Walvissen spotten tijdens vakantie Azoren – Bucketlist gaaf!

Eén van de gaafste dingen om te doen tijdens je vakantie op de Azoren is toch wel walvissen spotten. Jaarlijks migreren hier duizenden walvissen langs de eilanden en afhankelijk van het soort walvis zijn ze een groot deel van het jaar te zien. Zelfs de heilige graal: de machtige blauwe vinvis (grootste dier wat OOIT op de aarde heeft geleefd) is hier te zien. Een onvergetelijke ervaring. Wij hadden ook het geluk om een aantal enorme grijze vinvissen van dichtbij, heel dichtbij zelfs, te zien. De beelden vindt je halverwege de blog!

De Azoren zijn prachtig, het lijkt soms wel Hawaii
De Azoren zijn prachtig, het lijkt soms wel Hawaii

São Miguel – Azoren

São Miguel en nabij gelegen eilanden vormen een groene parel in de Atlantische oceaan ongeveer 1400 kilometer ten westen van Portugal. Velen noemen deze archipel het ‘Hawaii van Europa’, en na onze reis aldaar begrijp ik heel goed waarom. De rauwe natuur, de migrerende walvissen, de steile afgronden, de vulkanen en de vruchtbare grond. Het is een prachtig stukje Europa op slechts 4 uur vliegen van Amsterdam. Voor ongeveer 150-250 euro heb je al een retourvlucht, afhankelijk van je reistijd.

Zelf de beste prijs vinden? Check de vliegtickets Amsterdam – Ponta Delgada (klik).

Accommodatie Azoren – Vakantiehuis huren

Vivenda Xavier, Azoren, Portugal

We gingen dit keer met een wat groter gezelschap op reis, dus een hostel of hotel ging het dit keer niet worden. We waren op zoek naar een ruim appartement of huis voor 5 personen, maar ook weer niet te duur. Na wat speurwerk online kwamen we al snel uit bij Vivenda Xavier (klik). Het huis ligt op een rustige maar prachtige locatie. Het huis heeft meerdere slaapkamers en is zeer geschikt voor gezinnen.

Vivenda Xavier vanaf de straat
Vivenda Xavier vanaf de straat

Het strand is op loopafstand en het huis heeft een groot buiten terras (inclusief grote, stenen barbecue) met prachtig uitzicht op zee. Elke dag een heerlijk stukje vlees of vis, een goed glas Portugese wijn met zonsondergangen om nooit meer te vergeten. Hier onder alvast een sfeer impressie, de foto’s liegen er namelijk niet om!

Vivenda Xavier, het grote balkon met het prachtige uitzicht
Vivenda Xavier, het terras met het prachtige uitzicht
Vivenda Xavier, het terras met overdekte buitenkeuken
Vivenda Xavier, het terras met overdekte buitenkeuken
Foto genomen vanaf één van de slaapkamers van Vivenda Xavier
Foto genomen vanaf één van de slaapkamers van Vivenda Xavier

Ook dit mooie vakantiehuis boeken? Dat kan al vanaf +-70 euro per dag via deze link (klik). Wij betaalden in de mei vakantie €490 voor de hele week. Nog geen 100 euro per persoon! Dat is nog eens waar voor je geld.

Walvissen spotten op de Azoren, een absolute must!

De eilandengroep ligt een flink eind de Atlantische oceaan op, min of meer tussen Europa en Amerika in. Omdat het een zeldzaam stuk land is ver op zee, trekt het veel migrerende dieren aan. Vooral walvissen en dolfijnen zijn er het hele jaar door in grote getallen te bewonderen.

Terra Azul Whale Watching

Wij trokken er een dag op uit met de bekendste aanbieder van het eiland, namelijk Terra Azul (klik). Een gerespecteerde aanbieder in de regio die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, over goede spullen beschikt en nog veel belangrijker: op gepaste afstand blijft van de walvissen. Het belang van de dieren staat voorop en dat kunnen wij alleen maar waarderen!

Prijzen walvissen spotten:

  • 55 euro in laagseizoen
  • 60 euro in hoogseizoen

Promo code voor DESTIFT lezers!: Gebruik de promo code 3EUROFF wanneer je de tour gaat boeken bij Terra Azul. Hiermee krijg je 3 euro per persoon korting.

Vesten aan, relatief goed weer en vol goede moed gingen we dan de zee op. Niemand had kunnen verwachten wat we allemaal gingen zien, we hebben achteraf gezien dan ook ontzettend veel geluk gehad. Waarom zie je hieronder in de foto reportage!

Terra Azul, de bende van ellende, veiligheid boven alles!
Terra Azul, de bende van ellende, veiligheid boven alles!

De opening: een dolle groep dolfijnen

Prachtige beesten, die dolfijnen
Prachtige beesten, die dolfijnen
Hallo dolfijn!
Hallo dolfijn!
Dolfijnen spotten azoren
Malou is helemaal in haar nopjes met de dolfijnen
Dolfijnen spotten azoren
Razendsnel zijn ze, we varen met circa 50 kilometer per uur en ze springen ons aan alle kanten voorbij
Dolfijnen spotten azoren
Ook als we wat langzamer varen blijven ze in de buurt, dolfijnen zijn nieuwsgierig!

De Sperm Whale (potvis)

Deze walvis staat bekend om zijn ontzettend diepe duiken en rustmomenten aan de oppervlakte van enkele minuten. Dit geeft ons (toeristen) de kans om redelijk dichtbij te komen en de walvis van dichtbij te zien en te horen. De walvis komt enkele minuten boven water om weer op adem te komen en de zuurstofgehaltes in het bloed weer bij te tanken, om vervolgens weer recht naar beneden te duiken. Omdat ze de duik naar beneden in 1 soepele beweging doen, is dit bij uitstek de walvis om de staart mooi in beeld te krijgen.

Walvissen spotten - terra azul - potvis - azoren
Het ademgeluid van dit enorme beest is niet alleen te horen maar ook te voelen, alsof er een vulkaan nabij aan het grommen is
Walvissen spotten - terra azul - potvis - azoren
Het begin van de duik van de potvis
Walvissen spotten - terra azul - potvis - azoren
Staart omhoog, kop naar beneden, daar gaat ie dan!

De Fin Whale (vinvis), de op één na grootste walvis op aarde

Dit was werkelijk een ervaring op zich. Er waren 2 vinvissen nabij en ze waren groot, héél groot. We bleven op gepaste afstand maar om de één of andere reden kwam één van de vinvissen recht op ons bootje af. De paniek sloeg lichtelijk toe, want dit beest was een meter of 25 en kon ons bootje met gemak omgooien. Nét voordat hij de boot leek te raken, rolde hij zich om en dook onder onze boot door, waardoor we de bek en witte buik goed konden zien. Onze Whale Watch crew heeft het op beeld gezet door een GoPro in het water te steken en achteraf heb ik de video mee gekregen op een USB stick. Check de foto’s en video hieronder!

Walvissen spotten - terra azul - grijze vinvis - azoren
Één van de vinvissen die ons passeerde
Walvissen spotten - terra azul - grijze vinvis - azoren
Toen een vinvis recht op ons af kwam en omdraaide was het even slikken. Je ziet dat hij de boot echt bijna raakt!
Een 2-tal vinvissen kwamen echt enorm dichtbij en onze tourguide stak zijn GoPro meermaals in het water. Dit is de video die hij heeft opgenomen tijdens onze tour. Wij mochten deze video plaatsen op onze website waarvoor dank!

De blauwe vinvis (blue whale)

Na de groep dolfijnen, potvissen en vinvissen konden we ons geluk niet op. Het was nu al een dag om nooit meer te vergeten maar op de terugweg naar de haven kregen we echter nieuws via de boordradio, er was een blauwe vinvis met een zeug gesignaleerd. Terra Azul besloot om erop af te gaan, waarvoor we hen eeuwig dankbaar zijn!

Walvissen spotten - terra azul - blauwe vinvis - azoren
De enige fatsoenlijke foto van de blauwe vinvis, circa 30 meter! Wat een gigantisch beest.

Het was een lastige klus om de walvis goed te zien. We moesten op afstand blijven zeker omdat het een zeug bij zich had, maar ook omdat blauwe vinvissen per keer maar enkele seconden boven water komen. Je hoort in de verte een gigantisch ademgeluid en ze verdwijnen weer om enkele minuten later honderden meters verder weer luttele seconden boven te komen. De blauwe vinvis laat zich niet zomaar vangen! Toch hebben we dit prachtige beest mogen bewonderen, en horen.

São Miguel – Bezienswaardigheden

Natuurlijk is er meer te zien op het eiland dan alleen walvissen. Het eiland is prachtig en dat kan ik het beste laten zien met de foto’s die we gemaakt hebben. Het is echt een fotogeniek eiland en zodra de zon doorkomt is er zo veel kleur. De bomen, de planten en de bloemen in volle glorie op de meest ruige rotsen. Het blijft een prachtig gezicht en nu ik de foto’s terug zie besef ik maar al te goed dat dit een uniek stukje natuur is.

Nog een uitzichtpunt
Uitzichtpunt
Beeldschone plaatjes
Beeldschone plaatjes kan je hier schieten
Prachtige steile afgrond
Steil he?
Een man aan het werk in de bloementuin
Een man aan het werk in de bloementuin
Klein Hawaii, zeggen ze?
Klein Hawaii, zeggen ze?
Zonsondergang kijken doe je hier
De zonsondergang kijken doe je hier
Zonsondergang kijken doe je hier
Ongekend mooie kustlijn van Sao Miguel
Ongekend mooie kustlijn van Sao Miguel
Prachtige bloemen op de azoren
Prachtige bloemen op de azoren

Ook naar de Azoren / Walvissen spotten?

  • Goedkoopste vliegtickets: €150,- via skyscanner.nl. Vliegen op donderdag is doorgaans het goedkoopst.
  • Accommodatie: Vivenda Xavier, het goedkoopst via Booking.com
  • Walvissen spotten tours: Terra Azul Whale watching tours

Tip: Flores is ook een prachtig eiland van de Azoren en uitverkozen tot misschien wel het mooiste eiland van Europa. Lees de blog om mee te weten te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!