Wat zijn de mooiste tempels van Zuid-oost Azië?

Tijdens een rondreis door Azië kom je ongetwijfeld in aanmerking met tempels. Iedere tempel in ieder land is weer anders en verteld een ander stukje historie. Een tempel bezoeken is dé manier om je onder te dompelen in de cultuur van het land en laat dat nou net hetgeen zijn ik ontzettend leuk vind! In 2018 heb ik een rondreis van 8 maanden gemaakt door Azië en heb ik bijna geen enkele tempel overgeslagen. In deze blog deel ik de mooiste tempels in Zuid-oost Azië, in willekeurige volgorde!

Wat zijn de mooiste tempels van Zuidoost Azië?

1. Schwedagon Pagode – Yangon, Myanmar

Hoogstwaarschijnlijk start je jouw rondreis door Myanmar in de vroegere hoofdstad Yangon. Hier vind je de de eerste tempel van onze top 6 mooiste tempels van Zuidoost Azië: de Schwedagon Pagode. De Schwedagon Pagode is met 98 meter de grootste tempel van Myanmar en een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld! De tempel is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden kostbare edelstenen, wat je ziet schitteren wanneer het zonlicht op de tempel schijnt. De tempel heeft een indrukwekkende entree (4 brede, lange trappen) in elke richting. Onthoud dus goed of je bij de zuidelijke, noordelijke, oostelijke of westelijke ingang naar binnen bent gekomen.

Bij de entree kun je ervoor kiezen om samen met een gids over het grote terrein te lopen. Ik koos hiervoor en ben hierdoor veel over de geschiedenis te weten te komen. De Pagode is omringt door kleinere stoepa’s die iets hoger liggen en 12 berichten die staan voor de dagen in de week. Als toerist kun je ‘meedoen’ door te bidden bij de dag waarop je geboren bent. Er wordt gezegd dat de Pagode acht haren van Boeddha verbergt, vandaar dat deze tempel zo heilig is voor boeddhisten. Boeddhisten willen minimaal een keer in hun leven een pelgrimstocht maken naar de Schwedagon Pagode. Ik begrijp waarom.

Entree Schwedagon Pagode: 8000 Kyat p.p.
Openingstijden Schwedagon Pagode: 04.00 – 22.00 uur
Lokatie Google Maps: Klik hier.

De edelstenen aan het plafond van de Schwedagon Pagode tempel

2. Wat Pho – Bangkok, Thailand

Wanneer je een rondreis door Thailand maakt is de kans 99% dat je terecht komt in de bruisende hoofdstad: Bangkok! You love it or you hate it. Ik vind Bangkok ge-wel-dig! De tempel Wat Pho behoort zonder twijfel tot onze top 6 mooiste tempels van Zuidoost Azië. De foto’s zeggen genoeg, toch?! Wat Pho betekend in het Nederlands ‘De tempel van de liggende Boeddha‘. In dit tempelcomplex vind je namelijk een liggende, gouden boeddha van 46 meter lang en 15 meter hoog versierd met bladgoud en parelmoer. Zeer indrukwekkend! Wat Pho is de grootste (80,000 vierkante meter) en oudste tempel van Bangkok. Het leuke van deze tempel is dat je wel even zoet bent om alles te ontdekken. Je vind hier namelijk meer dan duizenden Boeddha beelden, meer dan waar dan ook ter wereld.

Entree Wat Pho: 100 baht
Openingstijden Wat Pho: 08.00 – 17.00 uur
Lokatie Google Maps: Klik hier.

De liggende Boeddha bij Wat Pho
Bij Wat Pho kun je duizenden Boeddha beelden zien

3. Angkor – Cambodja

Misschien heel cliché maar het tempelcomplex Angkor in Cambodja kan niet missen in onze top 6 mooiste tempels van Zuidoost Azië. Wie een rondreis door Cambodja heeft gemaakt kan dit bevestigen. Angkor is het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van 162,6 hectare. De bouw van Angkor begon in het jaar 889 door het Khmer-rijk en gedurende 500 jaar hebben ze een hele stad gebouwd met vele tempels. Er leefde ongeveer 1 miljoen mensen in Angkor wat voor die tijd ontzettend veel is. Angkor Wat is de belangrijkste en meest bekende tempel van het Angkor complex. Deze tempel werd in 32 jaar gebouwd door 50.000 mensen. Indrukwekkend toch?! Ik heb zelf een 3-dagen pas genomen om alle tempels op mijn gemak te kunnen verkennen. Vanwege de enorme hitte (ik was er in mei) was ik genoodzaakt om vroeg in de middag alweer terug naar mijn hostel te gaan. Tempelhoppen in Angkor betekend namelijk bijna geen schaduw en zeer intensief omdat het terrein gewoon zo ontzettend groot is. Neem dus je tijd wanneer je Angkor bezoekt en sta versteld!

Entree Angkor: 1 dag: $37,- en 3 dagen: $62,-
Openingstijden Angkor: 05.00 – 18.00 uur
Lokatie Google Maps: Klik hier.

De Bayon tempel in tempelcomplex Angkor
Mooiste tempels in Zuid-Oost Azië - Angkor
Angkor Wat: de belangrijkste en bekendste tempel van Angkor

4. Wat Rong Khun – Chiang Rai, Thailand

Voor deze tempel in onze top 6 mooiste tempels van Zuidoost Azië gaan we weer terug naar Thailand. Naar het noorden, Chiang Rai om precies te zijn. Hier vind je de Wat Rong Khun die beter bekend staat als de ‘White temple‘. Zonder twijfel voegen we deze toe aan ons lijstje omdat deze tempel in elk detail uniek is en een bijzonder verhaal verteld. De tempel is helemaal wit omdat ze op deze manier de reinheid van Boeddha willen weergeven en de witte mozaïek is er om de wijsheid van Boeddha te weerspiegelen. Wanneer je de tempel goed bekijkt realiseer je je al snel bizar versierd is. In het midden van de tempel vind je een pad naar binnen (de hemel). Hier kom je, volgens de Boeddhistische leer, door je te focussen op de geest en af te zien van wereldse verleidingen, verlangens en hebzucht (de handen, doodshoofden etc.). Je mag de route ook maar 1x lopen (ik spreek uit eigen ervaring) want wanneer je eenmaal in ‘de hemel’ bent geweest kun je niet meer terug. Neem dus de tijd om alles goed te bekijken voordat je doorloopt.

Entree Wat Rong Khun: 100 baht
Openingstijden Wat Rong Khun: 08.00 – 17.00 uur doordeweeks en tot 17.30 uur in het weekend
Lokatie Google Maps: Klik hier.

Mooiste tempels in Zuid-Oost Azië - Wat Rong Khun
De brug naar ‘de hemel’
Mooiste tempels in Zuid-Oost Azië - Wat Rong Khun
Het uitbeelden van ‘verlangens & hebzucht’ in de witte tempel in Chiang Rai

5. Bagan – Myanmar

Ook onmisbaar in ons lijstje van de top 6 mooiste tempels van Zuidoost Azië: Bagan in Myanmar. In Bagan liggen 2200(!!) boeddhistische tempels, stoepa’s en ruïnes van zo’n duizend jaar oud verscholen tussen een prachtige natuur. Met dit aantal heeft Bagan de grootste verzameling boeddhistische tempels ter wereld. De tempelstad werd gesticht in het jaar 849 en heeft een oppervlakte van 104 vierkante meter. Bagan is een bedevaartsoord voor Theravada boeddhisten. Het overgrote deel van de tempels is gerestaureerd en nog steeds intact. Must do’s in Bagan zijn het ontdekken van de tempels met een e-bike, de zonsopkomst bekijken of tijdens de zonsopkomst een ballonvaart maken.

Entree Bagan: 25.000 Kyat
Openingstijden Bagan: n.v.t.
Lokatie Google Maps: Klik hier.

Mooiste tempels in Zuid-Oost Azië - Bagan
Bagan: tempels, tempels en nog eens tempels.
Mooiste tempels in Zuid-Oost Azië - Bagan
Must do: bekijk de zonsondergang of neem zelf een ballonvaart over Bagan

6. Hsinbyume Pagoda Mingun – Mandalay, Myanmar

In mijn ogen maakt deze tempel onze top 6 mooiste tempels van Zuidoost Azië helemaal compleet. De Hsinbyume Pagode is gelegen in Mingun, wat ongeveer 10 km van de hoofdstad Mandalay gelegen is, aan de overkant van de Irrawaddy-rivier. Het is een prachtige, witte tempel die bestaat uit diverse lagen naar boven toe. De lagen staan symbool voor de zeven bergen van Mount Muru. Wanneer je de top bereikt heb je prachtig uitzicht over Mingun, de rivier en de nabijgelegen tempel Mingun Pahtodaqgyi.

Entree Hsinbyume Pagoda Mingun: combinatie met bootticket vanuit Mandalay
Openingstijden Hsinbyume Pagoda Mingun: afhankelijk van de boot (deze vaart maar 1x per dag)
Lokatie Google Maps: Klik hier.

Mooiste tempels in Zuid-Oost Azië - Hsinbyume Pagoda Mingun
De Hsinbyume Pagode. Prachtig toch?!

Meer reistips en Azië?

Collega blogster Leda schreef eerder al over de drie meest Instagram waardige moskeeën en tempels in Maleisië, ook deze zijn absoluut de moeite aard om te bezoeken. Neem daarnaast ook eens een kijkje op bij de reistips en onze Azië pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!