Vier tips voor een veilige, zorgeloze caravanvakantie

Eerder deze week nog in het nieuws: caravan en campers zijn niet meer aan te slepen in de zomer van 2020. Het aantal campers en caravans in Nederland groeit explosief en er komen steeds meer jongere eigenaren bij. Men wil door de coronacrisis corona-proof op vakantie. Dichter bij huis, vaak in Nederland of Duitsland en zelf controle houden over het gaan en staan. Veel van deze nieuwe eigenaren hebben echter nog niet eerder met een caravan gereden of hebben weinig ervaring met het trekken van een caravan. Hoog tijd dus voor een aantal praktische tips voor een zorgeloze caravanvakantie en om calamiteiten (zoals in de video hieronder te zien ?) onderweg te voorkomen!

1. Gewicht van de caravan

Houd er rekening mee dat je auto vaak meer dan het dubbele van de oorspronkelijke ballast moet trekken. Zeker bij het wegrijden en het remmen is dit confronterend, als je eenmaal aan het rijden bent valt het weer mee. Let erop dat je vaker moet schakelen, en langer in lagere versnellingen zult rijden. Trek de motor wat hoger in de toeren zodat de koeling (het rondpompen van olie en water door de motor) goed blijft werken.

Daarnaast is het belangrijk dat je de caravan niet overbelast. Neem niet teveel bagage en gadgets mee, let op de maxima op het kenteken van je caravan en probeer het beladen gewicht zo goed mogelijk te verdelen over de as zoals te zien in de afbeelding.

2. Banden

Droogte scheurtjes in de banden
Droogte scheurtjes in de banden

Caravans en campers staan vaak langdurig stil. Meestal binnen maak vaak ook buiten. De bandenspanning controleren we (als het goed is) regelmatig, maar veel minder wordt er gecontroleerd op droogte scheurtjes in de banden. Als banden oud worden, langdurig stilstaan en/of veel zonlicht hebben opgevangen drogen de banden sneller uit. Dit is te zien aan de kleine scheurtjes in de band. Uitgedroogde banden zorgen voor meer risico op een klapband. Zorg voor goede, betrouwbare banden op je caravan met voldoende profieldiepte, voldoende bandenspanning en zonder droogtescheurtjes, voordat je op pad gaat.

3. Trekhaak

Het klinkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat je caravan goed aan de trekhaak bevestigd is. Je zal namelijk de eerste niet zijn die zijn of haar caravan onderweg verliest. Zorg dat je de breekkabel goed bevestigd. Een breekkabel zit als extra losbreek beveiliging tussen een geremde caravan en de trekhaak van de auto. Mocht je de caravan om wat voor reden dan ook verliezen, zorgt de breekkabel ervoor dat de caravan automatisch remt.

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een trekhaak op je auto hebt gemonteerd welke je kwalitatief kunt vertrouwen. Kies bij voorkeur voor een merk met betrouwbare keurmerken. Laat je adviseren door Rameder de trekhaak specialist en laat de montage uitvoeren door professionals.

4. Rijden met je gezonde verstand

Binnen één dag of nacht scheuren naar de camping en in één dag weer terug naar huis! Alles om het maximale uit je vakantie te halen! Dat is hoe veel Nederlanders vaak op vakantie gaan… Maar is de reis niet al onderdeel van je vakantie? Doe het lekker rustig aan, rijdt defensief. Neem wat vaker rust, ga goed uitgerust op pad. Haal wat minder vaak in. Geniet van de rit en de omgeving.

Boek een nachtje camping halverwege naar je eindbestemming, neem de tijd! Een zorgeloze caravanvakantie begint allereerst bij jezelf. Gun het jezelf ook om er daadwerkelijk van te genieten.

Meer handige reistips?

Deze website is natuurlijk veel meer dan alleen tips voor een zorgeloze caravanvakantie. Of je nu met een camper, caravan met de auto of gewoon lekker met je backpack op reis gaat – we hebben een hele categorie vol handige reistips. Check onze reistips pagina voor meer informatie. Ben je nog op zoek naar vakantie tips in eigen land? Neem dan eens een kijkje op onze Nederland pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!