Café 080 – het gezelligste café op Aruba

Café 080, het interview met eigenaar Jaap Rikken

Het moest er een keer van komen! Een interview met mijn neef Japie, de extraverte eigenaar van het gezelligste Café van Aruba. We zitten bij Jaap thuis om een deel van het interview te doen. Aan de muur hangen de foto’s van de familie in Nederland. Ikzelf, mijn zus en nog vele andere familieleden. Het is net alsof ik thuis ben!

Café 080 is bekend bij locals maar ook zeker daarbuiten. De meeste Nijmegenaren weten het café ver van huis goed te vinden. Over het algemeen komen Nederlanders er graag omdat het één van de weinige plekken op Aruba is waar je voor een schappelijke prijs nog een goed bord eten krijgt. Een plek waar iedereen zich echt thuis voelt, de reviews liegen er namelijk niet om. Ik wil graag weten waarom Café 080 zo immens populair is.

Het Café 080 logo, met de waalbrug natuurlijk!
Het Café 080 logo, met de waalbrug natuurlijk!

Wie ben je en wat doe je?

(Jaap) Ik ben Jaap Rikken, ook wel bekend als Japie. Mede-eigenaar van Café 080 (mijn compagnon is Sjoerd Rutten) en ik ben echt een bedrijfslijder met een lange ij. Getrouwd met een dijk van een vrouw en trotse vader van twee hele lieve kinderen.

(Chris) Hoe ik Jaap ken? ‘Heyyyy schoonheid!!‘ gaat luidkeels over het terras als een bekende dame, een wat oudere mevrouw bij Café 080 aankomt. Een dikke kus volgt al snel. Een paar minuten later: ‘Grote vriend! Waar was je al die tijd man!? We hebben je gemist hier‘ Als iemand een tijdje even niet is geweest. Iedereen krijgt een warm welkom, en je ziet de gasten daar gewoon van zichtbaar van genieten. 

De goedlachse Jaap himself
De goedlachse Jaap himself

Dát is Jaap. Attent. Tikje ADHD, lekker extravert. Krijgt energie van de mensen om zich heen. Jaap kent iedereen en iedereen kent Jaap. Praat graag en deelt graag sterke verhalen, haha.

Waarom Café 080?

(Jaap) Ik wilde altijd al een horeca zaak hebben. Na vele horeca baantjes in zowel Nijmegen als op Aruba (o.a. Salt ’n Pepa & de Bugaloe) reed ik langs dit prachtige vervallen pandje. Kwam hier eigenlijk met toeval langs en toen kreeg ik het idee. Er moest nog wel veel aan gebeuren maar daar gaf ik niks om. Dit gaat hem worden!

Daarnaast moest er natuurlijk nog wel een naam komen. We wilden iets wat voor iedereen in alle talen begrijpelijk is. Al snel kwamen we op 080, het oude telefoon netnummer van Nijmegen. Makkelijk voor iedereen, en toch een beetje roots van thuis. Café 080 was born!

Ingang Café 080
Ingang Café 080

Wat is het leukste of gekste wat je hebt meegemaakt bij Café 080?

(Jaap) Het WK voetbal in Zuid-Afrika. Het WK waar Nederland in de finale stond. Elke wedstrijd stonden er weer een paar honderd man te springen en te juichen voor Nederland. Compleet gekkenhuis was het. In die bloedhitte nog wel. We waren net een jaar open, het was een geweldige ervaring. Het gevoel van samenhorigheid, ver weg van huis. Ik had nog nooit zoveel gratis bier weggegeven, haha.

De buitenbar van Café 080, net voor alle gekkigheid begint die avond
De buitenbar van Café 080, net voor alle gekkigheid begint die avond

Wat is het vervelendste wat je hebt meegemaakt bij Café 080?

(Jaap) Iemand die op mijn verjaardag vorige maand dwars door de buitenmuur van het terras heen reed. Gelukkig geen gewonden of erger. Wel enorm schrikken, je zit immers op de hoek van een redelijk druk kruispunt. Er zaten veel vrienden en bekenden op het terras en het had echt vervelend af kunnen lopen. Gelukkig bleef het uiteindelijk bij beton en blikschade.

Waarom moeten mensen naar Café 080 komen?

(Jaap) Goede maaltijden voor een schappelijke prijs en een stukje Hollandse gezelligheid. Zo nu en dan Hollandstalige live muziek, gewoon omdat het kan. Over het algemeen komt hier een leuke mix van nationaliteiten. Ook veel locals en horecamensen weten ons te vinden. Na een dag bikkelen in de vele café’s en restaurants op Aruba komen ze vaak nog bij ons even een bord boerenkool met worst of een frietje babi-pangang eten, met een lekker koud biertje natuurlijk. Voor de meeste Nederlanders die hier komen is 080 een thuis, ver weg van huis. Ook is er altijd wat te beleven op het kruispunt voor de deur, haha.

Echte Hollandse friet en snacks op de kaart
Echte Hollandse friet en snacks op de kaart
Een greep uit het aanbod 'platters', goed eten voor een klein prijsje
Een greep uit het aanbod ‘platters’, goed eten voor een klein prijsje

Wanneer besliste je om definitief naar Aruba te gaan?

(Jaap) Ik ging begin 2003 naar Aruba om te werken in de horeca bij een vriend. Een jaar later kwam mijn neef Bas ook naar Aruba en in 2005 besloot ik definitief te settelen op Aruba. De manier van leven sprak me wel aan. lekker relaxt, minder gejaagd. Overal even gezellig. En het weer natuurlijk.

Wat mis je sinds je op Aruba woont het meest?

(Jaap) Dag van het levenslied op het Valkhof in Nimwegen. En natuurlijk de familie. Mijn lieve moeder en zusje, de ooms en tantes en neven en nichten. Je ziet elkaar toch wel echt een stuk minder, Aruba ligt niet echt om de hoek zal ik maar zeggen. Het is wel echt geweldig als vrienden of familie ons hier op Aruba op komen zoeken. Hartverwarmend als mensen die tocht voor ons willen maken.

Een paar rare familieleden bij Café nul taggetig
Een paar rare familieleden bij Café nul taggetig

Wat mis je absoluut niet?

(Jaap) Kan ik kort over zijn. Alle regeltjes. Zo ongelovelijk veel regeltjes. Wij Nederlanders hebben overal wel regels voor. Kei irritant. En de kou natuurlijk, die mis ik ook niet. In de winter van ellende je handen en tenen niet meer voelen. Met je kouwe poten proberen de sleutels in je slot proberen te krijgen, nee dankjewel. Dan de deprimerend grijze wintermaanden waar geen einde aan lijkt te komen. Nee, echt niks voor mij.

Aruba is one happy island. Heb je je geluk gevonden?

(Jaap) Ja. Ieder land heeft zijn voor en- tegens. Het zorgeloze bestaan hier doet me in ieder geval goed. Ik heb iets opgebouwd. Mijn lust en leven zijn hier op Aruba. Ik ben gelukkig getrouwd en woon in een mooi huis. Wat wil je nog meer?

Zijkant buitenterras
Zijkant buitenterras

Hoe ziet de toekomst eruit?

(Jaap) Rooskleurig. We hopen met 080 verder door te groeien en het menu uit te breiden. Ook de capaciteit gaan we vergroten met behulp van het pand hiernaast. Van feestcafe groeien we langzaamaan naar feest & eetcafe. Steeds meer mensen komen ook daarvoor. De hollandse stamppotten en snackbar snacks doen het hier echt goed. Wie wil er nu niet een heerlijke frikandel speciaal met een broodje kroket en een Mexicano op vakantie?

8 jaar 080
8 jaar 080

Waar ben je het meest trots op?

(Jaap) Café 080 natuurlijk. Van niks iets maken. Vanaf de grond opgebouwd. Kei hard voor gewerkt, jaren lang. Na een tijd betaalde het zich terug, en nog steeds. Ik haal nog steeds veel voldoening uit 080, zou niks anders willen doen. En natuurlijk mijn gezin, daar ben ik ook trots op.

Café 080 vanaf de straat
Het buitenterras van Café 080 vanaf de straat.

Wil je nog iets anders delen met onze lezers?

(Jaap) Nee. Genoeg geluld. Biertje?

Voor meer informatie over Café 080 ga je naar de website of naar één van de Café 080 social media kanalen. Deze zijn hieronder te vinden.


De lokatie

Café 080
Noord 90 Noord, Noord, Aruba
+297 586 2937

https://maps.google.com/?cid=487150708915566398


Zoek je een nog leuk optrekje in Aruba om te verblijven met familie of vrienden? Misschien is de Zentasy Villa (klik) wel iets voor jou. Hieronder alvast een kleine teaser foto 😉

Zentasy Villa, Aruba
Zentasy Villa, Aruba

Facebook groepen Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

2 gedachten over “Café 080 – het gezelligste café op Aruba”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!