Wat is de FIRE movement en hoe begin je?

We hebben het tegenwoordig steeds vaker over thuiswerken, passief inkomen genereren, meerdere inkomen stromen ontwikkelen, financiële vrijheid en vervroegd met pension kunnen. Deze onderwerpen komen grotendeels uit de FIRE movement. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early, oftewel: financiële vrijheid, vervroegd pension. Deze beweging heeft een heel plan om niet meer afhankelijk te zijn van hun verdiensten door extreme bedragen te sparen en te investeren. Hierdoor kunnen ze een stuk vroeger met pensioen dan de traditionele route. Hoe is dit mogelijk en hoe kun jij dit doen? Je leest het in dit artikel.

Stappenplan

Het doel is om 70% van je jaarlijkse inkomen te sparen en te investeren zodat dit geld kan groeien. Zodra je ongeveer 30 keer zoveel gespaard hebt, als je normaal gesproken uitgeeft, zou je in principe kunnen stoppen met werken. Je kunt namelijk op dat moment jaarlijks 3-4% van je spaargeld gebruiken om van te leven. Een groot deel van het FIRE-plan is dat je simpel leeft en zo min mogelijk uitgeeft.

 De meeste mensen die meedoen met de FIRE-beweging, proberen meerdere inkomstenstromen te creëren. Naast hun 9-5 baan hebben ze vaak nog een hobby of bezigheid die een bijverdienste oplevert. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk meer geld sparen en sneller bij het punt van financiële vrijheid komen.

 

Waar begin je?

Er zijn een aantal belangrijke stappen die je meteen kunt zetten om deze doelen te bereiken. Verkijk je echter niet op de moeite die het kost om dit doel te behalen! Het is hard werken, zeker in het begin.

 Stel allereerst een budget op. Hiermee krijg je inzicht in je uitgaven en kun je gemakkelijk zien waar je kunt besparen. Daarnaast kun je je huis opruimen en kijken welke spullen je kunt verkopen. Dit geld gaat uiteraard naar de spaarrekening.

 De tweede stap is het zoeken van een bijverdienste. Deze hoeft niet meteen geld te genereren. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van online cursus of handgemaakte spullen. Het duurt een tijdje voordat dit genoeg geld gaat opleveren. Kies daarom iets wat je leuk vindt on te doen, daarmee is makkelijker vol te houden en de kans van slagen een stuk groter.

 De derde stap is uitvinden hoe je je geld wil investeren. Lees je hier goed over in want investeren blijft een risico. Wanneer je je investeringen goed spreidt, is de kans op een groot verlies minimaal. Bij anycoindirect kun je beginnen met het investeren in cryptomunten. Je kunt hier onder andere Bitcoin, Etherium en Solana kopen. Daarnaast is het aan te raden om naar index-fondsen zoals de S&P 500 te kijken. Hiermee investeer je met een aankoop in ongeveer 500 grote, vooral Amerikaanse, bedrijven.

 

Volhouden

Consistentie is de sleutel voor succes. Zorg dat je maandelijks een haalbaar bedrag opzij zet en focus je op dingen die je leuk vindt om te doen. Hierdoor zal het een stuk makkelijker zijn om geduld op te brengen.

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!