Reistip voor 2020: China’s duurzame ‘Forest City’

Het groene Forest City project, dat in 2015 voor het eerst werd gepresenteerd in Parijs, is bijna af. Wat begon als een droom en werd bestempeld als ‘onmogelijk’, staat nu op het punt om bewoonbaar verklaard te worden. Een groot deel van de woningen zijn al af en op dit moment wordt de laatste hand gelegd op de infrastructuur en het daadwerkelijk planten van alle bomen en planten. Men verwacht de eerste bewoners in het begin van 2020 te kunnen verwelkomen. Het laat maar weer eens zien dat China serieus is als het gaat om verduurzaming.

Het ontwerp van Forest City

De stad is ontworpen door Stefano Boeri Architecten, welke bekend is geworden met de prachtige ‘verticale bossen‘ in Milaan. Je hebt ze vast wel eens gezien op een foto: hieronder enkele plaatjes om je geheugen op te frissen. Het lijkt misschien wel een computerproductie, maar onderstaande foto’s zijn gewoon gemaakt met een camera! Deze wolkenkrabbers staan daadwerkelijk in hartje Milaan en zijn een attractie op zich.

China’s gevecht tegen klimaatverandering

Maar waarom een groene stad…? Daar waar we in Nederland nog steeds met onze vingertjes wijzen naar ‘grootvervuilers’ India, Amerika en China, is China allang bezig met grootschalige veranderen. In Nederland zijn we vooral nog bezig met nutteloze discussies voeren op facebook, het ontkennen van klimaatverandering en grapjes maken over Greta. In de blog ‘Klimaat sceptici – stop alsjeblieft met klimaatverandering ontkennen‘ haalde ik het al eens aan, dat wijzen naar andere landen nutteloos en kortzichtig is, zeker als je ziet wat China nu al doet om de problemen die ze hebben aan te pakken. Daar kan de hele stikstof discussie in Nederland nog wat van leren.

China begrijpt haar milieu en klimaatproblemen

In China hebben ze milieu en klimaatproblemen allang op grote schaal meegemaakt. Bepaalde industriële regio’s zijn zo vervuild dat mensen massaal zijn vertrokken naar een beter leefgebied. De smog in sommige steden is zo ernstig dat de gemiddelde levensverwachting van inwoners zowat halveert. China had en heeft grote problemen maar lijkt ook te leren van haar fouten. Dit zien twe terug in ambitieuze projecten als deze.

Shenzhen bij Hong Kong gaat volledig elektrisch

Een ander mooi voorbeeld is Shenzhen. In 2018 werd daar ’s werelds eerste ‘giga order‘ van elektrische bussen en taxi’s geplaatst. Shenzhen, de door smog geplaagde stad die tegen Hong Kong aan ligt, gaat in 2020 afscheid nemen van alle 30.000 diesel taxi’s en bussen en vervangt deze in één klap met 16.000 elektrische bussen en 13.000 elektrische taxi’s. Ze verwachten het smog probleem wat de stad teistert, hiermee in één jaar na oplevering op te kunnen lossen.

Dat noem ik nog eens een sterk staaltje daadkracht.

Terug naar Forest City in China

Het eerste ontwerp van de stad lag in 2015 op de takentafel. In 2017 werd Liuzhou City Forest Masterplan zoals het project officieel heet, goedgekeurd door de stedelijke planning van de gemeente Liuzhou en ongeveer 2,5 jaar later is het al bijna klaar voor gebruik. De snelheid en daadkracht waarmee China haar milieu en klimaatproblemen aanvecht is ongekend. Er zijn momenteel talloze grote projecten in ontwikkeling die de leefbaarheid van het land drastisch meoten verbeteren, dat belooft nog wat.

Forest City zuivert de lucht

De eerste Chinese bosstad is zoals elke normale stad ingericht met kantoren, huizen, hotels, ziekenhuizen en scholen. De stad zal ruim 30.000 mensen kunnen herbergen, bijna 10.000 ton CO2, 57 ton andere schadelijke stoffen per jaar absorberen en jaarlijks ongeveer 900 ton zuurstof produceren. In totaal krijgt Liuzhou Forest City 40.000 bomen en bijna 1 miljoen planten van honderd verschillende soorten. De bomen en planten worden geplaatst op balkons van de gebouwen in de stad en langs alle wegen. Overal waar je komt zal je omringd zijn door groen.

Vooral in de zomer moet al dat groen niet alleen veel zuurstof, maar ook veel verkoeling brengen. Al deze begroeiing zal gaan fungeren als een filter om zuurstof te produceren, CO2 te absorberen en mensen te beschermen tegen de hoge vervuiling in omliggende Chinese steden. Door meer groene steden te bouwen en meer groen te integreren in bestaande steden wordt de enorme luchtvervuiling in China in zijn geheel teruggebracht.

Forest City is zelfvoorzienend

Forest City zal tevens volledig zelfvoorzienend zijn en werken op hernieuwbare energiebronnen zoals aardwarmte en zonne-energie. De stad wordt ook volledig bekabeld en zal via een snelle spoorlijn voor elektrische auto’s met andere steden worden verbonden. Hoe deze stad er precies uit komt te zien? Dat zie je hieronder in de foto’s. Wil je er wonen? Helaas, alle woningen zijn al lang en breed verkocht.

Forest City heeft hotels

Maar niet getreurd, halverwege 2020 gaan de deuren van de eerste hotels al open. Dit betekend dat je als toerist kan meegenieten van deze prachtige stad. Momenteel is er (voor zover ik weet) nog niets te boeken, maar ik verwacht dat dit niet heel lang meer op zich zal laten wachten. Het lijkt mij in ieder geval een hele toffe plek om te bezoeken en om die reden heb ik de stad alvast opgeslagen op mijn Google Maps, jij ook?

Eerste Forest City – Maar zeker niet de laatste

Ook Maleisië is momenteel bezig met een gigantisch ‘Forest City’ project. Net buiten Singapore wordt een enorme groene stad uit de grond gestampt welke geheel co2 neutraal is en waar de wolkenkrabbers zullen worden ‘bebost’. In de video is de voortgang van de bouw te zien, beeld je maar vast in dat deze grote betonnen torens over een jaar volledig groen zullen zijn.

Meer positiviteit en duurzaamheid

In een wereld waar op het zes uur journaal alles mis lijkt te gaan, is er ook veel positief nieuws, je moet het alleen nog zien te vinden! Onze vernieuwde positiviteit en duurzaamheid pagina gaat je daarbij helpen. Elke week proberen we daar positief nieuws uit te lichten welke raakvlak hebben met reizen of duurzamer leven. Daarnaast hebben we een categorie vol motivatie en inspiratie en mocht je alle duurzame tips willen toepassen lees dan absoluut onze reistips pagina. Zie je daar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!