Tips voor Graskop, de perfecte Panoramaroute uitvalsbasis

Zoals velen begonnen we onze rondreis door Zuid Afrika in Graskop. Graskop ligt op ongeveer 5-6 uur rijden vanaf het vliegveld in Johannesburg. We haalden onze huurauto op op het vliegveld op en gingen direct op pad! Alhoewel we in erg warm en zonnig weer arriveerden, werd het weer onderweg alsmaar slechter zoals te zien in de korte video hieronder. De omgeving van Graskop staat dan ook bekend om haar onvoorspelbare weer. We kwamen uiteindelijk diezelfde avond rond 6 uur nog aan bij onze bestemming. Dat is ook meteen één van onze tips voor Graskop, de betaalbare lodge genaamd: The View Holiday Home.

https://www.youtube.com/watch?v=hqxaRODd0cQ

Wat te doen in Graskop

Graskop zelf is erg klein, heel veel is er eigenlijk niet te doen. Er is een Spar waar je wel even wat eten en drinken in kunt slaan. Er zijn enkele restaurants, de meeste horen vaak weer bij een lodge of hotel. Enkele die we kunnen aanbevelen zijn “The Glass House Restaurant‘ (reserveren vereist!), Mogodi Restaurant en Harry’s pancakes. Deze drie restaurants zijn allen goed beoordeeld en hier kun je met een gerust hart gaan eten zonder heel veel geld kwijt te zijn. Wat ons trouwens in positieve zin direct opviel in Zuid Afrika, is dat je overal enorme glazen wijn krijgt! Heujjjj dat beloofd wat.

Wat daarnaast nog een leuke binnenkomer in Graskop is, is het Lift Café. Ga hier met name in de ochtend naartoe voor een kopje koffie en/of ontbijt. Vanaf het Lift café kijk je namelijk mooi over het dal, de ‘Graskopkloof‘. De groene bossen, het vergaande uitzicht en de mooie waterval maken het helemaal af. Ook kun je hier ziplinen en met de lift naar beneden sta je in één minuut ineens midden in de jungle. We vonden het allemaal wel best prijzig, de beoordelingen zijn ook niet super maar het was leuk voor een korte stop, voordat we daadwerkelijk op pad gingen.

De waterval van de Graskopkloof, gefotografeerd vanaf café “The Lift”. Inclusief bijbehorende ziplines.
Uitzicht over de Graskopkloof vanaf Café “The Lift”

Tip: Het weer in Graskop en omgeving is het hele jaar onvoorspelbaar. Het ene moment breekt de zon door en is het zomaar 30 graden – 5 minuten later sta je weer in dichte mist. en een gure wind. Het waait er vaak erg hard en er valt bovengemiddeld veel neerslag in vergelijking met de rest van Zuid Afrika. Zorg voor een goede voorbereiding wat kleding betreft, een regenjas is geen overbodige luxe als je op pad gaat.

Accommodatie in Graskop

Eigenlijk staat heel Graskop in het teken van toerisme, dus er is keuze genoeg. De meeste accommodaties zijn lodges. Het zijn voornamelijk 2e huizen van gepensioneerden of B&B gebouwtjes bij mensen aan huis, op hun eigen landgoed. Luxe hotels of ketens zul je hier echter niet snel vinden maar dat is helemaal niet erg, de lodges zijn over het algemeen van alle gemakken voorzien.

Wij verbleven zelf twee nachten bij The View Holiday Home. Het betreft een 3-tal lodges op 1 terrein aan de rand van Graskop en zoals de naam al doet vermoeden, met een mooi uitzicht over het dal. We betaalden ongeveer 30 euro per nacht voor een compleet huis. Veel groter dan we met zijn tweeën nodig hadden! Het voelde qua stijl allemaal erg oud hollands aan.

De leuke gedichtjes aan de muren bevestigde dit nog maar eens. Zuid Afrikaans lijkt zoveel op Nederlands! Je kan het meestal gewoon lezen en begrijpen. Wij voelden ons mede hierdoor echt thuis.

Zuid Afrikaans lijkt erg veel op Nederlands, zoals te lezen in dit leuke gedichtje.

Andere aan te bevelen accommodaties in Graskop zijn Graskop Hotel (met zwembad), het authentieke B&B Rustique en Thaba Tsweni Lodge & Safaris. Prijzen variëren afhankelijk van het seizoen tussen de 25 en 50 euro per nacht.

Vervolg van de roadtrip Zuid Afrika: De Panoramaroute

In de volgende blog gaan we vanuit Graskop op pad – we gaan twee dagen lang de Panoramaroute af en alle mooie watervallen en uitzichtpunten van dichtbij bewonderen. Daarover snel meer!


PS. Ben jij al lid van de ?? Zuid Afrika ?? NL + BE backpackers en reizigers Facebook groep? In deze groep kan je snel vragen stellen aan medereizigers, anderen helpen door vragen te beantwoorden of gewoon je mooiste foto’s van Zuid Afrika delen. Klik hier om direct naar de groep te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!