Bagan, Myanmar | De mooiste tempels + TIPS

Geen enkele toerist skipt Bagan tijdens hun backpack reisroute door Myanmar. Waarom? In Bagan liggen namelijk 2200 boeddhistische tempels, stoepa’s en ruïnes van zo’n duizend jaar oud verscholen tussen een prachtige natuur. Met dit aantal heeft Bagan de grootste verzameling boeddhistische tempels ter wereld. Het overgrote deel van de tempels is gerestaureerd en nog steeds intact. De tempels liggen verdeeld over Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. Sinds 2019 staat Bagan (eindelijk) op de UNESCO werelderfgoedlijst. De tempels van Bagan zijn niet zo bekend als de tempels van Angkor Wat in Cambodja, maar naar mijn mening wel veel mooier. De omgeving van Bagan zorgt voor een sprookjesachtige sfeer en het is niet zo massaal als de tempels van Angkor.

Lees ook: 5 redenen waarom reizen in Myanmar op je bucketlist moet staan

Tempels in Bagan
Het uitzicht dat je continue zult hebben wanneer je in Bagan bent

Tips voor Bagan

Hoe kom je in Bagan?

Vanuit Yangon of Mandalay kun je een vlucht nemen naar Nyaung U. Dit is perfect voor wanneer je niet zoveel tijd hebt voor je backpack reisroute door Myanmar. Andere opties zijn de trein of de (nacht)bus, reken dan wel op een flink aantal uur dat je in de bus zit. Vertrek je vanuit Mandalay? Dan is zelfs de boot nog een optie. Deze duurt nóg langer, maar je ziet wel meteen veel van het prachtige landschap dat Myanmar te bieden heeft.

Oude tekeningen in een van de tempels

Wat kost de entree voor de tempels in Bagan?

De entree is 25.000 kyat (€16,-). Dit betaal je wanneer je het terrein op komt. In ruil krijg je hier een ticket voor terug waarop staat dat je vanaf dat moment 5 dagen in Bagan mag blijven. Bewaar dit ticket goed want bij sommige tempels kunnen ze ernaar vragen. Overigens betekend dit niet dat je binnen de 5 dagen Bagan moet verlaten. Het geeft je alleen geen recht meer om de tempels te bezoeken.

Een van de vele tempels die je tegenkomt door gewoon rond te rijden

Waar te overnachten in Bagan?

Het hoogseizoen voor reizen in Myanmar is van november t/m februari. Zelf ben ik in februari 2018 in Myanmar geweest. De ervaring leert dat het (ondanks het hoogseizoen) niet nodig is om je accommodatie voorafgaand te boeken. De enige accommodaties die snel vol liepen zijn de vestigingen van Ostello Bello. Dit is een bekende hostel-keten in Myanmar. In het tempelcomplex zelf zijn geen accommodaties, je zult dus moeten overnachten in Old Bagan, New Bagan of Nyaung U. New Bagan vond ik persoonlijk het gezelligste omdat daar de meeste backpackers waren. Het lag dichtbij de tempels, maar er was buiten dat niet veel te beleven. Wanneer je dichtbij verschillende restaurantjes en marktjes wilt zijn, kies dan voor een accommodatie in Nyaung U. Nyaung U ligt wel het verste af van de tempels.

Uitzicht op de Thatbyinnyu Phaya tempel

Kan je scooters en e-bikes huren?

Er zijn verschillende opties om je voort te bewegen in Bagan. Per fiets, paard & wagen of taxi. Allen naar mijn mening niet geschikt, dieronvriendelijk of milieuonvriendelijk. Als toerist is het niet toegestaan om een ‘echte’ scooter te rijden in Myanmar, maar daar hebben ze een mooie oplossing voor bedacht. De e-bike. In principe is een e-bike gewoon precies hetzelfde als een normale scooter alleen rijdt deze op een batterij. De e-bike is perfect voor het ontdekken van de tempels van Bagan omdat je onafhankelijk bent, je je eigen route kunt bepalen, redelijk snel van tempel naar tempel kunt rijden en je kunt stoppen waar je wil! Geloof me, Bagan is zo mooi, je wilt overal wel stoppen! De e-bikes zijn op elke hoek van de straat te verkrijgen en verkopers helpen je bij de ‘opstart’. De kosten liggen tussen de 6000 – 8000 kyat per dag. Wanneer je de e-bike voor meerdere dagen wilt huren, kun je afdingen.

e-bike in Bagan
De e-bike die ik had tijdens mijn verblijf in Bagan

Zonsopkomst en zonsondergang

Waar in andere bestemmingen backpackers doorgaan tot de late uurtjes en rond 09.00 uur hun dag eens opstarten is Bagan een hele andere wereld. Een MUST DO in Bagan is het zien van de zonsopkomst. Bij mij in het hostel ging standaard iedere dag de wekker om 04.30 uur omdat er altijd wel iemand was die op stond voor de zonsopgang. It’s worth it! Vertrek tussen 04.30 en 05.00 uur op je e-bike richting de tempels en ga op zoek naar het mooiste plekje om de zonsopgang te zien. Het mooiste uitzicht is de tempels met de heteluchtballonnen op de achtergrond. De heteluchtballonnen vertrekken iedere dag van een andere locatie, vanwege de wind. Wanneer je zorgt dat je rond sunrise in het centrum van de tempelstad bent, dan zit je goed. Tip: wanneer je overdag tempels aan het ontdekken bent, denk dan na bij welke tempel of locatie je de zonsopgang wilt kijken en pin deze locatie op Maps.me.

Zonsopkomst Old Bagan
De zonsopkomst vanaf een van de tempels in Old Bagan

Wat kost een ballonvaart over Bagan?

De heteluchtballonnen zien vanaf de grond, omringt door de prachtige natuur en tempels van Bagan is natuurlijk magisch. Een andere optie is om ZELF een ballonvaart te doen over Bagan en neer te kijken op de tempels. Gastblogger Kayleigh koos voor deze optie en voegde dit toe aan haar blog “4x absolute must-do’s in het authentieke Myanmar + tips“. Het is wel een prijzige ervaring. Een rit kost je meer dan 200 euro, maar van te verhalen te horen, meer dan waard. Boek je ballonvaart minimaal 1 dag van tevoren aangezien deze activiteit best populair is!

Luchtballonnen / Ballonvaart Bagan.
De luchtballonnen tijdens de sunrise in Bagan

Mag je de tempels in Bagan beklimmen?

De foto’s die ik toevoeg aan dit blog zijn van februari 2018 toen het nog toegestaan was om de tempels in Bagan te beklimmen. Er waren toen al restricties vanwege veiligheidsredenen. Kort daarna (rond april 2018), zijn vrijwel alle trappen van de tempels geblokkeerd en sinds Bagan in 2019 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is het verboden om de tempels te beklimmen. Op verschillende plekken zijn heuvels aangelegd die een mooi uitzichtpunt vormen om de tempels alsnog te kunnen bekijken van bovenaf.

Tempels vanaf één van de tempels in Bagan
Uitzicht vanaf een van de tempels (februari 2018 – toen beklimmen van de tempels nog toegestaan was)

Kleding in Bagan

Neem warme kleding mee aangezien het ’s ochtends (voor en tijdens de sunrise) erg koud kan zijn. Het is ongelofelijk maar s’ ochtends liep ik in een lange broek, trui en vest, terwijl ik het ’s middags nog te warm had in een jurk. Zorg daarnaast ervoor dat je voldoende kleding bij je hebt waarmee je je schouders en knieën kunt bedekken. Dit toont namelijk respect wanneer je de tempels bezoekt. Wat betreft schoenen kun je het beste gewoon je teenslippers aandoen, de omgeving in Bagan is namelijk zo stoffig, teenslippers zijn dan nog het handigste!

De lokale kinderen zijn super lief en gaan graag op de foto!

Meer over Myanmar lezen?

Word dan lid van de Facebook groep Myanmar backpackers NL voor al je tips en vragen van medereizigers en neem natuurlijk ook een kijkje op onze Myanmar-pagina.

Heb je vragen, advies nodig of ben je gewoon stiekem benieuwd naar alle andere persoonlijke foto’s? Volg me of stuur me een berichtje op mijn Instagram @whatsournextdestination

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!