Bromo & Ijen vulkaan tour vanaf Bali, Indonesië

De Bromo & Kawa Ijen vulkaan tour is een geweldige ervaring en perfect voor de afwisseling als je de stranden op Bali even moe bent, voor zo ver dat mogelijk is natuurlijk. De Bromo en Kawa Ijen vulkanen liggen beide in het oostelijke deel van Java, het grote eiland ten westen van Bali. In tegenstelling tot de zware trekking van de Rinjani vulkaan op Lombok zijn de Bromo en Kawa Ijen relatief makkelijk te bezoeken en toegankelijk voor iedereen. Als je in staat bent om 1,5 uur te wandelen ben je fit genoeg om beide vulkanen in volle glorie te ervaren. Doen dus!

Het giftige kratermeer van de Kawa Ijen. Wie erin valt komt er nooit meer uit.
Het giftige kratermeer van de Kawa Ijen. Wie erin valt komt er nooit meer uit.

Het programma van de Bromo & Ijen tour – 3 dagen en 2 nachten

Hemelsbreed ligt het allemaal niet zo heel ver uit elkaar, maar zoals bekend zijn de wegen in Indonesië niet zoals in Nederland. Het reizen duurt dus langer. Mogelijk zijn er aanbieders die het net iets anders doen, maar dit is in grote lijnen het programma.

Dag 1

 • Reisdag Bali – Bromo (Java).
 • Eten en slapen bij locals

Dag 2

 • Zonsopkomst met uitzicht op Bromo, Batok en Semeru vulkaan
 • Beklimmen actieve Bromo vulkaan
 • Lunch
 • Madakaripura watervallen in de middag
 • ’s avonds eten bij lokale boeren

Dag 3

 • ’s nachts opstaan, Ijen beklimmen (circa 1,5 uur) en nogmaals een uur als je de krater ingaat.
 • Het ‘blauwe vuur’ aanschouwen in de krater
 • Zonsopkomst IN de Kawa Ijen krater meemaken
 • Lunch
 • Terugreis naar Bali (circa 5 uur).

Verslag en foto’s van de Bromo & Kawa Ijen vulkaan tour

Dag 1 – In een busje richting Bromo, Java

Vetrek om 06:00uur in de ochtend van Kuta, Bali – in een comfortabele auto of mini-bus. ’s avonds arriveer je vlakbij de actieve Bromo vulkaan. Een kennis van onze gids kookte voor ons ter plekke een heerlijke nasi, met gebakken superbanaan! Dat was lekker aankomen. De omgeving was prachtig en zag een mooi momentje om een foto te schieten van de Jeep waarmee we op pad gingen.

De omgeving van Ijen en de Jeep

Dag 2 – Zonsopkomst Bromo, Batok en Semeru vulkaan

Een korte video (1 minuut) om je een idee te geven van dag 1 & 2 naar Bromo

Vroeg uit de veren om de zonsopkomst mee te pakken vanaf het uitkijkpunt waar je de Bromo, Batok en Semeru vulkaan perfect kunt zien. Geweldig om 3 vulkanen te kunnen bewonderen waarvan er twee ook nog eens actief zijn (Bromo en Semeru). Epische views, zo op de vroege ochtend. Al moet ik wel zeggen dat mijn camera moeite had om al het moois vast te leggen in de slechte lichtomstandigheden.

Bromo vanaf het uitzichtpunt
Bromo vanaf het uitzichtpunt

Zodra de zon op is, ga je per jeep richting de Bromo Vulkaan, waar je het laatste stuk zelf omhoog moet klimmen via de (soort van) trap. Enkele minuten later sta je letterlijk op de rand van de krater in het zachte vulkaanzand, en kijk je recht de actieve krater in. Enige voorzichtigheid is wel gewenst, bijna elk jaar lijkt er namelijk wel weer iemand in de krater te vallen… Hekjes en/of enige vorm van beveiliging is er namelijk niet. Neem je eigen veiligheid dan ook serieus.

Uitzicht vanaf de kraterrand
Niet vallen!
De buitenrand van de krater is prachtig om te zien
Malou op de rand van de Bromo krater
Malou op de rand van de Bromo krater
Panorama van de Bromo krater
Panorama van de Bromo krater

Madakaripura Watervallen & eten bij lokale bewoners

In de middag ging we eerst lekker lunchen (authentiek Indonesisch) om vervolgens de mooie Madakaripura watervallen te bezoeken. Nadat we lekker genoten hadden bij de watervallen, was het weer tijd om het busje in te gaan om een rit van enkele uren te maken richting de Kawa Ijen.

Aan het eind van de middag kwamen we aan in een dorpje vlakbij de Kawa Ijen. Ook hier mochten we aanschuiven voor een heerlijke avondmaaltijd bij een bekende van de tourguide. De vrouw had een kleine boerderij wat voor hele leuke plaatjes zorgde! Genoeg te zien in ieder geval. Na het eten gingen we direct door naar onze accommodatie, waar we vroeg gingen slapen. Midden in de nacht gaat namelijk de wekker weer!

Bij de locals thuis op de boerderij
Koetjes
Schattig

Dag 3 – Zonsopkomst Kawa Ijen meemaken vanuit de krater

Om 3 uur gaat de wekker. Je krijgt een snel en simpel ontbijtje in de hand gedrukt en stapt de jeep in. Op naar Kawa Ijen! Het is pikkedonker, je stapt uit en daar begint meteen de hike. 1,5 uur behoorlijk steil omhoog, een korte maar pittige wandel. Eenmaal aangekomen op de krater rand kan je kiezen om de krater in te gaan. Vanaf de krater rand heb je een prachtig zicht op de krater (zodra de zon opkomt) maar kan je niet het blauwe vuur zien en mis je alles van dichtbij, om het zo maar te zeggen.

Blauw vuur en giftige gaswolken in de Kawa Ijen

Wij besloten dus wel om in het pikkedonker de krater in te gaan. Je ziet geen hand voor ogen, alle paden zijn primitief met losse stenen, steile afgronden en naar mate je verder naar beneden gaat, steeds meer rook en zwavelgas. Dat laatste dien je serieus te nemen, want hoewel je inmiddels een gasmasker op hebt is het nog steeds gevaarlijk.

Op enkele momenten draaide namelijk plotseling de wind en zaten we midden in een dikke wolk zwavelgas. Je ogen prikken en je krijgt gewoon echt geen lucht meer. Je krijgt instructies te bukken en stil te zitten, survival mode kicks in. Lichte paniek alom, what the fuck!! Net wanneer je denkt het niet meer aan te kunnen en neervalt, trekt de wolk weg. Pfew! Ff je ogen uitwrijven en weer door…

De zon komt bijna op en het zwavel wordt al goed zichtbaar
De zon komt bijna op en het zwavel wordt al goed zichtbaar

De zonsopkomst meemaken vanuit de krater van de Kawa Ijen is machtig

Inmiddels zijn we aangekomen bij het giftige kratermeer en zien we in het donker het blauwe vuur. Niet zo heel bijzonder eerlijk gezegd. Maar dan begint het langzaam licht te worden, en pas dan krijg je een idee van waar je bent. Je ziet de kraterwanden langzaam oplichten en het meer begint kleur te krijgen, wauw! Wat voor een idiote tour ben je nu toch weer aan het doen, vraag je jezelf af. Je ziet mijnwerkers met gele zwavelblokken sjouwen, toeristen met gasmaskers, een giftig en felgekleurd meer en zo nu en dan duik je weer naar de grond om de giftige gaswolken te ontwijken. Welkom in de Kawa Ijen!

zwavel sjouwende mijnwerkers dragen zo 80 kilo de krater uit
Zwavel sjouwende mijnwerkers dragen zo 80 kilo de krater uit
ijen krater tour
ijen kratermeer

Conslusie Bromo & Kawa Ijen tour – De moeite waard?

Na het bezoeken van de krater is de tour in principe voorbij. Je moet natuurlijk nog wel eerst de krater uit zien te komen maar daarna is het nog ruim 1,5 wandelen. Ondertussen kom je met een beetje geluk nog wat apen in het wild tegen. Gelukkig kon ik nog een mooi plaatje schieten van een slingerende aap. In de video iets hierboven zie je ze echt van boom naar boom springen. Super leuk om te zien!

Slingeraap springt van de een naar de andere boom

Eenmaal beneden stap je de auto in en ga je terug richting Bali. Aan het eind van de dag kom je aan in Kuta, Bali. Gesloopt, weinig geslapen maar wel heel voldaan. Deze herinneringen pakt niemand je meer af! Al met al een geweldige ervaring. Ik zeg doen!

Meer leuke dingen om te doen en tips voor Indonesië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!