Belize – Caye Caulker & Caveman Snorkel Tours!

Caye Caulker – een prachtig rif en leuke tours

We hebben gemengde gevoelen over gehouden aan Belize, en dan met name het bounty eiland Caye Caulker. Het rif is prachtig, de Caveman Snorkel Tours zijn geweldig en het uitgaansleven is top. Het klimaat is heerlijk en er is veel goede accommodatie te vinden op het eiland.

Toch zijn er ook een aantal zaken die ons minder bevielen. De cultuur om er maar even één te noemen, beviel ons niet. Vrouw onvriendelijk en in een enkel geval zelfs ongevraagd handtastelijk. De stranden zijn vrijwel non-existent, vervuild en de prijzen voor hotels zijn schrikbarend hoog. In deze blog ga ik echter niet verder in op de teleurstellende kant van Caye Caulker (klik hier ). Er is namelijk ook veel leuk aan Caye Caulker, dus lees vooral verder!

Mijn grote vriend van de dag.
Mijn grote vriend van de dag.

Caveman Snorkel Tours – De beste aanbieder

Een absolute must als je op het eiland bent, is één of meerdere snorkel tours meepakken of duiken te doen. Het Barrièrerif van Belize in de Caraïben is het langste Barrièrerif op het noordelijke halfrond en het tweede na het Australische Groot Barrièrerif. Het stikt er van de exotische vissen, haaien, krabben, kreeften en koraal. Er zijn veel aanbieders op het eiland, sommige goedkoper dan anderen en de kwaliteit ligt ook behoorlijk uiteen.

Er is één aanbieder die met vlag en wimpel overal boven uit steekt. Die aanbieder is Caveman Snorkel Tours. Dit verzinnen we niet zelf, overal kom je zijn naam tegen en op alle platformen (tripadvisor, facebook, google maps, etc.) voeren ze met flair de lijst aan door verreweg de best beoordeelde tour operator van het eiland te zijn. Qua prijs zitten ze ook goed, dus wij dachten waarom niet?

Lokatie Caveman Snorkel Tours

Heldere briefing & stricte regels

Voordat we de boot op stapten kregen we nog een heldere briefing, van mister caveman himself. Hij legt uit dat hij al vele jaren deze tours aanbiedt, en dat het bij hem draait om de natuur, transparantie en eerlijkheid. Hij geeft heldere instructies, wat wel of niet te doen in de buurt van de vissen, schildpadden en haaien. De instructies zijn simpel: vervuil niets, laat niets achter. Raak niets aan en respecteer de afstand tussen jou en de dieren. Respecteer je de regels niet, dan is je tour in no-time voorbij. En terecht, vinden wij.

Daarnaast wordt ook van tevoren uitgelegd dat op een bepaald moment in de tour, je het water in mag wanneer de haaien in de buurt zijn. De haaien zullen een beetje worden gevoerd, waardoor ze in grote getallen naar de boot komen en jij ze dus van dichtbij kan bewonderen. Je kan het eens on oneens zijn met het voeren, en Caveman legt de keuze dan ook bij jou. Als je dit liever niet wil, dan kan je de tour beter niet nemen. Transparant. Houden wij wel van.

Wij vonden het heel netjes dat dit in ieder geval van tevoren werd uitgelegd en je zelf de keus kon maken. We hebben al vaak genoeg voor onaangename verassingen gestaan, bijvoorbeeld toen we met de walvishaaien gingen snorkelen in de Filipijnen (klik). Afijn, we gingen door met de tour!

Snorkelen met Manatee’s oftewel Zeekoeien

In groot contrast met de gekkigheid met alle vissen en haaien en roggen, krijg je ook (met een beetje geluk) de mogelijkheid om te snorkelen met Manatee’s, in het Nederlands ‘zeekoeien‘. Deze prachtige vredige beesten zijn vegetarisch en eten alleen zeegras. Ze ogen lief, en dat zijn ze ook. Erg rustig en ze trekken zich totaal niets aan van ons, de mens. Zolang je niet te dichtbij komt, zweven ze rustig door het water. De perfecte mogelijkheid voor een te gekke Selfie, dus!

Manatee & Caveman Snorkel Tours - Caye Caulker, Belize
Manatee & Caveman Snorkel Tours – Caye Caulker, Belize

Snorkelen met haaien – een geweldige ervaring

Op ongeveer een half uurtje varen vanaf het eiland stopt het bootje nogmaals. Het is helemaal niet diep en het rif ligt op een steenworp afstand. De riffen zijn prachtig en het bruist van het leven. Je kijkt je ogen uit, kijkt en zwemt even lekker rond en je vaart weer verder naar de volgende plek. Ook een soort-van-schreepswrak doet zich aan. Niet heel geweldig, maar wel leuk.

Maar waar je uiteindelijk voor komt zijn de roggen, schildpadden en haaien. Die zitten er genoeg, zo blijkt. Het werd tijd om de haaien dichterbij te halen, het moment was aangebroken! Wie durft? Nu het water in! De meeste bleven angstig zitten maar ik lag al in het water voordat hij de zin af kon maken. Dit moest ik zien! Ik kan hier heel veel woorden aan vuil maken maar ik denk dat beelden, ik omringd door allemaal haaien, gewoon voor zich spreekt! Check de video!

https://www.youtube.com/watch?v=yTlxFSwWHyM

Aan het einde van de tour komt er nog een bak vis tevoorschijn, of je die even in de lucht wil houden. Na enige twijfel waagde een man zich er toch maar even aan en het was al snel duidelijk: Fregatvogels! Met absurde snelheid duiken ze naar beneden en stelen ze met uiterste precisie de vissen uit je hand. De vogel kunnen maar liefst een meter lang worden met een spanwijdte van ruim twéé meter! Best wel spannend, maar super leuk om te zien en doen!

Het uitgaansleven op Caye Caulker is top

Na zo’n lange dag in en op het water is het natuurlijk ook tijd om te ontspannen. Waar het eigenlijk om gaat op Caye Caulker is het uitgaansleven. Er zijn vele openlucht barren en cafe’s te vinden en bij de één is het nog drukker dan bij de ander. Er wordt veel gedanst, het is gezellig en losbandig.

Wij waren uiteindelijk regelmatig te vinden in Bambooze, de Lazy Lizard of de Sports Bar. Er is voor ieder wat wils en het is leuk om gewoon zonder plan her en der en binnen te wandelen. We raden dan ook iedereen aan om geen plan te hebben, just go where the wind blows!

Praktische informatie Caye Caulker

Caye Caulker is het makkelijkst te bereiken met de ferry of water taxi. De prijzen om van en naar Caye Caulker te gaan met de ferry zijn als volgt.

Destination * Enkeltje * Retourtje
Caye Caulker to/from Belize City $10.00 US $17.50 US
Caye Caulker to/from San Pedro $10.00 US $17.50 US
San Pedro to/from Belize City $15.00 US $27.50 US
Belize City to/from Caye Chapel $7.50 US $15.00 US

Meer info of de ferry, prijzen en tijden alhier: https://ambergriscaye.com/download/ferryschedule.html

Meer Midden Amerika?

Like what you see? We hebben nog veel meer toffe blogs vol met praktische informatie, prachtige foto’s en leuke video’s. Je vindt dit alles op onze Midden Amerika pagina. Check it out!

Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!