Moalboal, Cebu, Filipijnen – Canyoneering en tips!

Welkom in Moalboal, Filipijnen! Wij zijn Maaike en Mabel, twee studenten die voor een half jaar op reis gaan! Het grootste deel van onze reis bestaat uit stage lopen bij een ‘non-govermental organisation’ in de Filipijnen. In de weekenden zijn vele tripjes mogelijk. Wij zullen onze ervaringen delen op DESTIFT.nl!

Moalboal
Moalboal

Uitspraak Moalboal

Ergens zuidelijk aan de west kant van het eiland Cebu ligt Moalboal. Let op de uitspraak van het woord. Het is ‘Moo-al-boo-al’. Dit is een welbekend backpackers plaatsje. Het is een uitgestrekte plek die jaren geleden nog niet zo bekent is als het is nu. Inmiddels is er zelfs een kleine SM Mall (supermarket mall). Er zijn vele hostels en resorts te vinden en de bezienswaardigheden worden ook met trotse gidsen laten zien.

De leukste en beste tips voor Moalboal

Goedkoop van Cebu City naar Moalboal

De goedkoopste manier om naar Moalboal te komen is per bus. Je hebt bussen met airco en de bussen met open ramen waar je wegglibberd van het zweet, wel ietsjes goedkoper en zeker een ervaring. De bus duurt zo’n 3 tot 5 uur.
Vraag de locals hoe je met een Jeepney naar het ‘South Bus Terminal‘ in Cebu- City komt, deze is naast de E-mall. Vanuit daar ga je naar de goede bus. Een kaartje koop je terwijl je al rijdt in de bus.
De bus reis is erg mooi, geniet er dan ook vol van!

Een andere manier is om met een Grab te gaan. dit is vele malen duurder maar wel sneller.
Meer beschrijvingen vind je op Rome2rio.

Panagsama Beach, buiten het cafe gebied. Hier zijn de sardine scholen te vinden.

Panagsama Beach – Snorkelen met schildpadden en sardinescholen

Dit zijn dé dieren waarvoor je Moalboal wil bezoeken. Aan de kust kan je gemakkelijk snorkelen of duiken. Op Panagsama Beach zijn kliffen te vinden voorbij het strand in het water, als je vanaf de rots verder naar de rand zwemt en het diepe zichtbaar wordt, is het natuurverschijnsel recht voor je neus.

Oh wat is dat prachtig en bijzonder om mee te maken. Daar zwemt voor je neus een sardineschool. In prachtige bewegingen zwemmen ze heen en weer. Ik zwom er natuurlijk op af en voor ik het wist zat ik midden in de sardine cirkel. Ze zwommen om mij heen. Wat een prachtig en machtig gevoel. Ik voelde mij net Neptunes of Ariël, noem het maar op en ik voelde mij zo. Wauw….

Daarnaast zijn er ook veel schildpadden aan de kust te vinden. Helaas heb ik het zelf niet gezien, maar Maaike wel. Ze zwemmen in alle maten langs de stranden. Gewoon te spotten als je aan het snorkelen bent!

Canyoneering en de Kawasan watervallen

Deze tour is echt bijna overal te verkrijgen. Wij hebben hem met onze hostel gedaan, kregen eten erbij in en kostte ons totaal 1200 peso’s per persoon. We werden ’s ochtends vroeg opgehaald en naar een plek gebracht waar we onze helmen en zwemvesten kregen. Vervolgens moesten we een klein stukje lopen om naar beneden te gaan, de afgrond in. Daar waar tussen de rotsen in ineens allemaal water verzameld had, je kon erin springen en via de rotsen naar beneden toe glijden.

Springen van rotsen (Cliffjumping)

Het begint met een kleine sprong van 4 meter, dat op dat moment zó ongelofelijk groot lijkt. Maar hoe verder je komt hoe groter de sprongen worden. Natuurlijk is de keuze om te springen of niet, maar hey, je bent er nu toch en je hebt ervoor betaald… Ik zeg springen maar! Tussendoor zie je prachtige ongeremde natuur, rotsen waar damp vanaf komt. Als je de lucht in kijkt zie je de zon door de bladeren van de bomen heen schijnen. Heb je geluk dan zie je apen in de bomen die kokosnoten breken om van te kunnen drinken.

Canyoneering

Na een aantal fanatische sprongen van de rotsen af zijn we inmiddels aangekomen bij de sprong van 10 meter. Rennend de afgrond in! WoW… Echt fantastisch!
En dan… tromgeroffel… de sprong van 15 meter. Ik moet je zeggen, die was me toch best wel eng. Helaas heeft Maaike die niet gemaakt en is ze omgelopen. Ik (Mabel) sprong de 15 meter en ondanks dat het diep genoeg was, raakte ik wel het zand op de bodem (zomer/droogte seizoen).

De machtige grote waterval is verderop na het springtraject te vinden. De Kawasan Falls waren rustige te bekijken aan de rand, maar ook door er lekker onderdoor te zwemmen. Helaas was mijn GoPro al weer leeg en heb daarom niet een foto van de machtige watervallen.
Gelukkig heeft Google genoeg foto’s beschikbaar 😉

Andere tips en bezienswaardigheden in Moalboal

Naast het de zeedieren spotten (lees meer dan alleen sardinescholen en schildpadden) zijn er ook leuke barretjes en eetgelegenheden. Bewandel deze dan zeker als de zon al onder is. Met alle mooie lichtjes en lampjes heeft het een gezellige sfeer.

Er zijn duurdere plekken maar ook goedkoper, voor ieder zeker wat wils, loop eerst 4 rondjes voor je een keuze maakt of ga op je gevoel af. Ik weet zeker dat je lekker eten naar binnen kan schuiven. Wij hebben opgemerkt dat op vele plekken ook shisha (waterpijp) gerookt kan worden. Dit is niet iets Filipijns maar wat vele jongeren he-le-maal het einde vinden, en hierop wordt ingespeeld. Heb je zin, dan kan dat dus bijna overal, in de luide clubs maar ook aan het strand.

Kinderarbeid en sekstoerisme in de Filipijnen

Schrik niet, of juist wel. In de Filipijnen is veel kinderarbeid en sekstoerisme. Dat laatste zal je op het blote oog niet zomaar herkennen en dat zal de lokale bevolking ook niet graag aan je uitleggen als je dit vraagt. Toch is het overduidelijk dat het er is. De kinderarbeid is wel goed en makkelijk te zien. Er lopen veel kinderen rond met een mandje vol met souvenirs. Vanwege onze studie en onze stage zijn wij hier ons erg bewust van geweest.

Tip: Geef ze geen geld en koop niks, (vind je het zielig of wat ze hebben mooi, kan dit natuurlijk wel). Maar het zal hen blijven stimuleren om dit voort te zetten. Wil je toch iets voor hen betekenen, ga dan een gesprek aan. Vraag waarom ze dit doen, wat hun hobby’s zijn, etc.

Heb je toch meer vragen hierover, laat dan vooral een berichtje achter. Ik beantwoord graag je vragen hierover.

Meer filipijnen?

Inmiddels hebben we al een aardig Filipijnen portfolio opgebouwd op deze website. Wil je weten waar alle mooiste plekjes te vinden zijn? Check dan onze complete Filipijnen pagina!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!