Bagan

Bezienswaardigheden Bagan

Bagan, wordt ook wel Pagan genoemd, is een oude stad in het gebied Mandalay in Myanmar, Zuidoost-Azië. Het maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de 9e tot 13e eeuw was het de hoofdstad van het heidense koninkrijk, het eerste koninkrijk dat de gebieden later samenbracht tot het Myanmar van nu. Tussen de 11e en 13e eeuw, de gouden eeuwen van het koninkrijk, werden alleen al in de Bagan-vlakten ruim 10.000 boeddhistische tempels, pagodes en kloosters opgezet.

Een groot deel van de rijkdom werd gebruikt voor de bouw van nieuwe tempels om het boeddhisme te eren. Nu zijn ruim 4000 van deze tempels en pagodes bewaard gebleven. In 1975 zijn er jammer genoeg veel tempels beschadigd door een grote aardbeving in Myanmar. Tot nu toe zijn nog steeds niet alle gebouwen hersteld. En toch nu ook nieuwe tempels bijgebouwd. Hoewel de rijkdom van Bagan al lang verdwenen is.

Vergeleken met de Angkor tempels in Cambodja, zijn die van Bagan vergelijkbaar mooi. Het collectief van de vele stoepa’s is vooral adembenemend als een van de Bagan bezienswaardigheden. De tempels staan verspreid over een groot gebied, waardoor het uitzicht alleen maar prachtiger wordt, hoe hoger je staat.

Mooiste Bagan bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Bagan bezit voor toeristen, behalve de zee aan tempels, zijn zowel de zonsopgang als -ondergang. De tempels dragen hieraan bij, omdat je deze kunt bezoeken om de zonsopgang of -ondergang beter mee te maken. Aanbevolen is de tempels voor zonsondergang te bezoeken, want dan heb je het daglicht. De zonsopkomst is zeker ook de moeite waard, maar je moet dan wel vroeg op om een goede plek te bemachtigen. Bij de hostels kun je vragen om meer info.

De kleine tempels kun je aandoen, want de grotere zijn meestal door andere toeristen bezet. Na de zon te hebben bewonderd vanuit de tempels, volgt iets anders. Wat is er te doen in Bagan? Je kunt de zon op een nog indrukwekkendere manier bewonderen, namelijk vanuit een heteluchtballon. Dit zou wel een van de leukste activiteiten kunnen zijn waaraan je kunt deelnemen op je reis door Azië.

Zolang het weer mooi is, gaan de heteluchtballonnen dagelijks de lucht in. Het is heel populair onder toeristen, hoewel de prijs per vlucht ruim € 200 kan kosten.

Wat te doen in Bagan?

Er valt nog meer te doen dan de zon te bewonderen vanuit een prijzige heteluchtballon vlucht. Je kunt een fiets, scooter of e-bike huren om de mooiste tempels op eigen houtje te bezoeken. Op de fiets kost het je wellicht meer tijd dan met een scooter of e-bike. Vooral laatstgenoemde wordt aangeraden, doordat het gewoonweg een leuke ervaring is. Om je een beetje te helpen, worden De Ananda Tempel, de Dhammayangyi Tempel, de Shwesandaw Pagode en de Sulamani Guphaya Tempel gerekend tot de mooiste.

Activiteiten

Verder kent Bagan onder andere drie grote wijken, Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. Als je houdt van tempel bezoeken, moet je beslist in Old Bagan verblijven. Deze ligt in het hartje van het gebied van de tempels. Verlang je meer activiteit dan moet je het hebben van Nyaung U, want hier bruist het leven van Bagan echt. Dat betekent dat de meeste activiteiten ook hier te vinden zijn.

Zo kun je naar de markt en restaurants bezoeken. Wat te doen in Bagan met regen? Als het regent, blijf je waarschijnlijk liever binnen. De goedkoopste accommodaties tref je in Nyaung U aan. De duurste in Old Bagan doordat het midden in de vlakte van de tempels zit. Je kunt natuurlijk ook voor New Bagan kiezen, die in de jaren 90 is gesticht. Hier vind je nieuwere accommodaties tegen redelijke tarieven.

Tenslotte is het hier rustig. Je vindt er wel enkele winkels en restaurants.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!