Duiken in de prachtige cenotes bij Tulum, Mexico

Duiken in cenotes is niet voor iedereen weggelegd. Dit keer geen koraalriffen, haaien en schildpadden. We zoeken de extremen nog verder op en gooien onszelf in het diepe in twee van de meest prachtige cenotes nabij Tulum in Yucatan. Een claustrofobische ervaring, vaak zonder zichtbare uitweg en delen van de duik zijn echt pikkedonker. Ben je klaar voor een duik in de cenotes?

Duiken in cenotes, Tulum, Mexico
Onderweg naar de bodem van de eerste cenote. Tulum, Mexico.

Voor degene die niet precies weten wat een cenote precies is en dit wel willen weten – ik heb hieronder wat informatie over cenotes geschreven. Liever meteen de video zien? Scroll dan meteen wat verder door door naar beneden!

Wat zijn Cenotes nu eigenlijk? En hoe komen ze daar?

In het kort zijn cenotes gewoon grotten die onder water staan. In Yucatan, Mexico zijn er een kleine 4000 te vinden. Jarenlang werd gedacht dat deze door simpele natuurwerking werden gevormd. Veel cenotes zijn met elkaar door ondergrondse rivieren en de Maya’s maakten hier veelvuldig gebruik van om te overleven. Zelfs tijdens lang aanhoudende droogtes hadden ze door deze cenotes en kanalen altijd voldoende vers drinkwater voorhanden. Veel wetenschappers zijn het er over eens dat juist dit detail ervoor zorgde dat de Maya’s zo ontzettend groot zijn geworden.

De Chicxulub krater werd ontdekt

In 1991 deed men met toeval een spraakmakende ontdekking. Men was bezig met een onderzoek gericht op zwaartekracht, en stuitte op vreemde afwijkingen in de regio. Toen ze deze afwijkingen beetje bij beetje in kaart brachten, ontstond er een enorme circel op de landkaart die half op land, half op zee leek te liggen. Landinwaarts aan de rand van deze cirkel, ligt het overgrote deel van alle cenotes verspreid. Toeval? Niets bleek minder waar…

cenotes-yucatan-krater
cenotes-yucatan-krater

De Chicxulub krater nam de dinosauriërs, maar gaf ons Cenotes

De onderzoekers besloten om hun data te vergelijken met recente satteliet foto’s en scans. Al snel bleek het om een ogenschijnlijk enorme meteoriet inslag te gaan, die na diverse bodemonderzoeken zo’n 65 miljoen jaar geleden moet hebben plaatsgevonden. Je raadt het al: Dit was de klapper die uiteindelijk en dinosauriers en 90% van al het leven op aarde destijds tot uitsterven bracht. Een gekke gedachte. Ophopingen van het kalksteen aan de rand van de krater en miljoenen jaren erosie zorgde er uiteindelijk voor dat cenotes ontstonden. Yes!

Genoeg geluld, tijd voor de beelden van de duiken in  Cenotes!

Nu je weer een heel stuk wijzer bent geworden willen we je de beelden niet onthouden. Wel moeten we er even bij zeggen dat het bij delen van de duik echt heel donker was, dus echt goede beelden daarvan hebben we niet. Toch hebben we nog een aantal mooie plaatjes kunnen schieten aan de randen en openingen, waar nog wel zonlicht was. Check it out!

Verblijf in Tulum – The Weary Traveler Hostel

We verbleven in een heel gezellig hostel, met een ‘in-house’ PADI gecertificeerde duikschool. Dit maakte het plannen en organiseren van de duiken in cenotes erg gemakkelijk. Ook de prijs was goed. Voor het hostel betaalde we in totaal 82€ voor drie nachten in een privé kamer met airco, eigen douche en inclusief ontbijt. Er is een zwembad en er was ’s avonds heel veel gezelligheid. Elke euro waard dus! Zelf kijken voor prijzen en beschikbaarheid? Met het tooltje hieronder ben je er met 2 klikken achter!

Booking.com

PADI Duikschool The Flying Fish – Duiklokaties Dos Ojos & Calavera Cenote

Voor het duiken in cenotes betaalde we 110€ per persoon voor drie duiken op de 2 verschillende lokaties in de titel hierboven. De hele dag werd verzorgd met goede uitleg, vervoer tussen lokaties en inclusief lokale lunch en snacks. De duikinstructeurs spraken zeer goed engels en waren erg behulpzaam, ze deden zelfs erg hun vest om leuke beelden van ons te maken. Super chill! 

Nieuwsgierig naar onze andere bestemmingen in Mexico?

Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!