkelijk en snel inzichtelijk te maken heb ik hieronder een wereldkaart toegevoegd met de huidige, bevestigde besmettingen en tevens de mogelijke besmettingen van het Coronavirus (welke nog bevestigd dienen te worden door de autoriteiten). De wereldkaart krijgt dagelijkse updates.

Rood = bevestigde besmettingen

Blauw = vermoedelijke besmettingen

Coronavirus wereldkaart
Bron = By Original author: Pharexia (talk) – Map derived from BlankMap-World-Microstates.svg | Data derived from The Centers for Disease Control and Prevention, New York Times, CNBC, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86236603

Let op: Bovenstaande wereldkaart zal indien er zich wijzigingen voordoen, dagelijks ge-update worden. De bron van de wereldkaart staat er direct onder.

Actuele status en updates

02 februari 12:05u | Annuleren en reisverzekeraars

Ik ben door de verschillende berichten heen gegaan en zie daar veel verschillen. Je kan in alle gevallen je reis wel annuleren, maar een vergoeding is vaak niet mogelijk. Ook zit er veel verschil in reisorganisaties en zijn er ook enkele vliegmaatschappijen die wel vergoeding geven.

 • RTLz heeft hier een goed informatief bericht online gezet met betrekking tot reizen annuleren.
 • Unigarant verzekeringen heeft hier aangegeven dat het annuleren i.v.m. het coronavirus NIET onder hun dekking valt. Wel kan je het proberen via het Calamiteitenfonds.
 • ANWB verzekeringen heeft hier aangegeven dat het alleen mogelijk is om te annuleren indien je extra dekking op je polis hebt afgenomen.
 • Univé verzekeringen legt in dit bericht uit wat er wel of niet onder hun dekking valt. Over het algemeen valt annuleren niet onder de dekking. Wel geven ze aan dat grote vertragingen mogelijk wel onder dekking valt.
 • De consumentenbond heeft hier een goed informatief artikel online geplaatst over annuleren of omboeken i.v.m. het coronavirus.
 • Allianz verzekeringen heeft hier een bericht online geplaatst m.b.t. het coronavirus.

02 februari 11:44u | Nederlandse ministerie geeft meer negatieve reisadviezen af

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft voor diverse landen in Azië het reisadvies aangepast in verband met het coronavirus. In de meeste gevallen dienen bepaalde regio’s vermeden te worden. De lijst met links naar de desbetreffende pagina’s van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken is daarom aangepast. Klik hier om direct naar de lijst te gaan.

02 februari 11:08u | Indonesië en Taiwan leggen alle vluchten met China stil

Veel Nederlanders reizen vanaf Indonesië terug naar Nederland via China. Het is (nogmaals) aan te raden om contact op te nemen met je vliegmaatschappij en reisverzekeraar.

02 februari 10:26u | Circa 15.000 mensen besmet

Inmiddels zijn er in China zeker 14.380 mensen besmet en 304 mensen overleden aan de gevolgen van het zogeheten 2019-nCoV-virus. Buiten China zijn minstens 132 besmettingen vastgesteld, waarvan er één dodelijke gevolgen had, op de Filipijnen. Bron: Nu.nl

01 februari 18:51 | Amerika, Rusland en Australië kondigen inreisverbod vanaf China af

Steeds meer landen leggen al het vliegverkeer met China stil. Ook overstappen is er in veel gevallen niet meer bij, alles wat vanaf of via China komt is inmiddels geannuleerd. Het gaat momenteel om circa 18.000 geannuleerde vluchten tot en met eind maart 2020.

01 februari 12:15u | Meer vluchten geannuleerd

Verschillende vliegmaatschappijen komen met nieuws. Ze hebben bekendgemaakt alle vluchten van en naar China tot nader order op te schorten. Het gaat om alle vluchten tot en met 31 maart 2020. Het zijn op dit moment al teveel maatschappijen om hier op te lijsten. Het gaat wereldwijd om circa 10.000 vluchten van en naar China. Neem zoals onderin dit blog geadviseerd contact op met je vliegmaatschappij en eventueel je reisverzekeraar.

01 februari 10:19u | 12.419 mensen besmet

Inmiddels is de teller opgelopen naar ruim twaalf duizend besmettingen en zijn er 259 mensen overleden. Buiten China is tot op heden nog niemand aan de complicaties van het Coronavirus overleden.

31 januari 14:02u | Negatief reisadvies China

De Nederlandse overheid heeft een negatief reisadvies afgegeven voor China. Klik hier om direct naar de website van het Ministerie van buitenlandse zake te gaan,

31 januari 09:23u | 9.692 mensen besmet + update wereldkaart

Een uur geleden heeft de WHO een nieuwe update geplaatst. De commissie zegt dat er inmiddels 9.692 geregistreerde besmettingsgevallen binnen de landsgrenzen van China zijn. Buiten China zijn bijna honderd besmettingen vastgesteld. De laatste 24 uur zijn er 43 doden bij gekomen. Tot nu toe 213 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het nieuwe Coronavirus. Bron: Nu.nl & WHO.

30 januari 08:12u | 7.700 mensen besmet

Inmiddels zijn er in China ruim 7700 besmettingen en 170 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Buiten China zijn iets meer dan vijftig besmettingen vastgesteld.

29 januari 11:012u | Geschrapte vluchten, contacteer je vliegmaatschappij

British Airways schrapt ALLE vluchten van en naar China tot waarschijnlijk eind maart. Contacteer indien nodig je vliegmaatschappij. Bron: Volkskrant.

29 januari 10:02u | Handige Coronavirus Facebook Bot

Er is een hele handige Facebook bot in het leven geroepen die je met een druk op de knop op de hoogte houdt van de meest recente status. Meer info hierover onderin dit blog, klik hier om direct naar beneden te scrollen.

29 januari 09:31u | Vier nieuwe landen + update wereldkaart

Nieuwe update van de wereldkaart. Er zijn meer gevallen bekend geraakt of bevestigd. Er is één land toegevoegd aan de lijst met bevestigde gevallen, namelijk de de AUE (Verenigde Arabische Emiraten). Daarnaast zijn er ook 4 landen toegevoegd aan mogelijk Coronavirus aangetroffen, maar nog niet gevestigd door de autoriteiten. Het aantal besmettingen is op dit moment ruim 6000 en het dodental is gestegen naar 132. Bron: Nu.nl.

28 januari 09:19u | 4.500 mensen besmet

De wereldkaart is ge-update, er zijn enkele landen bijgekomen waaronder Duitsland. Het aantal besmettingen is op dit moment 4.500 en 106 zijn inmiddels overleden. Bron: Nu.nl.

27 Januari – 21:15u | 2.835 mensen besmet

Op het moment van schrijven (27 januari om 21:15u) zijn er 2.835 mensen besmet geraakt waarvan er 81 zijn overleden.

Welke landen zijn getroffen door het Coronavirus?

Landenlijst coronavirus (bevestigd)

De landen in onderstaande lijst (welke ik dagelijks zal updaten) hebben bevestigd dat er besmettingen van het Coronavirus zijn in het land.

2.1 Noord-Amerika
2.1.1 Canada
2.1.2 Verenigde Staten
2.2 Azië
2.2.1 Cambodja
2.2.2 China (vasteland)
2.2.3 Hong Kong
2.2.4 India
2.2.5 Japan
2.2.6 Macau
2.2.7 Maleisië
2.2.8 Nepal
2.2.9 Filipijnen
2.2.10 Singapore
2.2.11 Zuid-Korea
2.2.12 Sri Lanka
2.2.13 Taiwan
2.2.14 Thailand
2.2.15 Verenigde Arabische Emiraten
2.2.16 Vietnam
2.3 Europa
2.3.1 Finland
2.3.2 Frankrijk
2.3.3 Duitsland
2.3.4 Italië
2.3.5 Litouwen
2.3.6 Rusland
2.3.7 Spanje
2.3.8 Zweden
2.3.9 Verenigd Koninkrijk
2.4 Oceanië
2.4.1 Australië

Bron: Washington Post + Wikipedia 

Landenlijst coronavirus (onbevestigd, in onderzoek)

De landen in onderstaande lijst zijn landen waar mogelijk ook besmettingen van het Coronavirus zijn geconstateerd, maar zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.

3.1 Afrika
3.1.1 Angola
3.1.2 Ethiopië
3.1.3 Kenia
3.1.4 Sudan
3.2 Zuid-Amerika
3.2.1 Brazilië
3.2.2 Ecuador
3.2.3 Peru
3.3 Azië
3.3.1 Indonesië
3.3.2 Kazachstan
3.3.3 Mongolië
3.3.4 Noord-Korea
3.3.5 Pakistan
3.4 Europa
3.4.1 Cyprus
3.4.2 Griekenland
3.4.3 Polen
3.4.4 Roemenië
3.4.5 Slowakije
3,5 Oceanië
3.5.1 Fiji
3.5.2 Nieuw-Zeeland

Luchthavens nemen maatregelen

Verschillende grote luchthavens over de hele wereld hebben maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. Houd rekening met flinke vertragingen bij bestemmingen in- of vanaf Azië, met China in het bijzonder. Enkele vliegvelden in China zijn zelfs volledig gesloten op dit moment. Passagiers worden in veel gevallen gescreend voor vertrek en bij aankomst. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld via een ander land terug naar Nederland reist.

Als er een vermoeden bestaat dat iemand daadwerkelijk besmet is dan wordt deze persoon direct in quarantaine gesteld en naar het ziekenhuis gebracht.

Actueel reisadvies Nederlandse overheid

Het ministerie van buitenlandse zaken is vanzelfsprekend de meest betrouwbare bron als het gaat om het afgeven van reisadvies. Om het voor jullie gemakkelijker te maken heb ik de belangrijkste officiële reisadvies pagina’s hieronder gezet met directe links naar de website van de rijksoverheid.

 1. Australië
 2. Cambodja
 3. Canada
 4. Filipijnen
 5. Frankrijk
 6. Hong Kong
 7. India
 8. Japan
 9. China
 10. Maleisië
 11. Nepal
 12. Singapore
 13. Sri Lanka
 14. Taiwan
 15. Thailand
 16. Vietnam
 17. De Verenigde Staten
 18. Zuid Korea

Geen reden tot paniek

In de verschillende backpackers groepen op Facebook zie ik al meerdere berichten voorbij komen van mensen die hun reis al geannuleerd hebben. Dit is in de meeste gevallen nog helemaal niet nodig. In veel landen gaat het om enkele besmettingen op een bevolking van tientallen of honderden miljoenen. De kans dat je er daadwerkelijk te maken mee krijgt is zeer klein. Lees je dus eerst goed in en maak dan pas een overwogen keuze.

Reis annuleren of terug naar Nederland?

Wil je je reis toch annuleren of wil je zo snel mogelijk terug naar Nederland in verband met het Coronavirus? Dan kan je altijd proberen je reiskosten vergoed te krijgen via je reisverzekering. Niet één polis is hetzelfde en het kan dus zijn dat dergelijke calamiteiten juist wel of niet onder jouw polis vallen. Bel of mail je reisverzekeraar en vraag naar je dekking en/of mogelijkheden.

Update 30 januari: Verzekeraar Aegon heeft inmiddels zelf al een bericht geplaatst met voorwaarden m.b.t. reizen annuleren i.v.m. het Coronavirus. Ik verwacht dat andere verzekeraars snel zullen volgen.

Op de hoogte blijven van vlucht wijzigingen?

Vlieg je via China of een ander Aziatisch land en wil je op de hoogte blijven van de status van je vlucht? Neem dan pro-actief contact op met je vliegmaatschappij en vermeldt je vluchtnummer. Vraag om SMS updates wanneer er zich wijzigingen voordoen indien je die nog niet aan had staan. De meeste vliegmaatschappijen zullen SMS updates tijdens calamiteiten zoals deze kosteloos versturen.

Updates Coronvirus via Facebook Bot?

Getipt door een mede-reiziger, waarvoor dank! Er is een Facebook bot in het leven geroepen genaamd Coronavirus Bot. Je kan je aanmelden via Facebook messenger door te klikken op deze link. De bot zal je vervolgens handige push berichten sturen zodra er nieuws is. Hieronder enkele screenshots van de bot om je een idee te geven hoe het werkt.

Algemene informatie over het Coronavirus

Waar komt het Coronavirus vandaan?

Vermoedelijk hebben de eerste slachtoffers het virus gekregen na het aanraken van dierlijke producten op een markt in de Chinese stad Wuhan. Het virus is inmiddels ook al opgedoken in de VS en Europa. Nu.nl heeft een korte informatievideo gemaakt over het Coronavirus welke hier te vinden is.

Wat zijn de symptomen van het Coronavirus?

De klachten van met corona besmette patiënten lijken op een stevige verkoudheid, maar bij het 2019-nCoV-virus komen er ook nog ernstige longklachten en kortademigheid bij. In sommige gevallen leidt het virus tot levensbedreigende luchtweginfecties. Omdat de gemiddelde mens inmiddels immuun is voor de meeste coronavirussen, maar niet voor deze variant, werkt onze afweer hiertegen maar beperkt. Qua symptomen en de makkelijke verspreiding van de infectie lijkt 2019-nCoV-virus erg op SARS, ook een coronavirus. Aan laatstgenoemde virusziekte overleden in 2003 maar liefst bijna achthonderd mensen.

Waar komt het Coronavirus vandaan?

Vermoedelijk hebben de eerste slachtoffers het virus gekregen na het aanraken van dierlijke producten op een markt in de Chinese stad Wuhan. Het virus is inmiddels ook al opgedoken in de VS en Europa. Nu.nl heeft een korte informatievideo gemaakt over het Coronavirus welke hier te vinden is.

Wat zijn de symptomen van het Coronavirus?

De klachten van met corona besmette patiënten lijken op een stevige verkoudheid, maar bij het 2019-nCoV-virus komen er ook nog ernstige longklachten en kortademigheid bij. In sommige gevallen leidt het virus tot levensbedreigende luchtweginfecties. Omdat de gemiddelde mens inmiddels immuun is voor de meeste coronavirussen, maar niet voor deze variant, werkt onze afweer hiertegen maar beperkt. Qua symptomen en de makkelijke verspreiding van de infectie lijkt 2019-nCoV-virus erg op SARS, ook een coronavirus. Aan laatstgenoemde virusziekte overleden in 2003 maar liefst bijna achthonderd mensen.

Hoe voorkom je besmetting van het Coronavirus?

China is druk bezig met het testen van allerlei behandelmethodes, maar een vaccin is nog niet in zicht. Voorkomen is voorlopig dus absoluut beter dan genezen. Maar hoe voorkom je dat je het 2019-nCoV-virus oploopt? Het sleutelwoord is hygiëne. Was goed je handen en als je moet niezen of hoesten, gebruik een zakdoek (of je elleboog). Reis je naar getroffen gebieden? Vermijd dan vooral de vis- vlees- of pluimveemarkten, het aanraken van dieren en draag voor de zekerheid een mondkapje.

Zelf een update melden?

Deze pagina heeft updates nodig! Ben je toevallig in één van de betrokken landen en heb je nieuwe informatie, foto’s of updates? Laat het ons weten via het reactieformulier onder dit bericht of stuur ons een e-mail (destift.nl@gmail.com). Ook zijn we te bereiken via Facebook. of één van onze andere social media kanalen. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste updates – indien er zich belangrijke wijzigingen voordoen zullen we deze pagina updaten en dat als eerst via ons Facebook kanaal met jullie delen.

Bedankt voor jullie medewerking en travel safe!

4 gedachten over “Reis gepland naar China of Azië en het Coronavirus – wat nu?”

 1. bedankt voor dit handige overzicht ik kom hier vandaag voor de derde keer terug en ga facebook bot nu inschakelen ik zal ook andere zegge om hier te kijken

 2. Ha Chris,

  Bedankt voor je duidelijke blog

  Ik ga vanaf maart voor onbepaalde tijd op reis. Nu was het idee te starten in Azië. Maar wat denk jij , zal het problemen opleveren met doorreizen als je uit een risico gebied komt?

  De bedoeling was naar een aantal maanden door te trekken naar Australië. Maar misschien beter dan de andere kant op de wereld rond? ?

 3. Hey Mike,

  Ik vind het heel lastig om hier een goed advies over te geven. Ik denk dat je buiten China om nog wel met een gerust hart kunt reizen maar ja wat je zegt is natuurlijk mogelijk: dat je ergens in een gebied terecht komt welke ineens wordt afgesloten. Al zie ik dat buiten China om echt niet snel gebeuren.

  Aan de andere kant hoor en zie ik van veel reizigers dat in landen zoals Maleisië iedereen met mondkapjes loopt, het zou mij persoonlijk niet een heel prettig gevoel geven. Het is een lastige afweging. Misschien kan je eerst naar Zuid Amerika reizen en als de rust weer een beetje is wedergekeerd, doorreizen naar Azië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!