Stedentrip Skopje – Tips en leuke dingen om te doen

In deze blog schrijf ik over de onontdekte hoofdstad van Noord-Macedonië. Ik beschrijf een aantal leuke en handige tips, hoe je bijvoorbeeld goedkoop naar Skopje kunt vliegen en wat je zeker gezien en geproefd moet hebben!

Hoe kom je goedkoop in Skopje?

Door Wizzair worden er goedkope vliegtickets aangeboden naar Skopje. Denk hierbij aan bedragen die beginnen vanaf € 15! Ik ga eerlijk zijn, toen ik Skopje altijd opzocht op Google kwam ik nooit echt mooie kiekjes tegen. Ik had me er dan ook niet teveel op verheugd. Maar ik moet zeggen, dat ik Skopje erg verrassend vond. Zelf ben ik vanuit Sofia vertrokken naar Noord-Macedonië. Binnen vijf uur ben je in de hoofdstad van Macedonië. Voor een bus ticket betaal je ongeveer € 16. Van te voren had ik gehoord dat ik als meisje zijnde op moest passen in Skopje. To be honest, ik heb me echt veilig gevoeld! De bevolking is super vriendelijk.

Leuke dingen om te doen tijdens je stedentrip in Skopje en omgeving

Matka kloof – Leuke dagtour vanuit Skopje

I love green! Dus toen ik zag dat er een matka kloof was op nog geen uur rijden van Skopje wist ik dat ik dit moest zien. Met bus nummer 60 ben je binnen 40 minuten bij de matka kloof. Een retourticket kost minder dan € 3. Je kunt ook met de taxi naar de matka kloof gaan. Je bent dan wel iets meer kwijt en het is aan te raden om van te voren een prijs af te spreken met de taxichauffeur.

Tip: Entree voor de kloof is gratis!

Voor de natuurliefhebbers is een bezoekje aan de Matka kloof een must.
Voor de natuurliefhebbers is een bezoekje aan de matka kloof een must.

Kajakken met een prachtig uitzicht

Zelf ben ik in Vietnam bij de Halong Bay geweest, maar de Matka kloof vond ik zelf mooier en specialer omdat het niet echt toeristisch is. Daarna heb ik een kajak gehuurd! Voor 2 personen 1 uur kajakken ben je maar € 10 kwijt. Zei iemand goedkoop?!

kajakken in matka kloof

Slenteren door de Old Bazaar 

Noord-Macedonië is spotgoedkoop. Zit je op een terras met een paar drankjes dan ben je niet veel kwijt. Ook als je uit eten gaat betaal je veel minder dan je eigenlijk in Nederland zou betalen.

Een straatje waar je sowieso naartoe moet gaan is de Old Bazaar/ Carsija. In Noord-Macedonië heb je naast de lokale bevolking veel Albanezen wonen. Ook wonen er veel Turken, omdat het Ottomaanse rijk vroeger de macht had. In de Old Bazaar vind je dan ook veel Turkse invloeden. Heerlijk om door deze knusse straatjes te slenteren. Er hangt een aangename sfeer en er een is straatje met allemaal paraplu’s oftewel je kunt hier Instagramwaardige foto’s schieten. Dus pak die camera snel en klik klik klik.

Tip: wil je niemand op de foto hebben, ga dan vroeg in de ochtend.

Eten en drinken in Skopje

In Noord- Macedonië draait het vooral om vlees! Voor de vegetariërs is er helaas niet heel veel keus in Skopje. Zelf heb ik Tavče gravče gegeten met brood en als drankje ayran. Ik moet toegeven dat ik het een lekkere combinatie vond. Tavče gravče is typisch een gerecht uit Noord- Macedonië. Het bestaat uit bonen, ui en hete pepers. Het gerecht kan zowel met vlees als vegetarisch geserveerd worden.

De vleeseters moeten sowieso kebapi eten. Als drankje is Ayran een must. Het is een soort zoutige karnemelk, het smaakt heerlijk verfrissend en is ook nog eens gezond! Je kunt ook Ayran kopen in de supermarkt.

Ook crème brûlée moet je gegeten hebben, maar dan wel de Noord-Macedonische variant. Hmmm…

Suto Orizari – Roma zigeuners

Oké, eigenlijk is dit de reden waarom ik naar Skopje wilde. In de hoofdstad van Noord-Macedonië heb je namelijk de grootste Roma wijk van heel de wereld met zelfs een Roma burgemeester. Erg cool, omdat roma zigeuners over het algemeen helaas niet echt serieus genomen worden. Het leek me daarom interessant om te zien hoe de Roma zigeuners wonen en werken. Helaas werd ik door de locals erop gewezen dat het nogal gevaarlijk kon zijn. Ik ben er dus niet geweest, maar voor de echte waaghals zeg ik try before you die!

Straatartiesten in Skopje

Op straat vind je veel straatartiesten. Ook zijn er veel Roma zigeuner kinderen die een instrument bespelen om zo geld te verdienen. Zelf probeer ik geen geld te geven aan die kinderen, maar soms krijg ik het niet over mijn hart. Kinderen van 4 jaar die eigenlijk naar school moeten. Of kinderen die rond 23:00 uur nog een instrument bespelen, terwijl ze eigenlijk moet slapen. Ik heb te horen gekregen dat sommige kinderen niet beter weten en ook drugs gebruiken om zo te overleven. Geef dus alleen geld aan een straatartiest als je zeker weet dat ze het vrijwillig doen en probeer te vermijden om geld aan kinderen te geven.

Meer leuke stedentrips ontdekken?

Ben je helemaal gek van (goedkope) stedentrips in Europa? Check dan onze Europa categorie waar je veel leuke stedentrips, dagjes weg maar ook complete vakanties terug vindt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!