Spiegelwaal Veur-Lent | Zwemmen met Bisons en Schotse Hooglanders

Soms vergeet je dat het avontuur op een steenworp afstand van je is. Bijvoorbeeld in het centrum van Nijmegen, daar hoef je niet ver te lopen of te fietsen om iets unieks te ervaren. Een paar honderd meter buiten de binnenstad ligt namelijk het nieuwe stadseiland Veur-Lent (klik hier voor de lokatie om te parkeren). Hier kun je heerlijk relaxen in de natuur tussen grote grazers, met name Schotse Hooglanders en bisons. In het nieuwe stadseiland Veur-Lent zal je regelmatig deze vriendelijke reuzen vrij rond zien lopen – lekker grazend in het gras of genietend van verkoeling in het water.

Het is een apart gezicht zo dichtbij het centrum. Je zal geregeld locals tegenkomen die lekker gaan zonnen, wandelen en zelfs gaan zwemmen op slechts enkele meters afstand van deze reuzen. Er zijn daarnaast vanaf de Spiegelwaal verschillende wandel- en fietsroutes beschikbaar. Of je nu de bruggenloop doet of met de fiets diep de Ooijpolder ingaat, er is voor ieder wat wils. De groene omgeving van Nijmegen zal je qua natuur in ieder geval niet teleurstellen. Nijmegen en haar omgeving staat niet alleen bekend om de historie, maar ook om het vele groen in de heuvels van Berg en Dal.

Zwemmen in een uniek stukje Nijmegen

Schotse Hooglanders bij stadseiland Veur-Lent, Nijmegen
Schotse Hooglanders bij stadseiland Veur-Lent, Nijmegen

Neem het met een korrel zout, je gaat natuurlijk niet zwemmen ‘met’ de Bisons of Schotse Hooglanders! En je gaat er ook geen ritje op maken of eten voeren. Maar wat wel kan is een heerlijke zonnen, wandelen in het natuurgebied of een duik nemen in dit prachtige stukje Nijmegen, met deze vriendelijke reuzen heel dichtbij. Ze trekken zich namelijk niets van je aan en wandelen in alle rust gewoon lekker om je heen.

Schotse Hooglanders zijn lief

De langharige, roodbruine Schotse Hooglanders zijn rustig en vriendelijk van aard, tenzij je dichterbij komt dan ongeveer 5 meter, dan worden ze wat zenuwachtig. Je hoeft er niet bang voor te zijn maar natuurlijk gelden er wel wat regels. Geef ze de ruimte, voer ze niet en voorkom dat ze schrikken, maak geen harde geluiden of lawaai.

Zoals gezegd nemen deze vriendelijke reuzen soms ook een plons in het water. Lig je net lekker te zonnen, komt er ineens in slow-motion een prachtige langharige roodbruine reus enkele meters langs je op gewandeld om dat verse stukje gras nabij te eten, een slokje water uit de Waal te nemen of lekker af te koelen in het water. Het zorgt elk jaar met name in de lente en de zomer weer voor de meest prachtige plaatjes. Een leuk avontuur waar Nijmegenaren inmiddels wel aan gewend zijn – Voor buitenstaanders en toeristen blijft het stiekem toch best spannend.

Zie jij jezelf al op het waalstrand of in het gras liggen met deze prachtige dieren om je heen?

Schotse Hooglanders bij stadseiland Veur-Lent, Nijmegen
Schotse Hooglanders bij stadseiland Veur-Lent, Nijmegen

Veilig zwemmen in de Waal

Het is nog steeds toegestaan om te zwemmen in de Waal maar elk jaar verdrinken er weer mensen die verrast worden door de enorme onderstroming. Wees jezelf bewust van het gevaar en ga bij voorkeur naar één van de veilige plekken om te zwemmen, bijvoorbeeld de Spiegelwaal of de Bisonbaai.

Uitzicht op de Skyline van Nijmegen

Links de Waalbrug, in het midden het oude centrum van Nijmegen en rechts onderin een stuk van het nieuwe stadsdeel Veur-Lent. Ook zie je helemaal rechts een stukje van de nieuwe Spiegelwaal, welke wel veilig is om in te zwemmen.

Terwijl je lekker van de zon, het strand en de dieren om je heen geniet, vergeet je soms ook gewoon even lekker voor je uit te kijken. Vanaf het stadseiland Veur-Lent kijk je rechtstreeks op de Waalkade met aan weerskanten twee bruggen: de Waalbrug en de Spoorbrug.

De Spiegelwaal en stadseiland Veur-Lent

Bij Veur-Lent is dus de nieuwe Spiegelwaal aangelegd, een nevengeul van de Waal. Het enorme bouwwerk trok de afgelopen jaren wereldwijd veel bekijks. In de Spiegelwaal is weinig stroming en in tegenstelling tot de Waal en de overige Waalstranden kun je hier dus veilig zwemmen. In de zomer zul je hier veel mensen van jong tot oud aantreffen die genieten van de natuur, het uitzicht en natuurlijk de prachtige dieren.

Stadseiland Veur-Lent en de Spiegelwaal - Nijmegen
De Spiegelwaal en het nieuwe stadsdeel Veur-Lent aan de noordkant van de Waal. Valt je op hoe glad en rustig de Spiegelwaal is in vergelijking met de ‘gewone’ Waal?
Stadseiland Veur-Lent en de Spiegelwaal - Nijmegen
Stadseiland Veur-Lent en de Spiegelwaal – Nijmegen

Ik maakte onlangs een korte Hyperlapse video van o.a. het nieuwe stadsdeel Veur-Lent en de spiegelwaal vanuit de lucht. Een unieke video voor een uniek stukje Nijmegen. Je kunt de video van 35 seconden hieronder bekijken.

Luchtfoto’s Nijmegen en Stadseiland Veur-Lent

In onderstaande foto die ik onlangs maakte met mijn nieuwe DJI Mavic Air 2 drone, zie je aan de ene kant het centrum van Nijmegen en aan de andere kant Veur-Lent en de Spiegelwaal. Het ‘eiland’ wat ertussen ligt is het nieuwe stadsdeel Veur-Lent. Onderstaande foto heb ik geknipt uit een 36-megapixel 360 graden versie waarin je vrij rond kunt kijken. De volledige 360 graden panorama foto kun je HIER ervaren!

Centrum Nijmegen vanuit de lucht
Het Centrum van Nijmegen aan de zuidkant van de Waal.

Meer Nijmegen?

Ben je er een lekker dagje op uit in Nijmegen en toe aan een lekker bakje koffie of een heerlijk biertje? Ga dan langs één van de top 5 cafés in Nijmegen of bezoek één van de mooie groene parken. Nijmegen heeft veel te bieden en is absoluut een bezoekje waard!

1 gedachte over “Spiegelwaal Veur-Lent | Zwemmen met Bisons en Schotse Hooglanders”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!