10x verschrikkelijke plekken in Zuid-Oost Azië om te vermijden

Zuid-Oost Azië is tegenwoordig één van de meest bezochte gebieden ter wereld. Het is gezegend met duizenden kilometers kustlijn, stranden, geweldige eilanden, bergen en een mengelmoes van verschillende etnische groepen en culturen. Het heeft reizigers zeker veel te bieden. Heb ik ook al gezegd dat het ook erg goedkoop is? Ja, in veel gevallen supergoedkoop zelfs. Toch zijn er genoeg redenen en plekken die je absoluut wilt vermijden. In dit blog neem ik de meest verschrikkelijke plekken in Zuid-Oost Azië onder de loep.

Tip: Lees ook één van onze best gelezen artikelen: Top 5 irritaties en ergernissen in Azië, wie kent ze niet? Een blog bomvol herkenbaarheid én humor.

De prijzen in Azië stijgen snel

Allereerst de prijzen. Die heb ik de afgelopen 15 jaar ontzettend snel zien stijgen. Het is nog steeds goedkoop, maar het massatoerisme eist haar tol in een rap tempo. Dat het duurder wordt is niet alleen vanwege de goedkope backpackers en restjes hippies die 30 jaar geleden op deze kusten aanspoelden als ongewenst wit afval. Het is ook vanwege de opkomst van een nieuwe, westerse-aanbiddende en alsmaar rijker wordende generatie lokale toeristen die zich niet of nauwelijks zorgen maken over de rijkdom van de lokale omgeving. Combineer dit alles met de lokale liefde voor toeristische dollars en je hebt een giftige mix die langzaam aan het eten is aan alles wat mooi en geweldig is in Zuid-Oost Azië.

Ik begrijp dat de lokale bevolking van Zuid-Oost Azië niet gemaakt is om arm te blijven en een stel onverwachte buitenlanders te laten verwonderen over hun verdwaalde hutten in de jungle. Ik begrijp de behoefte aan ontwikkeling maar deze ontwikkeling heeft me ook laten zien dat op veel plaatsen in Zuid-Oost Azië de natuur en haar schoonheden in korte tijd gekannibaliseerd zijn. Zonde.

Eerlijkheid duurt het langst

Bloggers zijn erg goed in het bedenken van eindeloze lijstjes met ‘het beste’ van een bepaalde bestemming. Eerlijk is eerlijk, ik doe er zelf knetter hard aan mee door alle mooie verborgen plekjes waar ook ter wereld met jullie te delen op deze website. In zekere zin help ik mee om het te verpesten, terwijl dat juist het laatste is wat ik wil. Ik hoop dan ook oprecht dat mijn lezers goed, verantwoord en verstandig omgaan met mijn tips. Bezoek de mooiste plekjes maar heb ten allen tijde respect voor de natuur en cultuur.

Dat gezegd hebbende, bloggers durven eigenlijk niet of nauwelijks alle ellende die ze tegenkomen te benoemen. Ik doe dat juist wel omdat ik vind dat ik dat aan jullie verschuldigd ben. Ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om het jullie lekker te maken met mooie plaatjes en je vervolgens aankomt in een drukke chaos vol afval, luchtvervuiling en criminaliteit zonder daar iets van te zeggen. Dergelijke onaangename verrassingen wil ik jullie besparen – wel zo eerlijk lijkt mij.

Hulp van reisblogs en reizigers

Ik heb de hulp van andere bloggers en reizigers ingeschakeld om een ultieme lijst te maken van de slechtste plaatsen om te bezoeken in Zuid-Oost Azië. Dit heb ik gedaan door een enquête rond te sturen onder de verschillende reisbloggers en door vragen te stellen in diverse backpacker Facebook groepen. Het is een onmogelijke taak omdat ik helaas het gevoel heb dat ik zoveel heb moet weglaten… Het lijstje had zoveel langer kunnen zijn maar ik wilde niet een mening baseren op 1 of 2 stuks feedback. Een stad of regio moest minimaal vijf keer benoemd worden om deel te mogen uitmaken van deze beruchte lijst.

Ondanks dat ik enkele plekken om die reden heb moeten overslaan denk ik dat wanneer je in Zuid-Oost Azië wilt backpacken, dit tenminste wel een goede startlijst om je te helpen een ellendige reis te voorkomen. 

Wat zijn de meest verschrikkelijke plekken in Zuid-Oost Azië?

9. Kuta, Bali, Indonesië

Het is de feestbestemming van Kuta op Bali waar veel van jullie een grote hekel aan hadden! Terwijl Bali (het eiland) zelf als mooi en positief wordt ervaren, richtten meer van jullie zich op dit kleine badplaatsje dat oorspronkelijk beroemd was geworden om haar prachtige stranden en hippe nachtleven. Reizigers rapporteren dat de zee vies is en dat je met zwemmen in de zee vaak omringd wordt met drijvend plastic en afval. Een dode hond op het strand vinden die vervolgens dagen blijft liggen moet je ook niet raar van opkijken. Het AD plaatste in 2017 dit verontrustende artikel met onderstaande foto’s. Inmiddels is het strand weer opgeruimd, maar dat blijft hier dweilen met de kraan open – elke dag ligt er weer een nieuwe hoop afval. Het is er druk en vervuild, dat staat vast.

Hoewel we dit in onze andere blogs niet hebben benoemd, hebben we keer op keer gehoord dat het eiland Bali ook niet het rustige paradijs is dat mensen hopen dat het is, vooral als je tijd doorbrengt in Kuta. Kuta is een zeer gecommercialiseerd gebied met fastfoodrestaurants, enorme nachtclubs en die gevreesde ’tweewekenaars’ welke alleen maar komen om te zuipen en te feesten. Kuta is het ‘Cancun’ van Indonesië.

Tip: Wil je weten wat wél prachtig is aan Bali? Lees dan onze blog met de mooiste watervallen in Bali en natuurlijk de blog met de mooiste rijstvelden in Bali. Beide blogs zijn voorzien van een map + lokaties!

8. Khao San Road, Bangkok, Thailand

De beroemdste backpacker straat ter wereld – vol met wannabe hippies in een Same-Same T-shirt en dronken jongelui die niet meer weten wat links of rechts is. Maar hey, we moeten toch allemaal ergens beginnen? En als dat ergens betekent dat je je eerste paar dagen in Thailand doorbrengt met een Changover, street pad thai eet, een nep diploma koopt en een ping pong show van dichtbij meemaakt – so be it!

Ik denk nog steeds dat Khao San Road van cultureel belang is voor Bangkok, al was het maar voor een korte tijd, voornamelijk vanwege de geschiedenis van de plaats. Zoveel backpackers zijn door een straat gegaan die ooit gewoon een normale straat in de stad was. Het is een perfect voorbeeld van hoe toerisme één klein gebied in een relatief korte tijd volledig om zeep kan helpen.

Tip: Wil je weten wat er wél mooi en leuk is aan bangkok? Lees dan onze blog met de Vijf leukste dingen om te doen in Bangkok.

7. Hanoi, Vietnam

De meningen over Hanoi zijn erg verdeeld! Maar het moet toch op deze lijst omdat velen zich er behoorlijk aan storen. Verschillende reizigers rapporten dat de lokale bevolking onvriendelijk is en sommige mensen zeiden dat ze tijdens hun bezoek zijn bestolen op straat. Het is er erg druk, vervuild en mensen worden gek van al die scooters en toeters. Slechts één minuut kijken van onderstaande video geeft je een goed beeld van het verkeer en het chaotische getoeter. Zou jij hier langere tijd tegen kunnen, of wordt je net als ik na een minuut al gek?

https://www.youtube.com/watch?v=Uz5uxAsrbwI

Aan de andere kant vinden velen de inwoners van Hanoi heel aardig en veel mensen hebben zelfs tegenargumenten geuit tegen degenen die zeiden dat ze de stad onwelkom vonden. Het lijkt erop dat Hanoi stad is van liefde en haat. You either hate it or you love it.

Tip: Lees ook: 5x de leukste en hipste koffiebarretjes in Hanoi

6. Kuala Lumpur

Het is de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. Eén persoon beschreef de stad als een ‘betonnen jungle’ en een ander zei dat ze dachten dat het ‘eten saai was’. Persoonlijk ben ik eigenlijk verrast om Kuala Lumpur op deze lijst te hebben, ik heb het zelf namelijk niet zo ervaren. Mijn stem weegt echter in dit overzicht niet zwaarder dan die van anderen en Kuala Lumpur is door verschillende reizigers bestempeld als overvol en vervuild. Met zijn mix van culturen en religies, vind ik KL een zeer interessante plaats om te bezoeken, mits je een beetje door de smog kunt kijken, haha.

Tip: Wil je weten wat er wél geweldig is aan Kuala Lumpur? Lees dan onze blog met leuke dingen om te doen in Kuala Lumpur.

5. Sihanoukville, Cambodja

De beruchte Sihanoukville, ook wel bekend als ‘Sinville’ of ‘Snooky’ is verschrikkelijk om zo veel redenen. De sekshandel en drugsproblemen evenals de overdreven hardnekkige tuk-tuk-chauffeurs. Naast drugs en prostitutie van dames met zeer twijfelachtige leeftijden, werden andere, minder ernstige problemen in Sihanoukville genoemd. Een persoon zei dat het strand “met vuilnis bezaaid en vies” was en een man zei dat hij zijn pension moest delen met ratten. De foto van het strand hieronder, gemaakt in 2019, spreekt boekdelen.

Zuid-Oost Azië sihanoukville vermijden

Het grootste en belangrijkste argument is toch wel dat Sihanoukville anno 2020 één grote bouwput is. De straten zijn bezaaid met bouwmaterialen, er zijn hijskranen zo ver je kunt kijken en is gewoon veel smog en herrie. Heel. Veel. Herrie. Niet echt een plek om lekker tot rust te komen, dus.

Zuid-Oost Azië sihanoukville vermijden

Tip: Maak dat je wegkomt en ga via Sihanoukville zo snel mogelijk naar het prachtige eiland Koh Rong Samloen!

4. Phuket, Thailand

Dit keer niet zozeer jonge Thaise vrouwen met dikke oude westerse mannen – maar wel de overdreven hardnekkige verkopers die je in bars en massagesalons proberen te krijgen. Kei irritant. Eén persoon zei simpelweg: “dit is niet het beste deel van Thailand” – en ik deel die mening volledig – uit eigen ervaring.

Zuid-Oost Azië patong vermijden

Ik heb namelijk in levende lijve ondervonden hoe een verkoper agressief met een getrokken slipper mij de winkel uitjoeg omdat ik een “cheap motherfucking tourist” was. Ik probeerde op een nette manier wat van de prijs af te krijgen voor zijn super-overduidelijke-neppe BEATS koptelefoon waar hij gewoon 100 euro voor vroeg. Dit viel blijkbaar niet goed. Veel andere reizigers rapporteren soortgelijke gevallen.

Nee, erg welkom voelen we ons niet meer in Phuket.

3. Phnom Penh, Cambodja

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Gek genoeg waren er verschillende mensen die zeiden dat ze prachtige momenten in de stad hadden meegemaakt – de meeste klachten van mensen waren hier weer onveiligheid, drugs, prostitutie en vooral het afval. Sommige gaven aan gewoon niet ’s avonds over straat te willen gaan. Anderen gaven aan dat ze gewoon hele nachten hebben rondgezwerfd zonder zich onveilig te voelen. Het is een stad met uitersten en dat is te merken aan de feedback die ik heb ontvangen. Waar iedereen het in ieder geval over eens lijkt te zijn is het gigantische afvalprobleem van de stad. Ik denk dat je het toch maar zelf moet gaan ervaren om het echt te weten te komen en om zelf een oordeel te vellen.

2. Manilla, Filipijnen

Manilla, ook wel bekend als het afvoerputje van Zuid-Oost Azië. Ikzelf heb er geen goed woord over te zeggen, onze ervaring in Manilla was namelijk niet best. Aan de andere kant is een goede vriendin van ons welke ook blogt op DESTIFT.nl, een half jaar op stage geweest in Manilla. Zes maanden lang heeft ze hier gewoond en gewerkt. Ze verteld in dit blog een heel ander, positief verhaal over Manilla – verteld vanuit de ogen van 2 Nederlandse studentes.

Natuurlijk is het verkeer hier een ramp. Er is veel afval, prostitutie, corruptie en de veiligheid is buiten het rijke gedeelte om ver te zoeken. Maar ben je een echte waaghals en trek je je niets aan van dit alles, dan kan je in Manilla toch een leuke tijd hebben. Het is een stad met veel geschiedenis en cultuur, de locals zijn super lief wanneer je ze leert kennen. Het kost alleen wel meer moeite om al dit moois te vinden.

Ongelovelijke rotzooi in de Ghetto genaamd Manilla, Filipijnen
Ongelovelijke rotzooi in de Ghetto genaamd Manilla, Filipijnen

1. Pattaya, Thailand

De absolute winnaar van deze beruchte lijst: Pattaya. Tegenwoordig zie je niet veel backpackers meer in Pattaya. Pattaya is een stad die bekend staat om haar sekstoerisme, op slechts een paar uur van Bangkok. ‘Absoluut walgelijk’, zei één persoon. Met geen backpackers hostel of gezellige bar in zicht, is deze nogal onaantrekkelijke stad erop gericht westerse mannen op een korte vakantie een goede tijd te bezorgen. Bereid je voor om oude mannen hand in hand te zien lopen met (zeer) jonge meisjes en zelfs minderjarige jongetjes. Je nekharen gaan hiervan overeind staan – zie je maar eens in te houden als je weer zo’n viespeuk voorbij ziet komen.

Zuid-Oost Azië pattaya vermijden

De stad ontstond tijdens de Vietnamoorlog toen het Amerikaanse leger besloot zich hier te vestigen. Veel armere vrouwen uit plattelandsgebieden van Thailand kwamen hier om geld te verdienen tussen de soldaten. Wandel ’s nachts over de beroemdste weg in Pattaya ‘Walking Street’ en je hebt je ogen geopend voor enkele van de meest louche aspecten van Thailand die je ooit zult tegenkomen.

Aan de andere kant is naast ‘sekstoeristen‘ en ‘sekspats‘ Pattaya onlangs ook populairder geworden bij ‘normale’ vakantiegangers. Met name de aantrekkelijkere eilanden voor de kust van Pattaya zoals Koh Lan, Koh Krok, Koh Sak, Koh Phai en Koh Si Chang zijn plekken die de laatste jaren booming zijn voor ‘normaal’ toerisme. Ik hoop dan ook van harte dat het vieze imago van Pattaya snel verdwijnt.

Tip: Thailand is ondanks het afvoerputje genaamd Pattaya een prachtig land om in te reizen. Lees onze blogs 10 redenen om Thailand te bezoeken en natuurlijk onze Reisroute door Thailand voor een ultieme dosis reisinspiratie.

Reisroute Zuid-Oost Azië?

Ben je na het lezen van al die ellende toch nieuwsgierig naar Zuid-Oost Azië? Ja natuurlijk ben je dat! Zuid-Oost Azië is enorm divers met prachtige landschappen, stranden, steden en mensen. Het is (by-far) mijn favoriete backpack bestemming. Laat je dan ook zeker niet tegenhouden om te gaan – wel is mijn advies om eerst goed te onderzoeken waar je wel of niet heen wil gaan. Lees bijvoorbeeld onze Reisroute door Zuid-Oost Azië of neem eens een kijkje op onze Azië pagina welke vol staat met handige reistips. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Heb je zelf nog iets geks (leuk of juist niet) meegemaakt in Zuid-Oost Azië? Laat het ons weten in de reacties!

5 gedachten over “10x verschrikkelijke plekken in Zuid-Oost Azië om te vermijden”

 1. Ga naar willekeurig welk toeristisch oord ter wereld en dan heb je dat. Maar kijk je even goed om je heen en informeer je je goed, dan kun je ook in al deze plekken hele mooie dingen beleven.

  Goed dat je het in de tekst wat nuanceert, maar in deze snelle tijd zullen de koppensnellers alleen je ranking onthouden en plaatsen overslaan waar ze misschien ook heel mooie ervaringen kunnen hebben. Jammer, je schrijft in je profiel al dat je denkt dat je alles weet en gelukkig er naar dat dat niet waar is. Dat vind ik van dit lijstje echt. Jammer, want verder haal ik veel info en inspiratie uit wat je schrijft.

  1. Hey Rob,

   Is idd op veel plekken maar de strekking van het verhaal is dat het niet alleen maar mooie stranden en prachtige steden zijn. Veel reizigers zien alleen de mooie plaatjes en worden (onaangenaam) verrast.

   Dit artikel is daarom bedoeld om mensen te waarschuwen. Er staan ook genoeg linkjes in naar artikelen die wel de positieve kant laten zien.

 2. Phnom Penh kan voor sommige een puinhoop zijn. Chaotisch verkeer, en toch geeft iedereen elkaar de ruimte.

  Er zijn straten die zich gericht hebben op de manlijke bezoekers.

  En er zijn zoveel meer straten waar leuke restaurants en winkeltjes te vinden zijn.

  Ik woon nu bijna 2 jaar in Phnom Penh en ik geniet van het weer, de vriendelijkheid, en ook de eigergereide chaos hier.

  Het is een stad om te bezoeken.

  Petra

  1. Hi Petra,

   Helemaal mee eens! Het artikel is dan ook bedoeld als aanvulling tot een completer plaatje en niet om de hele stad of regio weg te zetten als slecht. Ik heb ruim 200 artikelen op deze website die zeer lovend schrijven over dezelfde regio’s ? maar ik vind het dus ook belangrijk om de mindere kant te laten zien.

 3. Je schrijft zelf bovenaan “plekken die je absoluut wilt vermijden, dat er dan elders op de site andere dingen staan lijkt me niet zo relevant meer. Als je zo genuanceerd had willen zijn als je nu in de reacties schrijft had je de kop minder sensationeel moeten maken. Nu dekt het de lading iet, maar trekt wel lekker veel bezoekers 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!