Rondreis Kroatië – 4 leuke dingen om te doen in Zadar

Het vervolg van de roadtrip: Zadar

De eerste week zit erop. Na een heerlijk weekje in Istrië op camping Bijela Uvala & Zelena Laguna met de familie was het tijd om onze road trip te hervatten. De volgende bestemming: Zadar! We vertrekken vanaf de camping met het dakje weer lekker open. We besloten rechtstreeks naar Rijeka te rijden om daar de befaamde ‘D8’ op te gaan om deze is zijn volledigheid af te gaan rijden, helemaal tot aan Dubrovnik. Zo gezegd zo gedaan!

1 van de vele mooie stadjes in waar je langs komt als je op de D8 rijdt.
1 van de vele mooie stadjes in waar je langs komt als je op de D8 rijdt.

Geen haast – veel uitkijkpunten, campings en appartementen

Onderweg is er veel te zien. Er zijn veel kleine uitkijkpunten waar we geregeld even stopten voor een korte pauze, een kopje koffie of een mooie foto. Het voelde fijn om geen doel te hebben, niet zo snel mogelijk naar hotel X of camping Y, nee! Gewoon lekker toeren en we zien wel waar we uitkomen. Jezelf druk maken over je volgende slaap plek hoef je namelijk echt niet te doen als je op de D8 rijdt. Om de zoveel honderd meter zie je wel weer een bordje. Hotel hier, appartement daar, camping zus en camping zo. 15 minuten rijden zonder iets tegen te komen is zeldzaam, dus ga lekker achterover zitten en geniet van wat je ziet. Heb je even genoeg van in de auto zitten? Neem dan een frisse duik!

Een roadtrip door kroatie is niets waard zonder een frisse duik!
Een roadtrip door kroatie is niets waard zonder een frisse duik!

Zadar is een leuke stad om een paar dagen te verblijven. Het heeft veel bezienswaardigheden, een kristalheldere zee en ook een populair natuurgebied ligt relatief dichtbij en leent zich perfect voor een dagje uit.

Prachtige gebouwen in Zadar
Prachtige gebouwen in Zadar

4 leuke dingen om te doen in Zadar

1. Sea Organ

Een award winnend kunstproject van Nikola Bašić waarbij de zee muziek maakt door gaten in de kade. Het is een orgel, maar dan op ‘grande scale’. De componist is moeder natuur, die met de golven van de zee lucht door de pijpen perst met prachtige geluiden als gevolg.

Sea organ - Zadar
Sea organ – Zadar

2. Groeten aan de zon

Op een steenworp afstand van de Sea Organ, ligt dit prachtige project van dezelfde kunstenaar Nikola Bašić. Overdag verzamelen de zonnepanelen de energie van de zon, en in de avond komt het kunstwerk tot leven. Het is een prachtig fenomeen en met name bij de zonsondergang geeft het een surrealistisch gevoel.

Zadar - Greetings from the sun kunstwerk
Zadar – Greetings from the sun kunstwerk

3. Oude stadsmuren en kerken

Zoals in veel Kroatische oude stadscentra is er in Zadar ook voldoende te zien. Wat dacht je van de St. Donatus kerk, of het romeinse forum? Een bezoekje aan de St. Mary’s kerk is ook absoluut de moeite waard en wanneer je even genoeg hebt van al die kerken en stadsmuren, neem je lekker plaats op één van de vele terrasjes!

4. Paklenica National Park & Kornati Eilanden

Op ongeveer 45 minuten van het centrum van Zadar ligt het prachtige Paklenica Nationaal Park. Het park is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken. Nationaal Park Paklenica is het drukst bezochte klimgebied in Kroatië en het park is extra bijzonder omdat het zo dicht bij de zee ligt, zodat men klimmen kan combineren met watersport. Het park is zeer geliefd bij speleologen, alpinisten, wandelaars, hikers en kruidenverzamelaars. Leuk voor een actief dagje uit als je de stad even moe bent!

Even een hengeltje uitwerpen bij de Kornati eilanden, nu we er toch zijn!
Even een hengeltje uitwerpen bij de Kornati eilanden, nu we er toch zijn!
Een simpele camping bij de Kornati Eilanden, heerlijk ontspannen!
Een simpele camping bij de Kornati Eilanden, heerlijk ontspannen!

Het vervolg van de roadtrip: Nationaal Park Krka & Bungee Jumpen vanaf Maslenica bridge

Na een paar dagen lekker rustig rond toeren en verschillende campings, dorpjes en straatjes in Zadar te hebben verkend, was het weer tijd om iets verder naar beneden te rijden. De volgende halte: De wonderschone watervallen in Nationaal park Krka! Maar voordat we dat doen moeten we eerst even ons adrenaline peil weer op scherp zetten.

Hoe dan? Door te gaan Bungee jumpen vanaf de hoogste brug in Kroatië natuurlijk! De Maslenica bridge spant tussen 2 heuvels en is ruim 65 meter hoog, je leest er meer over in onze blog: Bungee Jump Maslenica!

Ook leuk om te lezen: 9x wat te doen in de omgeving van Split

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!