Rijstvelden in Bali – De mooiste rijstterrassen + Map & Locaties!

De meeste mensen die Bali hebben bezocht zeggen dat het echte Bali te vinden is waar de rijst groeit. Op Bali zijn bijna overal rijstvelden te vinden en de Balinese bevolking is al bijna 2000 jaar afhankelijk van deze manier van landbouw. De terrasvormige rijstvelden worden anno 2020 veelal nog met de hand gesneden. Om je beslissing en planning een beetje gemakkelijker te maken heb ik een deze selectie samengesteld met de mooiste rijstvelden in Bali. Ook heb ik ook dit keer weer een Google Map toegevoegd waarmee jij of je chauffeur snel naar de rijstvelden kan navigeren mocht je al op Bali zijn.

Stel je voor hoe je de zon ziet opkomen door de mist over een rijstveld of een wandeling maakt door het levendige groen. Het is een must om enkele rijstvelden in Bali te bezoeken.

De mooiste rijstvelden / rijstterrassen in Bali

Jatiluwih

Jatiluwih rijstterrassen bevinden zich in de regio van Tabanan, op ongeveer 2 uur rijden van Kuta. Het Jatiluwih-gebied is zeer beroemd om zijn rijstvelden en subak, het Balinese bewateringssysteem, dat wordt beschouwd als een UNESCO-werelderfgoed. De rijstterrassen hier zijn prachtig en geven een nieuwe betekenis aan het woord groen.

Rijstvelden / Rijstterrassen Bali

Meestal is het hier vrij leeg, behalve een paar mensen uit nabijgelegen hotels. Er zullen nog minder mensen deelnemen aan wat rijstveld-trekking. De rijstvelden beslaan een enorm gebied waar je niet alleen de verschillende delen van de groene schoonheden kunt verkennen, maar ook over rivieren springt en geniet van je lunch terwijl je er middenin zit. Een dagje wandelen of een toertje boeken is dus absoluut aan te raden.

Mount Batukaru in de verte zorgt voor een geweldige toevoeging aan het toch adembenemende uitzicht. Als alternatief kan je deelnemen aan een fietstocht door de rijstvelden.

Tip: Het wordt aanbevolen om Jatiluwih-rijstvelden te bezoeken tussen 08.00 en 17.00 uur. De boeren zijn dan ook actief. Vanwege hevige regenval in de regio is het raadzaam om een ​​paraplu of een regenjas mee te nemen of een dag te kiezen waarvoor de weersvoorspelling er goed uitziet. Van februari tot april is het hier het allergroenst.

Belimbing

Belimbing ligt in de regio Tabanan en is één van de traditionele Balinese dorpen en ligt op 600 meter hoogte op weg naar Jatiluwih. De rit van Kuta naar Belimbing duurt ongeveer een uur. Het dorp is omgeven door prachtige natuur, waaronder enkele zeer mooie rijstterrassen. Het land is zeer vruchtbaar staat vol plantages. Durian, koffie, kruidnagel, rambutan, mangosteen en natuurlijk rijst zal je hier veel vinden.

Rijstvelden in Bali

Het prachtige uitzicht op de rijstvelden met Batukaru-berg als achtergrond trekt veel toeristen naar het gebied. Rijstveld-trekking is de hoofdactiviteit geworden omdat het je de kans geeft om het echte Bali te zien. Mis ook de kans niet om hier een ​​groep apen te bezoeken in Mekori Forest of om even lekker af te koelen bij de watervallen Sing Sing, Sing Sing Sade en Bemben.

Aanrader: Lees ook onze Top 10 – Wat zijn de 10 mooiste watervallen in Bali?

Tip: De beste tijd voor een rijstveldtocht in Belimbing is vroeg in de ochtend of laat in de middag op een heldere dag. Tijdens het regenseizoen is het hele dorp soms bedekt met mist.

Pupuan

Als je je reis vanuit Belimbing voortzet door nog 1 uur noordwaarts te rijden bereik je het dorp Pupuan. In de loop der jaren zijn de hellingen in het gebied verbluffend mooie rijstterrassen geworden, en uiteindelijk zijn er koffieplantages en boomgaarden bijgekomen. Aan de hoofdweg vindt je tropisch bos met watervallen en zelfs een verborgen tempel.

Tip: De boeren delen hier een intieme relatie met de natuur: in de oogsttijd snijden de boeren de rijstvelden met een traditionele anggapan (een traditioneel mes). Terwijl ze in rijen staan, zingen ze terwijl ze de oogst verzamelen. Zo’n geweldige ervaring om er getuige van te zijn! De rijstvelden in Pupuan kunnen het beste op een heldere dag worden bezocht. Probeer er vroeg in de ochtend of laat in de middag te zijn. Als het regent kan de mist het hele dorp verdoezelen.

Tegallalang

De smaragdgroene rijstvelden ten noorden van het dorp Tegallalang zijn qua fotografie waarschijnlijk de beroemdste rijstvelden in Bali. De koele en luchtige omgeving biedt uitzicht dat zich voor je uitstrekt in de vorm van rijstterrassen over de hellingen in de tijdloze vallei. Vanuit Kuta is het slechts 1,5 uur rijden en de locatie is gemakkelijk te vinden.

Rijstvelden / Rijstterrassen Bali

Dat brengt me bij het enige kleine nadeel dat Tegallalang heeft. In vergelijking met sommige van de andere rijstvelden op Bali is Tegallalang erg toeristisch geworden. Het gebied is nu compleet met parkeer- en toegangsprijzen. Er zijn kraampjes waar alles te koop is, van eten tot souvenirs. Je kan een rondleiding boeken bij een van de vele toer operators die rijstveld-trekking aanbieden of zelf een wandeling maken.

Rijstvelden in Bali

Tip: Door een beetje verder langs de sporen te wandelen nadat je de “top” van de vallei hebt bereikt, kun je de volgende vallei bereiken, die betere uitzichten en minder drukte heeft. De beste tijden om te bezoeken zijn vroeg in de ochtend en laat in de middag, omdat het overdag erg warm kan worden.

Ubud

Ubud en de omliggende dorpen zijn over het algemeen een hemel voor rijstvelden. Op slechts 30 minuten tot 1 uur rijden van Kuta zijn ze makkelijk bereikbaar. Het doen van georganiseerde rondleidingen in de omliggende gebieden van sommige luxe resorts is misschien de beste manier om te gaan – maar ook is er niets dat je tegenhoudt om zelf op onderzoek uit te gaan. Met wat instructies van locals kom je vaak al een heel eind.

Tip: Als je niet zo van wandelen houdt kan je ook een fiets huren. Met een fiets kan je bij rijstvelden komen waar slechts een paar gelukkige anderen eerder zijn geweest. Ook handig als je de mooiste foto’s wil schieten!

Sayan

Net ten westen van Ubud is het dorp Sayan niet veel meer dan een bergkam. Met uitzicht op de prachtige ravijn en verzorgde terrassen hebben veel expats hier huizen gekocht of gebouwd. De rijke Balinees woont over het algemeen hier, en ik snap heel goed waarom. De uitzichten hier zijn ongekend, Ubud ligt op een steenworp afstand en het is hier nog relatief rustig. De trappen van de rijstvelden leiden tevens naar een rivier waar je lekker kan zwemmen.

Rijstvelden in Bali

Payangan

Het dorp Payangan is een van de naburige dorpen van Ubud die bekend staat om zijn buitengewone rijstterrassen die aflopen naar de rivier Ayung. Er zijn prachtige rijstvelden ook rond de dorpen Pujung, Penestanan en Pengosekan.

Tip: Campuhan Ridge Walk in het dorp Campuhan is een populaire route die u langs niet alleen veel rijstvelden voert, maar ook door enkele jungles en rivieren. Een leuke route vol prachtige plaatjes voor degenen die van fotografie houden.

Tirta Gangga

Tirta Gangga is een populair uitstapje vanaf de nabijgelegen kustplaatsen Amed en Candidasa. Het ligt op ongeveer 2 uur rijden van Kuta. De naam Tirta Gangga betekent letterlijk “Water van de Ganges”, en de regio wordt zeer gerespecteerd door de Balinese hindoes. De naam verwijst naar het koninklijke waterpaleis en omgeving, inclusief enkele bijzondere rijstterrassen. De ansichtkaartfoto’s die je van Bali-rijstvelden hebt gezien, zijn meestal foto’s van Tirta Gangga. Hoewel de rijstterrassen niet zo steil zijn als in sommige van de andere gebieden zijn ze toch prachtig.

Het wandelen rond de rijstvelden van Tirta Gangga is heerlijk. De tochten zijn geschikt voor alle fitnessniveaus en het is gemakkelijk om zelf een wandeling te maken via een goed begaanbare wandelroute. Als alternatief kan je deelnemen aan één van de rondleidingen met gidsen (te regelen in het waterpaleis). Met een gids leer je meer over hoe rijst wordt verbouwd terwijl je de omgeving bewondert. Een begeleide wandeling omvat normaal gesproken het bezoeken van trapsgewijze rijstvelden, klimmen op en af ​​hellingen vol met gewassen en wandelen door talloze dorpen.

Tip: De beste tijd om het gebied te bezoeken zijn vroege ochtenden en late middagen, omdat vooral het gebied rond het waterpaleis overdag erg druk is.

Sidemen

Sidemen is een prachtige vallei in de regio van Karangasem. Het is 1,5 uur rijden vanaf Kuta door kronkelende wegen en prachtige landschappen met Mount Agung als achtergrond. Sidemen wordt nog steeds beschouwd als het oude Bali, niet beïnvloed door de toestroom van toerisme. Overal waar je kijkt zie je honderden tinten groen: rijstvelden, palmbomen, bemoste rivierbeddingen en het echte dorpsleven.

Rijstvelden in Bali
Rijstvelden in Bali

Je kunt niet echt voorkomen dat je door de rijstvelden wandelt want ze zijn overal om je heen. De wandelpaden voeren je langs rijstterrassen en heuvels, door de valleien van rivier de Unda en vele koffie- en cacaoplantages. Het is het beste om een ​​gids mee te nemen om een ​​goed inzicht te krijgen in hoe het dagelijks leven in Sidemen plaatsvindt. Als je liever een grotere uitdaging hebt, is er een pad dat je helemaal van Sidemen naar Padang Bai voert. Het is een wandeling van 6 uur waarvoor een gids nodig is.

Tip: De beste tijd om hier te gaan wandelen is echt vroeg in de ochtend, rond zonsopgang. Probeer terug te zijn voordat het echt warm wordt.

Map + locaties rijstvelden in Bali

Samenvatting

  • De beste tijd om de rijstvelden te bezoeken is over het algemeen vroeg in de ochtend of laat in de middag tijdens het droge seizoen.
  • Goede schoenen zijn aan te raden. Net als een paraplu of een regenjas meenemen, vooral in het regenseizoen.
  • Als u door de rijstvelden wilt wandelen is het huren van een gids aan te bevelen, maar niet altijd noodzakelijk.
  • Bij het ontmoeten van lokale dorpelingen en boeren worden donaties altijd zeer op prijs gesteld.
  • Neem niets, behalve foto’s, en laat alleen voetafdrukken achter.

Meer Bali en Indonesië?

Indonesië is een prachtig land waar we al veel over geschreven hebben. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op onze Indonesië pagina met informatie over Indonesië, het klimaat en de beste reistijd. Zoek je specifiek om dingen die je kunt doen vanaf Bali of nabijgelegen eilanden? We bezochten de 10 mooiste watervallen van Bali, beklommen meerdere (1) vulkanen (2) in Indonesië, we bezochten de Gili eilanden en we maakten een 4-daagse boottocht vanaf Bali / Gili tot aan Komodo en Flores.

Heb je zelf nog tips voor Bali of Indonesië in het algemeen, laat het ons weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!