Bitcoin ATM

Wie had ooit gedacht dat er een geldautomaat zou bestaan, waarmee je virtueel geld kunt opnemen of storten. De automaat voor fiat geld is op zich al een geweldige uitvinding. Een paar keer toetsen op de touchscreen of de knopjes en het geld springt eruit. Terwijl de opname meteen van je bankrekening is verrekend. Hetzelfde kun je nu al een tijdje met Bitcoin. Echter, er komen geen bitcoins uit een bitcoin ATM.

Meer weten over een Bitcoin ATM? Lees dan verder!

Hoe werkt een Bitcoin ATM?

Met een Bitcoin ATM kun je niet alleen Bitcoin kopen, maar ook verkopen. Om Bitcoin te kopen, heb je fiat geld nodig. Ook heb je je mobiele telefoon nodig waarop de app geïnstalleerd is van je Bitcoin wallet. Allereerst scan je de QR-code van de Bitcoin wallet op je mobiele telefoon, met de Bitcoin machine. Vervolgens zie je dat de Bitcoin ATM vraagt de code in te voeren. Het kan ook zijn dat er gevraagd wordt naar jouw identiteitsbewijs.

Wanneer dit deel afgerond is, geef je op de machine aan hoeveel euro’s je wilt omwisselen naar Bitcoin. Daarna vraagt de ATM aan jou het fiatgeld in de machine te stoppen. Je ziet op het scherm van de Bitcoin ATM hoeveel Bitcoin je krijgt, voor het geld aan euro’s dat je in de machine hebt gestopt. Je kunt dan op je mobiele telefoon in de Bitcoin wallet controleren als de gekochte Bitcoin erbij zit.

Bitcoin Automaat: Bitcoin verkopen

bitcoin atm

Daarnaast kun je met zo een ATM Bitcoin verkopen. Hiervoor heb je een creditcard nodig die gescand wordt door de Bitcoin ATM. Door het scannen, leest de ATM wat jouw rekeningnummer is. De ATM laat jou dan op het scherm de QR-code zien of met een bonnetje dat uit de machine komt. Je scant deze QR-code met je mobiele telefoon waarop de Bitcoin wallet zit. Je geeft daarna aan hoeveel Bitcoin je wilt verkopen, waarbij het geld gestort wordt op jouw bankrekening.

Fiatgeld opnemen

Maar, je kunt met de Bitcoin ATM ook fiatgeld opnemen door te kiezen voor de optie, geld opnemen. Je toetst eerst in hoeveel aan Bitcoin je wilt omwisselen naar fiat geld. Vervolgens zie je een QR-code op het scherm van de machine of je krijgt het met een bonnetje. Je scant de code met de Bitcoin wallet app op je mobiele telefoon. Hierna stuur je de hoeveelheid Bitcoin naar een aangegeven adres.

Het geld verschijnt dan uit de Bitcoin ATM of er komt eerst nog een bonnetje met een QR-code tevoorschijn. Deze code scan je om het omwisselen van de Bitcoin naar fiatgeld te bevestigen. Uiteindelijk doet de Bitcoin ATM dienst als een broker. Alleen wissel je je Bitcoin niet om vanuit het comfort van je huis. Maar moet je fysiek naar de Bitcoin ATM toe om gebruik te maken ervan.

Bitcoin ATM’s in Nederland

Bitcoin ATM werden in 2013 geïntroduceerd. Nu kun je wereldwijd in meer dan 70 landen een Bitcoin ATM vinden. In totaal zijn er meer dan 7500 machines geplaatst. Bitcoin machines kun je nu ook in Nederland aantreffen op verschillende plaatsen. Zo kun je in Noord-Holland op ongeveer achttien locaties een Bitcoin ATM aantreffen. In Limburg zijn er een stuk of zes, in Noord-Brabant vind je er vijf en in Zuid-holland drie.

Overijssel en Gelderland hebben er elk twee, terwijl Utrecht slechts eentje bezit. Het voordeel van de Bitcoin automaat is dat het gemakkelijk in gebruik is. Nog een voordeel is dat je anoniem gebruik kunt maken ervan. Het kan wel voorkomen bij sommige machines dat je verplicht bent je identiteitsbewijs te scannen. Meestal hoef je geen KYC-procedures te volgen voor het gebruik van de Bitcoin ATM.

Zijn er ook nadelen?

Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van een Bitcoin ATM. Zo kunnen de transactiekosten maximaal 10% toenemen. Vergeleken met een broker zoals Bitvavo, zijn de kosten van een Bitcoin ATM 40X hoger. Doordat de Bitcoin ATM nog weinig gebruikt wordt, liggen de kosten voor het gebruik ervan hoog. Verder moeten de machines onderhouden worden.

Bovendien moet de organisatie die toestaat dat de machine geplaatst wordt in zijn gebouw, vergoed worden. Er worden iedere maand meer Bitcoin ATM’s geplaatst. Op den duur zal dit ertoe leiden dat Bitcoin nog meer geaccepteerd wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!