Positieve mindset – Jezelf motiveren om te reizen + tips

Jezelf motiveren om echt op reis te gaan, het is en blijft maar lastig… Iedereen gelooft van zichzelf dat zijn of haar situatie speciaal is. Dat ze geen invloed hebben op bepaalde gebeurtenissen in hun leven en dat ze om reden X, Y of Z niet op reis kunnen. Een positieve mindset is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Jezelf motiveren is moeilijk en vergt de nodige inzet.

En het is niet alleen als het gaat om reizen. Het is een bepaalde mindset die men heeft die hun hele leven beïnvloedt. Van een geestdodende baan en elke ochtend moeite hebben je bed uit te komen, het opzeggen van je sport abonnement omdat je toch bijna nooit gaat tot het wonen in een huis waar je eigenlijk niet wil wonen.

Is dit echt hoe je je kostbare jaren wil doorbrengen?

Positieve mindset – Jezelf motiveren & Tips

Een negatieve mindset beïnvloedt je hele leven

We maken allemaal excuses waarom we niet kunnen doen wat we willen. “De sportschool is te ver weg. Je hebt geen tijd om danslessen te volgen. Je kan niet basketballen omdat je te klein bent“. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar waarom kunnen anderen dit dan wel? Waarom kunnen anderen wel hun doel behalen, zelfs wanneer iemand een arm en een been mist?

Het is een kwestie van mindset & motivatie. De video hieronder is daar het levende bewijs van.

We denken dat we nooit dat geweldige doel zullen bereiken omdat we niet dat geheime ingredient hebben om het doel te behalen. Die gedachte, is een illusie.

Als het gaat om reizen – en geld

Als het gaat om reizen, denken mensen dat wat hen tegenhoudt, geld is. Het niet hebben van duizenden euro’s op de bank, of rijke ouders waar ze kunnen aankloppen. Men heeft een baan met te weinig inkomsten of te hoge maandlasten.

Reizen en geld
Foto door: Steve Buissinne

Ondertussen zie ik diezelfde personen keer op keer lopen met de nieuwste iPhone’s, lopen ze in dure merkkleding en gaan ze twee keer per week uit eten en drinken in de gezelligste Cafés van Nijmegen. Niets in hun leven houdt ze tegen om te reizen, behalve hun eigen manier van denken en doen.

Miljoenen mensen uit alle lagen van de bevolking, omstandigheden en leeftijdsgroepen vinden een manier om te reizen. Toen ik op voor het eerst op reis ging, geloofde ik dat ik iets uitdagends en unieks aan het doen was. Onderweg kwam ik veel 17-jarige studenten tegen die vergelijkbare avonturen aan het maken waren. Ik realiseerde me dat ik niet zo speciaal was als ik dacht. Dat besef maakte reizen eigenlijk een stuk eenvoudiger en beter haalbaar. Als tieners het kunnen organiseren en bekostigen, waarom kan je het dan niet als volgroeid volwassene?

Ja, je hebt geld nodig om te reizen

Ik begrijp dat je geld nodig hebt om te reizen. Er is een limiet aan hoe goedkoop het kan zijn en hoeveel korting je kan krijgen. Er zijn altijd omstandigheden zoals gezondheid, visum problemen, schulden of familie die iemand ervan weerhouden om te reizen. Niet iedereen kan (of wil) de wereld rondreizen.

Naar mijn ervaring is wat de meerderheid van de mensen thuis houdt niet het gebrek aan geld, het is een negatieve mindset. Het is de valse overtuiging dat hun omstandigheden anders zijn en dat alle anderen die reizen geld of privileges hebben die ze niet hebben. Ze zijn ervan overtuigd dat reizen een luxe is voor mensen met middelen.

Als je vandaag wakker wordt en tegen jezelf zegt: “Ik ben te arm om te reizen” of “Ik kan niet vanwege reden X”, zul je nooit zoeken naar manieren om te beginnen met reizen. Je ziet alleen maar beren op de weg. Je ziet alleen de redenen waarom je niet kunt reizen – rekeningen, vluchten, autobetalingen, schulden, familie of meer. Je zegt tegen jezelf: “Ik kan het niet“.

Laat me je vertellen: Je bent niet te arm. Je maakt bepaalde keuzes in je leven die uiteindelijk jouw reisdromen in de weg staan. Het is een kwestie van mindset en mentaliteit.

Als je echt wilt reizen, zul je een manier vinden.

Verander je mindset van ' ik kan het niet' naar ' ik kan het'
Verander je mindset van ‘ ik kan het niet’ naar ‘ ik kan het’

Verander je mindset en motiveer jezelf

Word vandaag wakker en zeg “Ja, ik kan ook reizen” en begin te zoeken naar wat je nu kunt doen om dat te laten gebeuren. Begin klein. Werk aan die positieve mindset. Elke ja bouwt voort op zichzelf en op de ja ervoor. Kijk naar je dagelijkse uitgaven.

Hoeveel kan je besparen als je zou stoppen met roken en stopt met buiten de deur eten? Hoeveel kan je besparen als je meer zelf zou koken en minder drinkt? Wat als je je dikke telefoon abonnement zou opgeven? Wat vaker de fiets zou pakken? Je onnodige spullen op marktplaats verkoopt?

Vind manieren om je inkomen aan te vullen. Start een blog! Maak toffe YouTube video’s. Word een oppas. Spaar Airmiles. Zoek werk in het buitenland zodat je langer weg kunt blijven.

Begin klein en bouw dat uit

Klein beginnen geeft je kleine overwinningen die je helpen langzaam te beseffen dat je het kunt. Hoe meer overwinningen je hebt, hoe meer je blijft doorgaan.

Boek en vier kleine overwinningen. Forceer die positieve mindset.
Boek en vier kleine overwinningen. Forceer die positieve mindset.

Toen ik mijn eerste reis aan het plannen was, kookte ik eerst meer en dronk ik minder. Toen gaf ik het op om naar films te gaan. Toen verkocht ik wat spullen en vond een huisgenoot. Ik ging vaker op de fiets, verkocht mijn auto en kocht een goedkope, zuinige snorscooter.

Kijk deze geweldige, motiverende documentaire

Totaal ongerelateerd aan reizen, maar een must-see als je op zoek bent naar inspiratie en motivatie. Voor wat dan ook. Deze documentaire geef je inzicht in jezelf, waarom je niet altijd nee moet zeggen of ergens aan moet twijfelen. Deze documentaire geeft je inzichten, hoe je jezelf omringd met positiviteit – dit kan je vervolgens gebruiken om bepaalde doelen te halen – bijvoorbeeld op reis gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=f3isjlvccc0

Forceer die positieve mindset

Zodra je gelooft dat je zelf de controle hebt om te veranderen, vindt er een mentale verandering plaats. Je gaat van “ik kan het niet omdat X of Y” naar “volgend jaar 1 juni vertrek ik“.

Als je niet gelooft dat je kunt reizen, zul je dat nooit doen. Je hoeft alleen de mentaliteit te veranderen, een positieve mindset forceren. Op zoek te gaan naar manieren, hoe klein ook, om je reisdromen waar te maken.

Je bent in staat om te veranderen

Toen ik eenmaal ja begon te zeggen tegen reizen en het bouwen van een reisblog, creëerde ik een gewoonte die mijn focus altijd binnen bereik houdt. Ik stelde eenvoudige maar heldere doelen. Ik wilde minimaal een X-aantal weken of maanden per jaar op vakantie en ik wilde minimaal een X-aantal blogs schrijven per maand. Dit alles terwijl ik gewoon een doodnormale, full-time kantoorbaan had en nog steeds heb. Ik heb mezelf hieraan gehouden.

De verandering zat hem in het durven. Buiten je comfort zone stappen. Brutaal zijn. Jezelf motiveren. Je positieve mindset forceren. Gewoon naar je werkgever durven stappen en de vraag op tafel leggen: “Ik wil er volgend jaar een half jaar of een jaar tussenuit om te reizen, kan ik hier met je over praten”?

Geloof in jezelf

Als je meer wilt reizen, geloof dat dan. Ik weet dat je het kan. Ik weet dat het niet duur hoeft te zijn. Ik geloof in jou. Dus stop met nee te zeggen en begin alle manieren te vinden om ja te zeggen en maak je reisdromen waar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!