Groepsreis / rondreis door Cuba – Tips & ervaringen

Met een groepsreis zijn een vriendin en ik 16 dagen door Cuba rond gereisd. We zijn onze rondreis door Cuba een paar dagen eerder vertrokken, zodat we deze trip konden combineren met 5 dagen Cancun, Mexico.

De rondreis hebben wij geboekt bij Fox Reizen. De groep telt 16 personen en Alexander is onze tourguide deze reis. Hij is een echte Cubaan en spreekt gebrekkig Nederlands, hij is soms lastig te begrijpen, maar wel erg grappig. Otto is onze buschauffeur, hij spreekt geen Nederlands en houdt erg van muziek en een drankje!

Tijdens ons verblijf is Fidel Castro overleden. Hierdoor waren veel toeristische attracties dicht. Er werd 5 dagen lang geen muziek gedraaid of alcohol geschonken (behalve in de duurste toeristische hotels). Doordat er zoveel mensen van over de hele wereld naar Cuba kwamen om de overlijdensceremonie bij te wonen, was er weinig water en eten verkrijgbaar.

Groepsreis / rondreis door Cuba – Tips & ervaringen

Havana

Uitzicht over Havana - Rondreis door Cuba
Uitzicht over Havana – Rondreis door Cuba
Uitzicht over Havana – Rondreis door Cuba

Salsa, mojito’s en sigaren

Het is heerlijk om door Havana te wandelen, door kleine straatjes en mooie grote gebouwen. We zijn deze trip begonnen met een lunch op de bovenste verdieping van een duur hotel met uitzicht over Havana aan alle kanten. Ook hebben we uiteraard een mojito gedronken en een dikke sigaar gerookt. In de middag hebben we les gekregen in percussie en salsa. Wel in een achteraf hokje van een theater, want er mag geen muziek gedraaid worden in verband met het overlijden van Fidel Castro.

La Floridita en La Bodeguita del Medio

La Floridita kan niet overgeslagen worden als je in Havana bent. Het is de bar waar de Nobelprijs voor Literatuur-winnaar Ernest Hemmingway veel kwam en veel ideeën heeft opgedaan.

Ernest Hemmingway had ook een stamkroeg, La Bodeguita del Medio. De schrijver was verslaafd aan alcohol, en vooral aan mojito’s.

Ritje met een oldtimer cabrio

Uiteraard kan een ritje met een oldtimer cabrio niet ontbreken als je in Havanna bent. Erg toeristisch, maar geweldig!

Rondreis groepsreis Cuba

Ik had eigenlijk een beetje verwacht dat de oude auto’s alleen in Havana zouden rijden, voor de toeristen, maar ze rijden door heel Cuba! Niet alleen voor de toeristen, maar heel veel mensen rijden in deze prachtige cabrio’s.

Hop on, hop off

Groot fan ben ik van de hop on, hop off bussen, zo ook die in Havanna. Heerlijk een beetje zitten en kijken en waar je er uit wil, hop je er uit. Wil je er weer in, dan hop je gewoon in de eerstvolgende bus. Het hele rondje duurt 2 uur en is prima te doen met het zonnetje in op je gezicht!

Tours en uitstapjes boeken in Havana

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel leuke dingen om te doen in Havana en omgeving. Hieronder een greep uit de vele leuke tours en uitstapjes die gedaan kunnen worden.

Vervolg van de Rondreis door Cuba

Las Terrazas

Las Terrazas is een riviertje met rotsen en plateaus met diep en ondiep water en watervalletjes en kleine visjes. Hier kun je heerlijk zwemmen en in het water chillen.

Canopy tour

Een canopy tour is erg gaaf bij Las Terrazas! We werden in een harnas gehesen en met een busje naar boven in de bossen gereden. Hier kregen we een kleine uitleg over hoe het werkte en wat je vooral niet moest doen. Toen gingen we met een trapje omhoog en werden we om de beurt aan een kabel gehaakt en zoefden we aan de kabel naar beneden! Heel eng in het begin, maar echt leuk! Dit deden we 7 keer, tot we weer beneden waren.

Tip: Ook in Borneo deden we een Canopy jungle tour. De prachtige drone beelden van de ontwakende, mistige jungle is hier te zien.

Viñales

Een klein kleurrijk stadje met wel 2 grote straten. Het was onderdeel van de rondreis door Cuba maar heel veel stelde het niet voor.

Casa particulares

We slapen in een casa particulares, dat zijn kamers die mensen in hun eigen huis verhuren. We slapen in een roze met rood huis en hebben een blauw met groen en paarse kamer. Bij de meeste casa particulares wordt in de ochtend een Cubaans ontbijtje voor je klaargemaakt.

Viñales National Park

Een guided tour door het Viñales National Park is erg leuk om te doen. De guide heeft van alles verteld en uitleg gegeven over de bomen, planten, plantages en dieren. We liepen langs een boer die zijn eigen koffie maakt, hier konden we koffie proeven en we liepen ook langs een tabaksboer met eigen plantage. Er werd ons uitgelegd en voor gedaan hoe de sigaren van de boeren werden gemaakt. We mochten ook een sigaar proberen, erg leuk. De wandeling zelf was ook heel mooi, mooie foto’s gemaakt en leuke dingen gezien. Er was 1 heel klein plantje van een paar centimeter met bladeren als een minipalmboom die zijn blaadjes in trok wanneer je die aanraakte! Heel bijzonder plantje.

Cayo Jutias

Cayo Jutias is een schiereiland op anderhalf uur rijden van Viñales. Heerlijk om op de witte stranden even een paar uurtjes van de zon te genieten en te lunchen aan het strand met een live-muziekje op de achtergrond.

Cienfuegos

Leuk winkeltje - rondreis door Cuba

WiFi

In Cienfuegos hadden we een kleine stadswandeling en daarna was een uurtje vrij. Wij hebben voor 3 euro een internet kaartje gehaald, waarmee we een uurtje konden internetten. We hebben hier op Cuba amper bereik, laat staan WiFi! WiFi is ook alleen in de grotere steden beschikbaar en dan in een WiFi zone, vaak een parkje waar iedereen op zijn telefoon zit. Tijdens je rondreis door Cuba moet je natuurlijk lekker genieten van de plek waar je bent maar het was ook wel fijn om weer even online te kunnen.

Paleis

Daarna zijn we doorgereden naar een klein paleis. Iemand had dit paleis vroeger aan een vrouw kado gedaan voor haar verjaardag. Als iemand nog een kado zoekt voor mijn verjaardag volgende maand, ik wil wel graag een paleis.

Paleis - Rondreis door Cuba

Wandeling in Cienfuegos

Vanuit de haven waar we zijn gedropt hebben een wandeling gemaakt van ongeveer 3 kwartier heen en 3 kwartier terug, super mooi! We gingen door grotten en over rotsen en stenen door naar een kleine baai, waar we even een duik konden nemen in de zee. Het water was zo helder, je kon de bodem zien, 3 meter lager!

Trinidad

Natuurlijk kan Trinidad niet ontbreken aan je groepsreis of rondreis door Cuba. Het is een prachtige culturele stad, veel kleur en nog echt Cubaans,

Leuke Jeep in Trinidad - Rondreis door Cuba

Taberna Bojita

Een echte aanrader! Heerlijk, goedkoop en hele grote porties. Ik had gekozen voor spaghetti met chorizo, helaas m’n bord niet leeg kunnen eten. 

Waterval - Rondreis door Cuba

Salto el Caburni

De hoogste berg op Cuba is bijna 2000 meter en de berg waar wij naar toe gingen is ongeveer 1200 meter hoog. We gingen naar een hoogte van 800 meter en vanuit hier was het 200 meter afdalen naar een waterval, Salto el Caburni. We hebben er een uur over gedaan. We moesten over rotsen en stenen, langs afgronden en onderweg werd er door de gids het een en ander verteld over de dieren (we hebben een kleine slang gezien) en de planten en bomen. Het uitzicht was erg mooi. We waren op tijd begonnen en het was gelukkig redelijk te doen qua warmte. Bij de waterval konden we foto’s maken en even zwemmen. Het water was koud!

Toen weer naar boven.. Ook een uur over gedaan, maar met bloed, zweet en tranen. Nee, zo erg was het niet, maar wel een klein beetje bloed (had m’n hand gestoten), heel veel zweet en pijn in de spieren! Het was een beste klim.

Waterval - Rondreis door Cuba

Vlakbij de waterval is er een kleine koffieplantage. Hier kregen we een kleine uitleg over hoe de koffie door de boeren gemaakt wordt en konden we een speciaal kopje koffie halen. Ik had koffie met witte rum, limoen, honing en gemalen koffie op de rand, erg lekker!

Plaza del Mayor

De beroemde trappen op het Plaza del Mayor is echt een meetingpoint voor de Cubanen. Er speelde een bandje salsamuziek en er waren veel mensen lekker aan het dansen, of onder het genot van een drankje gewoon aan het kijken naar wat er op het plein gebeurt. Je kunt hier heerlijk op de trappen zitten met je eigen drankje.

Disco Ayala

Een discotheek in een grot waar we de hele vakantie al naar uitkeken! Het was een kleine wandeling er naar toe en eenmaal aangekomen stonden er heel veel mensen voor de deur. Wij dachten dat de discotheek misschien nog niet open was. Een aantal van ons gingen kijken en vragen en kwamen terug met de mededeling dat al deze mensen staan te wachten tot ze naar binnen mogen. Ze laten elke 10 minuten een aantal mensen binnen, of niet, omdat het al zo ongelofelijk druk was binnen! Binnen was het erg mooi, het was een echte grot en de muziek klonk daardoor erg mooi. 

Varadero

Santa Clara

Onderweg naar Varadero kom je langs Santa Clara. In Santa Clara werd veel gebedeld. Ook wordt er heel veel om fooi gevraagd. Als je ergens wat gaat eten of drinken. Als er muziek wordt gespeeld tijdens het eten (ook al vraag je er niet om). Als je een betaalde tour hebt gedaan. In de restaurants wordt soms zelfs al 10 % bij de rekening op gezet.

All inclusive

Van een 4sterren resort heb je meestal hoge verwachtingen, tot je bij dit resort bent geweest. De wc in de kamer lekte, geen warm water, douchekop zonder houder, geen werkende airco, en dan was dit nog wel oke, in vergelijking met de andere kamers. Het eten bij het buffet was lauw, maar er was wel veel keus. Er zijn verschillende thema restaurants op het resort, het ene is beter dan het ander.

Het strand is super mooi en de bar in het zwembad is ook helemaal prima. En uiteindelijk is dit toch het belangrijkste!

Rondreis door Cuba – Feitjes en Tips

Nummerplaten

De nummerplaten beginnen hier allemaal met een letter en hebben daarna 6 cijfers. Er zijn 7 letters met allemaal hun eigen betekenis.
T = toerist, B = een auto van de staat, M = militair, P = particulier, D = voor de ambtenaren, E = voor de ambassade en de mensen die een K als beginletter hebben zijn de buitenlanders die op Cuba werken in een technische functie.

Geld

Er wordt in Cuba betaald in 2 soorten geld, de CUC is voor de toeristen en de Pesos is voor de lokalen. De prijzen in de winkels zijn gelijk. De lonen zijn hier heel laag, omgerekend zo’n 250 euro per maand. Iedereen verdiend hetzelfde, behalve de politie. De Cubanen moeten het vooral hebben van de tabaks-, koffie- en rum-industrie en natuurlijk het toerisme.

Vliegtickets Cuba

Zoals gezegd hebben wij deze prachtige groepsreis / rondreis door Cuba helemaal verzorgd maar hebben we wel de vluchten zelf geboekt. Via Skyscanner Cuba zijn vaak al retourtickets te vinden vanaf 450 euro. Even checken dus.

Meer midden Amerika?

Ben je helemaal gek van Latijns Amerika? We hebben veel landen bezocht in deze regio en daarover geschreven. Meer daarover vind je hier.

Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!