Met je eigen camperbusje een Roadtrip maken? Check je remmen!

Steeds meer reizigers gaan anno 2020 zelf het avontuur aan – men koopt een leuk busje, sloopt het interieur eruit en bouwt het om naar een leuke, hippe camperbus. De focus ligt dan vooral op het uiterlijk en de inrichting van het busje, begrijpelijk! Maar wat vaak minder goed in de gaten wordt gehouden is het technische onderhoud en de veiligheid van het busje, en dan met name de remmen.

Het remsysteem behoort tot de systemen waarmee de veiligheid van de chauffeur en de passagiers wordt gewaarborgd. Dit systeem is opgebouwd uit een groot aantal elementen en daartoe behoren ook de remblokken. Als je busje niet meer start of goed op wil trekken is dat natuurlijk vervelend maar niet direct levensbedreigend. Je remmen en remblokken zijn dit bij een gebrekkige werking wel – en je wil hier natuurlijk ten aller tijde op kunnen vertrouwen – zelfs bij de meest uitdagende roadtrips en bergroutes!

Wat zijn remblokken?

Remblokken vormen een van de talrijke componenten van een schijfremsysteem. Bij het intrappen van het rempedaal worden de remblokken via remklauwen tegen de ronddraaiende rotor aangedrukt, met als gevolg dat het voertuig langzamer gaat rijden.

Wat zijn de belangrijkste componenten en taken?

De onderdelen hebben een sandwich-achtige constructie. Ze omvatten de volgende delen:

Remblokplaat. Deze vormt de basis van het onderdeel. Hiermee wordt het onderdeel in de remklauw gehouden en de warmte-energie op de omringende onderdelen overgebracht.

Wrijvingsmateriaal en de tussenliggende laag. Het op de plaat vastgelijmde frictiemateriaal hecht zich aan het oppervlak van de rotor en laat het wiel ophouden met draaien.

Demping. Bij de meeste remblokken is dit component aanwezig. Hierbij kan het gaan om een veer, verf of lak, folie of plaatstaal. Hiermee wordt het geproduceerde geluid tijdens het remmen verminderd.

Wanneer moeten de remblokken worden gecheckt?

Zodra de remblokken tegen de rotor worden aangedrukt, slijt er een dun laagje van het frictiemateriaal af.

Welke verschijnselen doen zich voor bij gebrekkige remblokken?

Piepende geluiden tijdens het remmen. De slijtage-indicator veroorzaakt een piepend geluid bij het remmen wanneer het moment is aangebroken om de onderdelen te vernieuwen.

Metalen slijpgeluiden. De frictiematerialen kunnen geheel wegslijten en zodra het rempedaal dan wordt ingedrukt, maakt een onbedekte metalen platen op de rotor een kenmerkend metaalgeluid.

Langere remweg. De remblokken die versleten zijn, kunnen geen hoge remprestaties meer leveren waardoor de remweg langer wordt.

Is het mogelijk de remblokken te repareren?

Remblokken gelden als verbruiksmateriaal, wat impliceert dat deze uitsluitend vervangen kunnen worden. Toch is het geen enkel probleem om de juiste componenten te vinden, omdat tal van merken in de auto-industrie hun producten op de markt brengen. De populairste zijn Bosch, Wagner, Ferodo, ATE, enz. Topautoonderdelen.nl is een grote webshop voor auto-onderdelen.

In geval van defecten aan uw auto is Topautoonderdelen.nl de winkel waar u alle benodigdheden in één keer kunt kopen: remblokken, bougies, ruitenwissers, enz. Elk van deze producten is voorzien van een gedetailleerde omschrijving. U kunt dus hun eigenschappen en prijzen met elkaar vergelijken. Maar als u toch problemen ondervindt, dan kunt u terecht bij onze klantenservice: zij kunnen u adviseren bij de keuze van de auto-onderdelen, het bestellen en het zo spoedig mogelijk verkrijgen van uw bestellingen.

Dit artikel is een gedeeltelijke partner bijdrage met links naar de desbetreffende webwinkels. Ik vind het belangrijk om hier eerlijk en transparant over te zijn naar mijn lezers. Partner bijdragen zorgen ervoor dat ik deze website -reclame vrij- online kan houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!