Reisadvies versoepelt! We mogen weer op vakantie met auto of camper

Het gaat in Europa gelukkig weer de goede kant op met covid-19. Verschillende landen in Europa kondigen aan langzaam hun grenzen weer te openen en ook onze eigen overheid komt woensdag met nieuws dat het reisadvies voor Europese bestemmingen versoepelt gaat worden. Omdat er nog veel onzekerheid heerst in de vliegbranche is de veilige keuze voor deze zomer toch een vakantie met de auto. Wel moet gezegd worden dat ook een autovakantie niet geheel zonder risico’s is. De situatie kan namelijk alsnog net vóór of tijdens je vakantie veranderen. Het virus is en blijft onvoorspelbaar – houd daar rekening mee vóór en tijdens je reis. In dit blog zullen we een aantal tips en reisadvies voor autovakanties binnen Europa geven. Waar op te letten, welke bronnen te raadplegen en wat wel of niet te doen. Hopelijk kan je met deze informatie en de juiste voorbereiding toch nog genieten van je welverdiende vakantie deze zomer.

Tips en reisadvies autovakanties Europa

Reisadvies van je vakantiebestemming

Allereerst is het belangrijk om te weten of het land waar je naartoe gaat open staat voor ontvangst van toeristen. Verschillende populaire vakantiebestemmingen in Europa hebben aangekondigd weer open te gaan deze zomer. Onder het kopje ‘Actueel reisadvies buitenlandse zaken’ lees je hier meer over. Toch is het absoluut aan te raden om het nieuws goed in de gaten te blijven houden. Analyseer en vergelijk daarbij verschillende bronnen, bij voorkeur ook een lokale krant of website van het land waar je naartoe reist.

Reisadvies van landen waar je doorheen reist

Misschien voor de hand liggend maar ik heb op Facebook in verschillende reisgroepen al meerdere mensen tegen enorme teleurstellingen aan zien lopen. Bijvoorbeeld omdat ze Slovenië niet in mochten om door te reizen naar Kroatië. Inmiddels is die limitering versoepeld en kun je door Slovenië heenrijden maar het is een perfect voorbeeld van wat er mis kan gaan tijdens je reis. Het is dus raadzaam om ook actuele informatie en reisadviezen te controleren van de landen waar je doorheen reist om bij je bestemmingen te komen.

Actueel reisadvies Buitenlandse Zaken

In onderstaande lijst staat het meest actuele (begin juni 2020) reisadvies per land. Omdat het allemaal nog zeer fragiel en aan wijzigingen onderhevig is, heb ik bij elk land een linkje ingevoegd zodat je direct naar de juiste pagina van het Ministerie van Buitenlandse zaken kunt gaan om het meest actuele reisadvies te controleren.

 • België | houdt de grens tot 8 juni dicht, het is nog onbekend onder welke voorwaarden toeristen straks welkom zijn.
 • Duitsland | houdt de grens nog tot 14 juni dicht, het is onbekend onder welke voorwaarden toeristen straks welkom zijn.
 • Frankrijk | opent de grens vanaf 15 juni, voorlopig alleen voor toeristen uit Duitsland en Zwitserland. Voor andere grenzen geldt: Frankrijk is voorstander van een heropening van de Europese binnengrenzen op 15 juni, maar daarover moeten binnen de Europese Unie afspraken worden gemaakt.   
 • Griekenland | opent de grenzen en zijn luchthavens vanaf 15 juni.
 • Verenigd-Koninkrijk | opent de grens vanaf 8 juni, maar bezoekers moeten 14 dagen in quarantaine
 • Italië | opent de grens vanaf 3 juni zonder voorwaarden
 • Kroatië | opende de grens al op 28 mei voor toeristen uit 10 Europese landen met een laag risico
 • Oostenrijk | opent 15 juni de grens, maar voorlopig nog alleen met Duitsland
 • Portugal | Onbekend.
 • Slovenië | Officieel nog Onbekend. Alhoewel enkele reizigers in de Kroatië reisgroep al hebben laten weten dat de grenzen open zijn. Mits je kunt aantonen dat je een reservering in bijvoorbeeld Kroatië hebt, laten ze je door.
 • Slowakije | Onbekend.
 • Spanje | opent de grens voor toeristen op 1 juli, mogelijk nog met verplichte quarantaine
 • Tsjechië | Opent per 1 juni de grens met buurlanden Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Het is nog onduidelijk of Nederlanders al welkom zijn.
 • Zwitserland | opent de grens met Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk op 15 juni maar nog niet met Italië.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

reisadvies voor autovakanties - reisapp van buitenlandse zaken

Om ook tijdens je vakantie met zo min mogelijk zorgen te kunnen genieten zonder zelf elke dag alles in de gaten te moeten houden, raad ik iedereen voorafgaand aan de reis Reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. Maak de landen waar je naartoe of doorheen reist favoriet, dan ontvang je namelijk een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort. Met de app heb je altijd het meest actuele reisadvies voor autovakanties binnen handbereik.

Je reisverzekering contacteren

Dat je een land in mag omdat het weer open staat voor toeristen, wil niet zeggen dat je er zonder zorgen heen kunt. Zolang de Nederlandse overheid nog een negatief reisadvies afgeeft en/of beperkingen zijn kan dit gevolgen hebben voor je reisverzekering. Het is daarom raadzaam om je polis goed te controleren en indien nodig preventief contact op te nemen met je reisverzekeraar. Wees er zeker van dat je reis is gedekt door de reisverzekering, mocht er onverhoopt iets misgaan.

Een backup plan hebben

Het kan absoluut geen kwaad om een backup plan te hebben voor je reis. Mochten de grenzen net voordat je van plan was om te vertrekken alsnog sluiten, wat ga je dan doen? Misschien kun je nog wel bij één van de buurlanden terecht. Ook is het verstandig om alvast uit te zoeken via welke landen je eventueel terug zou moeten rijden mocht bijvoorbeeld Slovenië de grenzen met Kroatië weer sluiten en je nog terug naar huis moet.

Andere zaken waar je aan moet denken is je bedenken hoe ver je bijvoorbeeld van een grens af zit, mocht het alsnog mis gaan in het land. Heb je bijvoorbeeld aan 48 uur genoeg om het land weer uit te komen? Ben je in staat je spullen in te pakken en binnen 24 uur te vertrekken mocht het nodig zijn? Beter erover nadenken en niet nodig hebben, dan nodig hebben en er niet over nagedacht hebben.

Mooie bestemmingen binnen Europa

Weet je nog niet waar je met de auto, caravan of camper naartoe wil reizen deze zomer? Misschien is deze prachtige reisroute door Kroatië wel iets voor je. Ook is een rondreis door Italië met de FlixBus een leuke, alternatieve manier van reizen. Ga je liever naar Andalusië? Dan hebben we hier nog enkele leuke tips voor je. Voor meer leuke bestemmingen binnen Europa neem een kijkje op onze Europa pagina.

Meer reistips?

DESTIFT.nl is veel meer dan reisadvies voor autovakanties. Of je nu op zoek bent naar reisinspiratie, reistips of prachtige reisroutes, we hebben op deze website veel mooie en informatieve blogs geschreven die ervoor kunnen zorgen dat je de ultieme vakantie-ervaring hebt. Neem eens een kijkje en blader door onze archieven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!