Reisroute door Marokko – Perfecte backpack route in 2 weken

Marokko is een erg groot en divers land wat het moeilijk maakt om te plannen en keuzes te maken! De grootste bezienswaardigheden liggen niet bepaald dicht bij elkaar en dat betekend dat er niets anders op zit dan kriskros door het land te reizen! Tijdens het plannen van onze reisroute door Marokko kwam ik er (dankzij het lezen van andere blogs) achter dat veel mensen dit land bereizen middels een georganiseerde rondreis of middels tours vanuit Marrakech. Maar Marokko is zoveel meer dan alleen Marrakech! Wij besloten om de rondreis door Marokko volledig op eigen houtje te doen, zonder te plannen, met het openbaar vervoer. Ben je dit ook van plan? Dan kun je onderstaande reisroute door Marokko aanhouden. Je ziet dan in 2 weken de highlights van het land. Heb je korter de tijd? Ook dan zou je deze route prima kunnen doen, maar dan moet je op bepaalde plekken iets inkorten.

De reisroute door Marokko op de kaart

De reisroute door Marokko van dag tot dag

Dag 1: Aankomst in Tanger

Het is makkelijk om een retourtje te boeken van Nederland naar Marrakech, maar het is aan te raden om even tijd te investeren en te zoeken naar een enkeltje naar Tanger en een enkeltje vanaf Marrakech. Op deze manier hoef je niet het hele land terug te reizen om je vlucht te halen. Tanger (ook wel Tangier) ligt helemaal in het noorden van Marokko en daarom vonden wij dit de perfecte plek om onze rondreis door Marokko te starten! In Tanger is buiten het strand en de kleine medina niet veel te zien. Het oogt vrij luxe en geeft (naar mijn mening) geen goede indruk van Marokko. Tanger is leuk om even te verkennen maar als ik jou was zou ik snel weer door gaan!

Reisroute door Marokko - Tanger
Het strand in Tanger waar je geen enkele local in badkleding ziet

Dag 2: Tanger naar Chefchaouen

Vanuit de “Gare Routière” kun je gemakkelijk de bus nemen naar Chefchaouen. Wij liepen naar de bushalte en kochten aan het loket een kaartje voor Chefchaouen. Als je het kaartje buiten via een “verkoper” koopt dan betaal je vaak € 1,- extra. De kosten van Tanger naar Chefchaouen zijn 50 dirham (€ 5,-) en je doet hier ongeveer 3 uur over. In Chefchaouen stopt de bus weer bij de bushalte en vanuit daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar de medina, het hart van het blauwe stadje. Als je geen zin hebt om te lopen dan staan er uiteraard tientallen taxi’s op je te wachten om je naar je hotel te brengen. Houd er rekening mee dat als je een hotel of hostel in de medina hebt, je alsnog een stuk moet lopen.

Dag 3: Chefchaouen

Onze favoriete plek in Marokko, Chefchaouen. Het prachtige, blauwe stadje ligt tussen de bergen en heuvels dat zorgt voor een adembenemend uitzicht! Je kunt hier prima 2 dagen vertoeven. Start je dag met een heerlijk ontbijt in een van de vele restaurantjes dat uitzicht op de bergen heeft. Vervolgens kun je wel uren verdwalen in de medina van Chefchaouen. Elk hoekje is mooi en het raakt absoluut niet verveelt. Een must do is om je dag af te sluiten op het viewpoint van Chefchaouen. Je hebt hier prachtig uitzicht over het hele stadje waar je de zon onder kunt zien gaan.

Reisroute door Marokko - Chefchaouen
Het prachtige uitzicht vanaf het viewpoint in Chefchaouen

Dag 4: Chefchaouen naar Fes

Na de lunch zijn we weer vertrokken naar de bushalte van Chefchaouen om onze rondreis door Marokko door te zetten naar Fes. Deze reis hadden we echter een beetje onderschat, waarschijnlijk omdat onze reis van Tanger naar Chefchaouen zo goed was gegaan. De kosten van Chefchaouen naar Fes zijn 60 dirham (€ 6,-) en je doet hier ongeveer 5 uur over. Wij hebben er 6 uur over gedaan omdat wij gedropt werden Ouazzane met de mededeling dat we moesten wachten op de bus naar Fes. Onze bus ging daar blijkbaar niet heen. Na 3 kwartier wachten kwam onze bus opdagen en zaten we even later tussen de locals geplakt op weg naar Fes. In Fes moet je je voorbereiden op een soort van cultuurshock. Vooral als je je hostel of hotel moet gaan zoeken in de medina. Ik zeg zoeken, want het is echt een doolhof! Er staan natuurlijk tientallen locals om je heen die je aanbieden om je te helpen. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en je offline map kom je er wel!

Dag 5: Fes

Fes is een van de koningssteden van Marokko en absoluut het bezoeken waard! Echte must sees in de stad zijn uiteraard de vele, smalle steegjes van de medina en de belangrijkste bezienswaardigheid van Fes: de ‘tanneries‘. Wil je de drukte even ontsnappen? Dan is het leuk om richting het paleis van Fes te lopen. Je loopt dan door een mooi parkje en bij het paleis kun je de mooie architectuur fotograferen.

Reisroute door Marokko - Fes
De tanneries in Fes

Dag 6: Fes naar Merzouga

Heb je voldoende tijd zoals ons? Neem dan nog een dagje in Fes zodat je je mentaal kunt voorbereiden op de lange reis die je voor de boeg hebt 😉 Als je minder tijd hebt dan kun je op dag 5 de nachtbus pakken naar Merzouga. De bus vertrekt namelijk pas om 22.00 uur. De kosten van Fes naar Merzouga zijn 200 dirham (€ 20,-) en je doet hier ongeveer 11 uur over. Onderweg stop je een aantal keer maar het is wel een lange zit, de langste zelfs uit deze rondreis / reisroute door Marokko.

Dag 7: Merzouga

‘S ochtends rond een uur of 06.00 uur kom je aan in Merzouga. Het verschil tussen Fes en Merzouga is echt enorm. Dit zorgt voor de leuke diversiteit in je rondreis door Marokko. Alle hotels en hostels in Merzouga bieden activiteiten aan in de woestijn. Je kunt je transportmiddel zelf kiezen: een jeep, een quad of een kameel. Wij hebben gekozen voor een tour waarbij je in de woestijn overnacht. Voor sunset start je met het doorkruisen van de woestijn zodat je midden in de woestijn kunt genieten van de zonsondergang. De nacht spendeer je in een van de kampen midden in de woestijn waar je in de avond samen muziek maakt en geniet van het Marokkaanse eten. Dit alles onder een van de mooiste sterrenhemels die ik heb gezien! Het kamp is best luxe (ook al hebben wij voor de goedkoopste variant gekozen). Je hebt een normale wc, wc papier, zeep en zelfs een spiegel! Als dat geen luxe is.. zo midden in de woestijn!

Reisroute door Marokko - Sahara
De zonsondergang in de Sahara woestijn

Dag 8: Merzouga naar Ouarzazate

In de ochtend (beter gezegd nacht) word je om 04.00 uur gewekt om weer terug te gaan naar de ‘bewoonde wereld’ zodat je onderweg kunt genieten van de zonsopgang in de woestijn. Een mooie belevenis! Rond een uur of 06.00 uur kom je aan in je hotel of hostel en staat het ontbijtje voor je klaar. Wij zijn na het ontbijt meteen doorgegaan naar de bushalte van Merzouga waar we een busticket hebben gekocht naar Ouarzazate. De kosten van Merzouga naar Ouarzazate zijn 100 dirham (€ 10,-) en je doet hier ongeveer 7 uur over. Onderweg doorkruis je alle dorpjes want een snelweg kennen ze daar niet.

Dag 9 en 10: Ouarzazate

Wij vonden Ouarzazate een prima plek om even op adem te komen na de intense dagen die we achter de rug hadden. Heb je haast? Dan heb je Ouarzazate op 1 dag wel gezien. Een must see in Ouarzazate is Ait Ben Haddou. Wij namen een taxi vanuit ons hostel, 2 uur voor de sunset. De rit richting Ait Ben Haddou is super mooi. Onze taxi chauffeur stopte bij een viewpoint waar je in de verte Ait Ben Haddou kunt zien liggen. Een echte aanrader! In Ait Ben Haddou kun je wel uren rondlopen naar mijn mening, wij hadden maar 1 uur en dit vond ik eigenlijk te kort. Het is dus aan te raden om je eigen vervoer te regelen en niet afhankelijk te zijn van een taxi. Naast het ronddwalen in deze mooie omgeving kun je hier namelijk ook vele mooie souvenirs kopen.

reisroute door marokko

Dag 11: Ouarzazate naar Marrakech

Bij een reisroute door Marokko kan Marrakech vanzelfsprekend niet ontbreken. Je kunt op 2 manieren naar Marrakech reizen vanuit Ouarzazate. De bus is € 1,- goedkoper maar je doet er vaak 1 uur langer over. Ook is het meer risicovol aangezien je door de bergen reist en dit niet altijd geschikt is voor een bus. Die € 1,- was het ons niet waard en wij kozen voor een shared taxi. Gelukkig hebben wij maar een kwartiertje hoeven wachten tot onze shared taxi van 6 personen vol was. De kosten van Ouarzazate naar Marrakech met een shared taxi zijn 100 dirham (€ 10,-) en je doet hier ongeveer 5 uur over. Het is een intense rit door het Atlas gebergte (lees: hoog niveau en ontzettend veel bochtjes) maar wat is het mooi! Na een rit van 5 uur kom je aan bij de taxi plaats in Marrakech en kun je overstappen op een andere taxi die je naar het centrum van Marrakech brengt. Wanneer je je hostel in de medina van Marrakech hebt geboekt moet je dus nog even lopen (en zoeken).

Dag 12 t/m 14: Marrakech

Wij hebben onze dagen in Marrakech gesplitst in 2 delen. We hebben 2 nachten geslapen in ‘Oud Marrakech, midden in de medina’ en 2 nachten in ‘Nieuw Marrakech‘. Dit is zeker aan te raden zodat je het verschil kan ervaren. Het verschil is namelijk groot! Ook is nieuw Marrakech een mooie afsluiter voor je rondreis door Marokko. Marrakech is wel heel toeristisch, een hele andere belevenis van hetgeen je tot nu toe hebt meegemaakt. Toch kan Marrakech niet ontbreken in je planning. Breng een bezoek aan de Jardin Secret, Jemaa El Fna, het park achter de Koutoubia moskee en de medina.

reisroute door marokko

Einde van de reisroute door Marokko

Vanuit Marrakech is het maar een kwartiertje naar de luchthaven en voor deze enkele reis betaal je (met even onderhandelen) zo’n 70 dirham (€ 7,-).
Heb je vragen, advies nodig of ben je gewoon stiekem benieuwd naar alle andere foto’s? Volg me of stuur me een berichtje op mijn Instagram @agirlstravelpassport

Meer reisroutes?

We hebben op onze reisroutes pagina nog veel meer leuke reisroutes verspreid over de hele wereld. Gebruik het om inspiratie op te doen of simpelweg om onze voetsporen te treden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!