Duurzaam reizen: 6 dingen die jij kunt doen!

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijke rol in het dagelijks leven van velen, en dat is niet zonder reden. Het is overduidelijk dat het de verkeerde kant op gaat met het klimaat, de natuur en het welzijn van dier en mens. De grootse verantwoordelijkheid ligt hier bij de overheden en de grote bedrijven, maar ook als individu kan je een steentje bijdragen door duurzaam te leven en te reizen! Want elke reisliefhebber zal toch de prachtige natuur overal op aarde zo lang mogelijk willen behouden?

Duurzaam reizen

Tijdens het reizen is het wat lastiger om aandacht te besteden aan duurzaamheid dan thuis, vind ik zelf. Wanneer je vaak het vliegtuig pakt naar een ver land, valt er al genoeg te zeggen over de uitstoot die je hiermee veroorzaakt. Lees hier meer over in de blog van Chris over vliegschaamte en ontwikkelingen, waarin hij verteld waar je op kunt letten om toch zo duurzaam mogelijk te vliegen. Ook op bestemming zijn er meerdere dingen die jij zelf kunt doen om je ecologische footprint te verkleinen. In deze blog deel ik een aantal ideeën!

Kleine moeite, maar met een groot verschil

Een aantal regels gelden tijdens je reis natuurlijk net zo goed als bij je thuis. Douche bijvoorbeeld niet te lang, laat geen lichten onnodig branden, recycle zoveel mogelijk. Ook is het beter om niet onnodig veel nieuwe kleding te kopen, en let op de duurzaamheid wanneer je shopt. Tijdens het reizen zijn er nog veel andere dingen waar je op kunt letten. Ik zet er 6 voor je op een rij!

Duurzaam reizen: 6 dingen die jij kunt doen!

1. Alternatieven voor vliegen

Met de spotgoedkope vliegtickets tegenwoordig is het erg verleidelijk om het vliegtuig te pakken, want je bent ook nog eens super snel op bestemming! Maar de uitstoot van een vliegtuig is helaas onwijs groot, en hierdoor is duurzaam reizen met een vliegtuig vrijwel onmogelijk. Onderstaande alternatieven inspireren misschien om bij je volgende vakantie eens een ander vervoersmiddel te kiezen!

Trein

Het kost vaak iets meer, maar de trein is wel de meest duurzame manier van reizen! De rit zelf is eigenlijk ook al onderdeel van je reiservaring omdat de uitzichten vaak prachtig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Interrail trip door Europa, de Transsiberia of Transmongolia Express, of een bijzondere treinreis door Scandinavië! Ook als je binnen het land van bestemming reist kun je soms voor de trein kiezen in plaats van voor een binnenlandse vlucht of bus.

Bus

Ook met de bus kom je zeker binnen Europa vaak al een heel eind! Je kunt lekker achterover zitten en naar buiten staren in plaats van dat je zelf moet rijden, en hiernaast stoot 1 bus met 100 man natuurlijk minder uit dan 50 aparte auto’s. Betaalbare busmaatschappijen zijn Eurolines, Flixbus en Kras.

Boot

Wanneer je uitgaat van een groot cruiseschip is dit alternatief niet heel veel beter dan een vliegtuig. Maar wat dacht je van een zeiltocht langs verschillende eilanden of de kust van Turkije? Dit laatste heb ik vroeger weleens gedaan en zou ik absoluut zo weer doen!

Fiets

Als je een beetje sportief bent ingesteld is een fietsvakantie een super toffe zomer invulling! Dit kan natuurlijk goed in ons eigen land, maar ook naar bijvoorbeeld Frankrijk of zelfs nog verder. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je lichaam en gezondheid. En ja, ook als je onder de 50 jaar bent is zo’n fietsvakantie hartstikke leuk!

Kies ook wat vaker voor een vakantie in eigen land of dichterbij, dit verkleint je uitstoot tijdens de reis al enorm!

Reizen met de trein i.p.v. het vliegtuig, niet alleen duurzaam maar ook super mooi!

2. Wegwerp plastic vervangers

Een van de meest vervuilende dingen voor de natuur en dieren is plastic. Wie kent de beelden niet van de schildpad met een plastic rietje in zijn neus, vissen met hun maag vol plastic afval of vogels die zijn gestikt in een plastic zak. Om deze vervuiling een klein beetje te verminderen kunnen reizigers in elk geval 1 ding doen: geen wegwerp plastic producten meer gebruiken! Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor plastic items, ik zet er een aantal voor je op een rij:

RVS waterfles

Eén RVS variant vervangt al 365 plastic flesjes per persoon per jaar! Zeker in Nederland is dit makkelijk omdat we water uit de kraan kunnen drinken en zo de fles oneindig kunnen bijvullen. In het buitenland moet je soms uitkijken met kraanwater of is dit helemaal niet drinkbaar. Gelukkig hebben ze in steeds meer hotels en hostels watertanks staan waarmee je je eigen fles kunt vullen. Mocht dit allemaal geen optie zijn, probeer dan in elk geval zulk groot mogelijke waterflessen te kopen in de supermarkt, waarmee je je eigen fles weer vult en meeneemt op stap.

Water filter / Lifestraw

Ook kan je een filter zoals een Lifestraw gebruiken om het water zelf te zuiveren. De lifestraw kan je gebruiken bij onbetrouwbaar drinkwater uit de kraan of zelfs in de lokale rivier. De Lifestraw is een award winnend filter wat 99,999 procent van alle bacteriën en parasieten weet te filteren, tot wel 2000 liter. Nooit meer zorgen maken over drinkwater dus, waar ook ter wereld.

Stalen of bamboe rietjes

Plastic rietjes zijn niet alleen heel gevaarlijk voor dieren, ze zijn ook nog eens compleet onnodig voor de mens! Toch krijg je al snel een rietje in je cocktail of smoothie, omdat dit net wat makkelijker mixt en drinkt. Ik neem op reis altijd mijn eigen stalen rietje (+ schoonmaak raggertje) mee en zeg al bij de bestelling dat ik geen plastic rietje in mijn drankje hoef. Dit scheelt tijdens een avondje uit al meerdere rietjes per persoon!

Stalen of Bamboe rietjes

Herbruikbaar (bamboe) bestek

Bij streetfood kraampjes of in strandtentjes krijg je vaak plastic bestek. Ook dit kun je weigeren en je eigen herbruikbare bestek gebruiken! Zelfs een campingbordje meenemen is een optie, zodat je ook de plastic bordjes kunt laten staan.

Stoffen boodschappen tasje

In veel landen worden plastic tasjes al niet meer gratis meegegeven, maar moet je er een klein bedrag voor betalen. Nog liever worden deze tasjes helemaal niet meer gebruikt, want zodra je de boodschappen uitgepakt heb verdwijnt het weer in de prullenbak! Niet alleen duurzamer maar ook nog eens steviger en vaak met een leuk patroontje erop, zijn de stoffen boodschappen tasjes. Wij hebben er altijd 1 of 2 bij ons, en ze komen regelmatig goed van pas.

Herbruikbare koffie/thee beker

Niet alleen voor kampeerders een must, maar ook als je op vakantie graag een koffie to-go haalt is een herbruikbare versie een stuk duurzamer dan de kartonnen bekers. Vaak zit hier namelijk een plastic deksel op, die je nadat de koffie op is waarschijnlijk in zijn geheel de prullenbak in gooit. Zelf gebruik ik een handige opvouwbare koffiebeker van siliconen, deze neemt niet zoveel ruimte is en is dus erg handig op reis!

3. Overige “zero waste” reisartikelen

4. Beach Cleanups

Wie zijn best doet om duurzaam te reizen, hoef ik niet te vertellen om je eigen afval altijd netjes op te ruimen en niks achter te laten in de natuur. Toch beland er veel afval in zee of spoelt aan op stranden, waardoor de leefomgeving van (zee)dieren ernstig word vervuild. Wanneer je dit ziet denk je misschien dat het de verantwoordelijkheid van het land is om dit schoon te houden, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken! Het is een kleine moeite om wat afval op te rapen en weg te gooien, en zo help je al een beetje mee. Wanneer een plek echt een enorme bende is zou je ook via je hostel of met een groepje reizigers een grotere cleanup kunnen organiseren! Vaak zijn de locals hier enorm dankbaar voor, en zo geniet je zelf ook van een schoon strand en zee.

Vervuilde stranden, vooral buiten Europa een groot probleem

Elk jaar in september is de internationale “World Cleanup Day” ingesteld en worden er veel acties georganiseerd waarbij je kunt aansluiten. Ook vind je op de website van Ocean Conservancy waar ter wereld er cleanups gehouden worden.

5. Vrijwilligerswerk

In veel landen is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen, wat een goede manier is om iets bij te dragen tijdens je reis. Vaak zijn dit projecten met kinderen of dieren, wat uiteraard ook super belangrijk is. Maar er zijn ook organisaties die zich inzetten voor het milieu en het welzijn van de natuur, waarbij ze hulp goed kunnen gebruiken! Workaway vind ik zelf een fijne site om vrijwilligerswerk te vinden, omdat er duidelijk bij staat wat ze van je verwachten en wat je ervoor terug krijgt. Ook geven ze de gewenste periode aan en kun je ervaringen lezen van eerdere vrijwilligers. Om een duurzaam project te vinden om aan mee te helpen tijdens het reizen, kun je filteren op “Sustainable Projects“.

6. Geen (of minder) vlees en vis eten

Als er 1 ding slecht is voor het milieu. is het de vleesindustrie. De uitstoot en het verbruik van water is hierbij enorm. Dan heb ik het nog niet eens over de oerwouden en bossen die ervoor worden gekapt. Ik zal hier geen volledig betoog geven over waarom iedereen vegetariër zou moeten worden. Wel wil ik benadrukken dat als je geeft om de natuur en het milieu, het al een groot verschil maakt wanneer je geen of minder vlees eet!

Over vis valt ook genoeg te zeggen, want naast dat de zeeën overbevist worden zijn vissersboten ook erg vervuilend voor de natuur. Vaak lekt er olie uit de boten en laten ze hun visnetten achter in de zee als ze deze niet meer nodig hebben. Zo belanden die stukken touw allemaal in het water en op de stranden, zoals op onderstaande foto in Montañita, Ecuador. De visserij niet supporten door geen of minder vis eten is daarom al een stap in de goede richting!

Aangespoelde stukken visnet aan de kust van Ecuador

Meer duurzaamheid en milieu i.c.m. reizen

Blog – Duurzaam vliegen & Milieu: 5 motiverende ontwikkelingen
Blog – Palmolie – Waarom je als reisliefhebber deze verboden commercial echt moet zien
Blog – Kraanwater filteren op reis – de test

Deel je eigen duurzame ideeën!

Heb jij nog meer goede ideeën om duurzaam te reizen? Deel ze dan vooral in de reacties! Daarnaast hebben we nog een leuke categorie genaamd ‘positiviteit‘ wat natuurlijk vooral betrekking heeft op reizen en milieu. Daarnaast kan natuurlijk de reistips pagina niet ongezien aan je voorbij gaan. Check ‘em out!

Vind je het leuk om meer te zien van mijn reizen en foto’s? Check dan mijn Polarsteps of Instagram! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!