Tikal, de allermooiste Maya stad in Guatamala

Tikal is één van de grootste Maya steden die ooit is ontdekt en onlangs (in 2018: Bron) is d.m.v. de nieuwste laser technologie (genaamd Lidar) een verassende ontdekking gedaan: Het complex in Guatemala is vele maler groter dan iedereen had gedacht. Naar schatting liggen er nog pakweg 60.000 huizen en vele honderden tempels nog onder de grond. Het complex is zelfs zo enorm, dat het naar verwachting meer dan 100 jaar zal duren om alles uit te graven!

Tikal nationaal park, Guatamala
Tikal nationaal park, Guatemala

Waarom je Tikal moet bezoeken

Gelukkig hoef je daar niet op te wachten. Anno 2019 is er ook al genoeg te zien in het park! Enkele grote tempels zijn al lang en breed te bezichtigen en het gehele complex ademt historie. Bij mijn aller eerste grote intercontinentale reis bezocht ik de enorme piramides van Chitzen Itza in Mexico. Poeh, dat is alweer 11 jaar geleden, Tikal in Guatemala leek me dus ook erg leuk om te bezoeken, omdat ik de Maya cultuur in Mexico destijds ontzettend gaaf vond.

Toen breakdancen bij de Maya tempels nog heel gewoon was – Chitzen Itza, Mexico – Juni 2008

Ervaringen en informatie over de tour

Jungle (nacht) tour naar Tikal

Een bizarre ervaring. Als je dan toch naar Tikal gaat en een tour gaat boeken dan is het leuk om te vragen naar de ‘vroege versie’, die begint namelijk in de nacht. Alleen dan kan je de zonsopkomst meemaken vanaf de tempels met uitzicht over de jungle. Vaak is het in de vroege uurtjes nog mistig en zie je niet zo gek veel, maar soms (als je geluk hebt) zijn de zonnestralen door de jungle mist een onvergetelijke ervaring (Een mega vet voorbeeld van een zonsopkomst die we meemaakten diep in de Jungle van Borneo, gefilmd met onze drone, is hier te zien).

Onwakende jungle @ night

Ook kom (en hoor) je ’s nachts echt van alles in de jungle wakker worden. Best wel creepy, maar ook wel heel erg vet!! Dus daar gingen we dan. Om 3 uur ’s nachts ging de wekker. Klein ontbijtje, een stukje op de boot en hoppa de bus in. Op naar Tikal! Op ongeveer 45 minuten rijden kom je aan in het park, en dan is het nog ongeveer 45 minuten lopen door de jungle, terwijl deze ontwaakt.

Kijk en luister – korte video jungle nightwalk

Het is een ervaring op zich. Je ziet geen hand voor ogen, je loopt daar met een klein groepje mensen, een zaklamp en je hoort ondertussen de gekste geluiden. Enig idee hoe creepy dat kan zijn? We maakten deze video in het pikkedonker, ik zou zeggen zet je geluid eens aan en luister mee! Kan jij zo vertellen wat we hier horen?

Had je het goed? Dacht je aan een tijger of een leeuw? Helaas, we hebben het hier over (best wel schattige) ‘howling monkeys’, oftewel brulapen. Ze zijn een stuk kleiner en schattiger dan het geluid je doet vermoeden. Helaas is het niet gelukt om er 1 goed in beeld te krijgen.

Tikal Nationaal Park is prachtig

Zodra de mist weg trekt en de nacht overgaat in de dag, krijgt het zonlicht langzaam meer ruimte. Nu zie je eigenlijk pas hoe prachtig de omgeving om je heen is. De foto’s en videobeelden spreken voor zich, dus laat ik daar niet meer woorden aan vuil maken. Kijk en geniet even mee.

De jungle neemt alles tot zich
De jungle neemt alles weer tot zich
Soms moet je ook gewoon even naar boven kijken
Soms moet je ook gewoon even omhoog kijken
Stairway to heaven - Tikal
Stairway to heaven – Tikal
Een van de vele bouwwerken
Een van de vele bouwwerken
De grootste tempel in Tikal, vanaf daar kijk je de zonsopkomst
De grootste tempel in Tikal in de verte, vanaf daar kijk je de zonsopkomst
Twee andere grote bouwwerken die boven de jungle uit steken
Drie andere grote bouwwerken die boven de jungle uit steken

Het is heerlijk om hier gewoon lekker rond te lopen. Met of zonder gids. Ga je liever zonder gids? Download dan de App maps.me, die heeft ook een onderdeel van Tikal waar je veel leuke en nuttige informatie van het complex krijgt. Ook zijn er diverse audio guides te vinden.

Tips: Meenemen naar Tikal

Allereerst: goede schoenen. Je loopt op z’on dag best veel en vaak is de grond ongelijk en vol met losliggende stenen. Daarnaast kan je in Tikal geen eten of drinken kopen. Neem dus genoeg water mee en als je van plan bent om lang te blijven dan kunnen een paar snacks vast ook goed van pas komen. De meeste tijd loop je in de schaduw maar het kan toch handig zijn om ook wat zonnebrand mee te nemen. Ga je voor de zonsopkomst of zonsondergang? Vergeet dan niet een zaklamp mee te nemen!

Tours boeken naar Tikal nationaal park

Voor beschikbaarheid en actuele prijzen klik je hieronder op een van de opties. Je kan al een complete tour, inclusief gids, lunch, drankjes en vervoer regelen voor ongeveer 60 euro per persoon. Dit noemen we voor het gemak maar even het ‘zorgeloos pakket’.

Geld besparen – tour naar Tikal regelen

Wil je elke euro besparen dan kan je er ook voor kiezen om zelf alles te regelen. Je bespaart hier ongeveer 10 tot 15 euro per persoon mee, maar dan heb je er geen lunch bij. Hieronder een kort overzicht van het kostenplaatje als je alles zelf zou regelen.

  • Retour vervoer Flores / Tikal: 90 quetzal – 12 euro
  • Gids: 45 quetzal – 6 euro
  • Entree: 150 quetzal – 19 euro
  • Extra entree voor zonsopkomst of zonsondergang: 120 quetzal – 15 euro
  • Totaal: 405 quetzal / 52 euro
Het 'dorpsplein' in Tikal
Het ‘dorpsplein’ in Tikal

Meer weten over de regio of over Guatemala? Check dan onze blogs over Guatemala (klik) waar we onder andere in Flores en het authentieke Antigua neerstrijken en waar we de machtige Acatenango vulkaan beklimmen. Tot de volgende blog!


Volg ons op Facebook! Ook zijn we te vinden op Instagram en Twitter. Zie je daar!


Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!