Roadtrip Slovenië: Het pittoreske Stanjel

Afgelopen zomer heb ik samen met mijn ouders en broertjes een rondreis door Slovenië gemaakt. Zij zijn begonnen in de bergen in het noorden en hebben hier genoten van alle outdoor activiteiten die Slovenië te bieden heeft. Ik kwam een week later in Ljubljana aan, waarover meer informatie te vinden is in mijn vorige blog. Deze keer vertel ik meer over het kleine dorpje Stanjel. Een prachtig plaatsje gelegen op een heuvel, met wat ze zeggen, het mooiste uitzicht van Slovenië!

Stanjel

Dagtrip versus overnachten

Veel mensen kiezen voor een dagtrip naar Stanjel, wat naar mijn mening erg zonde is. Stanjel is een prachtige plek om lekker even tot rust te komen en juist voor wat meerdere dagen is dat heerlijk! Ook zijn er veel activiteiten in de buurt, wat Stanjel ideaal maakt als uitvalsbasis om uitstapjes te maken. Op een half uur rijden vanaf Stanjel heb je twee bijzondere toeristische trekpleisters zitten: De grootste grot van Europa en een kasteel gebouwd tegen een rots aan. Sla ook deze pareltjes dus zeker niet over!

Waar te slapen?

Wij hebben 3 nachten overnacht in een appartement van Marija genaamd: Apartmaji in Sobe. Super mooi en het heeft een uitzicht waar je U tegen zegt! Ze hebben appartementen voor zowel gezinnen als stellen. Wij hebben per nacht €85,- voor 5 personen betaald. Zelf beschikbaarheid en prijzen checken? Klik dan hier.

TIP: Stanjel staat vol met bijen kassen en de eigen gemaakte honing is heerlijk. Op veel plekjes kan je de honing langs de weg kopen! Ook bij dit appartement hebben ze een ‘honingkraampje’.

St. Daniël kerk

Wanneer je het dorpje in komt rijden is er één ding dat gelijk opvalt: De kerk! Door de rare vorm vraagje je je al snel af waardoor de architect geïnspireerd was geraakt. Ik vond het zelf vooral op een raket lijken haha! Volgens Marija kwam de architect uit zuid Italië of zuid Spanje. Hij heeft zich laten inspireren door Moorse invloeden waardoor de kerk op een minaret doet lijken. Ook grappig, wat krijg je als je St. Daniël snel uitspreekt? Precies! Stanjel! De naam van het dorp komt van de naam van de kerk.

Stanjel

Ferrarijev Vrt (Ferrarituin)

Aan de rand van het dorp bevindt zich een idyllische tuin. Wat oorspronkelijk een kasteeltuin is geweest. Met een bruggetje, fontein, beeldentuin en mooi uitzicht is het plaatje compleet! 

Stanjel

Wijnproeverij

Slovenië en vooral de Vipava valley, het gebied waar Stanjel in ligt staat bekend om haar goede wijnen. Mijn vader is een echte kenner en ik probeer ook af en toe een beetje mee te doen haha! Wij konden Stanjel dus niet verlaten zonder een proeverijtje gedaan te hebben. In Vipava (10 min vanaf Stanjel) kan je een proeverij krijgen voor €10,- waarin je wel 10 wijnen te proeven krijgt. Later bleken dit er zelfs 14 te zijn!

Tot de volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!