Top 5 – Tips voor een zorgeloze vakantie

Op vakantie gaan en verre reizen maken is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Maar juist omdat het allemaal zo makkelijk lijkt, dreigt het gevaar van een slechte voorbereiding. Niets is zo vervelend als in het buitenland voor onaangename verassingen komen te staan. Zorg dan ook dat je altijd goed voorbereid op reis gaat. Hieronder 5 handige tips voor een zorgeloze vakantie!

Tips voor een zorgeloze vakantie

1. Reizen & vaccinaties

Ik ben lid van diverse Facebook groepen van reizigers en backpackers. Tot mijn verbazing worden er bijna dagelijks zo veel gekke vragen gesteld! Vragen over entingen na bijvoorbeeld een beet van een straathond of insect. Het lijkt erop dat veel mensen gewoon echt zonder na te denken op reis gaan onder het mom van ‘we zien wel‘.

Ja, vaccinaties zijn duur. Maar het geeft je wel een gevoel van zekerheid en nog veel belangrijker: het kan gewoon voorkomen dat je ziek wordt en dat je je reis in zijn geheel moet annuleren en terug naar huis moet, of nog erger. Het vliegtuig in met Rabiës of Dengue is geen optie dus je zal in veel gevallen moeten herstellen in lokale ziekenhuizen. Niet echt een fijne idee.

Zorgeloos op vakantie? Er zijn veel sites op internet te vinden met informatie over reizen en vaccinaties, maar wees je bewust van het feit dat ze daar vaak producten willen verkopen. Het beste kan je gewoon een afspraak maken bij de GGD, daar kom je in contact met een arts die je goede voorlichting kan geven en tevens direct de vaccinaties kan geven. Check de website van de GGD voor meer informatie.

2. Stevige reistas, backpack of koffer

Het klinkt nogal cliché maar dit onderdeel kan zomaar je vakantie maken of breken. Zorg er dan ook voor dat wanneer je een verre reis maakt een stevige reistas, backpack of koffer hebt. Niets is zo vervelend als een gescheurde koffer of backpack tijdens het reizen. Kom je bij de bagageband, liggen je spullen er half uit en ben je mogelijk al zelfs spullen kwijt. Daar zit je gewoon echt niet op te wachten! Er wordt op vliegvelden veel gegooid met je spullen, zorg er dan ook voor dat je iets hebt wat tegen een stootje kan.

3. Een goede reisverzekering

En dan met de nadruk op goede. Want we kennen ons Nederlanders wel: Gemakzuchtig en zo goedkoop mogelijk. Even snel naar Independer.nl, reisverzekeringen vergelijken, de goedkoopste aanklikken en hoppa, voor 3-4 tientjes ben je klaar. Next!

Zo deden wij het in het begin ook. Maar als je dan toch echt verre reizen gaat maken is het aan te raden om eens goed te kijken wat je nu precies krijgt voor je geld. Zit er een annuleringsverzekering bij? En tot welk bedrag dan? Het zou toch wel fijn zijn als het op zijn minst je dure tickets dekt… En wat als er iets mis gaat bij het duiken? Of als je koffer of tas gestolen wordt? Hoeveel geld krijg je dan terug?

Tip: voor een zorgeloze vakantie check je je verzekering van tevoren. Meestal, en dan met name bij de wat goedkopere verzekeringen, krijg je tussen de 350 en 500 euro terug voor ‘elektronica’. Tegenwoordig heb je daar niet eens meer een fatsoenlijke smartphone voor laat staan je dure camera, laptop, tablet en/of drone. Het loont dus om goed te kijken en te vergelijken.

4. Geld pinnen & creditcards

In Nederland ben je gewend om lekker overal te kunnen pinnen. Maar in het buitenland, zeker wanneer je buiten Europa op vakantie gaat, is pinnen helemaal niet zo normaal. In de meeste landen accepteren ze gewoon liever cash, en als je geluk hebt een creditcard. Ook hebben we vaak te maken gehad met pinautomaten die geen geld wilden geven met onze ‘normale pinpas’, ook al zegt onze bank steevast dat het een wereldpas is die overal zou moeten werken.

Wil je een zorgeloze vakantie? Dan is een creditcard echt een must. Check het bij je bank of vraag er een aan bij de ANWB. Cash nodig voordat je op reis gaat? Bestel je cash dan absoluut van tevoren op de website van het GWK en haal het geld op op het vliegveld. De wisselkoersen van het GWK zijn online verreweg het beste.

Ook leuk: In de Filipijnen kan je tegenwoordig ook op veel plekken betalen met een coole betaal-app die zelfs bitcoins accepteert. Daar schreven we onlangs nog een blog over, check it out!

5. Reisadvies van de rijksoverheid

Tot slot is het ook handig om te weten of het land waar je naar toe reist, veilig is. Wel wil ik er graag bij zeggen dat een groot deel van de reizen die we gemaakt hebben in landen is geweest waar een verhoogd veiligheidsrisico is afgegeven en soms zelfs door de Nederlandse overheid wordt afgeraden.

Voor een zorgeloze vakantie is het belangrijkste natuurlijk dat je goed op jezelf en op elkaar let, en als iets niet goed voelt, dan is het waarschijnlijk ook zo. Vermijd deze situaties, ga geen slechte buurten in (Los Angeles), blijf weg van onrustige grensgebieden (Mexico) en ga niet naar onrustige eilanden waar mogelijk zelfs de taliban nog actief is (Mindanao, Filipijnen). Check de website van de Nederlandse overheid voor actueel reisadvies en maak een weloverwogen beslissing.

Meer reistips?

Natuurlijk komt er naast vaccinaties, geld en veiligheid nog veel meer kijken bij een verre reis. Neem voor de beste tips eens een kijkje op onze goed gevulde reistips pagina.

Heb je zelf nog leuke of essentiële tips voor een zorgeloze vakantie? Laat het ons dan weten in de reacties.

Tot de volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!