Manilla – De schrik van de Filipijnen werd bevestigd

Vanuit onze stedentrip in Kuala Lumpur arriveerden we ’s avonds rond een uur of 10 op het vliegveld van Manilla. We hadden van tevoren 3 dagen accommodatie geboekt zodat we niet in de late uurtjes op zoek moesten gaan naar een hotel. Eenmaal aangekomen op het vliegveld stapten we in de taxi, en werden aldaar direct geconfronteerd met de duistere zijde van de stad.

Het grote contrast in de Filipijnen

Op basis van onze (korte) ervaring zou ik echt niemand aanraden om een paar dagen te verblijven in Manilla. We zijn maar ęén dag in Manilla geweest met name in de avond uren in een slecht deel van de stad, en vanuit daar ons oordeel gedaan. Wat ons betreft is dat gewoon al genoeg. Er zullen vast mooie en veilige stukken zijn, maar wij hebben die in ieder geval niet gezien. De meeste mensen gebruiken Manilla om door te vliegen naar de eindbestemming. Wij snappen heel goed waarom.

Update maart 2019: Maaike en Mabel, twee studentes uit Nijmegen zijn 6 maanden op stage in de Filipijnen en schreven over hun eerste maand in Manilla. Zij hebben Manilla heel anders ervaren, en is daarom zeker het lezen waard! Lees hun positieve en leuke blog over Manilla alhier.

Laat je dus niet afschrikken om in zijn geheel niet naar de Filipijnenof naar Manilla te gaan. Buiten de grote steden om zijn de Filipijnse eilanden echt geweldig. Er zijn zo ontzettend veel mooie en veilige plekken te ontdekken in de Filipijnen! Boracay, Oslob, Siquijor (tip!), Palawan in zijn  geheel en El Nido, om er maar even een paar te noemen. Op al deze plekken zijn we geweest en hebben we de tijd van ons leven gehad. Hier wordt de komende week nog uitgebreid over geschreven!

Ook leuk om te lezen..

Armoede, hoeren, zwerfers en rotzooi

Maar even terug naar onze korte ervaring in manilla Zodra je het vliegveld uitloopt werd het ons al snel duidelijk. Er is armoede. Veel armoede. Je ziet direct tentjes en zwerfers en terwijl we richting ons hostel (Where2Next Manilla) reden in de taxi zagen we echt meer en meer confronterende beelden. Zwerfers, bergen afval, hoeren, donkere straatjes, groepen mannen in dezelfde ‘gangster achtige’ kleuren en kleding. En nog meer tentjes. En nog meer afval. Het hield maar niet op! Onze taxi driver probeerden onze vragen te beantwoorden en was over 1 ding heel duidelijk: Zorg dat je voor het donker binnen bent. Zéker als toerist zijnde. De lokatie van het hostel leek ook niet in een al te beste wijk te liggen, hebben wij weer! Volgende keer toch iets minder impulsief een hostel boeken via Booking.com, alleen afgaand op beoordelingen (8+) en niet verder kijkend naar de lokatie. Hebben we van geleerd, dat dan weer wel.

Ons Hostel: Where2Next Manilla

En ineens waren we daar. Ons hostel. We werden door onze taxi chauffeur naar binnen geëscorteerd. Nog even een blik gedaan in de straat, vol vage figuren, tentjes en troep. Wow, dat was even een binnenkomer. Eenmaal binnen was het hostel wel tof. Schoon, vriendelijke mensen en prima kamers. We gingen maar slapen om de taxi rit van zojuist maar snel te vergeten. Morgen weer een dag! Dacht ik.

Onveilig gevoel in Manilla

Maar Malou (mijn partner) dacht hier toch heel anders over. Ze kon niet slapen. Ze voelde zich gewoon niet veilig en de beelden van zojuist bleven haar achtervolgen. Terwijl ik lag te slapen ging ze Googlen, zoekend naar ervaringen en informatie over de wijk waarin we ons bevonden en over Manilla zelf. Daarmee werd het natuurlijk niet beter, eerder erger. De meest verschrikkelijke verhalen kom je tegen online. We wisten vooraf natuurlijk wel dat we ons gezonde verstand moesten gebruiken in een stad als deze, maar we hadden al vele grote steden in Azië bezocht en hadden niet verwacht dat het zó ernstig zou zijn. We hadden werkelijk niet 1 goed stuk gezien in de 45 minuten durende rit naar ons hostel. Dit was op zijn zachts gezegd zorgelijk.

Tickets boeken en wegwezen

We hadden in principe 3 dagen in Manilla, de vlucht naar Boracay (klik voor de leuke blog!) was al geboekt (2x 40 euro) maar Malou maakte me wakker midden in de nacht en was vastbesloten om zo snel mogelijk weer te vertrekken. Niemand zit te wachten op een onveilig gevoel op vakantie, dus we boekten diezelfde nacht een nieuwe vlucht op Vliegtickets.nl naar Kalibo op 1,5 uur rijden van Boracay. Voor 60 euro waren ze diezelfde middag nog weg met zijn tweeën. Boeken dus! In de ochtend een ontbijtje gepakt, taxi besteld, en zonder enige spijt direct weer vertrokken.

Ook met daglicht was de rit terug naar het vliegveld confronterend. We hebben eigenlijk weinig gezien van de stad maar vanuit de taxi kon ik wel wat foto’s schieten. Onderstaand is zonbeetje wat we gezien hebben van de stad. Zoals uitgelegd door Maaike en Mabel zullen er ongetwijfeld mooie stukken zijn, en velen zullen het oneens zijn met onze ervaring. Echter is dit hoe wij het ervaren hebben. Onderstaande foto is daarvan de perfecte samenvatting.

Ongelovelijke rotzooi in de Ghetto genaamd Manilla, Filipijnen
Ongelovelijke rotzooi, waar we ook keken. Manilla, Filipijnen

Ik raad iedereen dan ook aan om beide blogs te lezen, en van tevoren goed te onderzoeken in welke wijken je je wel of niet wil begeven. Zo kan je hopelijk toch genieten van Manilla, zonder een onveilig gevoel te hebben!

Meer filipijnen?

Inmiddels hebben we al een aardig Filipijnen portfolio opgebouwd op deze website. Wil je weten wat het kost, hoe voor bereiden en waar alle mooiste plekjes in de Filipijnen te vinden zijn? Check dan onze complete Filipijnen pagina!

6 gedachten over “Manilla – De schrik van de Filipijnen werd bevestigd”

 1. Als een toerist het verschil al niet weet tussen Manilla en Metro Manilla, dan neem ik hem niet serieus. En vooral als hij in een hostel gaat zitten. Ik denk dat heel veel steden slechte wijken hebben. Ik geef toe dat Manila hier een daar zeker een grote puinhoop is, maar hij zou zich misschien beter op de wat betere gedeeltes kunnen richten en dan vervolgens een objectief verslag kunnen maken.

  Google eens eerst waar je precies komt te zitten als je een hostel/hotel boekt. En laat je eens wat beter adviseren. Bezoek BGC of Makati eens. Kan je heel goed voortbewegen daar.

  1. Iedereen maakt fouten. Zo ook wij. We weten heus wel dat er goede stukken zijn, maar in het half uur taxi richting het hostel zagen we niets anders dan ellende. Wat je hier leest is onze ervaring. We reizen veel, en vaak. En we voelden ons niet veilig. Het klopt, we waren niet al te best geïnformeerd vooraf. Op booking.com snel een hostel geboekt met goede beoordelingen, niet echt nagedacht over de lokatie. 8+ zou wel goed zijn, dachten wij.

   Hoe dan ook: Als we in een half uur lang rijden alleen maar ellende zien, is het dan wel de moeite waard om verder te kijken? Wat ons betreft, niet.

 2. Wat Jammer dat jullie niets meer van Manilla gezien hebben. Ik kan het van de ene kant wel snappen maar om dan savonds aan te komen en dan snachts beslissen om direct verder te gaan is wel jammer. Als je nu snachts meteen beroofd wordt van het vliegveld naar je hostel oke dan is het heel anders. En snachts ziet alles er ook nog anders uit. Dat moeten jullie als reizigers toch wel weten. Veel mensen slaan Manilla over maar wij hebben 3 dagen bij aankomst in Manilla gezettn en op de terugweg, bewust, nog eens 2 dagen. Wij zaten wel in Makati waar je savonds gewoon een blokje om kon en we heerlijk op terrasjes en in barretjes hebben gezeten, lekkere eettentje, super nachtleven, geen moment onveilig gevoeld. Het hostel waar jullie zaten was misschien niet de beste buurt maar prima strategisch gelegen (gezien de verkeersdrukte overdag) tussen de dierentuin en Rizal park en de oude spaanse stad Intramuros. Daar is het overal fantastisch mooi. Wij hebben daar uren rondgelopen, mooie wolkenkrabbers, groene parken, cultuur bij de spaanse stad, dit had je eigenlijk niet moeten missen. Wij zijn ook vanalles tegen gekomen langs de weg maar niet zo erg dat we meteen terug wilden naar het hotel en de stad uit wilden. Wij vonden Manilla fantastisch en wij hebben genoeg armoe, zwervers en sloppenwijken gezien maar we zijn zelfs nog terug gegaan voordat we terugvlogen. Ga eens bij een groot hotel naar de bovenste verdieping en geniet eens van de skyline van de stad. Ik kan je iets leuks aanbevelen maar ik denk als je eenmaal negatief erover denkt het dan moeilijker wordt om nog het mooie te zien. Maar toch nog een super vakantie.

  1. Hi Sophie bedankt voor je uitgebreide reactie. Fijn om te horen dat je zelf op de leuke plekken bent geweest en je niet onveilig hebt gevoeld. Voor ons was de eerste indruk gewoon bepalend, we zaten in een slechte wijk en we hadden er gewoon geen goed gevoel bij. Zoals je zelf al aangeeft, als je eenmaal negatief denkt ik dat moeilijk om te draaien. Iets leuk aanbevelen? Graag! Ik sla de plekken altijd op op mijn Google maps. Mocht ik nog een keer terugkeren, kan ik die plek altijd nog eens bezoeken.

   Gelukkig hebben we de rest van de Filipijnen wel ontzettend positief ervaren. Als je mij vraagt wat het mooiste land in Azië is, zeg ik de Filipijnen! Ik heb ‘maar’ 8 landen in Azië bezocht tot nu toe, pas een klein deel in principe maar tot op heden is dat onze nummer 1. In de volgende blogs komt hier nog veel van aan bod. Hopelijk kan je je beter vinden bij de blogs die nog gaan komen.

 3. Ik ben erg benieuwd naar de rest van jullie ervaring in de Filipijnen..
  Ik kan me voorstellen dat wanneer je je niet veilig voelt dit geen prettige ervaring is. Vertelde de taxichauffeur ook nog andere dingen over Manilla?
  misschien dingen die iets positiever klonken??

  1. Hi Celine. Het was inderdaad geen prettige ervaring, vandaar dat we snel de keuze maakte om weg te gaan. Het risico lopen op nog twee onzekere dagen voelde gewoon niet goed, dus besloten we snel weg te gaan. De taxichauffeur zei inderdaad wel dat er goede en mooie stukken waren in Manilla, maar tegelijkertijd zagen wij al die ellende tijdens de rit dus erg geloofwaardig kwam het op dat moment gewoon niet over.

   Wat betreft de rest van de ervaringen in de Filipijnen: In 1 woord: geweldig. En geen zorgen, de andere blogs zijn in de maak! Heb al veel geschreven maar vooral de foto’s en video’s uitzoeken en monteren kost nog even tijd. Heb echt veel prachtig beeldmateriaal wat ik niet achterwege wil laten. Kijk volgende week nog even op de site, ik denk dat je verrast gaat zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!