Manilla, Filipijnen – Ervaren door de ogen van studenten

Welkom in Manilla! Wij zijn Maaike en Mabel, twee studenten die voor een half jaar op reis gaan! Het grootste deel van onze reis bestaat uit stage lopen bij een non-govermental organisation in de Filipijnen. In de weekenden zijn vele tripjes mogelijk. Wij zullen onze ervaringen delen op DESTIFT.nl!

Peoples Global Exchange, Philippines

Manilla, wat een mega grote stad is dit zeg. Het is er verschrikkelijk lawaaierig. Gelukkig hebben wij ons niet onveilig gevoeld, al is dit wel een beetje een ongure stad. Wij zijn veel op stap geweest met de locals, omdat wij een ‘exposure’ programma volgden bij PGX (Peoples GLobal Exchange). Zij leidden ons door Manilla en hebben ons iets van de huidige situatie in de Filipijnen laten proeven.

Bij PGX werden wij opgevangen door Ate Vim. Vim heeft haar eigen bed-and-breakfast en deelt met haar zus het organische restaurant ‘Tri-mona‘ wat ernaast zit. PGX is met verschillende NGO’s (Non-Govermental Organisations) verbonden. Omdat wij via Filipijnengroep Nederland (FGN) bij haar terecht kwamen voor een introductie programma, hebben wij een paar van deze organisaties bezocht. Dit concludeerde de arme plattelands communities en de arme stadse communities, de Universiteit of the Philippines en Ateneo de Manilla University. Daarnaast zijn wij in contact gebracht met een studenten activisten groep genaamd Akbayan Youth. Zij vertelden ons veel over de huidige situatie in de Filipijnen en waar zij voor ‘strijden’.

Wil je ook bij Ate Vim verblijven en/of een programma volgen bij hen? Bekijk dan de website van Peoples Global Exchange – Filipijnen.

Hier bezochten wij een ‘Urban Poor Area’ in Manilla

Ook leuk om te lezen...

Introductie met Manilla

Wist je dat Metro Manilla eigenlijk een stad is met 16 steden? Dit is door de jaren heen allemaal aan elkaar gegroeid, ook wel urbanisatie genoemd. Het is een mega stad en met ongelooflijk veel verkeer en files. Ze zeggen dat er bijna zo 18 miljoen mensen wonen. Echter gaat er dagelijks (behalve op de rustdag zondag) zo’n 2 tot 4 miljoen extra mensen de stad in om te werken. Dit betekend dat het erg druk is rondom de spitstijden en het soms wel uren duurt voor je met de auto op je bestemming bent aangekomen. Van bijvoorbeeld het vliegveld in Manilla (Ninoy Aquino International Airport) naar Quezon City kan je in zo’n 20 minuten rijden… Echter kan je daar makkelijk 1,5 tot 3 uur over doen, vanwege het verkeer!

Vervoersmiddelen in Manilla

Op de weg zie je naast de gewone personenauto’s en de motoren en scooters ook Jeepneys (oude Amerikaanse jeeps, omgetoverd tot openbare vervoersbusjes) en trycicles (motoren of fietsen met een zijspan).

Jeepneys in Manilla

De Jeepneys rijden in verschillende routes door de stad. Het is echter een ramp om te snappen welke Jeepney je nodig hebt, gelukkig zijn de Filipinos erg vriendelijk en behulpzaam. Een rit kost 9 pesos en je geeft aan (door te kloppen tegen het dak of door ‘Para Po’ te zeggen dat je wil stoppen en uit wil stappen. De Jeepney stopt onmiddellijk, niet alleen als je eraf wil, maar ook er op wil stappen, je hoeft alleen maar te zwaaien. Er rijden echter genoeg rond, dus je hoeft nooit lang te wachten. Een goede route vinden is nog wel de kunst.

Jeepney in Manilla
Jeepney in Manilla

Tricycles in Manilla

Tricycles hebben ook ongeveer hun eigen gebied, maar werken meer als taxi en met hen valt een klein beetje mee te onderhandelen wat betreft de kosten van de rit. Sommige zijspannen zijn groter en je past er (door goed te proppen) met 2 tot 3 man in de zijspan en achterop de motor is vaak ook wel plek voor 1 of 2 personen.

Grab in Manilla

Wil je niet een paar keer overstappen en direct bij je bestemming aankomen? Kies dan voor de Grab. Dit is een app, het werkt als Uber maar dan de Aziatische versie. De rittenprijzen zijn gelijk zichtbaar en een chauffeur wordt voor je gezocht. Je kan er ook voor kiezen om een Grab te delen door te klikken op Share Grab. Dan pikt de chauffeur ook nog een andere passagier op en split je de prijs.

Naast Jeepneys, tricicles en grabs rijden er ook treinen ‘over’ de stad. Vraag de mensen op straat waar de stations zijn, want die zijn lastig te vinden.

Bezienswaardigheden in Manilla

Intramuros & Fort Santiago, Manilla

Dit is het oudste gedeelte van Metro Manilla. De Spanjaarden hebben dit opgebouwd en goed bewaakt met Fort Santiago. Fort Santiago is tegen een kleine betaling te bezoeken. Je kan rondlopen over het oude plein, boven de kerkers en de grote dikke stadsmuur. Daarnaast is er ook een museum over de nationale held van de Filipijnen. De man die tegen de Spanjaarden was en voor de revolutie. José Rival was een dokter en ‘vruchtbare’ schrijver. Wil je meer over hem weten, dan is zeker het museum een aanrader.

San Sebastian Church en nog vele anderen

Naast Fort Santiago zijn er ook menig kerken die erg mooi en glorieus zijn. Zeker een aanrader om te bekijken en je te laten verbazen over de grootte ervan. Vanwege meerdere aardbevingen is zelfs één van de kerk met metaal gerenoveerd. San Sebastian Church is de enige metalen kerk in de Filipijnen. Je moet goed kijken om dit te herkennen. De kerk is gerenoveerd met metaal door Gustave Eiffel, die zoals hoogstwaarschijnlijk iedereen wel weet, de Eiffel toren ook ontworpen heeft.

San Sabastian Church, gerenoveerd door Gustave Eiffel

Skyline van Manilla – Bayleaf Intramuros

Op Bayleaf Intramuros hotel hebben wij van de skyline van Manilla genoten. Je kon zover kijken als de grote gebouwen het je toelieten en de zee leek dichterbij dan ooit. De zee is overigens ergs smerig daar, ga vooral niet naar de kust van Manilla!

De skyline van Manilla
De skyline van Manilla

Een stukje over de Filipijnse mensen

Kolonisatie

Wist je dat de Filipijnen gekoloniseerd is door de Spanjaarden voor een ruime 300 jaar? Na de revolutie heeft Amerika hen nog voor zo’n 40 jaar gekoloniseerd. Door de kolonisatie kijken de filipino’s soms nog op naar de ‘blanke’ mensen zoals de amerikanen dat waren in die tijd.

Niet gewend aan buitenlanders

Wanneer jij als buitenlander langs loopt staren ze je aan en willen ze met je op de foto. Wij hebben ons nog nooit als ‘celebrities’ gevoeld, maar we hebben nu aardig een idee hoe dat is. Dit is overigens nog erger op het platteland. Wanneer wij over straat lopen vragen de filipino’s waar wij vandaan komen en zijn ze mega geïnteresseerd. Ze helpen graag en spreken je aan.

Filipino’s, gewoon hele aardige mensen

Wij hadden in eerste instantie de neiging om achterdochtig te zijn, maar dat is bij hen totaal niet aan de orde. De cultuur is erg anders dan onze westerse/nederlandse cultuur en daarom hadden we flink wat do’s en don’ts meegekregen (hierover meer in een volgend blog). We gingen met een zeer open-mindset naar de Filipijnen wat helpt om te begrijpen/accepteren dat de filipino’s eigenlijk gewoon hele aardige mensen zijn die je niet aanspreken om tot last te zijn.

Deze kinderen waren erg enthousiast en hadden veel vragen voor ons
Binnenplein van een community (Barankay genoemd) van Manilla

Volg ons op Instagram

Je kan onze avonturen ook volgen op onze insta: https://www.instagram.com/mm_travelblog/

Wij zijn niet de enige die over Manilla geschreven hebben, Chris en Malou hebben zo hun eigen ervaringen van Manilla ook gedeeld op DESTIFT.nl. Hopelijk lees je ze beiden en weeg je je eigen redenen af. Laat jezelf vooral ook verrassen met wat Manilla jou te bieden heeft!

Dikke groetjes van Maaike en Mabel, de studenten op pad.

Meer filipijnen?

Inmiddels hebben we al een aardig Filipijnen portfolio opgebouwd op deze website. Wil je weten wat het kost, hoe voor bereiden en waar alle mooiste plekjes in de Filipijnen te vinden zijn? Check dan onze complete Filipijnen pagina!

2 gedachten over “Manilla, Filipijnen – Ervaren door de ogen van studenten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!