Voorbereiding en tips om de Chachani vulkaan in Peru te beklimmen

Voordat ik jullie meer vertel over de Chachani wil ik me eerst even voorstellen. Ik ben Laurien en heb na mijn bachelor besloten om 5 maanden door Zuid-Amerika te gaan reizen! Een paar weken geleden ben ik terug gekomen uit Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia. Via mijn blogs op DESTIFT.nl hoop ik mijn tips, tricks en ervaringen met jullie te kunnen delen.

De Chachani is één van de makkelijkste 6000-ers ter wereld

Maak je een rondreis door Peru en ben je opzoek naar net iets meer avontuur dan alleen de Salkantay trek, dan is de Chachani vulkaan beklimmen echt iets voor jou! Aan het begin van mijn reis hoorde ik veel mede-backpackers over beklimmingen van deze (of soortgelijke) 6000-ers. Gezien de gevaren op deze hoogte moest ik er in eerste instantie niet aan denken.

Chachani, Peru
Chachani, Peru (klik op de foto om de volledige panorama in hoge kwaliteit te zien)

Toen ik uiteindelijk in Bolivia op een hoogte van 5000 meter nog nergens last van had, begon het toch een beetje te kriebelen. Eenmaal aangekomen in Arequipa besloot ik er dan ook voor te gaan. Bergbeklimmen heb ik altijd geweldig gevonden en hoe vaak is de mogelijkheid daar om zoiets bijzonders te doen?!

Ook wordt de Chachani gezien als een van de makkelijkste 6000-ers ter wereld omdat de klim op een vrij hoge hoogte begint. THIS was THE moment!

Het uitzicht op de Chachani vanuit Arequipa.
Het uitzicht op de Chachani vanuit Arequipa.

Voorbereidingen voor het beklimmen van de Chachani

Vanuit Arequipa heb ik ter plekke een 2-daagse tour geboekt bij Waiky Adventours. Er zijn 2 tour operators die de beklimming van deze vulkaan aanbieden in Arequipa en deze werd door mijn hostel (MB Backpackers) het meest aangeraden.

Prijs van de tour: 295 Soles (zo’n 80 euro)

Alle equipment die je nodig hebt om naar de top te komen zitten hier bij in: skikleding (ja het is echt mega koud daarboven!), tent, slaapzak & matje, wandelstokken, eten enz. Eigen bergschoenen lopen natuurlijk het lekkerst maar mocht je die niet hebben kan je ze daar huren.

TIP: Het eten wordt geheel verzorgd, maar dit is niet erg veel. Neem dus genoeg snacks mee want zonder energie kom je nergens! ?

Op naar de top van Chachani!

Om 08.00 uur reden we met de 7 andere bergbeklimmers richting de vulkaan. Na 4 uur rijden kwamen we aan op een hoogte van ongeveer 5000 meter en kon de klim beginnen. De eerste dag was vrij kort, maar door de rugzak vol met kampeerspullen en het lopen op hoogte, geen eitje. Rond 16.00 uur kwamen we aan op het base camp en maakten we ons klaar voor de nacht. De nacht?! JA! Omdat we de volgende ochtend om 01.00 uur zouden gaan beginnen aan de monster-klim was het vlug eten, tent opzetten en gelijk onder de wol!

 Zo stonden onze tentjes er bij op Chachani, prachtig toch?
Zo stonden onze tentjes er bij op Chachani, prachtig toch?

Met muizen stapjes begonnen we de volgende ochtend aan het echte werk. Met 5 klimmers en de gids liepen we naar boven. De 2 anderen zijn helaas bij het base camp moeten blijven vanwege hoogteziekte. Zo langzaam mogelijk liepen we omhoog om maar niet buiten adem te raken.

Na ongeveer 4 uur klimmen in het pikkedonker konden we de ijzeren ombind schoenen aantrekken. De laatste 2 uur van de klim is namelijk op een gletsjer. Op dit moment begon ik de hoogte erg te voelen. De duizeligheid en hoofdpijn begon erger te worden, maar we waren al over de helft! Ik moest en zou het halen!

Koud en donker.. maar dat mocht de pret niet drukken!

Ook leuk om te lezen…

Genieten op de top en naar beneden sliden!

Om 07.00 uur was het dan zover, een kwartiertje na zonsopkomst was de top bereikt! Bijna met tranen in mijn ogen stond ik boven, wat was dit bijzonder! Het is niet te beschrijven hoe ver je kan kijken, alsof je vanuit een vliegtuig op de aarde neer kijkt.

Laurien op de top van Chachani
Laurien op de top van Chachani

Het waaide ontzettend hard en we hadden nog een lange weg terug te gaan, dat we helaas niet lang op de top konden genieten. Gelukkig was het dalen een stuk makkelijker dan stijgen. We namen een andere route waardoor we 80% van de tijd de gletsjer af konden sliden op onze billen!

TIP: Houd je stokken goed bij je, anders moet je toch weer omhoog klauteren om ze op te halen.. niet zo leuk ☹

Nadat je uitgespeeld bent en gewoon weer op het zand loopt, is toch ook het dalen erg zwaar. Tuurlijk gaat het veel sneller dan het stijgen, maar mijn knietjes waren er op een gegeven moment wel klaar mee.. Eenmaal aan gekomen bij het begin punt, komen de jeeps je weer ophalen en durf ik te wedden dat je niks anders zult doen dan 4 uurtjes lekker slapen.

Tot de volgende blog!


Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Volg ons op Facebook! Ook zijn we te vinden op Instagram en Twitter. Zie je daar!



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!