Drie beginnersfouten die nieuwe crypto investeerders maken

Beginnersfouten in de Crypto

De cryptocurrency markt brengt de nodige risico’s met zich mee. Degenen die willen investeren in deze wereld moeten zich dan ook bewust zijn van de fouten die nieuwe handelaren doorgaans maken. In dit stuk
behandelen we drie veelgemaakte fouten en vertellen we wat je kunt doen om deze te voorkomen.

Handelen zonder plan

Het is absoluut noodzakelijk om een plan te hebben voordat je in cryptocurrency gaat investeren. Deze markt is beroemd volatiel, met hoge risico’s die overeenkomen met de hoge opbrengsten. Een handelsplan is een uitstekende manier om deze risico’s te beperken. Dit plan houdt in dat je besluit wanneer je uw belegging gaat verkopen. Als je bijvoorbeeld 500 euro investeert in Ethereum (ETH), dan kunt je besluiten dat je deze investering omzet naar fiat wanneer de waarde 750 euro bereikt. Je kunt ook een omgekeerd limiet instellen, waarbij het verkooppunt lager is dan bij de initiële investering. Dus als de waarde van je investering bijvoorbeeld daalt naar 400 euro kun je besluiten om je geld terug te trekken.

“Een handelsplan maakt het handelen in cryptocurrency makkelijker”.

Laten we aannemen dat een nieuwe handelaar geen plan heeft opgesteld. Als de waarde van zijn investering begint te stijgen, wanneer moet hij dan stoppen? Beleggers die te maken hebben met een stijgende markt verkopen vaak niet en houden in plaats daarvan vast aan de investering, met de verwachting dat deze nog hoger zal uitkomen. Het gevaar hierbij is dat de nieuwe belegger vervolgens óók niet zal verkopen bij een dalende waarde, in de hoop dat de prijs opnieuw zal opveren. Uiteindelijk neemt hij het verlies en verkoopt hij op het dieptepunt. Hoge en lage limieten zorgen ervoor dat u nooit een groot verlies maakt.

Alles of niets

Weten hoeveel u wilt investeren is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van risico’s. Nieuwe
investeerders maken vaak de fout om ‘all-in’ te gaan op een bepaalde cryptocurrency waar ze zich goed bij voelen. Deze emotionele aankoop leidt tot een vergrote kans op verlies.

“Grote bedragen beleggen in één cryptocurrency geeft je een extreem hoge gevoeligheid voor de betreffende markt. Hoewel je het potentieel hebt voor enorme winsten, heb je tegelijkertijd het potentieel voor enorme verliezen”.

Professionele, ervaren traders kunnen grote bedragen beleggen terwijl ze ook hun risico’s beperken, maar dat is een ander verhaal voor nieuwkomers. Nieuwe handelaren voelen waarschijnlijk een sterke emotionele band met hun investering. Dit betekent dat ze geneigd zijn om te snel te verkopen of te lang vast te houden. Bijvoorbeeld als een handelaar besluit bitcoin (BTC) aan te kopen en 10.000 euro investeert, dan zal hij waarschijnlijk een sterk gevoel hebben bij die investering, wat van invloed zal zijn op de beslissingen die hij vervolgens neemt. Hij negeert misschien zijn eigen handelsplan, in de hoop een grotere winst te maken of een steeds groter verlies te compenseren. Zoals eerder besproken kunnen dit soort transacties leiden tot een verlies.

Te veel traden

Houd de handel eenvoudig en doelgericht. Beleggers lopen vaak in de val van het tegelijkertijd handelen in verschillende soorten valuta. Ze spenderen uren aan het aanmaken van accounts bij meerdere exchanges om zo tot alle altcoins toegang te hebben die er winstgevend uitzien. Het is dan verleidelijk te besluiten om in al deze cryptocurrency te investeren. Dit leidt echter meestal tot te snel en emotioneel handelen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot verlies.

Een voorbeeld: een handelaar besluit te investeren in Bitcoin (BTC), Ripple (XRP) en Ethereum (ETH). Ze koopt voor 200 euro aan elke cryptocurrency. Ze ziet dat Ripple en Ethereum aan het stijgen zijn, dus ze besluit haar investering vast te houden. Bitcoin begint echter aan een sterke daling. Tegen de tijd dat ze haar Bitcoin investering terug heeft verdient, is Bitcoin gedaald tot het punt dat de winst die ze maakte met Ethereum en Ripple teniet worden gedaan door de daling van Bitcoin.

“Een betere strategie is om je te concentreren op slechts één of twee currencies”.

Dit maakt het eenvoudiger om je investeringen te beheren en het maakt je minder vatbaar voor emotioneel beleggen. Dit zijn volgens ons de 3 veelgemaakte fouten. Welke fouten heb jij gemaakt toen je begon? Laat het ons weten via de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!