Het coronavirus ? | 5 leuke en positieve ontwikkelingen

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Overvolle ziekenhuizen, mensen die sterven, kwakkelende economieën, liegende politici en politieke spanningen waarbij landen elkaar verwijten te weinig te doen om elkaar te helpen. Het is voor bijna de hele wereld een ramp van ongekende omvang. Tussen al het verschrikkelijke nieuws door is het erg lastig om te zien wat er wél goed gaat in de wereld. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen gaande welke direct zijn terug te leiden naar het coronavirus. In dit blog zetten we een aantal leuke, opmerkelijke en positieve ontwikkelingen welke direct te maken hebben met het coronavirus voor je op een rij.

#berenjacht
#berenjacht

1. Minder luchtvervuiling, betere luchtkwaliteit

Nog nooit zag de wereld zo drastisch de luchtkwaliteit in grote steden en drukke regio’s zo snel en drastisch verbeteren. In een tijdsbestek van slechts enkele weken is de luchtkwaliteit op veel plekken tot wel 30% verbeterd. Skylines welke normaal gesproken omhuld zijn in smog, worden nu kraakhelder gefotografeerd. Zie bijvoorbeeld Los Angeles, waarbij de strengere regels om binnen te blijven slechts een week van kracht zijn.

Los Angeles

 

China

Italië

De enorme verbetering in luchtkwaliteit is eenvoudig terug te leiden naar het coronavirus. Omdat mensen minder reizen. Omdat mensen minder vaak de auto pakken, omdat een groot deel van de vliegtuigen wereldwijd aan de grond staat en omdat grote, vervuilende fabrieken met minder capaciteit draaien of zelfs gesloten zijn. In onderstaande video leggen enkele experts aan het woord.

https://www.youtube.com/watch?v=6PKoF4GqFBA

2. Minder criminaliteit

Het is minder druk op straat! Zakkenrollers en inbrekers beleven zware tijden. De Belgische politie rapporteert een afname van maar liefst 30% in de criminaliteitscijfers. De Maffia in New York heeft niemand meer om af te persen en ook de politie in Nederland ziet minder misdaad. Allemaal positieve ontwikkelingen direct gelinkt aan het coronavirus. Wat een bijkomend voordeel is is dat de politie zich nu meer kan richten op service gerelateerde taken zoals het helpen van mensen bij problemen en handhaving van de ingestelde regels ter voorkoming van verspreiding van het virus.

3. Leer jezelf bezig houden en online werken

Alhoewel sommige mensen dit verschrikkelijk vinden, laat het vele thuis zijn je ook nadenken over hoe je jezelf bezig moet houden de hele dag. Men wordt creatief, gaat schilderen, zoekt nieuwe hobby’s, gaat mediteren en zoekt naar nieuwe manieren om zichzelf bezig te houden en/of tot rust te komen. Dit alles neem je ook na corona mee wat een positieve impact kan hebben op de rest van je leven.

Daarnaast heeft het werken vanuit huis een hele nieuwe impuls gekregen. Er wordt exponentieel meer online vergaderd, er worden minder werk-gerelateerde vluchten genomen en men staat minder in de file van en naar werk en/of meetings. Dit draagt allemaal bij aan een beter milieu voor de langere termijn en ook lijkt hierdoor het stressniveau bij veel mensen enorm te dalen. De les die we hopelijk hieruit leren is dat wanneer alle ellende omtrent het coronavirus weer voorbij is, is dat we beter blijven nadenken over ons werk en reisgedrag. Vrije tijd en tijd om tot rust te komen is belangrijk. Niet alleen voor je productiviteit maar ook voor je gezondheid.

4. We eten en drinken gezonder

Het zal je misschien verbazen, maar het coronavirus heeft een enorme impact op ons eet en drinkgedrag. Kroegen zijn gesloten, dus we drinken minder bier en wijn. Opvallend zijn de cijfers van Thuisbezorgd, welke aanzienlijk meer aanmeldingen heeft ontvangen van restaurants. Restaurants waar je normaal gesproken niet kunt afhalen of laten bezorgen. Het zorgt voor meer variëteit in het aanbod – waar je voorheen alleen friet, shoarma en pizza kon bestellen kan je nu vaak ook kiezen tussen saladebars, vegan food tot gewoon goede, Hollandse maaltijden van regionale restaurants.

Maar waar we pas echt het verschil maken, is dat we ons extra bewust zijn geworden over wat we wel of niet eten. COVID-19 is een virus en één van de belangrijkste manieren waarop je je tegen een virus kunt beschermen is door ervoor te zorgen dat je je weerstand op orde hebt. Een gevarieerd dieet helpt daar absoluut bij. De nieuwsberichten over gezond eten schieten als paddenstoelen uit de grond. Chinezen veranderen massaal hun eetgedrag door het coronavirus. Daarnaast zijn ook in Nederland de verse groenten en fruit niet meer aan te slepen.

5. Samenhorigheid en gratis initiatieven

berenjacht nederland

#berenjacht

“We are all in this together’. We zitten er allemaal maar mee, dat vervelende virus. Maar tussen alle ellende door zie je ook positieve, leuke initiatieven die worden opgestart om elkaar een hart onder de riem te steken of om elkaar de dag door te helpen. Wat dacht je van de leuke #berenjacht in Nederland? Duizenden huishoudens in Nederland plaatsen beren voor het raam zodat kinderen op berenjacht kunnen gaan.

Websites

Er zijn diverse websites waarop hulp geboden wordt en waar je hulp kunt aanvragen. Via de website HeelNederlandDeelt.nl kun je bijvoorbeeld aangeven wat voor hulp je nodig hebt in welke regio. Heb je bijvoorbeeld spullen nodig of moet iemand je helpen met een klusje? Dan kun je op HeelNederlandDeelt terecht.

Ook is de website www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl opgericht. De website Ready2Help, van het Rode Kruis, bestaat uit ruim 70.000 mensen die in actie komen om de meest kwetsbare mensen te informeren. Hoe bescherm je jezelf het beste tegen het coronavirus? Zo verspreiden ze flyers, bieden ze hulp aan met het doen van boodschappen en checken ze of senioren nog genoeg medicijnen hebben. Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger.

Social Media

Wees geen krent en red jouw favoriete eettent. Social media staat de laatste dagen vol met leuke initiatieven van klanten en fans. Fans die zijn of haar favoriete eetgelegenheid, kroeg of kleine ondernemer willen redden van de ondergang. Koop lokaal waar mogelijk. Bestel waardebonnen zodat ze ook in deze moeilijke tijden omzet blijven draaien zodat men het hoofd boven water kan houden.

Onlangs startte Stichting Ideële Reclame (SIRE) de nieuwe campagne #DASLIEF. De stichting wil op die manier dat Nederlanders “zich een beetje gesteund en trots voelen in deze moeilijke tijd” en hoopt anderen met de campagne te inspireren. De hashtag is de afgelopen dagen meermaals terug te vinden geweest in verschillende trending lijsten op social media.

Wees lief voor elkaar (en de planeet)

Als er één belangrijke les is die we kunnen leren van deze ramp, is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Een virus houdt geen rekening met landgrenzen, etniciteit, sociale afkomst of dat je arm of rijk bent. Het is een globaal probleem die we samen, met zijn allen moeten aanvechten en oplossen. Ik hoop dat wanneer we het virus eindelijk onder controle krijgen, we op dezelfde manier verder gaan en er alles aan doen om het andere grote globale probleem aan te pakken, namelijk Global Warming.

Meer positiviteit?

Meer behoefte aan positiviteit en positief nieuws? Neem dan eens een kijkje op onze Positiviteit & Duurzaamheid pagina. Ook kan ik het absoluut aanraden om regelmatig het nieuws van de vooruitgang te lezen – een keer wat anders dan alleen maar ellende!

Heb je nog andere leuke, positieve nieuwsberichten gezien omtrent het coronavirus? Laat het ons dan weten in de reacties. Tot de volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!