Top 5 – Geld besparen op reis en kostbare fouten voorkomen

Kostbare fouten op reis maken we allemaal wel eens, maar met wat voorkennis en tips van andere reizigers kan je vaak al veel geld besparen op reis. Onderstaande Top 5 is voortgekomen uit onze eigen ervaringen, hopelijk kan deze blog voorkomen dat jullie dezelfde fouten maken.

De top 5 tips om geld te besparen op reis

Vervoer naar je hotel vanaf het vliegveld

Stel je eens voor: Net een lange vlucht achter de rug en je wil zo snel mogelijk naar je hotel. Je bent onbekend met de valuta, en de taxichauffeurs bij het vliegveld roepen maar wat. Je probeert nog wat te pingelen, maar in je vermoeidheid en hectiek om je heen kies je ervoor om na een halve pingel poging toch maar in te stappen. Een dag later kom je erachter dat je drie keer te veel hebt betaald voor dat korte ritje. Je had hier al zo een paar tientjes kunnen besparen. Zonde!

Een van de vele taxi busjes die we op reis geboekt hebben
Een van de vele taxi busjes die we op reis geboekt hebben

“Google van tevoren even wat een taxi of busje vanaf een vliegveld mag kosten”

Met een snelle Google zoekopdracht vóórdat je het vliegtuig in stapt op de WiFi van het vliegveld waar je vertrekt, ben je er meestal snel achter wat een dergelijk ritje moet kosten. Spendeer die extra 5 minuten om een paar tientjes te besparen! Google de luchthaven van aankomst, check Wikipedia (heeft veel websites over luchthavens en heel vaak beschrijven die ook ‘how to get there’ en dus ook omgekeerd). Of zoek via Lonely Planet. Er is bijna op elk vliegveld lokaal openbaar vervoer. Soms moet je daarvoor even van de luchthaven aflopen. Google Maps geeft ook veel info.

Dit kan wanneer je lang reist met veel verschillende bestemmingen veel geld besparen. Ook loont het om andere reizigers, vrienden en kennissen die al in het land geweest zijn vooraf te vragen wat het mag kosten. Zo ga je goed voorbereid op reis en bespaar je direct geld.

Ook leuk om te lezen: Top 5 – irritatie en ergernissen in Azië, herken ze alle 5! Aanrader!

Retourtickets kopen tijdens je backpack reis. Denk er nog eens goed over na…

Stel je voor: Je bent op Bali en je wil een paar dagen naar de Gili eilanden om vervolgens weer terug te keren naar Bali omdat je vanuit Bali weer verder vliegt naar bijvoorbeeld Kuala Lumpur. Wanneer je je boot ticket koopt voor de Gili eilanden pusht de verkoper je om een retour ticket te kopen om geld te besparen. Deze geweldige vriendenprijs krijg je nooit meer! De Gili eilanden zijn klein en dus is het geloofwaardig dat ze daar de prijs opdrijven (wat ook zo bleek te zijn overigens), dus je besluit het retourticket te kopen voor €40 euro meer dan een enkeltje.

“Eenmaal daar veranderen je reisplannen en dus je reisroute”

Reisroute boottocht Komodo
Reisroute boottocht Komodo

Eenmaal aangekomen op de Gili’s leer je leuke mensen kennen die op Lombok de Rinjani vulkaan gaan beklimmen. Je besluit om mee te gaan, super tof! Het was zelfs zo gezellig, dat je ook nog eens besluit om mee te gaan op een 4-daagse boottrip naar Komodo National Park met als eindpunt Lubuan Bajo, op het Eiland Flores. Je bent nu 4 dagen met de boot verwijderd van de Gili’s, en besluit een goedkope vliegticket te boeken terug naar Bali (€39,-). Eenmaal daar rits je je backpack open en vind je de retourtickets van Gili naar Bali. Oops! 2x €40 euro weggegooid. Zonde.

Valuta wisselen op vliegvelden is een no-go

Op de meeste vliegvelden worden vaak belachelijke wisseltarieven gehanteerd wat zomaar ongemerkt veel geld kan kosten. Een voorbeeld; bij aankomst op London-Gatwick dacht ik ooit meteen maar even €1000,- te wisselen bij de eerste de beste wissel kiosk. Met deze €1000,- zou ik de vakantie in Engeland wel doorkomen, dacht ik.

Een greep uit de vele (meestal waardeloze) valuta die ik door de jaren heen bij elkaar gespaard heb.
Een greep uit de vele (meestal waardeloze) valuta die ik door de jaren heen bij elkaar gespaard heb.

“Wisselkosten en wisselkoersen, een belangrijk verschil”

Wisselkosten waren zogenaamd €12,50,- en ik kreeg uiteindelijk 650 Pond voor €1000,-. ‘s avonds toch nog even op GWK.nl gekeken, bleek de Pond behoorlijk laag te staan en tot mijn verbazing had ik 850 pond gekregen mits ik vooraf op GWK.nl de ponden had besteld en vooraf had opgehaald! Dit geintje heeft me in enkele minuten onoplettendheid €250,- gekost en de hele vakantie heeft dit me achtervolgd. Doodzonde. Bestel je valuta vooraf online op internet, niet in het GWK kiosk zelf. Op internet hanteren ze namelijk veel scherpere tarieven en vervolgens kun je een afspraak maken om ze op te halen op een GWK kantoor naar keuze.

In wereldsteden op het laatste moment je hotel boeken.

In je hoofd is alles goedkoper wanneer je het last-minute boekt. Dit was misschien vroeger zo, maar onze ervaring is juist precies het tegenovergestelde. En dan met name in de grote steden zoals Singapore, Hong Kong, Dubai, Londen, San Francisco, etc.. Hotels staan niet graag leeg en tot ongeveer 4 weken van tevoren zijn de prijzen over het algemeen nog redelijk laag. Sterker nog, ik heb meerdere voorbeelden gezien waarbij prijzen meermaals over de kop gingen!

Nacht foto van Marina Bay Sands Hotel - Singapore | DESTIFT.nl
Nacht foto van Marina Bay Sands Hotel – Singapore | DESTIFT.nl

“Goed je reis plannen loont met name in de grote wereldsteden”

Als backpacker wil je niet teveel plannen, maar wanneer je een stedentrip tussen je backpack trip plakt in een grote metropool, raden wij je echt aan om in ieder geval deze accommodatie wel vooraf te regelen! Ook is het gewoon prettig om na een lange vlucht alvast zeker te zijn van goede accommodatie.

Tijdzones en lange vliegreizen.

Wat ons betreft de nummer 1 in kostbare fouten die je kan maken. We spreken helaas uit eigen ervaring. Tijdens het boeken van en tijdens een grote reis kan het boeken soms een sleur worden. Tig keer al je gegevens ingevuld bij het boeken van vliegtickets, en daarna nog een aantal keer op sites als Booking.com.

TUI 787 Dreamliner vliegtuig
TUI 787 Dreamliner vliegtuig

“Een vermoeid mens maakt al snel een vergissing”

Wij vlogen op de 26e vanuit San Francisco naar Hong Kong, echt een giga-lange rechtstreekse vlucht van 15 uur. We wilden zeker zijn dat we die avond lekker sliepen en boekten alvast een degelijk hotel in Hong Kong voor de dag van aankomst en de dagen erna. Eenmaal in het vliegtuig realiseerde we ons  dat 15 uur vliegen + 16 uur tijdsverschil betekend dat het in Hong Kong al een dag later is. Shiiiiiiiiiiiit!!

“Lichte paniek op het vliegveld”

Het hotel neemt de telefoon niet op, dus we besluiten er heen te gaan. We hebben immers alle dagen al betaald! Eenmaal aangekomen bij het hotel is de kamer vergeven, en vertellen ze ons doodleuk dat de andere 2 dagen ook al vergeven zijn. We worden boos, we hebben al betaald! Na veel discussie krijgen we ons geld niet terug (circa €200,-) en ook Booking.com geeft geen gehoor, dit blijkt namelijk in de kleine lettertjes te staan. Geen geld terug, al boek je een hotel voor 30 dagen!!! 1 dag no-show is geld kwijt, werkelijk belachelijk maar wel de realiteit. Realiseer je dit goed wanneer je voor langere periodes hotels boekt op Booking.com!

“Snel een goedkoop hotel of hostel boeken in Hong Kong bleek onmogelijk”

Doodmoe van de vliegreis, en we moeten op vrijdag avond 11 uur een hotel vinden in hartje Hong Kong. We checken Booking.com nog maar een keer en we schrikken ons rot. De goedkoopste kamers beginnen bij €180,- per nacht, en die liggen ook nog eens ver buiten het centrum wat veel dure taxi ritten betekend. We beginnen langzaam de moed op te geven. Doodmoe, bloedheet, benauwd en 20 kilo aan bagage meesleuren, dus we besluiten in te gaan op het aanbod van een vrouwtje op straat, die nog wel ‘een kamertje’ heeft maar ‘maar’ €120,-.

“Een korte nachtrust en betaalbare accommodatie vinden in Hong Kong”

Verslagen en gesloopt gingen we toch maar slapen om de volgende dag nog maar een poging te wagen om betaalbare accommodatie te vinden. Dit bleek al snel hopeloos in Hong Kong. Het is weekend. Het is high season. Onze vlucht uit Hong Kong ging pas over 62 uur, dus we moesten nog 2 nachten en 3 dagen zien te overleven. In het centrum is het goedkoopste wat we konden vinden €450,- per 2 nachten, en dan hadden we eigenlijk nog niets bijzonders, en ook nog eens ver buiten het centrum. Dit foutje bleek een regelrechte ramp te worden, dus we zochten naar andere opties.

“We besloten Hong Kong de rug toe te keren”

De volgende bestemming is Bali waar accommodatie vele malen goedkoper is, maar we hadden al vliegtickets! Toch maar even kijken wat nieuwe vliegtickets kosten, en dat bleek een stuk voordeliger te zijn dan in Hong Kong te blijven. Voor €320,- stonden we met 2 personen vanavond nog in Bali, en konden we €120,- minder ‘weggooien’ door Hong Kong maar z.s.m. te verlaten. De schade was namelijk al enorm, en die €120,- wilde we graag in de zak houden. Tickets geboekt en wegwezen dus.

In de Taxi in Hong Kong richting het vliegveld
In de Taxi in Hong Kong richting het vliegveld

Het rekensommetje van deze kostbare fout

  • €200,- voor het hotel wat al was weggeven in Hong Kong.
  • €120,- voor een (vies) kamertje om de nacht door te komen.
  • €290,- voor de vliegtickets Hong Kong – Bali, waar we uiteindelijk niet op zaten.
  • €320,- om vroegtijdig te vertrekken vanuit Hong Kong

Een ding is in ieder geval zeker, deze fout maken wij nooit meer. Maar het gevoel dat je krijgt als je je realiseert dat je door een klein foutje €930,- door de WC spoelt is werkelijk verschrikkelijk. Dit zal ons nog lange tijd blijven achtervolgen! Wat je al niet kunt doen met €930,- op eilanden als Bali, snel proberen te vergeten dus.

Zelf iets stoms gedaan of nog tips?

Heb je zelf ook iets stoms gedaan wat veel geld gekost heeft? Of heb je nog tips om geld te besparen op reis? Laat het ons weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!