Internet en bellen in het buitenland: hoe werkt dat allemaal en past het binnen mijn bundel?

Je telefoon gebruiken in het buitenland, veel mensen zijn er nog een beetje panisch over. Dat is begrijpelijk, want het stigma van hoge telefoonrekeningen hangt daar nog steeds overheen. Het kan ook helemaal geen kwaad om er voorzichtig mee om te gaan om de kans op die rekeningen te verkleinen. Maar hoe zit nu eigenlijk echt met bellen en internetten met je smartphone in het buitenland? Kun je daar ook gebruikmaken van je Nederlandse belbundel?

Binnen de Europese Unie

Waar we een aantal jaar geleden nog de roaming voor mobiele data op onze telefoon gingen uitzetten bij een stap over de Duitse of Belgische grens, is dit nu niet meer nodig binnen de Europese Unie. Binnen de Europese Unie maak je gewoon gebruik van je Nederlandse belbundel. Sommige providers bieden dat ook in andere landen. Pas op als je je aan de buitenrand van de EU begeeft, want je telefoon kan daar een signaal van over de grens oppikken. Als je dat niet doorhebt, kun je verrast worden met een hoge telefoonrekening. Houd er ook rekening mee dat je in het buitenland veel minder op de wifi zult zitten dan thuis in Nederland, en dat je mobiele data er dus wel harder doorheen gaat. Het is dus niet onverstandig om voor vertrek je bundel op te hogen voor de maand dat je in het buitenland bent als je denkt dat het ontoereikend gaat zijn. Wanneer je boven je bundel uitkomt, betaal je namelijk wél internationale tarieven. Kan je bundel aanpassen niet bij jouw abonnement? Vergelijk sim only abonnementen online om een abonnement te kiezen dat wel zo flexibel is.

Buiten de Europese Unie

De geruststellende gedachte dat je in een ander land binnen de EU gewoon uit je Nederlandse belbundel belt en internet, geldt niet buiten de EU. Hier betaal je internationale tarieven. Hoe hoog die zijn, kan per land verschillen. Doorgaans hebben providers een zonesysteem waarbij elke zone haar eigen tarieven heeft. Hoe hoger het getal van de zone, hoe hoger de kosten. Alle reden dus om wél de roaming voor mobiele data uit te zetten. Word je gebeld, dan betaal je alle kosten vanaf de Nederlandse grens wanneer je opneemt. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kun je het beste ervoor kiezen om via de wifi te bellen met WhatsApp of Skype wanneer je een goede wifiverbinding hebt gevonden (bijvoorbeeld in je hotel). Om te navigeren kun je het beste in Nederland al de relevante kaarten in Google Maps downloaden. Je kunt dan ook zonder internet navigeren met behulp van de GPS van je telefoon.

Buitenlandse simkaart

Wil je toch graag in het buitenland gebruik kunnen maken van mobiel internet? Dan doe je er verstandig aan om ter plekke een lokale prepaid simkaart te kopen. Je hebt dan een tegoed om te internetten tegen lokale tarieven, en als het op is kun je simpelweg niet meer mobiel internetten. Ook kun je dan tegen lokale tarieven naar lokale nummers bellen. Gebeld worden op dat nummer kost je niets, maar de vraag is wel of het thuisfront er gelukkig van wordt om alle kosten te betalen als ze jou willen bellen en dit op je buitenlandse nummer moet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!