Nederland van Boven: Onderweg in ons mooie land

Het is een gekke tijd waarin we leven. Geannuleerde vluchten en geen duidelijkheid of enig uitzicht op vakanties het komende jaar. We moeten het de komende tijd waarschijnlijk doen met onze eigen stad, dorp of regio. Maar hoe goed kennen we ons eigen landje nu eigenlijk? VPRO heeft enkele jaren geleden een prachtig programma gemaakt genaamd ‘Nederland van Boven´. Het programma geeft je een unieke kijk op ons land, de natuur en infrastructuur.

Nederland van Boven - Onderweg - Nijmegen
Kruising Neerbosscheweg, Ijpenbroekweg & Hogelandseweg in Nijmegen tijdens zonsondergang.

Tip: de 28 megapixel 360° graden panorama versie van bovenstaande foto (waarbij je alle kanten op kunt kijken door je telefoon te bewegen), bekijk je door simpelweg op de foto te klikken. Klik vervolgens nog één of twee keer (afhankelijk van je apparaat) op de foto om het origineel te openen en vrij rond te kijken.

Nederland, het land van uitersten

We zijn het land met het grootste aantal fietspad kilometers ter wereld. Met ruim 1500 treinen per dag in Utrecht centraal alleen al, mogen wij ons ook met recht het best georganiseerde treinland ter wereld noemen. We hebben het meest ingewikkeld treinsysteem ter wereld waarin dagelijks 1,2 miljoen mensen van en naar hun werk werk reizen. Zelfs Japan weten we achter ons te laten! Het zijn slechts enkele feitjes en weetjes die terugkomen in deze prachtige serie.

Nederlanders onderweg

In deze eerste aflevering van Nederland van Boven gaat het over de vele Nederlanders die dagelijks onderweg zijn. Prachtige beelden vanuit de lucht worden ondersteund met mooi vormgegeven datavisualisaties. Je krijgt een uniek inzicht in ons land zoals je die nog niet eerder hebt gezien. Het is nu we veel thuis zitten in verband met het coronavirus een mooie serie om de tijd te doden, maar ook om wat te leren en ons eigen kikkerlandje wat meer te leren waarderen. Een absolute aanrader dus.

We zijn altijd onderweg, maar hoe kwetsbaar zijn we?

Nederland heeft een goede reputatie als het gaat om logistiek en vervoer. Alles gestroomlijnd, alles keurig aangelegd om de trek van A naar B zo makkelijk mogelijk te maken. Zelfs als het om dieren in het wild gaat faciliteren we de trek met behulp van ecoducten. Meestal gaat het goed, een enkele keer hapert het systeem. Onderweg wanen we ons onkwetsbaar, maar we zijn dat natuurlijk niet. Net zo min als de vogels tijdens de grote vogeltrek. De valkenier op het vliegveld stelt alles in het werk om gevaarlijke aanvaringen met vogels te voorkomen. Verkeersongevallen leiden in sommige gevallen tot organentransport voor transplantatie. Voor dat transport hebben we dan vervolgens weer duizelingwekkende logistiek bedacht.

Bron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!