4x absolute must-do’s in het authentieke Myanmar + tips

Wanneer je aan Myanmar denkt, kom je waarschijnlijk niet veel verder dan Bagan. En dat is niet gek, het land heeft haar grenzen pas negen jaar open voor toeristen en dat maakt Myanmar tot een redelijk onbekend vakantie- en/of backpackland.  Toch is het land zeker een bezoekje waard, want hier proef je het échte, authentieke Azië nog. In deze blog ga ik 4x absolute must-do’s in Myanmar met jullie delen, voor een onvergetelijke reis door Myanmar. 

Wat je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Myanmar

1. Ballonvaart over Bagan

Tijdens je reis door Myanmar, mag een bezoek aan Bagan niet ontbreken. Dit is waarschijnlijk een van de meest populaire plekken in Myanmar en wij begrijpen, na ons bezoek, heel goed waarom. Bagan is prachtig en heeft een plekje in ons hart gekregen. Met haar duizende tempels, staat Bagan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. 

Bagan kun je natuurlijk verkennen op een e-bike (elektrische scooter),  en dat is ook onwijs gaaf, maar het is veel toffer om Bagan vanuit een luchtballon te ontdekken. Tijdens zonsopkomst, zal je in een luchtballon over de tempels vliegen. Een onvergetelijk moment. Wij boekten onze ballonvlucht bij de organisatie Balloons over Bagan en waren hier super tevreden over. Het is een investering, maar het is het geld meer dan waard. En zeg nou zelf, dit is toch een magisch uitzicht?

2. Trekking van Kalaw naar Inle Lake

Voor een échte local experience moet je een trekking van Kalaw naar het Inle Lake doen. Deze trekking kan trouwens ook andersom uitgevoerd worden, maar wij raden aan, om vanuit Kalaw te starten, omdat het dan iets minder klimmen is tijdens de route. 

Wij boekten onze trekking bij A1 Trekkings in Kalaw en wat een goede service was dat. Je kunt kiezen uit een twee- of driedaagse trekking. Wij hebben een tweedaagse trekking gedaan en vonden dat persoonlijk lang genoeg, aangezien je zo een 6 tot 8 uur per dag zal hiken.  

Tijdens de trekking wandel je door prachtige, diverse landschappen, van rijstvelden en platteland, tot bossen. Daarnaast bezoek je lokale dorpjes en verschillende bergstammen. Overnachten doe je bij de locals thuis. Verwacht geen douche of een luxe boxspring. Deze hele ervaring draait om de local experience. Douchen doe je met een emmer regenwater en slapen doe je op een matje. Voor ons een unieke ervaring in Myanmar. 

3. Circle Train in Yangon

In Myanmar kun je fantastische treinreizen maken. De landschappen zijn zo divers en het lokale leven langs het spoor is zo interessant, dat je je geen moment zult vervelen. Yangon heeft naast de Shwedagon Pagado, niet bijzonder veel bezienswaardigheden, maar toch mag een bezoekje aan deze stad niet ontbreken. 

Als je in Yangon bent kun je een treinrit maken in de Circle Train. Deze trein rijdt een rondje rondom de stad. Voor nog geen €0,13 per persoon koop je een kaartje en kun je genieten van deze drie uur durende treinreis. Tijdens deze reis kijk je je ogen uit, er gebeurd zoveel in de trein, dat je haast vergeet om naar buiten te krijgen. Eten en drinken hoef je niet mee te nemen, want dat kun je gewoon bij een van de vele verkopers in de trein kopen. Ga zitten en laat je meenemen in deze bijzondere ervaring.

Circle Train in Yangon
Circle Train Yangon

4. Trein over het Gokteik Viaduct

Voor deze activiteit moet je vooral geen hoogtevrees hebben: de treinreis over het Gokteik Viaduct. Dit is het hoogste en misschien wel gevaarlijkste viaduct van Myanmar. Zelfs zonder hoogtevrees is het moment dat je het viaduct op gaat ontzettend spannend, maar uiteindelijk is het super tof!

Tijdens de treinreis wordt je weer verrast met de meest mooie landschappen en zie je het lokale leven op zijn best. Wij kochten een kaartje voor de ‘ordinary’ class, dan zit je gewoon tussen de locals, op een houten bankje. Hou je van iets meer comfort? Dan kun je ook een kaartje voor de ‘upper class’ kopen. In de ‘upper class’ ga je geen local tegenkomen, je zit hier voornamelijk met toeristen.

De trein kun je vanuit Mandalay pakken richting Hsipaw, maar dit kan natuurlijk ook in tegenovergestelde richting, afhankelijk van waar je verblijft. Aangezien wij niet naar Hsipaw* konden hebben wij ervoor gekozen om een deel van de treinreis op een dag af te leggen.  Hiervoor hebben we vanuit Mandalay een taxi gepakt naar Pyin Oo Lwin, dit ligt op een uur rijden van Mandalay. Vervolgens zijn we hier op de trein naar Nawng Peng gegaan. Dit is de eerstvolgende halte, na het Gokteik Viaduct, en vervolgens hebben wij de trein weer terug gepakt naar Pyin Oo Lwin om een taxi te pakken naar Mandalay.  

*Wij raden aan om tijdens je reis door Myanmar af en toe het reisadvies te checken. Alhoewel wij ons geen moment onveilig hebben gevoeld, zijn er soms wel nog conflicten tussen diverse groeperingen. Tijdens onze reis waren er conflicten in Hsipaw. 

Ben jij op zoek naar een reisroute door Myanmar?

In dit artikel hebben wij de ultieme reisroute voor drie weken door Myanmar voor jou samengesteld. Meer Myanmar? Bekijk dan even onze Myanmar-pagina.

Willen jullie meer van onze avonturen zien? Neem dan gerust een kijkje op onze Instagram: @letscoddi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!