Klimaatsceptici: stop met klimaatverandering ontkennen

In een tijd van klimaatsceptici en hardnekkige klimaat ontkenning voel ik me genoodzaakt om zelfs aan jullie, mijn vertrouwde en voornamelijk reislustige publiek, kenbaar te maken wat mijn standpunt is. Ik voel door de vele twijfelachtige YouTubers, Facebook techneuten en enkele politici de noodzaak om deze discussie voor eens en voor altijd af te sluiten. Gun jij je kinderen een toekomst? Lees dan vooral verder…

Klimaatsceptici, klimaatverandering, klimaat ontkenning. De klimaat termen vliegen je tegenwoordig om de oren.
Klimaatsceptici, klimaatverandering, klimaat ontkenning. De klimaat termen vliegen je tegenwoordig om de oren.

Klimaatverandering is geen discussie

Het klimaat en de enorme veranderingen die we zien staan namelijk helemaal niet ter discussie, al proberen klimaatsceptici dat wel zo te laten lijken. Probeer het ook geen discussie te maken. Stop met het verspillen van iedereen zijn kostbare tijd en steek die energie in iets positiefs, bijvoorbeeld meedenken en werken aan een structurele oplossing. Tienduizenden wetenschappers vanuit alle uithoeken van de wereld met verschillende motieven en achtergronden zijn het al decennia lang met elkaar eens. Het is de mens die de opwarming van de aarde enorm accelereert. Hier is simpelweg geen twijfel over en het enige wat klimaatsceptici momenteel doen is de vooruitgang en oplossing verder vertragen.

Leuk weetje: Nieuwsgigant NU.nl begon in 2019 met een verbod op klimaatontkenning en legde ook meteen uit waarom ze klimaatsceptici weren van hun nieuws website.

10 keer klimaatverandering vs klimaatsceptici

1. Stop met wijzen naar andere landen

Ja maar Amerika zus, ja maar China zo… Een veelgehoord argument door klimaatsceptici. Wat kunnen wij als klein landje nou betekenen? Veel meer dan je denkt… Maar helaas liggen we zelfs als we ons afzetten tegen China al achter als het gaat om het behalen van klimaat doelen. Erg trots ben ik daar als Nederlander niet op… Jij wel?

Ondanks alles wat je in het nieuws ziet en hoort, gebeurt er in andere landen veel meer dan je denkt. China is wellicht de grootste vervuiler op dit moment maar ze hebben wél de Paris Climate Agreement ondertekend en liggen zelfs al drie jaar voor op schema. In plaats van klimaat neutraal in 2050 richten ze zich nu al op 2040 en mogelijk zelfs nog eerder. Nederland komt nog niet eens in de buurt van dat ambitieuze doel.

In Amerika zie je ondanks de uitlatingen van opper klimaatscepticus Trump, hetzelfde gebeuren. Ze zijn als land dan wel teruggetrokken uit het klimaat akkoord omdat Trump zijn olievriendjes te vriend wil houden, maar de belangrijkste staten streven nog steeds hun klimaatdoelen na. Veel staten doen daar zelfs nog een schepje bovenop om te compenseren wat Trump kapot probeert te maken. De staten Californië en New York zijn zelfs in een ware klimaat race terecht gekomen – ze willen allebei als eerste Co2 neutraal zijn. Dát noemt ik nou eens veerkracht en ambitie.

2. Stop met klimaatverandering ontkennen

Stop met het luisteren naar klimaatsceptici die een overdreven sterke en eenkennige mening hebben op bijvoorbeeld YouTube. Stop met het luisteren naar personen zoals Thierry Baudet (yes, I said it), die in twee minuten 18 onwaarheden weet te verkondigen. Thierry Baudet veegt Co2 en opwarming van de aarde in één zin van tafel, omdat hij het gewoon niet gelooft en omdat het volgens hem, ‘niet te meten is’…

De ironie van klimaatsceptici in één foto - foto credit: Duncan Hull
De ironie van klimaatsceptici in één foto – foto credit: Duncan Hull

Een zeer slecht argument want niets is namelijk minder waar. Het is wél te meten. De claim ‘het is niet te meten’ is door klimaatsceptici verzonnen en pertinent onjuist. Niet alleen hebben we honderden satellieten dag en nacht om de aarde draaien die meer meten dan je lief is, ook beschikken we over duizenden jaren aan literatuur. Daarnaast kunnen we d.m.v. archeologisch onderzoek en ijsboringen in Antarctica heel goed vertellen hoe de wereld er ’toen’ uit heeft gezien. Wat de temperaturen waren, hoeveel zuurstof, stikstof en Co2 er in de lucht zat, enzovoorts.

3. NASA vecht tegen klimaatverandering

Het is misschien in 2019 & 2020 een politieke discussie, bij NASA weten ze al lang hoe het ervoor staat. Sinds halverwege de vorige eeuw zelfs. Op NASA’s eigen klimaat website, welke bomvol informatie, bewijs en consensus staat, leer je al snel meer over klimaatverandering. Veel van de informatie op de website komt rechtstreeks vanuit de honderden satellieten die om de aarde draaien. Daarover hieronder meer.

4. Satellieten meten alles

Een veelgehoord argument van klimaatsceptici is dus dat we het allemaal niet zomaar kunnen meten, zo hoog in de lucht. Naast duizenden weerballonnen vol met meetinstrumenten op alle hoogtes die je maar kunt bedenken, zijn er ook nog honderden weersatellieten die van alles en nog wat meten. Hoezo niet te meten..?

Onderstaande (visueel prachtige) documentaire brengt in beeld welke informatie de satellieten de afgelopen decennia allemaal gemeten hebben. De documentaire is een samenvatting van miljoenen gigabytes aan data. Er worden geen meningen gevormd, het gaat in zekere zin niet eens over het klimaat, maar over het weer. Het is puur en alleen een visuele weergave van wat we als mensheid vanuit de ruimte kunnen zien en ook daadwerkelijk gemeten hebben.

Deze documentaire is een aanrader omdat het je zal helpen te begrijpen waarom sceptisch zijn over de wetenschap ongegrond is. Je ziet in deze documentaire hoe en wat er gemeten is en welke conclusies daaraan kunnen worden verbonden.

5. Reizen is vervuilen, toch?

Als echte reiziger vervuil ook ik met reizen en met name door het vliegen. Tegelijkertijd heeft het reizen mij ook vaak met de neus op de (vervelende) feiten gedrukt. Op verschillende plekken overal ter wereld ben ik geconfronteerd met kilometers aan dood koraal. Ik zag weggespoelde stranden en plastic soepen in de zee. Ik voelde extreme hitte, droogtes of juist nattigheid. Ik ademde zorgwekkende luchtvervuiling en smog in in grote wereldsteden. Allemaal zaken waar je in Nederland niet zo snel mee te maken krijgt. Het is wat dat betreft echt nog een ver van onze bed show.

Reizen was dat betreft voor mij echt een eye-opener. Ik wil je daarom graag een aantal voorbeelden geven, veelal uit eigen opgedane ervaringen.

6. De Malediven vechten tegen klimaatverandering

Op de Malediven werd ik geconfronteerd met kilometers lijkwit en dood koraal door de snelle opwarming van de zee. Locals vertellen dat ze zich grote zorgen maken, omdat de vis er niet meer is en omdat hun prachtige eilanden dreigen te verdwijnen.

Dood koraal door klimaatverandering op de Malediven, zo ver als het oog kan kijken. Er is geen vis, krab of schildpad meer te bekennen.
Dood koraal door klimaatverandering op de Malediven, zo ver als het oog kan kijken. Er is geen vis, krab of schildpad meer te bekennen.

Elk jaar raken meer eilanden op de Malediven onbewoonbaar door de snelle stijging van de zeespiegel. Men verzuipt daar gewoon, letterlijk, door de stijgende zee. Over een jaar of 15-20 is naar verwachting 90% van de Malediven onbewoonbaar. Schiet dus maar op met je mooie Honeymoon reis naar de Malediven….

7. Venetië vecht tegen klimaatverandering

In Italië zijn ze een gigantische muur om Venetië aan het bouwen onder de noemer: het MOSE project. Dit omdat ze zich ook daar maar al te goed realiseren dat de stijging van de zeespiegel een feit is en geen fabeltje.

Photo by Mirco Toniolo
Credit: Reuters
Venetië werd voor de zoveelste keer overstroomd met zeewater in 2018 – Credit – Reuters

De jaarlijkse getijden in de Adriatische zee worden als maar extremer en vooral de laatste decennia gaat het hard. Om die reden heeft de overheid met behulp van de EU een gigantisch project opgezet wat 6,5 miljard dollar kost en in de boeken gaat als één van ’s werelds grootste menselijke bouwwerken. Denk je nu werkelijk dat ze dit geld voor de lol uitgeven, omdat klimaatverandering zogenaamd een hoax is? Ik dacht het niet… Hieronder een foto van het gigantische bouwwerk.

Venetie vecht tegen klimaatverandering met dit ambitieuze plan - een mega-muur om de stad
Venetie vecht tegen klimaatverandering met dit ambitieuze plan – een mega-muur om de stad

8. Jakarta vecht tegen klimaatverandering

In Indonesië is de hoofdstad Jakarta binnenkort zelfs niet meer de hoofdstad omdat grote delen van de stad steeds vaker onder water komen te staan. Dit komt met name door de stijgende zeespiegel en de grond die letterlijk onder ze weg zakt. Het is de snelst zinkende stad op aarde en de regering heeft om die reden deze drastische beslissing moeten nemen.

Downtown Jakarta 2018
Downtown Jakarta 2018
Jakarta, 2013 – Inmiddel is het alweer 30CM hoger

Wetenschappers hebben berekend dat vóór 2050, 95% van Jakarta volledig onder water zal staan. Hier wonen maarliefst 10 miljoen mensen die binnenkort dus daadwerkelijk als ‘klimaatvluchteling‘ bestempeld gaan worden. De regering onderneemt nu al actie door alvast alles wat met regering te maken heeft, elders in het land te plaatsen. Voor de arme bevolking zal het helaas vast niet zo makkelijk zijn.

9. Miami vecht tegen klimaatverandering

In Miami Florida vecht men de laatste 15 jaar al tegen de zee door klimaatverandering. Er zijn miljarden geïnvesteerd om wegen en bruggen meters te verhogen en om gigantische dijken, kanalen en waterpompen te bouwen. Het complete rioolstelsel is tevens op de schop genomen en verhoogd omdat de riolering elke keer onbedoeld in aanraking kwam met zeewater, met alle gevolgen van dien. De waterpompen staan 24 uur per dag aan en pompen elke dag miljarden liters water de stad uit, terug de zee in. Al die moeite en al dat geld, alleen maar om de boel droog te houden.

De regering van Florida realiseert zich maar al te goed dat het allemaal maar tijdelijk is, tenzij er rigoreuze veranderingen voordoen in de nabije toekomst. Florida en met name Miami ligt namelijk slechts een meter boven de zeespiegel en het einde van deze mega stad komt langzaam in zicht. Dit is de laatste jaren al terug te zien in de grondprijs, die (hoe ironisch) langzaam begint te zakken.

Villa’s aan zee staan over een jaar of 20 gewoon IN de zee, dus een goede investering voor de toekomst kun je het niet meer noemen. Het is ook ironisch dat één van de grootste klimaatsceptici op aarde: de heer Trump, zelf een landgoed genaamd Mar a Lago heeft op een plek die waarschijnlijk onder water komt te staan.

Miami is een prachtige reisbestemming, lees onze leuke Miami blog. Het zou toch zonde zijn als dit over een paar jaar onder water staat, nietwaar?

10. Klimaatverandering ontkennen is ouderwets

Twijfelen of de mens het klimaat wel opwarmt, is nu toch echt een achterhoedegevecht geworden. Een reeks (klik1) – nieuwe (klik2)analyses (klik3), gelijktijdig gepubliceerd in Nature en Nature Geoscience, laat geen spaan heel van het argument dat klimaatverandering van alle tijden is en dus ook best een natuurlijke oorzaak kan hebben. De huidige opwarming verloopt namelijk totaal anders. Dit geweldige artikel van de Volkskrant legt uit / vat samen wat de conclusies van deze onderzoeken nu eigenlijk betekenen.

Ik zal je alvast verklappen dat het onderzoek bestaat uit een internationaal consortium wetenschappers van dertien universiteiten, met de ongewone naam Pages 2K. Ze analyseerde alle beschikbare klimaatgegevens van de laatste tweeduizend jaar. Daaronder directe metingen, maar ook zaken waaraan wetenschappers de temperatuur uit het verleden kunnen aflezen, zoals oude sedimenten, koralen, schelpen, boomringen, antieke lagen ijs, historische archieven en scheepslogboeken. Al deze data hebben ze in 1 mooie grafiek gezet, hieronder te zien.

Je hoeft geen rocket scientist te zijn om te zien dat hier mogelijk toch iets aan de hand is….

Bron: Beeld Nature Geoscience

Nogmaals, het volledige artikel is hier te lezen. Ook leuk om te lezen: Sargasso die uitlegt wat de vijf meest gebruikte argumenten voor klimaat ontkenning zijn (en ontkracht deze ook meteen).

Tot slot: Niemand is perfect

Niemand is perfect. Jij niet, en ik ook zeker niet. Ik rijd geen elektrische auto en eet nog aardig wat vlees. Ik consumeer nog steeds westers en gebruik helaas nog te veel plastic. Je kan ook niet 1-2-3 zomaar overal mee stoppen, dat begrijpen we allemaal. Het begint echter wel bij stap 1: bij het (h)erkennen van het probleem. Klimaatsceptici die blijven ontkennen is niets anders dan uitstellen van executie. Stop met het uitstellen van executie en start met het ondernemen van actie.

Wil je weten wat je nu al kan doen om een steentje bij te dragen? Check dan onderstaande tips, hier kan je vandaag namelijk al mee beginnen.

 • Verander van bank. Ga weg bij de ABN / ING / RABO en ga naar een bank die goed doet voor de wereld en maatschappij – Check de eerlijke bankwijzer voor meer informatie.
 • Eet gewoon wat minder vlees, al is het maar 1 of 2 keer per week.
 • Koop minder single-use plastics. Flesjes water, rietjes, tasjes, etc.
 • Rijd geen vervuilende diesels.
 • Zoek werk dichter bij huis, en stap vaker op de fiets.
 • Overweeg minder kinderen te nemen (gevoelig puntje wellicht, maar ach..).
 • Stem op partijen die milieu en klimaat hoog op hun agenda hebben staan.

Als klimaatscepticus moet je één ding goed beseffen…

We hebben maar één aarde en vluchten gaat niet. We moeten het écht met dit bolletje doen voorlopig. Waarom zou je hier risico willen nemen? Het is niet zo dat we even naar een andere planeet kunnen. Iets wat deze satelliet foto van OSIRIS maar al te duidelijk maakt.

De aarde links, de maan rechts. In het midden van – helemaal niets – .

Volg mij op Facebook! Ook ben ik te vinden op Instagram en Twitter. Zie je daar!


Zelf ook een mening over klimaatsceptici? Ben je juist voor of tegen? Ik hoor graag hoe je erover denkt in de reacties.

2 gedachten over “Klimaatsceptici: stop met klimaatverandering ontkennen”

  1. Beste MrM,

   Ik zou hier op zich serieus op in willen gaan maar de kans is groot dat je gewoon reageert om een reactie uit te lokken. De website Ninefornews die je in je link hebt staan is een zeer gevaarlijke fake news en conspiracy website welke al tig keer offline gehaald is door de autoriteiten. Als je die zeer gebrekkige website serieus neemt dan rest mij niets anders dan het hierbij te laten, het schip is namelijk al gezonken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!