Zonvakantie in Gambia? 10x tips en leuke dingen om te doen

Met mijn vriend ben ik een weekje naar Gambia geweest. We hebben voor een zonvakantie in Gambia gekozen omdat mijn vader er al 4 keer was geweest en het er altijd erg naar zijn zin heeft gehad. Toch maar eens kijken wat er dan zo bijzonder is aan Gambia!

Voor ons was het een zonvakantie, even lekker weg uit het stormachtige Nederland. Gambia ligt op 6 en half uur vliegen en de meeste maatschappijen vliegen rechtstreeks vanaf schiphol.

Toen wij er waren was het nogal warm, 40 graden, en daardoor hebben we weinig gedaan en bezocht. Een aantal uitstapjes staan hier onder beschreven, maar wij hebben vooral over het strand gewandeld en lekker uitgerust in de schaduw op een strandbedje.

Tips voor Gambia

Geld

De wisselkoers lag tussen de 5200 tot 5600 dalasi voor 100 euro. Dit is overal anders. Wie zijn euro’s wil omwisselen in dalasi hoeft niet ver te zoeken. Overal wordt geld gewisseld, maar kijk wel voor de beste wisselkoers op dat moment. Het is verstandig om contante euro’s mee te nemen, want pinautomaten zijn schaars en vaak buiten werking.

Bij de grotere banken kun je pinnen met creditcard, maar hier komen transactiekosten bij en de wisselkoers kan anders liggen, waardoor je gemiddeld 15 euro meer betaald per opname. Ook kun je vaak maximaal 6000 dalasi opnemen.

Openbaar vervoer & taxi’s

Openbaar vervoer kennen ze niet in Gambia. Alles wordt gedaan met taxi’s. Er zijn groene en gele taxi’s, de groene zijn voor de toeristen en de gele zijn voor de lokale bevolking.

Er is een vaste prijslijst voor de taxi, maar je kunt afdingen. Je moet je melden bij het mannetje onder een parasol, hij wijst jou naar een taxi en met hem spreek je ook een prijs af. De taxi heb je voor de heen- en terugweg. Je betaalt ook voor de heen- en terugweg. De taxi blijft wachten tot je klaar bent met wat doet en brengt je daarna weer netjes terug naar waar je vandaan komt.

Prijzen voor eten en drinken

De prijzen voor het eten en drinken liggen overal anders. Bij het hotel betaal je voor een cola 50 dalasi, en in het binnenland 35. Een biertje kost rond de 70 dalasi en een cocktail gemiddeld 250 dalasi.

Voor een gerecht betaal je rond de 400 dalasi en voor een lunchgerecht 250 dalasi. Wel hebben we vernomen dat dit veel goedkoper kan!

De lokale bevolking

Eigenlijk wil iedereen een zakcentje aan jou verdienen. Het personeel wil graag een fooitje, de mensen met een restaurant willen dat je bij ze gaat eten, de winkeleigenaren willen dat je naar hun winkel komt, de sapjes-verkopers willen dat je naar hun standje komt en de mensen op straat willen je ergens naar toe brengen en verwachten dat je ze wat geeft.

Uiteraard bedoelen ze het allemaal goed, maar soms is het wel wat vervelend. Als je net een romantische strandwandeling aan het maken bent bijvoorbeeld. Of wanneer je net gegeten hebt en ze je toch proberen binnen te lokken in een ander restaurant. Heel beleefd zijn, ‘No, thank you’ zeggen en doorlopen werkt helaas vaak niet. Maar de aanhouder wint!

Palm Beach Hotel

Wij zaten in het Palm Beach Hotel, echt een aanrader. Het is de perfecte plek om je zonvakantie in Gambia te ervaren. Het ontbijt was simpel en goed (casino brood en stokbrood, pannenkoekje, gebakken eitje, papaja, bonen, gebakken tomaat, melk en cornflakes), het personeel erg vriendelijk en de kamer was ook prima. Het hotel heeft een eigen stuk strand waar geen verkopers mogen komen, dat is ook prettig. Er is een beachbar en een restaurant bij het zwembad, waar je allerlei drankjes en gerechten kan bestellen. Bijna iedere avond is er entertainment bij het zwembad en van 19.30 tot 21.30 is het happy hour!

Eten en drinken in het hotel

In het Palm Beach hotel hebben wij een aantal keer gegeten, ze hebben er lekkere burgers en de chicken fried rice is om je vingers bij op te eten!

Naast dit hotel bevindt zich het hotel Kunta Kinteh. Elke zondag wordt hier een bbq-buffet georganiseerd. Het buffet heeft onder andere salade, rijst en patat, kip en geit en van de bbq is er kip, vis en een ander stukje vlees. Na het buffet wordt er een klein toetje geserveerd. Het is onbeperkt eten voor 500 dalasi per persoon (exclusief je drankjes). Er wordt op deze avond ook Afrikaanse muziek gemaakt en een dans opgevoerd.

Ook is Kunta Kinteh perfect voor de lunch. De kaart is erg uitgebreid en er zijn meerdere gerechten die je niet overal kan krijgen, onder andere de jacked patato met vulling naar keus. Ook heb je hier (naar mijn mening) de beste fish Benechin, een Gambiaanse specialiteit.

Bij het hotel African Village kun je op hun terras heerlijk een drankje doen terwijl je ver weg kijkt langs de kustlijn en geniet van het uitzicht.

JD’s heeft de goedkoopste Irish coffee van heel Gambia volgens mij. Voor 100 dalasi geniet je na je drukke dag op de fijne loungebanken van een Irish coffee. Wij hebben hier niet gegeten, maar anderen vertelden ons dat je hier heerlijk kunt eten. Ook de cocktails zijn hier goed te doen!

Bij GFC kun je terecht voor de echte Gambiaanse gerechten. De sfeer is er niet zo Afrikaans, maar het eten is heerlijk! Wij hebben de Chicken Yassa en Chicken Domoda hier geprobeerd voor 450 dalasi per gerecht.

Aan de Senegambia Strip zit African Princess. Tijdens het heerlijke eten kun je lekker mensen kijken!

Pocoloco Strip

Aan de Pocoloco Strip zitten Pocoloco en Woodies, beiden van Nederlandse eigenaren. Pocoloco heeft elke avond entertainment. Wij hebben er gegeten tijdens het optreden van een reggaeband. Voor het toetje zijn we naar Woodies gegaan, een toetje met een Nederlands tintje, namelijk Bastogne koekjes.

Uitstapjes in gambia

Crocodile Pool

Als je lopend naar Crocodile Pool gaat, moet je onderweg iemand even vragen welke kant je op moet. Het ligt midden in een vervallen wijk, een plek waarvan je het niet zou verwachten. De entree is 100 dalasi per persoon. Er is een klein museum met djembés en andere muziekinstrumenten die je kunt proberen en er is ook een gedeelte in het museum waar het Gambia van vroeger laten zien wordt aan de hand van foto’s. Je kunt een gids meenemen die je door het museum en de crocodile pool leidt, let op, hier moet je extra voor betalen. De crocodile pool zelf was een grote vijver waar krokodillen in en naast lagen. Deze krokodillen kun je aaien. Ik ben daar niet zo’n fan van, want gevaarlijke dieren die niet meer gevaarlijk zijn; dat is niet oké! We hebben een aantal foto’s gemaakt en zijn gauw weer weggegaan.

Tanji (Vissersdorpje)

Wij zijn met onze vaste chauffeur Armami naar Tanji gegaan. Iedereen kan trouwens jouw vaste chauffeur worden, iedereen kan jou ergens mee naar toe nemen en een soort gids voor jou zijn, als je dat wilt. Wij betaalden 1000 dalasi, exclusief fooi.

Tanji is een vissersdorpje op ongeveer een half uur van Kotu. In de buurt van het dorpje kon je al ruiken dat je in de buurt was. De lucht daar was even wennen, wat een vislucht zeg.. Armami heeft ons een stukje rondgeleid en daar het een en ander laten zien. Het was erg indrukwekkend. We liepen langs de rookplekken, waar de vis in de open lucht gerookt werd.

De karkassen van de vis lagen overal. De vis die niet goed meer was, werd gewoon teruggegooid in de zee. We waren op onze slippertjes, dus dat was even goed oppassen waar je loopt! Er werden boten binnen gehaald en we hebben ook gezien hoe deze boten worden gemaakt en beschilderd.

Het was heel erg druk in Tanji met lokale bevolking. Wanneer de vissersmannen weer terug kwamen met hun vangst, werd deze vaak meteen verkocht aan de vrouwen die op ze stonden te wachten. De vrouwen namen de vis mee naar de markt, die naast de rookplekken lag, om het door te verkopen. Ook kon de gevangen vis geruild worden tegen kleding.

Monkey Park

Armami (onze chauffeur) is als onze gids met ons naar het Monkey Park in het Bijilo Forest Park geweest. Wij hebben hem hiervoor 1300 dalasi gegeven, dat is inclusief ophalen en terugbrengen, entree voor het park (150 dalasi per persoon en 50 dalasi voor de gids) en een bezoek aan een lokaal schooltje, hieronder beschreven.

Het Monkey Park was erg leuk. Er stond een verkoper aan het begin van het park met pinda’s voor de apen, deze kun je aanschaffen voor 50 dalasi per zakje per persoon, en dat zijn meer dan genoeg pinda’s! Zorg dat je hier in de ochtend naar toe gaat, de apen krijgen zoveel pinda’s gedurende de dag, dat ze soms in de middag geen zin hebben in eten. Ook zijn sommige apen in de middag op pad. Ze zijn dan in de omgeving van het Bijilo Forest Park en zitten onder andere in en bij het Senegambia hotel.

Na een paar minuten wandelen in het park zaten er meteen al aapjes op het pad. In het park zijn er 2 soorten apen, fluweelapen en franjeapen. Ze eten de pinda’s uit je hand! Als je geluk hebt en het leuk vindt, komen ze ook op je schouders of hoofd zitten. Ook kun je lekker een stuk gaan wandelen in het park.  

Lokale kleuterschool

Chauffeur Armami heeft op een schooltje gewerkt op ongeveer een half uur rijden de binnenwijken in. Hij heeft er lesgegeven aan de kleuterklas, maar verdiende te weinig en is daarom chauffeur voor de toeristen geworden.

Aangekomen bij de school werden we verwelkomd door de directeur. Hij vertelde over de school. Er zitten op ongeveer 125 kinderen op de school en ze zitten zonder water. Water moeten ze kopen van de buren.

Voor 1 kind moet er 400 dalasi schoolgeld betaald worden voor een jaar.

Er zijn 4 lokalen van ongeveer 4 bij 4 meter waar aan ongeveer 30 kinderen lesgegeven wordt. De kinderen zitten aan kapotte tafels, soms met z’n vijven of zessen op een bankje. Op deze school zijn er 2 leraressen, 1 leraar en de directeur, tevens leraar.

Wij mochten in elke klas even kijken. In elke klas lieten de kinderen zien wat ze hadden geleerd, de vormen, letters en het spellen van woorden. Ook werd er in elke klas voor ons gezongen! Het was erg leuk om te zien hoe het er ergens anders aan toe gaat. Ook erg indrukwekkend. Een donatie wordt erg gewaardeerd door de kleuterschool.

Toen we weggingen wilde elk kind een handje geven en werden we uitgebreid uitgezwaaid!

Senegambia Handcraftmarket

Deze markt ligt aan het begin van de Senegambia strip. Er zijn vele handgemaakt spulletjes, bijna elk kraampje heeft hetzelfde als het vorige kraampje. Er wordt gewerkt aan de handgemaakte spulletjes die ze verkopen en je kunt er, als je wilt, ook spelletjes doen met de verkopers

Zonvakantie in Gambia, aanrader?

Al met al is een zonvakantie in Gambia een absolute aanrader om even lekker te chillen. De winter in Nederland even een weekje ontsnappen was heerlijk! Ik had nog wel een paar dagen langer kunnen blijven.

Meer Afrika?

Ben je net zoals wij helemaal gek van Afrika en wil je er meer over lezen? Ik schreef al eerder uitgebreid over het prachtige Madagascar en voor andere landen in Afrika neem je een kijkje op onze Afrika pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!