De mooiste inca trails, trekking & tours vanuit Cusco, Peru

Cusco

Cusco is zonder twijfel een van de mooiste steden in Latijns-Amerika en als je naar Peru gaat mag je een bezoek aan deze bijzondere stad zeker niet overslaan. Je volgt de voetstappen van de Inca’s – de eerste inwoners van Peru – en bewondert de oude Inca-hoofdstad met zijn pittoreske steegjes, Barokke kerken en sfeervolle pleinen. Het bruisende hart wordt gevormd door de indrukwekkende Plaza de Armas, dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt als cultureel en historisch centrum. Tijdens een (georganiseerde) wandeltocht kun je kennis maken met de koloniale Spaanse huizen die veelal zijn gebouwd op de fundamenten van de voormalige Inca paleizen. Je kan de typische Inca-sfeer proeven bij de heilige archeologische plaatsen zoals de Koricancha (tempel van de Zon), Sacsayhuaman en meer.

Na een dagje zwoegen is het tijd om te genieten en ook daar is Cusco perfect voor. Geniet van authentieke Peruviaanse gerechten zoals lomo saltado, ceviche of cuy in een van de gezellige restaurantjes en eindig je avond met een Cusqueña (Peruviaans biertje) in een van de bruisende nightlife cafés en clubs.

Na het bekijken van de stad ben je er gelukkig nog lang niet door het aanbod heen en waarschijnlijk moet het leukste nog komen! Cusco is namelijk het perfecte uitgangspunt voor een bezoek aan de wereldberoemde Machu Picchu en daarnaast ook voor een bezoek aan de vele natuurreservaten zoals de Rainbow Mountains, Sacred Valley (heilige vallei) en de Peruviaanse Amazone. Neem hieronder een kijkje hoe je het beste kunt genieten van deze gezellige stad en mooie omgeving.

Machu Picchu

Verborgen tussen de hoge toppen van de Andes liggen de majestueuze ruïnes van de heilige Inca stad Machu Picchu. Ingesloten tussen steile bergtoppen bleef het onontdekt totdat de Spanjaarden het in de zestiende eeuw herontdekten. De steile weg naar de mysterieuze stad is nog steeds intact en kan nog steeds worden bezocht door de spectaculaire route gemaakt door de vroegere bewoners, de Inca’s. Er zijn verschillende theorieën over de functie van de stad, maar de meest plausibele is dat het een retraite voor koningen en andere hoog beschaafde mensen was. Een bezoek aan dit hoogtepunt van Zuid-Amerika zal je de rest van je leven bijblijven!

Er zijn verschillende trekkingen die naar Machu Picchu leiden. Elke trek heeft zijn eigen schoonheden en bijzonderheden.

Welke Machu Picchu trails vanuit Cusco zijn er?

Inca Trail

Veruit de meest bekende trail naar de Machu Picchu is de klassieke Inca Trail. Het is daarmee ook gelijk de meest populaire wandelroute in Latijns-Amerika. Je loopt over de wegen die de Inca’s hebben gevormd tot een zeer uitgebreid netwerk van bijna 40.000 kilometer aan wandelpaden. Deze liepen tot in de verre uithoeken van het rijk, dat zich uitstrekte van Quito in Ecuador tot Santiago in Chili en Mendoza in Argentinië.

Een deel van dit netwerk (43 kilometer) leidt langs belangrijke archeologische complexen van de Inca’s, waaronder Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupatamarca, Wiñay Wayna en de wereldberoemde Machu Picchu. Dit pad is populair geworden in de afgelopen 30 jaar onder de naam “de Inca Trail naar Machu Picchu”. De route heeft een gevarieerde moeilijkheidsgraad met verschillende paden en hellingen. Het is een geweldige en niet te missen trail voor avonturiers; wie wil dit nou niet afstrepen van zijn/haar bucketlist?

Je kunt deze trail in vier of in twee dagen ontdekken. Door een vast aantal toegestane bezoekers per dag en de groeiende bekendheid is het belangrijk de Inca Trail ver van te voren te boeken (lees: meerdere maanden), zeker als je in het hoogseizoen zou willen gaan. Als je in de zomervakantie zou willen gaan dan moet je ongeveer rond november/december al boeken.

Salkantay Trail

De Salkantay Trail staat bij de meeste mensen bekend als de beste alternatieve route naar de beroemde Inca stad Machu Picchu. Deze mooie maar zware wandeling brengt je over een van de hoogste en meest imposante bergen van de Peruviaanse Andes; de heilige berg van Salkantay (met een hoogte van 6271 meter!).

De tocht biedt een breed scala aan prachtige landschappen, waaronder de Quechua gemeenschappen, de Inca ruïnes, de jungles met vele verschillende dieren en medicinale planten en de overweldigende besneeuwde bergtoppen met adembenemende uitzichtpunten.

De Salkantay trail wordt over het algemeen gelopen in vijf of vier dagen maar andere variaties zijn ook mogelijk. Door het klimmen en dalen moet je redelijk fit zijn om deze tocht te kunnen voltooien. Neem trouwens ook wat warme kleding en een goede slaapzak mee om de koude nachten in tentjes te trotseren!

Jungle Trail

De drie- of vierdaagse Jungle trail (verwarrend genoeg ook wel eens ‘Inca Jungle trail’ genoemd) is een ander alternatief dat leidt naar de citadel van Machu Picchu. Het is een once in a lifetime experience in het midden van de natuur met unieke flora en fauna en vele kleine bekende archeologische overblijfselen. De ervaring om te wandelen over smalle paden – waaronder delen van echte Inca-routes – in combinatie met mountainbiken, raften, ziplining en warmwaterbronnen maakt deze trail dé perfecte belevenis voor sensatiezoekers. Bij deze route staat het wandelen iets minder centraal dan bij de andere routes en het biedt daarmee ook het perfecte alternatief voor gezinnen die de Inca citadel van Machu Picchu willen bezoeken.

Short Trail

Mocht je maar enkele dagen in Cusco verblijven (wat zeker niet aan te raden is) maar ab-so-luut niet de Machu Picchu wilt missen dan zijn er enkele opties om vliegensvlug heen en weer te gaan. In één of twee dagen reis/race je met de trein richting de voorstad van Machu Picchu, genaamd Aguas Calientes, om daarna het prachtige Machu Picchu te bezoeken.

Zelf raad ik aan om een langere trail te doen omdat deze trails op zichzelf al een enorme ervaring zijn. Mocht je hier helaas niet de tijd voor hebben dan is dit een perfecte oplossing om toch de Machu Picchu van je must-see lijstje af te strepen!

Huayna Picchu & Machu Picchu Mountain

Een extra optie die je kunt kiezen rondom het bezoek aan de Machu Picchu is het bezoeken van een van de twee bekende bergen (Spaans: montañas) rondom de Machu Picchu, genaamd de Huayna Picchu en de Machu Picchu Mountain. Beide geven ze de mogelijkheid om de Inca stad van een ander perspectief te zien dan net erboven of midden in de stad zelf.

Welke je moet kiezen is – naast de beschikbaarheid – afhankelijk van je eigen motivatie. De Machu Picchu Mountain duurt ongeveer 1.5 uur om te beklimmen, de Huayna Picchu ongeveer 45 minuten. De hike terug omlaag duurt ongeveer even lang. Vanaf de Huayna Picchu kijk je vanaf een andere kant naar de Machu Picchu dan de gebruikelijke uitzichtpunten. Beide zijn een echte toevoeging aan de beleving en voor mij absolute aanraders!

Zo veel operators in Cusco, waar kan ik het beste boeken?

Voor alle Machu Picchu tours zijn er online (en lokaal) enorm veel operators, die vaak allemaal dezelfde
tour aanbieden maar wél hun eigen prijskaartje hebben. Mocht je van te voren willen boeken (wat een vereiste is bij de Inca Trail, aan te raden is als je eens zonsopgang tickets wilt, een van de ‘mountains’ wilt bezoeken, of graag met de trein terug wilt), zorg dan dat je niet te veel betaalt én let op voor scammers. Koop in principe niet van mensen op straat die je daar een ticket aanbieden aangezien deze vaak niet geldig zijn.

Tip: Een goede aanbieder voor een hoop tours rondom Cusco is PaRa Travels (zie onderaan dit blog), een Nederlands reisbureau met erg makkelijk en snel contact zodat je vooraf kunt boeken voor een lokale prijs! Andere aanbieders op het internet vragen prijzen die soms wel twee tot drie keer zo duur zijn.

Andere leuke tours vanuit Cusco

Rainbow Mountains

De berg van de zeven kleuren, in het Engels bekend als de Rainbow Mountains en bij de lokale bevolking als Cerro Colorado, is gelegen in Vinicunca, ongeveer 100 km van de stad Cusco. Het gebergte wordt gedomineerd door de prachtige besneeuwde Ausangate met een hoogte van 6384 meter, maar de Rainbow Mountain zelf heeft al een indrukwekkende hoogte van ongeveer 5000 meter. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de prachtige kleurencombinatie die je nergens ter wereld op deze manier kunt vinden!

Tijdens een van de tours hike je door het prachtige landschap om uiteindelijk in ongeveer 2 of 3 uur bijna 1 kilometer te stijgen! Vergis je niet, door de grote hoogte is het zuurstofgehalte in de lucht een stuk lager, wat voor veel mensen ontzettend wennen is. Zorg dat je voor deze tour al een tijdje in Cusco omgeving bent geweest om te wennen aan de hoogte en met een frisse start kunt beginnen aan de hike. De Rainbow Mountain wordt omringd door de Red Valley (rode vallei), welke ook zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Sacred Valley (heilige vallei van de Inca’s)

De heilige vallei van de Inca’s (Spaans: Valle Sagrado de los Incas) is weer een ander, prachtig overblijfsel van de Inca beschaving. Door de erosie van de Urabamba rivier is een vallei ontstaan dwars door het steile gebergte in. De vallei is in de loop van de jaren veel gebruikt door de Inca beschaving, wat tot op de dag van vandaag terug te zien is aan de vele oude Inca ruïnes. Tijdens deze onvergetelijke tour kom je door veel verschillende gebieden met elk zijn eigen pracht; in kleine dorpjes/stadjes als Ollantaytambo en Pisac maak je kennis met de échte inwoners van Peru en hun manier van leven, terwijl je even verderop de zoutvelden (Salineras) van Maras en de cirkelvormige amfitheaters van Moray kunt ontdekken.

De combinatie van de prachtige omgeving en het leren kennen van het authentieke Peruviaanse leven maakt deze tour naar mijn mening een van de mooiste van heel Peru. Mocht je de tijd hebben, mis hem dan zeker niet.

Humantay Lake

Een mooie dagtour vanuit Cusco is het op 4200 meter hoogte liggende Lago de Humantay. Door de weerspiegeling van de met sneeuw bedekte toppen van het Andes gebergte in het turquoise gekleurde meer heeft het een unieke uitstraling.

Tijdens de hike (die op zichzelf al erg mooi is) stijg je ongeveer 400 meter totdat je bij het meer uitkomt. Op de grote hoogte doe je hier ongeveer 1.5 uur over, maar eenmaal boven is dit het meer dan waard. Het is nú het moment om te gaan, aangezien door klimaatsveranderingen de gletsjers in de toekomst waarschijnlijk zullen verdwijnen.

De Amazone

Wie naar Cusco gaat denkt misschien niet direct aan de Amazone, maar relatief dicht in de buurt zijn er twee perfecte mogelijkheden om de Zuid-Amerikaanse Amazone te ontdekken. Mocht je enkele dagen over hebben en een keer uit je comfort zone willen stappen, dit is het perfecte moment! Zowel Manu als Tambopata zijn hele goede opties om de Amazone te ontdekken. Het grootste verschil tussen de twee is dat Manu wat meer afgelegen ligt dan Tambopata. Het gevolg is dat er minder toeristen komen, de kans om veel dieren te zien groter is maar de prijs daarentegen wel weer hoger is.

Manu National Park

Het Manu National Park is onderverdeeld in 3 zones; een culturele zone, een ‘reserved’ zone en het zogenoemde nationale park (om verwarring te scheppen..!). Tijdens een van de tours ga je in principe de eerste twee zones in en niet het nationale park zelf. Deze zone is namelijk speciaal voor biologen en studenten die daar onderzoek doen.

Door de overgang van lage tropische wouden naar de koude hoge graslanden is in Manu een van de grootste biodiversiteit van de hele wereld te vinden. Met een grootte van 1.716.295 hectares zitten er meer dan genoeg plaatsen bij die naast het Amazone leven ook mogen dienen als meer toeristische
locatie.

De meeste georganiseerde tours naar Manu duren vier dagen. Hierin reis je van Cusco naar de jungle en weer terug. De wegen zullen zodra je Cusco uit rijdt langzaamaan wat minder goed worden, wat voor jou betekent dat je écht de rimboe ingaat. Tijdens deze trail begeef je je middenin de rimboe. Je slaapt in een typische bos-hut, maakt uitstapjes opzoek naar apen, slangen, beren en vele tropische vogels (en nog veel meer) en vaart in typische balsa rafts tussen de bomen over de rivier ‘Madre de Dio’.

Tambopata National Reserve

Met 274.690 hectares is het park een stuk kleiner dan Manu. Dit betekent echter niet dat het minder mooi is; met zijn diverse beschermde habitats zoals regenwouden, rivierwouden en oxbow meren vind je er meer dan 1.000 soorten vlinders, 100 soorten zoogdieren en rond de 600 soorten vogels en honderden verschillende bomen en planten.

Voor een tour naar Tambopata moet je eerst met de bus of het vliegtuig naar het nabij gelegen Puerto Maldonado. Welke van de twee reisopties je kiest is met name afhankelijk van je budget en hoe erg je het vindt om wat langer in de bus te zitten. De laatste optie is vaak goedkoper en als je bijvoorbeeld goed kunt slapen in de nachtbus is dit een goed alternatief! Vanuit Puerto Maldonado ontdek je het amazone gebied met een georganiseerde tour in bijvoorbeeld vier dagen.

Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Over PaRa Travels

Twee jaar geleden in een barretje in Cusco ontmoetten wij, twee vrienden uit Nederland, de Peruviaan José. Het gesprek ging over het slechte contact tussen Zuid-Amerika en Europa met als reden het slechte Engels van de lokale bevolking. Tijdens het uitzoeken van de verschillende reizen werden wegek van het super uitgebreide aanbod met onduidelijke informatie op het internet. Daarnaast waren hun prijzen in vergelijking met de lokale prijzen twee tot drie keer zo hoog. Wij dachten: dit kan anders! Na een aantal biertjes ontstond dan ook het – toen nog – bizarre idee om samen met z’n drieën een reisbureau op te zetten.

Door onze eigen ervaringen in Peru weten we een heleboel over het land, met als specialiteit de stad Cusco. Na het opzetten van onze eigen website kwamen er al snel positieve reacties binnen en de eerste boekingen volgden snel daarop. We leggen onze focus op snel en gemakkelijk contact;WhatsApp, bellen, mailen, en dat gewoon in het Nederlands! Mocht je bepaalde voorkeuren of speciale verzoeken hebben dan houden we daar rekening mee en door het persoonlijke contact weet je precies wat je kunt verwachten.

Voor online geboekte tours geven wij de laagste prijsgarantie en beloven op deze manier een ‘once in a lifetime experience’ voor een erg scherpe, niet-Westerse prijs. Op de website kun je alle informatie nog eens vinden. Mocht je ons willen bereiken twijfel dan niet om van je te laten horen; we helpen je graag verder!

Contact informatie PaRa Travels

Website: https://para-travels.com
Mail: info@para-travels.com
Whatsapp/telefoon: +31 6 31274832 (Ralf)
+31 6 34471660 (Paul)
Facebook: PaRaTravelsPeru
Instagram: @paratravels
Tripadvisor: PaRa_Travels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!