Krka watervallen Kroatië – tips & informatie | Een absolute must-see!

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over een roadtrip en/of rondreis door Kroatië. Een bezoek aan de Krka watervallen behoort toch wel tot één van de hoogtepunten van je roadtrip. Als kind in de jaren 90 kon ik nog op de watervallen klimmen en er zelf afspringen. Tegenwoordig is dat echt ondenkbaar! Inmiddels is het helemaal anders maar zeker niet minder mooi. Het is er nog steeds prachtig en absoluut een bezoekje waard. Het is een druk bezocht park geworden dus als je de mogelijkheid hebt: ga zo vroeg mogelijk op pad. Wij hadden 2 jaar geleden het aller eerste bootje van de dag, we stonden ruim voor 06:00 uur in de ochtend al voor het hek. Het loonde want ik schoot daar enkele van mijn allermooiste foto´s ooit. Er is geen Photoshop o.i.d. aan te pas gekomen, onderstaande plaatjes komen gewoon zo recht uit mijn camera!

Krka - visser
Met het eerste bootje van de dag op weg naar de watervallen. Onderweg zagen we op het stille meer, zo strak als een spiegel, deze visser. Het is één van mijn persoonlijke favoriete foto’s. Zo groen, zo stil. Prachtig.

Tips en bezienswaardigheden Krka

De waterkrachtcentrale van Jaruga

De waterkrachtcentrale van Jaruga is een waterkrachtcentrale aan de rivier de Krka. De Jaruga is een van de oudste elektriciteitsproductie-installaties ter wereld en dateert uit 1903. Het is destijds ontworpen om de straatverlichting in Šibenik van stroom te voorzien, waardoor het de eerste stad ter wereld is met straatverlichting die wordt aangedreven door een meerfasensysteem van wisselstroom (AC). Een beetje technisch allemaal, maar het gebouw en bijbehorende historie is absoluut uniek en je vaart er eigenlijk zo voorbij, zonder dit te weten. Om die reden vind ik het leuk om jullie dat stukje kennis mee te geven. Mocht je erlangs varen tijdens je bezoek aan de watervallen, dan weet je in ieder geval waar je naar kijkt!

Krka - De waterkrachtcentrale van Jaruga
Een stukje verderop zie je de waterkrachtcentrale van Jaruga. Het is een waterkrachtcentrale aan de rivier de Krka en dateert uit 1903.

De grootste waterval: Skradinski Buk

Het eerste bootje en dus ook als eerste in het park. Je loopt eigenlijk direct al tegen de mooiste waterval aan, de Skradinski Buk. Je mag hier zwemmen tot de aangegeven lijn, in de middag is het er erg druk. Wij waren er vroeg, de opkomende zon verlichtte de waterval op een prachtige wijze. Geen hordes met toeristen. Het enige wat je hoort en ziet is het bulderende geluid van de waterval en het gezang van de vele vogels in de bomen. Een euphorisch momentje waarbij ik even terug dacht aan mijn jeugd. Vroeger klom, klauterde en sprong ik vanaf de watervallen in het water eronder (best wel gevaarlijk denk ik nu achteraf ?). Anno 2020 is dat ondenkbaar.

Krka - Skradinski Buk
Skradinski Buk, de grootste en meest imposante waterval in Krka nationaal park.

Wandelen in Krka Nationaal Park

Er zijn verschillende wandelroutes in het park. Een route volgen is kinderspel. In principe gaan ze allemaal min of meer langs dezelfde route en blijven ze dichtbij de rivier, steeds verder omhoog. Je kun het dus zo gek maken als je zelf wilt, hoe verder je gaat, hoe hoger je gaat. Wij hebben in totaal ongeveer 7 uur rondgelopen in het park en hebben dus niet alles kunnen zien. Geen zorgen, ook tijdens de kortere routes zie je al zo ontzettend veel mooie natuur. Hieronder nog enkele foto’s die ik heb gemaakt tijdens onze wandeling door Krka.

Krka, Kroatië
Om de honderd meter krijg je weer een traktatie van moeder natuur, het is bijna onmogelijk om hier een slechte foto te maken.
Op sommige stukken komt het wandelpad heel erg dichtbij het bulderende water. In periodes met veel regen zijn sommige stukken van het park afsloten in verband met de veiligheid. Het bulderende water komt soms over de paden heen.
Krka, Kroatië
Geef mij dat mini-schuurtje om in te wonen en ik ben het gelukkigste mens op aarde! Wat is het hier mooi.
Kraakhelder water bij Krka
Het kraakheldere water vanuit de bergen zorgt ervoor dat je overal veel vis ziet. De mooie bloemen langs de oevers maken het geheel compleet.
Krka - een sprookje
Wandel over de aangelegde houten paden en waan je in een sprookje. De natuur op haar best in Krka

Afkoelen na een lange wandeling

Het Krka nationaal park begint officieel zodra je onder de brug door vaart. Net buiten het park mag je gewoon vrij zwemmen. Je ziet er veel locals die een frisse duik nemen. Na een dag stevig wandelen en zweten in de zon waren wij ook wel weer toe aan verkoeling! Er waren veel jongelui op en rond de brug te vinden, eraf springen is namelijk super gaaf! Het is best hoog, ik schat een meter of 12. Je kunt er ook voor kiezen om te springen vanaf de ijzeren bielzen, dat is wat minder hoog. Het is super leuk om te doen, het water is er diep genoeg en in die zin is het dus ook veilig om te springen. Alleen wel blijven opletten of er geen boten vol toeristen aankomen!

 

Praktische informatie

De officiële website van Krka nationaal park is hier te vinden. Ga naar de website voor de meest actuele toegangsprijzen en informatie (bijvoorbeeld aangepaste openingstijden tijdens feestdagen, of extra informatie omtrent het coronavirus). Ook kun je er terecht voor veel historische informatie, wandelroutes en nog veel meer. Om het voor jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik de meest gezochte pagina’s hieronder voor jullie in een lijstje gezet. Gebruik de links om direct naar de desbetreffende pagina te gaan.

  • Wandelroutes en uitzichtpunten – Klik hier
  • Fietsroutes – Klik hier
  • Toegangsprijzen – Klik hier
  • Openingstijden per seizoen – Klik hier
  • Park- en toeristen mappen – Klik hier
  • Boot excursies – Klik hier

Meer Kroatië?

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over Kroatië. Bezoek onze Kroatië pagina voor meer informatie over Kroatië, haar inwoners, het klimaat en nog veel meer. Zie je daar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!